Kenapa saya........

Kenapa saya sering mengalah sedangkan pada sesetengah keadaan saya sebenarnya tidak bersalah:

1- Kerana rasa hormat yang masih tebal dalam diri (biasanya untuk orang yang lebih berusia)
2- Kerana tidak ingin pertelingkahan yang berpanjangan (biasanya yang melibatkan keluarga)
3- Kerana saya mati akal untuk menjawab
4- Kerana saya sudah bosan dengan orang tersebut
5- Kerana Allah s.w.t itu Maha Adil

Student Life Part 1

Mood: Busy body

Masa : 8.35 p.m
Lokasi : Mc Donalds Seksyen 2,Shah Alam

Satu malam saya ke sebuah restoren makanan segera iaitu Mc Donald.Agak ‘jakung’ (dalam bahasa Terengganu bermaksud kekaguman yang melampau-lampau) melihat telatah para student IPTA/IPTS mungkin yang sedang berada di restoren tersebut.Sesetengah membawa laptop masing-masing. Maklumlah internet free di situ.Namun pada awal kedatangan saya kesitu saya sudah ingin marah sebenarnya.Sebab apa?Ini kerana saya sudah hampir tersungkur kerana tersangkut kaki pada wayar lap top yang berselirat di sana sini.Namun cuba menenangkan diri sendiri.Bukan salah mereka tapi salah saya yang tidak berhati-hati.

Kata saya “Asal rasa macam duk dalam library pulak ni.Semua bawak buku dan lap top?”.

Menurut kata teman “Sekarang ni study week”.

Oh!Begitu.Patutlah mereka-mereka ini sibuk membawa buku dan mana-mana yang mengadap laptop mungkin sedang mencari bahan-bahan rujukan bersesuaian.

Saya berkata “Boleh study ke bisng2 macam ni?”.

Teman saya hanya mencebik.Mata gatal ini sibuk melihat telatah student-student di Mc Donalds tersebut. Ada sesetengah tu khusyuk betul menghadap lap top.

Detik dihati “Bagus la budak sekarang ni.Komited!”.

Namun secara tidak sengaja atau pun sebenarnya sengaja berjalan dibelakang budak tersebut kerana ingin ketandas sambil mata melihat kearah skrin lap top budak tadi hati ini turut berdetik “ Haram!Aku ingat study tapi duk sibuk chatting YM rupa2nya.Cis!”.

Selepas itu masuk sekumpulan pelajar perempuan yang masing-masing memegang buku Pengajian Malaysia.Sedari awal saya memerhatikan mereka.Mereka duduk kemudian order makanan.Makanan siap diorder ,mereka makan sambil berborak sakan.Butir2 percakapan tidak pula saya tahu.Hampir sejam lebih,kumpulan ini mengangkat punggung.Hasilnya buku Pengajian Malaysia itu hanya aksesori ditangan.Saya senyum sendiri.Hal yang sama turut berlaku pada beberapa kerat pelajar lain.Ada yang tidak menumpukan pada buku ditangan namun mata melilau-lilau sekeliling. Ada yang sedang bertepuk tampar,ketawa sakan dengan kawan2.Ada juga yang kelihatan stress dengan buku yang dibawa hampir lima,enam buah.Tebal pulak tu namun sedikit pun tidak dibuka. Siap berterabur diatas meja laksana meja study dibilik sendiri.Kaki pun sedari tadi bukan dibawah namun siap bersila lagi diatas kerusi.Huhuhuhu!!

Sedar tidak sedar dua jam saya parking punggung dekat situ.

Pendapat saya:

1- Sesungguhnya tempat sebegitu lebih sesuai untuk bersantai dan bukan tempat “study”. Saya tabik springggg pada mereka yang mampu score study kat tempat macam itu.
2- Saya rasa budak2 tadi sebahagiannnya adalah budak2 tahun satu yang terpengaruh dengan cerita2 drama atau filem mengenai kampus life di TV.Hehehe!!Ini apabila melihat pada wajah,perwatakan,cara berpakaian etc.
3- Wayar2 laptop yang berselirat sangat berbahaya terutama pada kanak2.
4- Kalau ingin menggunakan lap top diluar seperti diatas sila gunakan battery lap top dan bukan angkut sekali dengan plug. Kalau nak guna jugak kerana baterry laptop sudah “kong”,sila cari port yang paling strategik.Elakkan dari mengundang bahaya pada orang ramai.
5- Agak sedih kerana student sekarang lebih ghairah mengikut trend semasa daripada belajar dengan bersungguh-sungguh terutama bagi mereka yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan. Bagi yang kaya tuh belakang cerita.Gagal pun diorang kira apa,duit banyak.Gagal kat Malaysia boleh sambung kat oversea.Huhuhu!!
6- Saya percaya “best student” tiada dalam kelompok diatas.Kalau datang pun untuk bersantai.
7- Namun jauh disudut hati saya tidak melabel semua pelajar begitu.

Why she won't wear hijab?

A conversation for Muslim sisters:

"I'm so tired."

"Tired of what?"

"Of all these people judging me."

"Who judged you?"

"Like that woman, every time I sit with her, she tells me to wear hijab."

"Oh, hijab and music! The mother of all topics!"

"Yeah! I listen to music without hijab…haha!"

"Maybe she was just giving you advice."

"I don't need her advice. I know my religion. Can`t she mind her own business?"

"Maybe you misunderstood. She was just being nice."

"Keeping out of my business, that would be nice..."

"But it's her duty to encourage you do to good."

"Trust me. That was no encouragement. And what do you mean `good` ?"

"Well, wearing hijab, that would be a good thing to do."

"Says who?"

"It's in the Qur'an, isn't it?"

"Yes. She did quote me something."

"She said Surah Nur, and other places of the Qur'an."

"Yes, but it's not a big sin anyway. Helping people and praying is more important."

"True. But big things start with small things."

"That's a good point, but what you wear is not important. What's important is to have a good healthy heart."

"What you wear is not important?"

"That's what I said.""Then why do you spend an hour every morning fixing up?"

"What do you mean?"

"You spend money on cosmetics, not to mention all the time you spend on fixing your hair and low-carb dieting."

"So?"

"So, your appearance IS important."

"No. I said wearing hijab is not an important thing in religion."

"If it's not an important thing in religion, why is it mentioned in the Holy Qur'an?"

"You know I can't follow all that's in Qur'an."

"You mean God tells you something to do, you disobey and then it's OK?"

"Yes. God is forgiving."

"God is forgiving to those who repent and do not repeat their mistakes."

"Says who?"

"Says the same book that tells you to cover."

"But I don't like hijab, it limits my freedom."

"But the lotions, lipsticks, mascara and other cosmetics set you free?!What`s your definition of freedom anyway?"

"Freedom is in doing whatever you like to do."

"No. Freedom is in doing the right thing, not in doing whatever we wish to do."

"Look! I've seen so many people who don't wear hijab and are nice people, and so many who wearhijab and are bad people."

"So what? There are people who are nice to you but are alcoholic. Should we all be alcoholics? You made a stupid point."

"I don't want to be an extremist or a fanatic. I'm OK the way I am without hijab."

"Then you are a secular fanatic. An extremist in disobeying God."

"You don't get it, if I wear hijab, who would marry me?!"

"So all these people with hijab never get married?!"

"Okay! What if I get married and my husband doesn't like it? And wants me to remove it?"

"What if your husband wants you to go out with him on a bank robbery?!"

"That's irrelevant, bank robbery is a crime."

"Disobeying your Creator is not a crime?"

"But then who would hire me?"

"A company that respects people for who they are."

"Not after 9-11"

"Yes. After 9-11. Don't you know about Hanan who just got into med school? And the other one, what was her name, the girl who always wore a white hijab…ummm…"

"Yasmeen?"

"Yes. Yasmeen. She just finished her MBA and is now interning for GE."

"Why do you reduce religion to a piece of cloth anyway?"

"Why do you reduce womanhood to high heals and lipstick colors?"

"You didn't answer my question."

"In fact, I did. Hijab is not just a piece of cloth. It is obeying God in a difficult environment. It is courage, faith in action, and true womanhood.But your short sleeves, tight pants…"

"That's called `fashion`, you live in a cave or something? First of all, hijab was founded by men who wanted to control women."

"Really? I did not know men could control women by hijab."

"Yes. That's what it is."

"What about the women who fight their husbands to wear hijab? And women in France who are forced to remove their hijab by men? What do you say about that?"

"Well, that's different."

"What difference? The woman who asked you to wear hijab…she was a woman, right?"

"Right, but…"

"But fashions that are designed and promoted by male-dominated corporations, set you free? Men have no control on exposing women and using them as a commodity?! Give me a break!"

"Wait, let me finish, I was saying…"

"Saying what? You think that men control women by hijab?"

"Yes."

"Specifically how?"

"By telling women how and what to wear, dummy!"

"Doesn't TV, magazines and movies tell you what to wear, and how to be `attractive'?"

"Of course, it's fashion."

"Isn't that control? Pressuring you to wear what they want you to wear?"

[Silence]

"Not just controlling you, but also controlling the market."

"What do you mean?"

"I mean, you are told to look skinny and anorexic like that woman on the cover of the magazine, by men who design those magazines and sell those products."

"I don't get it. What does hijab have to do with products."

"It has everything to do with that. Don't you see? Hijab is a threat to consumerism,women who spend billions of dollars to look skinny and live by standards of fashion designed by men…and then here is Islam, saying trash all that nonsense and focus on your soul, not on your looks, and do not worry what men think of your looks."

"Like I don't have to buy hijab? Isn't hijab a product?"

"Yes, it is. It is a product that sets you free from male-dominated consumerism."

"Stop lecturing me! I WILL NOT WEAR HIJAB!It is awkward, outdated, and totally not suitable for this society ... Moreover, I am only 20 and too young to wear hijab!"

"Fine. Say that to your Lord, when you face Him on Judgment Day."

"Fine."

"Fine."

[Silence]

"Shut up and I don't want to hear more about hijab niqab schmijab Punjab!"

[Silence]

She stared at the mirror, tired of arguing with herself all this time.Successful enough, she managed to shut the voices in her head, with her own opinions triumphantin victory on the matter, and a final modern decision accepted by the society - but rejected by the Faith:

"Yes!" - to curls on the hair - "No!" - to hijab!

"And he(/she) is indeed a failure who corrupts it [the soul]!"[Holy Quran 91:10]

"Nay! You prefer the life of this world; While the hereafter is better and more lasting."[Holy Quran: 87:16-17]

"You are the best community (Ummah) raised up for (the benefit of) humanity; enjoining what is right and forbidding what is wrong and believing in Allah."[Holy Quran: 3:110]

June I'm In Love

Andai la saya dapat benda ini pada June ini......



Dan ini juga....aduh...berdebar2 rasa macam waktu nak akad nikah dulu cuma debar sekarang lain sikit dia punya dup..dap..dup..dap..dia...hahahahaha!!!Saya mahu ini wahai Cik Hubby...Huhuhuhu!!Teramat mahu...

Itu saya


Saya pon tak tahu kenapa saya suka sangat dua benda ini.Adakah kerana ia best?Atau kerana color dia pink?Atau kerana saya sudah kebosanan tahap gaban tak tahu nak buat apa dekat rumah.Namun yang pasti husband senyum jer bila saya asyik telek dengan wajah yang kagum laksana dapat rantai berlian Habib Jewel.Hakhakhak!!!Dalam list MESTI BELI untuk bulan ini.So here we go!!!
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me