Usrah

Cerita hari Khamis baru2 ni,I on the way nak balik ke rumah dari kindy Damia,secara tak sengaja ternampak seseorang yg sedang menanti anaknya kat tepi pagar Ironside State School.Actually dia kat dalam kereta tp biasalah I kan peramah orangnya,kikikiki,terus menonong ke kereta dia then dia pun bukak tingkap.So I pun greet la dia.Yes.Orang Malaysia hokkey.

So berlangsung la sesi kenal diri serba sedikit,tukar no phone dan waktu tu I pulak takleh nak sembang lama sbb nak catch the next bus jam 2.58 pm.Kalau terlepas I kena tunggu another 1 hour kot baru dapat bus.So chit-chat kami bersambung dgn PM kat FB la pulak lepas tu.

Nak dijadikan cerita akak ni ajak I join usrah.I dah tau lama dah pasal usrah ni cuma tak berkesempatan nak join maklum la ada baby yg still BF pastu nak tinggal kat siapa?Kalau boleh tinggal tetek kat rumah takpe.Kikikiki! tapi akak ni cakap tak kesah kalau nak datang bwk baby sekali sbb ramai jer yg bwk anak2 dia sekali so after tanya suami dan dia pun izin,I pun setuju la nak join.Maka hari Sabtu tu I pun ikutlah akak ni pergi usrah.Dia datang ambik kat rumah.

Bercerita pasal usrah ni sebenarnya bukan satu benda baru pun pada I sbb kat area rumah my parents pun aktif jugak group yg buat aktiviti ni dan my mom pun dah banyak kali jd host untuk usrah ni.Antara satu aktiviti yg baik sebenarnya selain dari dapat menimba ilmu ia juga dapat mengeratkan lagi hubungan antara satu sama lain.Jd yg diBrisbane ni,this is my first time la join.So I just bawak Soraya jer dan Damia stay ngan my husband kat rumah.

Sbb dah lambat sangatkan I tau pasal ni so tak sempatlah nak prepare apa2 then I cuma bawak butter cake yg I buat 3 hari lepas kot.Nak bake something pun mcm tak sempat pulak sbb busy siapkan keperluan my husband yg dah nak fly ke Perth so kami kat rumah macam kelam-kabut sikit la.Banyak pulak kerjaan lain yg nak dibuat.Tapi I pun fikir 1st time ni orait kot bwk satu tupperware kecik dulu.Coming soon in sha allah prepare something yg boleh jamu semua orang.

Jadi host untuk usrah pada hari tu adalah Kak Ain.Rumah dia I lupa pulak kat mana tp perjanan nak kerumah dia dari rumah I lebih kurang 15 minit kot.Tak jauh pun.Dan yg hadir pun ramai jd secara tak langsung I pun berkesempatan la berjumpa either mereka2 yg baru jer sampai ke Brisbane dan ada jugak yg dah tak lama lagi akan meninggalkan Brisbane setelah tamat PHD atau tamat perkhidmatan mereka disini.Ada satu akak tu akan pulang ke Malaysia for good bila suaminya sudah dipanggil pulang utk berkhidmat di Malaysia pula.Akak ni mcm I la follow suami yg bekerja kat sini.

Walau 1st time jumpa,tp sebak jugak hokkey bila akak tu dah ucap selamat tinggal kat mana2 kenkawan dia kat sini.Walau tempuh dia tinggal kat sini dalam 2 tahun mcm tu kot,sedih jugak bila nak berpisah.Hakikat yg I rasa,bila kita tinggal diperantauan,kita akan jd lebih rapat antara satu sama lain.Kadang2 tu dah mcm adik-beradik.Maklum la datang hidup dibumi org tak sama dengan tinggal ditanahair sendiri.Dan nak memulakan hidup baru diperantauan bukan satu perkara mudah dan kadang2 kita pun nak jugak rely selain dari rely pada Allah swt yg utama,kita jugak perlu ada kawan dan satu bonus kalau dapat jumpa kawan yg serumpun dan satu negara pulak tu.Kat sini setiap orang saling melengkapi.Mana yg susah dibantu,kalau ada apa2 aktiviti,sama2 jayakan.Syukur alhamdulillah.Ini pun I rasa mcm one of dari nikmat hidup sebenarnya iaitu hubungan baik sesama insan.

Berbalik cerita usrah haritu,sangat menarik topiknya pada haritu iaitu tentang keikhlasan dan ada jugak diselitkan tentang hikmah sabar especially dlm rumahtangga dan ada la lagi beberapa topik lain yg menarik.Topik pasal parenting pun ada bilamana ada salah seorang tu ada taska kat Malaysia so dia mmg tahu la serba sedikit ttg kanak2.Tapi taknak cerita panjang kat sini.Tengok la kalau I dapat recall balik nnt I tulis.Haritu pun takde sempat nak catat apapun usai duk dokong si Dian yg merenggek.Jd pasang telinga jer la.Naqibah haritu pun ada cakap ilmu ni tak semestinya dapat dengan pergi menuntut sahaja,dalam keadaan apapun kita boleh timba ilmu.Jd haritu dengan dukung anaknya tapi pasang telinga,I dah dapat beberapa ilmu baru.

Cuma ada satu yg I nak tulis kat sini tentang power of 17 seconds.Ini apa yg dikatakan oleh ada seorang akak tu waktu dia bagi talk pasal parenting.Ya,17 saat yg mampu merubah sesuatu.Jd apa yg dibuat dlm masa 17 saat tu adalah dengan bersabar.Dia ada bg contoh tp sbb I byk sangat telan semut,skang takleh nak recall la pulak.Ingat nak letak satu contoh yg dia bagi.Adeh la.


Ini antara mereka yg hadir.


Baby yg dlm bouncy chair tu baru habis pantang.Hehehe!


Ini adalah juadah yg disediakan oleh tuan rumah sekali dengan juadah yang di top up oleh mereka yg hadir.

Ada pulut kuning rendang daging,rojak utara,butter croissant makan dengan mushroom soup,nasik lemak,butter cake (I punya.Hihihi!),cheese cake,tiramisu,pizza pastu beberapa dessert lagi.


Semua sedap pastu yg hijau hujung kanan tu dah lama I teringin nak  makan sekali ada orang bawak.Aduh!Duh!Duh!Hilang kempunan.Hihihi!

Lepas sesi makan,sesi suai kenal la tukar2 no phone.Dan time ni la baru tahu yg kat area rumah I dah makin ramai orang Malaysia.Kebanyakannya yg baru sampai la.So makin meriah la.

Dalam jam 12 tengahari kami pun gerak balik.

Sampai jer kat rumah disambut suami kat depan pintu rumah tapi muka dia mcm pelik sikit.Hahaha!

Hmmmm........ni mesti ada benda berlaku nih.

Pastu dia cakap slow jer yg dia dah rosakkan salah satu baju kesayangan I.I pun mcm terkedu kejap.Awat boleh jd lagu tu??Pastu dia ckp la dia kemas rumah pastu do laundry.I pun mcm,"Jadi awak campur semua pakaian???".Grrrrrrr...........................ok cepat apply the power of 17 seconds.Hamboih!!!

I diam kejap.Ambik nafas pastu pergi belakang suruh dia tunjuk baju mana yg kena tu.Sekali dia tunjuk la baju yg sepatutnya kosong tp tetiba dah ada bunga.Hahaha!Actually bukan la baju kesayangan I pun tapi lebih pada baju baru beli dan baru jer 2 kali pakai.Buntang mata I tgk sbb baju tu color kuning dan color yg melekat-lekat pd baju tu pulak adalah color BIRU.Bertompok2 besar-besar pulak tu.That time suami mmg dalam cubaan nak selamatkan baju tu la kononya dgn cuba cuci kali kedua.

Tapi betul la berkesan the power of 17 seconds tu bila I just cakap kat suami takpe la.Dah nak terkena nak buat mcm mana.Lagi tak sampai hati nak ckp apa pun usai tgk rumah kemas,baju dah siap jemur.Effort dia nak bantu I buat kerja rumah tu pun dah rasa syukur sgt dah.Kalau I ikut perasan marah pastu merajuk apa yg dapat.Betul tak?Silap2 boleh gaduh besar suami isteri.Tambahan lagi apa la sgt nak dibandingkan dgn baju yg rosak tu pastu kita suami isteri nak masam muka.

Actually I tak expect dia nak do laundry sbb mmg sebelum ni I dah gtau laundry semua tu kerja I sbb lelaki dia tak particular mcm wanita.I jenis particular sikit bila do laundry.Usai pakaian anak2 takleh campur dgn pakaian kami.Lagi la pakaian putih asing dgn pakaian color.Baju kerja suami pulak totally asing terus biar la kena cuci sehelai sekalipun sbb I tau kerja dia mcm mana yg ada jugak sedikit sebanyak terkena chemical.

Selalunya I just mintak tolong suami sidai baju jer.Basuh dan lipat mmg I buat sbb kalau lipat baju I mmg suka.Hahaha!Lipat baju depan tv mmg tak perasan la kalau kain baju menggunung sekalipun.Hihihi!

Dia ada jugak cakap beli baru la.Hmmm....for me no need la.Kita usaha dulu cari solution dia.So petang tu pergi Wollies.Jenuh la laki bini duk belek satu2 botol cari stain removal.


Kami beli yg ini.Cara nak apply just tuang sikit atas kotoran tu pasti rubbing la.Dan hasilnya sangat mengembirakan.Hilang tau tak kotor tu.Syabas!Hahahaha!


Ini baju yg dah dicuci dah kering sekali sbb I masuk dlm dryer.I cuci pakai tgn jer baju ni.Tp mmg kena basuh asing pun baju ni.Tp bila suami masuk dlm wahing machine,pastu kena pulak tompok2 biru,mmg baju ni nampak buruk gila dgn kedut2nya.Tp I try jugak cuci balik pastu keringkan pakai dyer sekali,ting!!kembali pada asal.Kalau waktu basah tu dia jd berat pastu nampak mengelebeh,tp bila dah kering dia jd bentuk asal balik mcm baru beli.Serious tak tipu.Ini sbnrnya sweater yg baru I beli kononnya dah nak masuk musim sejuk ni kan.Hahaha!Warm clothes for Women dari Tommy Hilfiger, V Neck Sweater.Carik la.Color2 dia semua cantik2.Rambang mata nak pilih.I pun sajer jer pilih kuning.

Tapi lega bila dia dah jd asal balik.Tapi silap pulak I tak snap gambar masa sblm I put Varnish tu.Baru la lebih nampak keberkesanan stain removal tu.Tp sesiapa baca ni,leh standby satu kat rumah bagi kegunaan waktu tak terduga mcm ni la.Phew!Selamat!

Jd kawan2,pokok pangkalnya dalam keadaan apapun,cubalah bersabar.Sbb kalau kita nak do something dlm keadaan nak marah,satu apapun pun tak jadi.Percayalah.

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me