Angan-angan buah berangan


Selalu orang kata jangan buang masa dengan berangan-angan kerana diibaratkan "Angan-angan Pak Jenin",busy sangat berangan tapi haprak satu benda tak jadi.


Tapi kalau relate dengan aku,aku tak peduli dengan kata orang tu sebab selalunya dari angan-angan la aku dapat apa yang aku nak sekarang.Heh!

Ok.

Lately selalu sangat berangan nak bercuti ke New Zealand.Lagi la menggeletis bila suami cakap InsyaAllah kita pergi tahun depan.

Lepas tu tak habis-habis duk google gambar negara tu.Ntah hapa-hapa betul aku ni.Tapi orait la.Sekurang-kurangnya aku tak kacau orang.Hihihihi!Aku meroyan aku sorang-sorang je.

Maka dengan bantuan Yahoo Image,aku dapat pic ni.Sources of course la dari Yahoo Image.

Jom layan mata dulu sebelum masuk tidur.Hihihihi!~

Alahai Jah.Kau tengok la view negara diorang ni.Punya la lawa.Indahnya ciptaanMu Ya Allah swt.Izinkan aku menjejakkan kaki ke sini.
Kalau town tu aku tak teruja sangat.Tapi keinginan untuk meneroka itu masih ada.Phew!~
Santekkkkk oiiiii!
Ini baru beberapa.Ada beratus-ratus lagi gambar yang enak untuk dilayan.MasyaAllah.Indahnya.

Dan aku teringat la cerita kawan baik aku yang begitu tinggi keinginannya untuk meneroka beberapa negara Eropah.Bayangkan boleh dikatakan saban hari dia duk telek peta.Berangan setiap hari dan effort yang dilakukan adalah dengan menabung at least 1K setiap bulan.Dan siapa sangka,angan-angan dia menjadi realiti bila berpeluang menjejakkan kaki ke England,Italy,Perancis,Netherland dan lain tu aku tak sure.Perjalanan lebih kurang sebulan.Phew!

See?Dari berangan jugak.

Hahaha!

Dan bila aku gtau abah aku,terus kena sound,"Sebelum pergi melancong mana-mana negara adalah lebih baik kau pergi Mekah dulu".Uiks!Menusuk kalbu betul.

Ok la.Rasanya takat tu jer la kot angan-angan aku.Ok.Bai. : P

Semuanya tentang kehidupan

Aku sering mendengar kata-kata yang diungkap sesetengah orang bagi menutup kedangkalan diri dengan mengatakan,"Aku sukar berubah dan menanti agar Allah swt memberikan aku hidayah".Point aku disini adalah word MENANTI.

Aku bangkitkan ia kerana pada aku kenapa harus menunggu?
Kenapa tidak dicari?

Arghhhh......agak complicated bukan?
Dan disini tujuan aku bukan untuk memBAHANkan sesiapa.
Tapi lebih pada ingin bercerita tentang diri sendiri.
Itu adalah lebih baik mungkin kerana aku pasti akan pahatkan serapatnya ingatan seorang teman pada aku,
"Kenapa harus asyik dicari akan kelemahan orang lain sedangkan kita tidaklah sesempurna Nabi Muhammad saw".

Pause*

Mungkin orang lain juga memBAHANkan aku dibelakang mereka.Sigh!Baru terasa kecewa bila terpalit kemuka sendiri.Tolong lahirkan sedikit rasa malu.

Aku....ya.....aku....

Sentiasa merasakan masih ada kekurangan.


Tapi sekurangnya aku mencari.
Dan akhirnya menemui jalan dan merubah cara berfikir aku pada 360 darjah.
Baru aku tahu,rupanya banyak lagi yang aku tidak tahu sementelah lagi begitu banyak tentang aku yang harus diperbaharu.
Demi siapa?
DemiMU tuhan yang Maha Satu.Kini baru aku rasa begitu jauhnya aku dariMU.

Kerunsingan aku selama ini terjawab.
Gelisah aku juga baru aku tahu puncanya.
Syukur sekurangnya ENGKAU mendengar keluhan hatiku saban waktu.

Walau tidak besar,sekecil zarah sahaja,namun aku syukur.
Syukur kerana ENGKAU menarik aku semula untuk berada pada paksinya.
Tidaklah kata terus terpesong.
Cuma kadang-kadang agak lalai.
Cuma kadang-kadang agak alpa.

Dan ENGKAU datangkan ia.
Dan ia buat aku tersenyum semula.

Sekurangnya ia mengajar aku tentang nikmat hidup yang tidak harus dibazirkan begitu sahaja.

Alhamdulillah.

Indahnya bumiMU Ya Allah swt.Terima kasih kerana memberi peluang aku meneroka sudut lain dari bumi kelahiranku.
Paradise Country,Gold Coast.

Surfer Paradise,Gold Coast - Part 2


Ok sambung balik entry yang part 1.Hihihihihi.

Macam aku dah cerita kalau datang Surfer Paradise ni tempat dia tak lebih daripada pergi cuci mata a.k.a window shopping,habiskan duit dengan shopping,tengok gelagat orang,jalan-jalan tengok tempat dia la.Itu saje.

Surfer Paradise ni adalah berdekatan dengan pantai.Maka moh la kita ke pantai pula.

Nak ambik pic night market yang ngah set up tu tetiba lalu pulak taxi ni.Hihihihi.Aku point kat night market tapi Ariey dia nak suh nampak papan tanda Surfer Paradise tu.Mana-mana la.

Seperti biasa kat sini mmg setakat ni aku tak jumpa lagi pengemis atau homeless yang tidur tepi jalan.Biasanya kalau yang mintak duit kat tepi jalan mesti diorang akan do something macam play any instruments atau tunjuk skills yg ada.Biasanya buat magic la.

Damia sepatutnya just letak syiling dlm beg pakcik tu tapi nak jugak dihulurnya.Terpaksa la pakcik tu stop main semata nak ambik duit dari tangan budak kecik tu.Hihihihi~


Happy sangat tengok burung.Burung kat sini pantang nampak makanan.Jinak pun ye jugak.

Muka seronok dapat kejar burung.

Night market.Time ni semua mcm busy ngah set up barang-barang.Kami malas nak tunggu.So tak tahu la macam mana keadaan time malam tu.Hihihihi.

Lelaki berbaju hitam dua orang tu kemain beria bagi roti kat burung.Bila dia pandang Damia,terus datang hulur roti.Tapi zupppp............pantas je budak kecik tu masuk mulut roti tu makan.Tergelak dua orang ni tgk keletah Damia.Sabor je la.

Chasing the birds.Kononnya la.Bird datang dekat,cabut lari.

Dah penat main dengan bird,kita g shopping la dulu seround dua.Ewah!

Aku masuk butik Roxy.Takde la sales gegila tp bila tgk harga tu,huhuhuhu,tak tahan beb.Suami pulak offer,beli la nak beli apa pun.Aku ni ibarat orang mengantuk disorongkan bantal,terus la sambar apa yang patut.Hihihihi~

Lepas tu pusing-pusing area situ tak tau cari apa.Hahahaha!

Pastu tetiba Ariey ajak cari butik LV.PAkcik ni biar betul.Kataku dengan penuh harapan.Ting!Kerlipan cahaya kat mata.Bersinar beb!

Daughter chasing her daddy.Pulak dah.

Tapi otw carik butik LV tu,sempat pulak singgah dulu sini beli t-shirt dia.Satu untuk aku,satu untuk budak kecik.

Butik LV tu berjaya masuk tapi skill pujuk nak beli tu tak berjaya.Suami cakap bulan 1.Wooooooo!Nangis.

Tapi takpe la.Tak dapat pun takpo.Coach aku tu tak sampai lagi sebulan dah merenyam nak handbag baru.Itu la perempuan.Suka ikut nafsu.Dan dan tarbiyah diri sendiri.Hahahaha!

Tapi staff kat LV sini sangat la friendly.Diorg siap bagi Damia play Lego sbb takmau anak ganggu parents ngah shopping.Ewah!

Kalau kat Malaysia,pakai selekeh masuk butik dia,siap la staff dia pandang kau atas bawah.Hihihihi!~

Tapi......ada aku kesah?Hehehe!Tak jual sudah.........................sambung sendiri.

Dah pusing satu Surfer Paradise,perut pun lapar balik.Cari kedai kebab,jumpa yang ini plus ada tanda halal.Sekali tengok ada jual pizza so beli pizza je la.Masuk kereta aku dgn Damia yang duk nyum,nyum makan.Ariey taknak sbb nak makan maggi katanya kat rumah nnt.Mana-mana la.Ok.Itu sahaja.


B . L . O . G



Antara tujuan aku berbloging adalah ia salah satu cara aku release tension dengan membaca blog orang.

Nowadays dunia blog ni dah jadi macam satu fenomena.Aku start berblog ni tahun 2008.Time tu dah banyak blog cuma tak sehebat sekarang ni.Skang ni macam-macam wooo.

Dan bila dah banyak tu,eh,ada pulak kes gaduh sesama sendiri pulak dimana si A tulis perli si B,si B tulis perli si A.Ada jugak kes si A perli si B,si B buat tak layan,si A pulak macam meroyan sorang diri ntah hapa-hapa.

Kalau dalam blog dah suka bergaduh,aku rasa kalau kat dunia reality,lagi la kot.

Kadang-kadang aku tak faham kenapa mesti nak perli2 penulisan orang kat dalam blog.Biar la dia dengan life dia.Bukan dia mintak duit kita pun.

Dan antara punca yang jadi gaduh ni pulak bila dalam alam maya ni pun rupanya ada CNN tak berbayar yang jadi tukang sampaikan cerita.Kadang-kadang blogger asal tak tau pun ada orang tulis pasal dia,tapi CNN tak berbayar ni la yg tukang sampaikan cerita.Ini satu aku tak faham.

Apa tujuan?Bagi jernihkan semula keadaan?Aku rasa tak.Ia tak lebih dari tuang minyak atas api.Pada aku senang je.Orang yang jadi penyampai ni adalah ORANG JAHAT yang tak ada kehidupan sebenarnya.Suka tengok orang gaduh.

Dulu ada satu blogger ni selalu sgt gaduh dgn blogger lain.Pantang dia kalau kau up satu entry yg merujuk pasal dia,dia akan up entry balas sampai 2,3.Aku perasan sangat dengan blogger ni.Kalau dia mengutuk orang takpe,tapi jangan orang kutuk dia.Dia ni kan perfect.Dan kalau dia plan nak buat sesuatu,tetiba ada blogger lain buat benda yg hampir sama,siap la kau dia akan perli kau tiru dia.Adoi!

Actually aku mmg dah lama follow blog dia.Tapi skang aku rasa takyah follow la.Unfollow je la plus dia pun tak heran pun.Aku pun tak mampu nak dapat life yang perfect mcm  dia yang cukup segalanya tu.Aku skang dah rimas dgn entry dia yang suka perli orang mcm dia tu serba sempurna.Tapi bila orang kutuk dia pandai pulak nak marah.

Aku nak baca blog yang seronok-seronok je macam blog comel Julia Honeyshake,blog Ailyl Rozana dan ada la beberapa blog yang best pada aku la.Pendek cerita mana-mana blog yg aku link kat page aku adalah best  termasuk blog kenkawan & family members aku.

Dan satu blog lagi,penulis blog tu dari negeri  sama kelahiran dgn aku.Sejak dua menjak ni aku rasa takleh nak “in” dah dengan penulisan dia.So buat apa kita nak sesak-sesakkan otak kita so better remove je terus cari blog lain yang lebih best.Huhuhuhu.

Memerlukan masa untuk diri sendiri

Harini dapat MC.Puncanya adalah kerana kesemputan.Hihihihi.

Cerita hari Sabtu baru-baru ni,aku bangun awal-awal pagi sebab nak jumpa mertua.Kalau ikutkan sepatutnya hari Jumaat aku jumpa dia siap dia call pagi-pagi lagi tanya aku nak breakfast apa.Kalau aku datang awal,dia nak belikan aku nasi lemak.Tapi memandangkan anak tak bangun lagi,aku just cakap takyah belikan untuk aku.Tengahari bersiap nak pergi jumpa dia,Damia pulak zzzZZZZZ.Tunggu punya tunggu pukul 4 baru dia bangun.Nak bangunkan awal takut meragam pulak dia.Dijadikan cerita petang tu hujan ribut petir black out segala pulak.Takpe la.Dah nak hujan,nak buat macam mana.Bukan kuasa kita.Itu kerja  DIA.

Maka bila dah malam mmg tak keluar la.Maka tekad Sabtu tu kena jugak pergi jenguk mertua.Actually mertua sihat tapi mmg dah rutin hujung minggu walau almost everyday aku mesti selit juga masa singgah rumah dia.

Rutin hujung minggu mertua mesti ada kat rumah kakak ipar di Flat Kampung Tiong.So aku pulak beli breakfast siap-siap sbb plan nak makan sama-sama kat sana.Mmg banyak aku beli sebab selalu mmg ramai la isi rumah time weekend ni.

Ipar aku tu stay kat level 10.Sekali aku sampai,guard gtau lift rosak dan nak tak nak kena guna tangga.Wahhhhhh!!!!!

Memikirkan aku dah dengan bawa food lagi,maka gagahkan diri dukung Damia yang berat 14 kg.Naik la aku tangga tu.Sebelah tangan pegang plastik makanan,sebelah lagi dukung anak,belakang galas beg kelengkapan Damia,depan selempangkan handbag aku.Adoi!!!!

Sampai level 3 aku rasa takleh nafas.Rasa nak pitam.Aku turunkan Damia,paksa dia jalan sendiri.Sbb time tu aku dah rasa tak mampu nak dukung dia.Fikir punya fikir,aku nekad naik jugak.Slow2 naik tangga sambil pimpin budak kecik ni.Sampai level 5,Damia mengeluh penat.Aku serious rasa nak nangis dah time tu.

Tapi Allah swt Maha Mendengar.Tetiba datang satu makcik cleaner bangunan ni,dia tolong dukung Damia bawak sampai level 10 siap hantar depan pintu.Tapi serious makcik ni lagi bertenaga dari aku.Huhuhuhu!Maka offer la sedikit breakfast dgn dia.Walau dia taknak,paksa juga suh ambik.Terima kasih makcik.

Tapi dari haritu jugak la kesemputan aku ni tak hilang-hilang sampai keras urat betis aku siap jalan terhencot-hencot.Mamat Bosnia tegur,"What happen to u?".Aku pot pet pot pet cerita,ayat last dia,"It's ok.It's like an exercise".Banyak la kau punya excercise.

Sampai hari Selasa,kesemputan aku dah macam orang kena asma dah.Tersu pergi klinik.Doktor check,rupanya selain dari kes naik tangga tu,aku dah tahap stress gila babeng dimana aku patut slowkan segala aktiviti aku.

Mana tak stress.Semester baru buka.Kelas wajib attend.Mana nak kena handle hal family lagi,anak lagi,bisnes lagi.Semua atas bahu aku.So doktor cakap I need a vacation.bagi rehat otak.Stress ni jangan biar lama-lama.Nanti boleh jadi sakit.Ada la sikit ubat dia bekalkan.

Balik rumah discuss dgn Ariey.Ariey cakap nnt akhir tahun dia balik kita pergi bercuti.Plan je nak pergi mana.Tapi masalahnya aku takleh nak tunggu lama-lama.Meroyan karang.Hahaha!

Lately bila aku berblog walking aku selalu jumpa entry pasal vacation kat Bukit Tinggi.Serious menarik.Aku takmau bercuti ke KL.Ke KL bukan cuti.KL is semak otak.Untuk aku ok.Aku nak kawasan yang hijau-hijau nyaman.Ariey suggest Cameron Highland.Erm...aku rasa mcm jauh pulak.Tapi still boleh masuk list.Tapi rasanya Kenyir pun macam best jugak.

Jom survey secara santai.Hihihihi!~

Kita choose the best destination.Actually cuti-cuti Malaysia pun best apa.Negara kita still banyak tempat cantik dan menarik plus sia-sia la kad Golden Privillage yg bayar mahal tapi tak guna.Time macam ni la nak dimanfaatkan pun untuk dapatkan diskaun penginapan dan makan.Bukan tunggu ke oversea baru release tension.Sini pun hokkey!

Dah digodek-godek,tempat yang menarik hati aku adalah ke Tasik Kenyir.Itu kalau apa yang ditunjukkan kat page TASIK KENYIR adalah sama seperti yang digambarkan la.




All image: Credit to Yahoo!Image.

Kalau ini la dia.Cepat booking sekarang.Kenyir Lake Resort & Spa here we come.Tetiba!Hahaha!

Ok.

Kalau betul la aku pergi,akan ku upkan entry sbb nak kata 1st time pergi macam tipu pulak sbb pernah je sampai sini cuma bermalam itu adalah tidak pernah.

Dan juga kalau time pergi tu adalah 15 tahun yang lepas,itu tidak dikira.Wakkakakakaka!

Kesian aku.Padahal sini kat Terengganu jer pun.Nak buat camno.Terlepas pandang.Huhuhuhu!~

Manusia kurang kasih sayang

Pernah tak kita didatangi seorang kawan bercerita atau luahkan perasaan dia setiap kali bergaduh dengan kawan?

Biasanya aku akan tenangkan dia,dengar luahannya dan mestilah nasihatkan dia.

Katalah dia datang lagi untuk kali kedua dan datang dengan masalah yang sama tapi dengan  orang lain pula.

Aku akan ulang balik apa yang aku buat kat atas.

Dan datang lagi dia buat kali yang ketiga,MASIH lagi dengan masalah yang sama tapi dengan orang lain pula.

Aku akan ulang balik apa yang aku buat kat atas.

Maka datang lagi dia TETAP juga dengan masalah yang sama samada masih org yg sama atau orang yang lain pula.

Aku jump to the conclusion terus dan yang pasti tak akan ulang step atas yang sama sebab aku akan kata,

"SIAPA BERMASALAH SEBENARNYA NI????KAU ATAU DIA????".

Kita tak perlu cepat sangat nak kesiankan orang yang selalu bermasalah dengan orang lain sbb kadang-kadang orang tu sendiri sebenarnya yang bermasalah lepas tu nak drag orang lain masuk dengan masalah dia.Orang macam ni dia mmg suka cari masalah sebab tu mmg hobi dia.Suka tuang minyak lepas tu cucuh api.


There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me