Indahnya saat sewaktu kali pertama kita tahu ada nyawa kecik itu dan pengalaman 9 bulan yg cukup indah~

Lately seronok bila baca status kat FB kawan2 yg baru menimang cahaya mata atau bakal menimang cahaya mata.Aku ni pulak bila baca status diorang bukan setakat seronok malah jadi teruja sama.Hmmm...kadang-kadang terasa macam nak tambah juga maklum la Damia dah dua tahun lebih.Doktor pun dah bagi greenlight.Masa yang sangat sesuai katanya.Sebab seingat aku dulu dia pernah advise supaya jarakkan sekurang-kurangnya dua tahun.Kalau kurang dari tu kira rezeki la Allah swt nak bagi.Cuma pada dia the best way is jarak dalam 2 years.

Teringat conversation dengan seorang budak lelaki kat kampus tempohari.Actually this boy aku jumpa waktu mula2 mendaftar di semester satu.Time tu aku dah pregnant 5 bulan cuma org tak perasan sgt sbb aku aktif mcm lipas mabuk lepas kena ridsect.

Conversation aku dengan dia,

Dia:Akak anak dah berapa?
Aku:Sorang tu je la lagi.
Dia:Ler.Ingat dah bertambah.Bila nak tambah?
Aku:Ko ingat aku mesin ke apa?Hahaha! (Dua-dua gelak.Hambik kau.Tanya lagi aku soalan lagu tu!)

Waktu pregnant aku mana reti duduk diam.Kehulu-kehilir,naik tangga turun tangga dan mungkin sbb tu kot aku mudah bersalin tanpa melalui tempoh contraction yg lama.Sejam je sakit.Dan alhamdulillah sepanjang mengandung aku tak pernah kejang kaki atau bengkak kaki.Cuma yg rasa lenguh kat area betis.Itu je.Dan mungkin sbb byk gerak kot aku rasa lenguh macam tu sbb kalau tak pregnant bila aku byk berjalan mmg lenguh jugak area tu.Dan sepanjang pregnant tu mmg aku drive sendiri dari rumah ke UMT.Dan aku ingat lagi waktu final tu aku dah sarat mengandung 8 bulan.

Preparation nak menyambut 1st baby time tu mmg kalau tgk list 17 muka tak habis tapi bila di cut oleh Ariey,maka jwbnya sila beli mana yg priority dulu.Hahaha!Padan muka.Nak buat macam mana.Teruja beb.Anak pertama tu dah yg mula-mula haritu x ada rezeki dan kalau tak Damia tu dah kira yang kedua dah.Mcm tak caya pun ada aku pernah miscarried.Rasa mcm dah byk kali dah cerita.Tapi nak cerita jugak.Punca gugur,boleh aku tak perasan aku pregnant dan dgn suka hatinya panjat pagar pastu terjun.Nak buat mcm mana aku lupa nak bwk remote control gate dan terpaksa bukak gate secara manual guna kunci dan kena pulak bukak dari dalam.

Aku ingat lagi benda pertama aku beli adalah box dari Mothercare.Actually aku dah berkenan tgk box ni bila tgk Maksu dgn Kakak aku guna.Pastu mmg confirm la beli.

Inilah kotaknya.Image dari website Mothercare.Damia punya color kuning.Kenapa kuning?Hahaha!Box tersebut aku pilih kuning sbb time tu aku tak tahu lagi jantina baby.So kuning tu kononnya mcm playsafe la.Boy pun boleh,girl pun boleh.Size kotak ni tak la besar tapi tak juga terlalu kecik dan kiranya for me cukup la utk muat segala kelengkapan nak sambut newborn tu.Dan ia sgt praktikal sbb box ni jugak la yg aku angkut bwk kehospital,pastu mudah dibawa bila travel mana2 sbb mcm aku kata la,tak terlalu besar dan tak terlalu kecil.Range harga still affordable dan kalau tak silap dalam RM120-RM160 rasanya.

Dan baju yang pertama aku beli adalah romper dari Mothercare jugak dan aku pilih unisex punya corak iaitu color red,grey dan strip kuning.Ingat lagi words yg tertulis kat baju tu,"My mommy is yummy","My daddy is rock".Sgt comel ok.Tapi kalau untuk jumper aku tak prefer sgt jenama ni sbb aku rasa agak tebal fabrik dia plus bilik aku takde aircond so mcm kesian pulak kat baby nnt.Kalau bilik aircond orait la kot tapi aku terbeli jugak satu set dan pakai just bila travel,outing je sbb baby tak selesa.Dia nampak sgt rimas.

Tapi itulah,keterujaan melebihi dari pemikiran yg rasional.Laki bini pulak tu excited shopping barang baby.Hasilnya terdapat la beberapa baju yg org kata tak menang memakai.Hmmm....bazir juga kalau fikir tapi takpe.Learn from mistakes.Cuma kalau untuk maternity clothes aku mmg suka Mothercare punya sbb selesa dan dia ada jeans and trouser for maternity jugak dan fabric untuk top dan t-shirt sgt selesa dan dari mengandung sampai dah lahirkan Damia aku still beli t-shirt dia sbb top and t-shirt dia pun ada khas utk ibu yg menyusu.

Kat sini aku bukan nak spesifikkan sgt untuk jenama ni shj sbb aku pun ada juga beli jenama lain.Dan  ini adalah promosi tidak berbayar,untuk dapatkan kad ahli,harus buat pembelian more than RM800 untuk jadi members.Tak perlu sekali harung RM800 terus rasanya sbb kita boleh kumpul from resit tapi ada la pulak T & C dia mcm kena beli dalam masa 3 bulan ke apa.Mcm tu la.

Tips dari aku yg based on my own experience,untuk mommy to be better jgn beli lagi breast pump yg mahal terus sbb kalau mcm case aku,susu adalah sgt kurang dan tak mampu buat stok pun walau bermacam petua,tips yg org bagi aku follow tapi semua tak jalan.Maka anak aku mmg campur la minum susu lembu jugak cuma aku syukur walau tak byk tapi aku mampu bg dia susu badan cukup 2 tahun.Breast pump yg mahal akan jadi berbaloi kalau susu kita byk sampai boleh buat stok2 penuh peti.

Eh,apsal tetiba entry pasal persiapan sambut orang baru pulak nih?hahaha.

Dan untuk beberapa member aku yg bakal bergelar ibu,aku ucapkan happy shopping!!!!Hahaha!

Persepsi dan stereotype

Baru2 ni dalam kelas Ethics ada belajar pasal perception and stereotype.Dua benda ni just sikit je Dr.Aziz tu duk cerita tapi entah macam mana statement dia tu jadi melekat terus dalam kepala.Dan ia buat aku berfikir.

Bila aku berfikir,nasib la orang pertama yg tumpang kereta aku.Mesti jadi mangsa untuk berdiskusi dgn aku.Dan mangsanya adalah mak sedara aku yg sudi teman aku lunch tengahari tu.Hihihi!Dan aku ambik balik kata2 dari mak sedara aku yang mengatakan,"Daripada persepsi boleh bertukar kepada stereotype".Dan yang pasti apa yg di katakannya ni buat aku berfikir.Bukan fikir sikit2 tau.Tapi fikir banyak2.Sambil drive Mak Jemah aku tu (orang sekarangkan suka bagi nama kat kereta dia.Aku pun nak bagi nama jugak.Baru nampak manja sikit),aku asyik berfikir dan dari situlah tercetus idea untuk menulis dan berkongsi kat sini.

Pernah tak korang berdepan dengan situasi ini.Kalau aku pernah la.

Aku bercakap dengan sorang makcik ni.Dia tanya aku kerja apa.Bila aku cakap aku kerja swasta,terus cebik mulut.Lepas tu start cerita anak dia yg kerja gomen sampai tersembur2 air liur.Nada percakapan haruslah bangga hokkeyy.Menurut makcik tu,anak dia kerja gomen senang nak buat loan rumah,senang nak buat loan kereta,kerja pun terjamin maklum la kerja gomen.Kalau korang kat situasi aku agaknya apa yang korang akan buat?

Aku kalau ikut sepatutnya aku nak  buat makcik tu macam ni.............
-
-
-
-
-
-
-
.........................tapi takut pulak kena cop kurang hajar pulak karang,so konklusinya aku buat bodo je la.

Dan kat sinilah jelas menunjukkan orang kita ni kebanyakannya tapi tak semua berfikiran stereotype.Dan aku mungkin pernah juga terjebak dengan pemikiran yang mcm ni bila,

Dulu

Dulu sebelum aku kahwin,aku ada jugak berangan lelaki yang jadi suami aku tu adalah seorang penjawat awam.Wah!Maka kalau aku kahwin dengan orang yang misalnya kerja dengan RISDA ke,FELDA ke dan sewaktu dengannya,bila suami aku tu dapat jawatan tinggi sikit,aku mesti anak beranak pindah duduk kuarters.Wah!Tingginya cita2.Ok.Kita pilih pengawai lain pulak.Let's say suami aku tu adalah penjawat awam yg bertugas di Putrajaya.Harus sekarang mesti la stay kat area2 Putrajaya kan?Lepas tu Alamanda mesti jadi port yg selalu pergi untuk bawak anak2 berlibur.Tak pun suami aku tu seorang pendidik.Mesti aku kena ikut dia.Kalau dapat sekolah kat Grik,kena duduk sana.Takpun dapat sekolah kat Ulu Tembeling ke,harus ikut jua.

Aku pun kena bangun awal pagi sebab nak seterika seluar slack suami,seterika kemeja dia,lepas tu manja2 betulkan tie suami,hikhik,siapkan breakfast dia,temankan dia makan dan bila dia nak keluar harus bagi kucupan mesra mwah!mwah!mwah! dulu lepas tu lambai kat suami.Ok.Itu kalau aku surirumah tangga sepenuh masa.Kalau aku pun kerja,mesti naik kereta sama-sama pergi kerja.Ok.Dan aku jugak kerja gomen jugak la.Balik mesti tepat pukul 5.Kalau kena kerja lebih masa aku mesti merempam kat FB luah tak puas hati sbb kerja banyak.Kalau kerja gomen,time rehat boleh pilih nak lunch kat mana.Ada waktu senggang sibuk nak tgk katalog brg tak pun pilih2 kain ,tudung yang dijual akak sama tmpat kerja.Heavenkan?Itu yg aku fikir la.Itu waktu zaman menggeletis aku.Zaman aku berfikiran stereotype mcm makcik tadi la.Tapi walau berfikiran stereotype waktu tu tapi aku tak pernah terfikir nak isi borang SPA.Sampai sekarang aku memang tak pernah isi.

Hakikat,

Sekarang

Aku kahwin dengan seorang yang bukan penjawat awam tapi suami aku bekerja disektor swasta.Ariey pernah isi borang SPA.Tp bila dipanggil interview dia tak pergi.Waktu tu mungkin sbb dia dah bekerja.Kalau tanam anggur tu kemungkinan besar dia mungkin pergi interview tu.Dan apa yang pasti apa yang aku fikir dulu totally tak sama dengan apa yang aku fikir sekarang bila sepanjang aku kahwin dengan Ariey aku tak pernah perlu iron seluar atau baju kerja dia sbb pakaian setiap hari dia ketempat kerja adalah jeans lusuh dan t-shirt dan kat dalam kereta dah ada satu coverall,safety boot dan safety helmet yg perlu dipakai bila masuk kat tmpt kerja dia.Ok.Ariey dalam industry oil and gas dan dulu kerja di Shell Port Dickson.Berbeza tak situasi dia dengan angan2 bodoh aku dulu?Hahahaha.

Kita balik semula pada makcik tadi,aku pun tak tahu la apa yang buat makcik tu nak cebik sangat hanya disebabkan aku dan suami bukan penjawat awam.Disini aku nak buat disclaimer dulu ok.Aku bukan nak hina atau memperkecilkan orang cuma aku nak tegaskan apa yang difikirkan makcik tu adalah tidak benar sama sekali.Hihihi!

Dan yang sepatutnya aku luah pada makcik tu adalah,

Makcik,memandangkan makcik bangga sangat dengan anak makcik tu,dah berapa biji buah rumah yang dia dah beli guna loan kerajaan?Nampak sampai sekarang duk menyewa lagi.Berapa puluh kali jugak anak makcik tukar kereta?Sampai sekarang tengok kehulu kehilir dengan Proton Wira tu jugak lagi.Adakah aku bersikap terlalu materialistik?Ok.Makcik itu mungkin berpendapat masa depan anaknya adalah lebih terjamin...........kot........dan tak semestinya kena ada rumah sendiri,kena ada kereta best baru jamin masa depan janji dapat masuk gomen.

Ini situasi aku bila,walaupun aku dan suami bukan penjawat awam,sekuarng-kurangnya tak perlu tunggu umur 30 tahun baru sibuk nak beli rumah.Rumah pertama kami beli pada usia 24 tahun dan harganya more than 300K.Sipi je lagi nak 400K.Kami apply loan tak sampai sebulan pun dah dapat approved.Aku beranak kat private elok je tanggung sendiri dan company suami aku mmg tak tanggung satu sen pun.Cuma dapat la sikit saguhati walau tak banyak.Mcm mana org lain berbelanja,kami pun mcm tu juga.Tak ada beza pun.Apa tak terjamin lagi ke pendapatan yang kami dapat tu untuk masa depan wahai makcik stereotype?

Bukan nak riak,aku nak bg jelas bahawa rezeki ALLAH swt itu dimana2 dan aku tak faham apa la yg sesetengah org kita selalu berpendapat,"Kalau kerja kerajaan ni lebih terjamin".Please la.Rimas aku.Bumi ALLAH swt ni luas dan sebab tu aku sgt respect dengan orang muda yg berani buka bisnes sendiri.Walau takde la kaya secara otomatik,tp berusaha dr bawah.Dan satu lagi pemikiran stereotype sesetengah org kita yg juga memandang rendah orang yg berniaga.Iya la.Berniaga takde payslip.Kadang2 si bodoh ni,lagi bulat mata tgk orang yang ada payslip RM1,500 sebulan dr orang yang income statementnya 10K sebulan.Maklum la,takkan la kita nak jaja income statement yang kita ada sbb kalau nak masuk meminang anak dara org,gilo ke kau nak bwk tunjuk income statement kat mak bapak dia.Lepas tu kalau rombongan meminang naik kereta mewah sikit,baru sibuk nak sambut meriah tapi kalau rombongan tu "ada-ada" aje,sambut pun "ada-ada" aje jugak la.Serious.Ini mmg selalu berlaku dalam masyarakat kita.Lagi la kalau bakal menantu kerja gomen,satu kampung la jaja.Hihihihi!

Rezeki yang Allah swt kurnia pada kita ni terbentang luas.Ini tidak.Asal yang ada kaitan dengan kerajaan je mesti nak cakap terjamin.Pui!Sesungguhnya hanya Allah swt tuhan sekelian semesta dan kalau berserah segala pada DIA itu sebenarnya yang lebih terjamin.

Dan manusia ni kalau dah berfikiran stereotype ni,tambah lagi makcik yang dah masuk angka 60 ni,mmg payah sikit la nak di adjust pemikiran dia tu.Senang cerita,"Iyalah makcik,anak makcik aje la yang best".

Tambah rencah sikit,"Baju anak aku just pakai hari2 pun semua beli kat Mothercare".Buat statement sambil kembang kucup lubang idung,riak bangga.Kelasssss kau Jah!

Dan akhir kata,kerja gomen ke,kerja swasta ke,berniaga ke janji dgn jalan yg betul,semua  tu untuk dapatkan duit sara hidup dan tak perlu la nak buat comparisan samada orang tu best atau tak.Siapa la kita ni yang nak mengadili kehidupan dari seorang ke seorang yang lain.

Chillis at Empire Subang

2 minggu lepas sbb dah berjanji dengan perempuan ini,maka harus tunai janji dan kalau tak tunai nanti ketulahan dari dia la suka hati dia je nak sumpah aku jadi peti ais.Itu sumpah dari kau.Sumpah dari aku kau taknak tahu?Hihihi.Aku sumpah kau jadi mesin printer sekali dengan mesin fax.Alang-alang nak sumpah kan?Biar multi purpose terus.Hikhikhik!

Ok.Jadi bawak dia ni pergi lunch di Chillis kat Empire Subang.Actually aku tak tahu pun restaurant ni ada kat area Subang ni tapi lepas aku teman Ariey pergi beli kasut kat Pedro haritu,baru perasan Chillis ada kat situ.Tapi perasan2 pun,mengagau jugak mencari.Hihihi!Tmpt kecik mcm tu pun nak sesat2.Nampak sangat baru 1st time masuk.Hiks!

Aku kalau ditanya apa yg special yg harus diorder sumpah aku tak tahu.Apa yang best,apa yang tak tu mmg aku tak tahu.Hihihi!Jadi memandangkan sebelum-sebelum ni aku mcm biasa jugak tgk org post dlm blog,jd aku try la apa yg aku pernah baca tu.Kuat betul terpengaruh.Pengaruh rakan sebaya.

Tapi sebelum tu aku sempat jugak jeling2 meja sebelah2.Mcm terliur tgk hidangan yg mcm nachos or chips tu tapi tak tahu nak order mana satu yg best bila tgk dlm menu.Nak tanya budak waiter tu segan.Inilah bahana malu bertanya sesat jalan.Hahaha!Aku suka Mexican foods.Mengada btol kan.Japanese or Korean foods x suka,tetiba suka Mexican foods tapi aku x suka sgt Jalapeno Hot Sauce plus sos dalam botol kecik yg org letak atas pizza tu.Mak tak suka.Mak suka sos cili je.Mak ni beranak kat Felda dan bukan kat Mexico sana.Hihihihi!Sedor diri.

Kita tunggu dia ni nak order apa.Siap mention aku tu nak ketuk aku habis-habisan.Nasib hormon endorfin aku tak meluap-luap time tu,kalau tak aku dah terlangkupkan meja tu.Hihihihi!Suka la kau nak ketuk aku.Nasib sebelum ni aku mmg dah biasa ketuk kau.Hahaha!Balas dendam napok?

Muka senyum dalam paksa sampai kembang lubang hidung.Kesian.Isk!Isk!Isk!

Ini Chicken Mushroom dgn harga RM33.95 tapi pada aku rasa dia so-so sahaja.Isk!Rasa dia so-so atau tekak aku yang takleh terima?Entah la.Tapi yg aku rasa ayam dia tu agak keras sikit,dan sos mushroom tu rasa mcm biasa je.Takde mampu buat aku cakap,wow!Bessssttt giler!Tapi itu pada aku la dan jangan terpengaruh pulak.Lain lidah lain rasa.Mak ni lidah budu.Lain hoookeeyy!Tak sama.


Ini pulak kakak aku punya.Strip steak yang bila mintak well done budak tu cakap nnt keras daging tu,bila mintak mild,kakak aku pulak yang tak lalu nak telan.Hihihihi!Merah lagi kau daging tu kat tengah2.Dan untuk harga RM48.95 sepinggan dgn gaya kau makan kak,aku rasa nak terlangkupkan je pinggan tu.Adalah lebih baik kalau kita pergi Seoul Garden terus.Sampai harini tak habis lagi ralat aku.Hahahaha!Kita tunggu time aku nak ke Brisbane nnt,aku ajak la Ariey stay kejap kat KL pastu kita pergi sana.Kau janji tau kak,kau belanja kami pulak.Hihihihi!Ingat senang ke aku nak bwk balik 3 ekor kanggaroo pulak untuk anak2 kau sorang satu nanti.Hahaha!

Dan ini Chicken soup yang sangat creamy tapi aku tak mampu nak habiskan.Kalau tahu kenyang btol makan soup ni,lain xyah order.Makan je la yang ni.Maklum la perut kecik.Hikhikhik!Caya ke?Dan pic air tak snap pun sbb x ada  X factor pun kalau takat nak order orange juice dgn ice milo.Hahaha!

Dan last sekali,menu yg aku rasa paling sedap untuk anak tekak aku ni adalah meal Rafhanah ni.Macaroni and cheese ni mmg sedap.Laaaaaaaggiii sedap sebab kids's meal adalah free.Diulang FREE.Hahaha!Patut sedap.

Dan kalau perasan,tiada pic Damia sbb aku tak bawak dia sekali.Sian pulak kalau difikirkan.Sejak Ariey duk jauh ni,aku mmg jarang keluar bawak Damia.Nak buat mcm mana aku skang ni cepat sangat naik angin.Tak tahu la perubahan hormon apa.Damia pulak skang ni duk kat stage yg mmg suka explore everything dan sgt aktif dan paling tak tahan makin kronik tantrum dia.Aku ni jenis mana leh tahan baby nangis kuat2 dan lama2,cepat sgt nak menyirap darah naik kepala.Tunggu la bila aku dah mampu control amarah aku tu,slow2 la aku belajar mcm mana nak handle ank kat tmpt public tanpa bantuan suami.Inilah akibat kalau semua benda nak rely pada suami.Isk!Isk!Isk!

Lately kalau perasan,aku asyik nak cerita psl makanan je.Dah jadi blog makanan pulak rasa tapi gaya mengulas makanan mmg tak best langsung.Makin buat org lain makin tersedak ada la.Takpe la.Janji aku ada tempat untuk kendurkan sedikit stress aku dgn bebanan kerja yang berlambak-lambak ni.Sekian.

Japanesse foods at YES CORNER,Kuala Terengganu

Sejak dua menjak ni kat bandar Kuala Terengganu dah ada macam2 jenis restaurant.Kira ok la.Dan untuk aku pulak sekadar nak keluar berlibur dihujung minggu,aku memang suka jalan2 cari pasal makan.Maka haritu disebabkan tekak gatal nak try Japanese food walau aku bukan fan no.1 pun selepas trauma seminggu akibat termakan wasabi kat Shangri-La Penang terus aku banned Japanesse food segala.Mak tak suka rasa wasabi tu.Ngeri kalau ingat balik.Tapi yg aku pelik tu macam mana la diorang ni dapat melantak wasabi tu sampai habis satu mangkuk besar ok.Aku assume macam sambal belacan la kot.Hihihi.Satu je yang lalu kat anak tekak aku ni iaitu tempura.Acceptable la untuk selera aku sbb kalau Malay food pun bab celup2 tepung ni dah mcm biasa sangatkan.Hihihihi!Tekak kampung macam aku ni mmg susah sikit la nak accept makanan baru especially makanan Asia la macam Japanese foods or Korean foods.Kalau kat Seoul Garden tu,steamboat dia aku suka pulak.Eh!Tapi Chinese foods dengan Thai foods mmg aku suka sangat2.

Di Kuala Terengganu ni bukan baru sgt pun ada Japanese foods ni.Sblm ni mmg dah ada dan kalau tak silap aku dekat Ming Start hotel rasanya dah ada Japanesse foods.Tapi aku tak pernah cuba pun.Aku tahu kat situ pun sbb ada Chinese student satu kelas dgn aku suka makan sushi kat situ.Tempat lain tak tahu la.Dan restaurant yg aku terjah dgn cousin aku ni letaknya dekat area Secret Recipe area Ladang iaitu Yes Corner (nama kedai).Makanan yg dioffer of cos la Japanesse foods dan ada juga Western foods.Banyak juga pilihan makanan.Kira orait la dan ini iklan tak berbayar.Hehehe!

Sebelum ni aku biasa temankan cousin merangkap biras aku si Yusser tu makan sushi dan dia mmg hantu sushi.Kalau kat Sushi King tu sekali dia makan memang berpinggan-pinggan la dan aku seperti biasa takat tgk dia makan je la.Hihihihi!Part aku mesti order tempura je la.Lain mmg aku tak lalu nak telan walau tea dia sekalipun.


Ini adalah air yg aku order.Sangat sedap.Jus apple hijau dgn asam boi.Kalau kat Secret Recipe Green Apple with kasturi.Sama je rasa dia.Hihihi.Sebelah tu California Temaki.Seingat aku California Temaki ni juga adalah fav kakak aku.Ntah apa yg best tak tahu la tapi pada aku taste dia pun ok la untuk aku cuma aku ni pulak jenis sangat tak suka dengan seeweed.So sabor je la.Tak suka tapi nak rasa.Tak ke miang namanya tu.Mengeletis.


Dan sangat untung bawa dia ni.Ini Ain cousin aku juga.So haritu dia jadi advisor tak berbayar kitorg.Hihihi!Dia ni mmg hantu sushi.
Tempura soba dan udon.Ini yg aku order dan percaya la udon tu aku just rasa seurat mee dia sahaja.Tak mampu nak telan.Sup dia aku tak suka dan mee dia sgt la licin lepas tu dalam kepala otak fikir macam2.Hihihi!Tak senonoh betul.Konklusi,sapa nak mkn Japanesse foods sila jgn ajak aku.Kukukuku!

Ini pulak Shishamo rasanya.Mengikut explanation waiter dia,ini adalah bilis Jepun.Ikan ni rasanya sgt best dan kat dalam perut dia tu penuh dengan telur2.Semua part ikan ni boleh dimakan.Hihihi!Yang ni pada aku sedap.
Ini pulak Kanikama Maki dan kat dalamnya ada crabstick,cheese,cucumber.Tak berani mintak yg ada salmon bagai sbb aku tak suka salmon mentah.

Ini adik aku yg mmg sah2 tak mahu cuba langsung maka Chicken chop sahaja la untuk dia.Akupun tak suka nak paksa2 kalau dah orang tak suka.Buatnya muntah atas meja sape nak tolong settle?Hahaha.
Dan untuk aku ini je la yang aku makan sampai habis.Bunyi habis mcm banyak tapi sbnrnya 3 udang je pun.Hihihi!Tapi aku rasa kat Sushi King set tempura dia variety sikit dan tak focus on satu2 jenis je.Dan ini adalah Tempura soba.

Dan untuk range harga kat restaurant ni pada aku affordable la.Setakat nak ubah selera sekali-sekala tu kira orait la.Satu lagi better bawak orang yang mmg betul2 enjoy the food baru fun.Hihihi!Kalau nak makan Japanesse foods ni mmg xyah ajak aku la sbb hampeh.Ahaks!


Balik-balik PTPTN

Aku pun pernah label PTPTN sbg PTPTipu sbb bila aku nak langsai hutang dia,byk pulak cekadaknya bersama dgn hidden caj yg tak masuk akal.Kira orait la sbb aku dah pinjam and then aku nk bayar balik hutang aku.At least sekarang ni hutang aku dgn PTPTN dh selesai.

Korg tu pulak time nk pinjam kemain lg usaha isi borang,bila dpt duit loan tu berjoli sakan tp bila time kena byr liat semacam lepas tu sibuk nk suruh org mansuh hutang kau tu.In my opinion,aku sokong kalau PTPTN hapuskan CAJ PERKHIDMATAN dgn INTEREST dia tu lps tu buat la diskaun mcm MARA kalau result gempak terus tukar jd biasiswa (rasanya mmg dah ada) dan kerajaan pun takkan la pinjaman pelajaran mcm ni pun kau nak berbisnes jgk ke?Dah takde sumber lain ke?Kerajaan pn agak2 la.Takkan semua benda kau nak SAPU.

Aku bg contoh bebudak UMT ni je la,time loan masuk sakan kau joli siap shopping,tukar handphone bagai takde pulak kau nk blame PTPTN apa tp buku kau liat nk beli.Rasanya ORG TU pernah kata,daripada kerajaan mansuhkan hutang RM600 juta dari INDIVIDU TUT adalah lebih baik kalau duit tu digunakan utk hapus pinjaman pelajaran.Itu perumpamaan yg dia bagi tp tang mana pulak tiba2 sibuk pulak mahasiswa nak berdemo bagai mintak hapuskan terus.Kekeke!

Loan kereta,loan rumah kau tak mau demo sekali mintak hapuskan terus?Sekarang ni pun dah trend bila nak kahwin nak majlis hebat sampai sanggup buat personal loan.Abis loan tu terang2 ada interest tp kau sanggup pulak ikat perut nak membayar.Taknak demo jugak mintak hapus?Abis mcm mana pulak bebudak yg amik loan YAYASAN negeri masing2?Yang tu takde caj interest langsung.Takmau buat demo sekali ke?Aku setuju kalau MAHASISWA YANG BIJAK PANDAI NI DEMO MINTAK HAPUSKAN CAJ PERKHIDMATAN,INTEREST dan HIDDEN CHARGE PTPTN yg entah apa2 tu.Ini bermakna,kalau kau pinjam seringgit,kau bayar la seringgit.Bkn kau dah pinjam DUIT ORANG,lepas tu kau mintak HALAL dunia akhirat.Eh,byk cantik muka kau!

Membara mmg membara sbb laki aku pun antara yg kena byr tax kat gomen.Kalau aku fikir dah laki aku byr cukai kerajaan,so x payah byr la hutang PTPTN tu dah duit laki sendiri pun ada dlm tu.Ehehehe!Banyak cun muka kau kan?Dan sbb atas tiket aku dah berhutang,so pandai2 la aku bayar balik.Alhamdulillah dah selesai pun.Hutang PTPTN aku adalah zero.Harap maklum.

Aku bukan la kata PTPTN ni bagus sgt pun sbb kalau diikutkan mmg tak padan dgn caj perkhidmatan  yg kita kena tanggung tp service dia bagi mmg macam CELAKA.Tak cekap,cara layanan yg tak profesional,lambat ambik tindakan,bodoh piang sbb asal tanya mesti bg jawapan standard "Saya tak pasti".Bahagianya aku kalau ada yg bhgn customer service PTPTN baca ni.Hahaha!Dah mmg servis diorang mcm bangang.Aku akan ingat smpi harini sorang staff dia yg nama ROSLINA.Anda mmg tak layak diletakkan dibhgn customer service PTPTN sbb MALAS dan BLUR!Kerja kalau malas baik duk rumah cabut bulu lagi bagus.Dan setuju dgn tindakan kwn aku yg buat complain dan baru nak bertindak cepat.Betul2 macam pahat dgn tukul la kau.Nak disergah baru nak buat.S.T.U.P.I.D.


Hari sibuk aku - Part 1

Kadang-kadang apa yang kita rancang sekian lama,plan yang dirancang baekkkkk punya,jarang yang menjadi tapi sesuatu yang langsung tak dirancang,tup..tup..eh,biar betol aku nih,tetiba menjadi.Rasa mcm tak percaya pun ada.Dan sekarang ni selain dari busy study,aku pun ada projek terbaru aku.Walau bukan projek juta-juta tapi kurang2 ia menguji kredibiliti aku sebagai orang yang tak pernah kesah dengan apa yang berlaku sekeliling.Hihihi!Tapi sekarang aku kisah la.

Tapi tak apalah.Kita anggap sahaja rezeki dari Allah swt.Haritu ada juga terfikir nak berkongsi diblog pasal progress awal sampai akhir projek aku ni tp memandangkan tiada masa untuk berblogging sbb serious mmg busy gila dan satu lagi bukan aku ni ada fan pun nak sibuk update blog tiap hari.Hahaha!Tak ada org tunggu pun entry terbaru aku.Kahkahkah!Nampak sgt syok sendiri.

Dan semester ini kelas aku stok2 yang habis pukul 7 ptg.Mahu tak meroyan aku tetiap hari lagu nih.Nasib aku ada rumah sewa sebagai tempat menternak taik mata diwaktu tengahari yang selalu buat mata aku ibarat teratai layu ditasik madu.Dan syukur juga aku diberikan olehNya tenaga lebih dalam menguruskan segala urusan tanpa perlu buat panggilan,"Hello,stok Herbalife saya dah habis la".Eh,ada kena mengena ke???Tapi secara bersungguh-sungguh aku nak cakap,lepas sesi berurut haritu,mmg badan terasa ringan betul.Say no to mood malas-malas.No more lazy ass.Tapi tipu la kalau tak penat langsung cuma tidak seperti sebelum ni la yang mana kalau aku penat mmg penat stok mcm orang kena demam la.Sekarang ni kalau penat pun sbb aku byk gerak kehulu-kehilir.Penat mcm tu je la.Penat yang tidak memerlukan aku telan panadol untuk mencari solusi secara singkat.Serious cetek akal.Lepas baca bahaya panadol kat artikel org prihatin yg post kat FB terus stop amik panadol kecuali sbb terpaksa.

Setakat ni projek aku tu dah kira 50% siap.Tinggal lg 50% lg.Insyaallah kalau semua berjalan dgn lancar within this week,awal bulan May ni dapat la aku launching projek aku tu.Mak aiii!!Bunyi mcm besauuu je projek aku tu.Hikhikhik!Tapi apa yang pasti projek aku tu bukan business online ya tuan-tuan dan puan-puan.Setakat ni tak sampai lagi fikiran aku kesitu.Bak kata Elyana,tak tercapai akalmu.

Tapi aku kalau boleh suka jugak nak berkongsi progress awal smpi akhir projek aku tu.Aku bkn apa,at least aku boleh la kongsi sikit tips dgn readers aku yg berjumlah sebelah tangan je kiraannya.Aku letak la confirm tak sampai 5.Huahuahua!

Aku suka bab sharing ideas ni cuma masa tak mengizinkan aku untuk berada didepan komputer lama2.Maklum la aku pun ada anak kecil yg nak dilayan dan dijaga.Kalau tak kesian la pengarang jantung hati aku tu.Dah mcm kekurangan kasih sayang dah sbb maknya busy sgt.Skang ni aku pun mengalahkan org ada jawatan besar kat syarikat.Stok2 balik rumah time dah tak nampak taik ayam kat tanah.Faham2 sendiri la waktu apa tu.Kalau nampak mesti mengelak,tapi kalau terpijak jugak,kira redho je la.

To be continue.................................
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me