Australia Zoo




You know this guy?Hehehe!For the animal lover like my dad (Motto dia baik tgk binatang dari tgk orang),mamat ni memang sangat dikenali.Antara television show dia yang famous iaitu Crocodile Hunter yang disiarkan melalui saluran Animal Planet kat Mesia dimana keberanian beliau bermain dengan boya dengan confidentnya namun menemui ajalnya dengan ikan pari.Owh!Tetap berkaitan dengan binatang.

Pendek cerita mamat ni antara kebanggaan orang Ostolia la mcm kita  ada Hang Tuah.Eh.Kenapa aku suka buat perbandingan yg tak berapa nak kena?Ngeeeeee!

Maka cuti sekolah term 2 yang lepas,kami decide bawak anak2 kami yang dua ketul tu ke Australia Zoo.Yeayyyyy!Emak pulak yang excited.Nak cerita serba sedikit pasal tempat2 menarik kat Queensland ni,actually banyak tempat menarik cuma perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu agak memakan masa.Maklum la negara benua so don't expect kalau datang sini boleh tour satu Queensland ni dalam masa satu hari malah seminggu pun belum tentu cukup.Bare in your mind pecahannya ada utara selatan timur barat bla bla bla bla.Dan setiap tempatnya adalah jauh.Mcm tempat kerja my husband walau dalam satu state tp kena naik flight dan kalau berkereta makan masa la sikit.Ini dalam satu negeri.Jd boleh dibayangkan la betapa besarnya setiap satu state tu.

Dan don't expect jugak kalau nak jumpa the largest shopping mall misalnya kat sini,sbb kadang2 sebut je largest tp takde la besau mana pun tapi yang menariknya mall boleh didapati disetiap tempat walau ceruk mana sekalipun selagi ada bandar.Dan begitu juga la setiap tempat peranginan mahupun tempat tarikan pelancong.Kat sini dia lebih mengutamakan quality rather than mengejar the biggest,the largest,the longest bla bla bla yadda yadda.Kalau ada pun dah sbb mmg they deserved untuk dapat mcm Lone Pine Koala Santuary tu.Kalau tak silap the first and largest koala santuary in the world dan kita pun tau koala ni native animal to Australia.Tapi kalau teringin nak peluk koala ni tak semestinya kena datang ke Lone Pine ni je,kat sebelah Warner Bros Studio iaitu Paradise Country pun kita boleh juga pergi kat situ dan beramah-mesra ngan kanggaroo dan koala kat situ.I suka pergi situ sbb dia ada padang ragut yang sangat cantik.Dah la time pergi haritu September kalau tak silap.Santek.

Sama la mcm Australia Zoo ni.Takyah la expect kalau datang sini sampai bengkak kaki berjalan berpusing dalam zoo ni sbb dalam masa tak sampai separuh hari pun kita dah selesai pusing dalam ni.Hihihihi.Kat sini apa yang dititik beratkan adalah education.Dari sekecil-kecil benda sampai sebesar-besar benda dia akan provide info maka ambil la masa baca dan fahami setiap info yg ada dan jangan aim dalam otak pergi zoo just nak tengok binatang je.Pada masa yang sama explain la pada anak2 tu.Sbb tu setiap kali cuti sekolah government dia dah provide siap2 booklet atau pamplet tempat2 yang kita boleh bawak anak2 sepanjang cuti sekolah siap tunjuk tempat yang free atau pun berbayar.Makanya parents ada la idea nak isi masa anak2 tu even kalau busy sangat boleh je bawak ke park yang dibina khas di setiap suburb dan mereka akan pastikan fasiliti lengkap untuk kanak2 bermain dan pada masa yang sama belajar.

Kalau nak ke taman tema sepanjang cuti sekolah boleh ke Gold Coast.Memandangkan taman tema kat situ melebihi satu maka setiapnya takde la besar sangat mcm Disneyland atau pun Universal Studio di negara lain. Dan dalam banyak2 theme park I paling suka Seaworld sbb byk benda boleh tunjuk kat my kids.Kalau Dream World atau Warner Bros tu,budak besar sikit ok la kot sbb TND tak semua rides dia boleh naik.Cuma untung kalau kita memang berada disini pada jangka masa yang lama,boleh la beli ticket untuk setahun dimana sekali purchase kita boleh ulang berapa puluh kali pun nak masuk.Mcm ada my friend ni waktu diorang awal2 sampai sini tahun lepas,almost every week diorang pergi theme park.Every weekend.Kikikiki.Ok la at least ada la aktiviti tu untuk anak2.Sampai tahap diorang dah muak kalau sebut theme park.Hahaha!

Di Queensland ni banyak tempat menarik cuma mcm I mention la setiap satu tu jauh.Kalau time dah nak masuk winter ni mmg cantik sangat la kalau nak fruit picking untuk buah season ni la.Boleh check setiap season buah apa yang ada.Mcm time Summer haritu tu kami sempat la ke ladang bunga matahari.Selain tu ke Sunshine Coast pun best jgk.Banyak tempat menarik kat sana atau kat sini pun ada a few island yang cantik.Cuma itu lah.Nak ke setiap satu tempat tu kena plan bebetul.Nak rasa buah sepanjang season dan juga buah-buahan tropika silalah pergi ke Tropical Fruit World kat Gold Coast.

Terlebih rajin pulak nak bercerita malam ni yer.Hihihihi.Dan sambung pasal short trip ke Australia Zoo ni perjalanan hanya memakan masa selama lebih kurang 50 minit iaitu 80 km dari Brisbane City.Zoo ni terletak di Beerwah dan katanya founder zoo ni sendiri adalah parents Steve Irwin ni jugak.Owh memang family suka binatang.


Here we go!Ini kat main entrance dimana Steve Irwin say Hi kat pengunjung yg datang.Holla! (tetiba jd Hawaiian)


Pic depan papan tanda haruslah ada kan kalau tak orang tak tau dah sampai kat sini.Kikikiki!Memandangkan waktu ni tak sejuk sangat lagi baru sipi2,maka pakaian pun takde la beria sangat lapisnya.


Depan ni pun nak snap gambar.Kikikiki!Dan haritu kami bertolak around 9 am mcm tu la dan I dah siap2 bwk bekal sbb kalau pergi tempat mcm ni mmg payah nak cari tempat makan especially theme park lepas tu strictly food and drink are not allowed tp kami ni pakai main redah je bwk dan selalunya lepas je.I just letak kat bwh stroller tu cuma pepandai la jgn nampak obvious sgt mcm p hangkut picnic basket ke apa.Hahaha!Tp kalau nak play safe,makan dulu kenyang2 sblm masuk dan just bwk masuk makanan yg ringan2 je mcm sandwich ke apa.Nasik gulai lemak sambal belacan segala toksah la bawak karang beria pulak bentang tikar bagai.

Dan tak usah risau la makanan tu cukup atau tak nak menampung perut yg lapar sbb kat sini apa2 tempat pun mcm theme park,zoo,museum ke yadda yadda,kau tak sempat nak lapar kali kedua pun sedar2 dah habis pusing satu tempat sbb tak luas dan besar mana pun.Don't worry.Cuma air masak tu bawak la lebih.

Ok here we go.Nak masuk zoo ni pun kena belilah ticket.Hehehe!Tapi lupa pulak berapa cuma yg I ingat separuh kot harga dari ticket nak masuk theme park.


Dan memula kami pergi adalah ke Crocoseum.Cuti sekolah maka mmg ramai la oramg tapi takde la sampai bersesak-sesak.Masih lagi kita rasa selesa.Dan persembahan pembuka adalah dari burung2 yang terlatih.Seriously kagum la bila fikir balik acaner la dia train haiwan2 ni ikut arahan dan tahu mana nak pergi.Faham arahan pulak tu sampai burung pun leh cam note $5 ke tak.Kikikiki!


Inilah persembahan yang dinanti iaitu kedatangan sang buaya.

Dan selepas persembahan ni kami pun gerak p makan ice cream dulu.Hahaha!Tak lapar tp dahaga.Kikikiki!

Dan selepas itu barulah open map dan mula explore tempat2 kat dalam zoo ni.Dan I pun mmg tak put higher expectation sangat maka kita layan je la anak2 sambil tunjuk binatang2 tu segala dan jawab la setiap soalan yang ditanya.Agak2 takleh jawab cuba pusing cari apa2 yg boleh tarik perhatian dia seterusnya dia tak ingat dah pada soalan yang dia tanya td.Bijakkan trick ni.Kikikiki.


Jalan-jalan pusing sekali opppsss sampai Africa uollls.Hahaha!Jadi bila dah sampai Africa haruslah nak jumpa geng2 dari Madagascar kan.Hahaha!


Uiksss jinak.


Yang depan real,yang belakang pun real.


Haaaa...tu diaa cik Zirafah dgn cik Zebra.Satu benda yang I suka kat zoo sini adalah tahap kebersihan.Bukan la cakap zoo kat Malaysia tak bersih tp kat sini mmg laggggi bersih dan tempat tinggal haiwan ni pun mcm agak selesa,terjaga dan luas tp yer la still terkurung.Nak buat lagu mano.Manusia nak bonding dgn diorang secara real karang sesedar masuk perut diorang.Jd dengan kewujudan zoo ni barulah manusia ni boleh bonding dgn diorang ni tanpa digigit.Hahaha!

Sebenarnya ada lagi binatangnya tp I pulak tak tersnap gambar entah buat apa tak tau.Kami ada pergi tgk harimau punya show.Punyalah sehat rimau sini,bulat je muka sesekor.Macam kau la mana yang tgk baca blog ni.Kikikiki.Dan kami pun ada naik tree house diorang yg memang menarik la kejadiannya.Tu pun tak snap gambar.

Dan disepanjang jalan2 tempat kita jalan tu pun kita boleh jumpa haiwan yg jinak dan tak mencederakan mcm iguana whatsoever tu segala.Biawak komodo tak sure ada ke tak haritu.


Ini pulak tugu family si Steve Irwin ni bersama anak isteri dan anak angkat diorang si croco (I reka nama)


Actually kami pusing dalam ni takdelah 100% jalan kaki sbb penat wooo kalau nak jalan kaki dari satu tempat ke satu tempat dengan panasnya lagi.Dont worry sbb perkhidmatan train ada disediakan dan pitt stop dia pun banyak.Rasa lazy ass tunggu je train amik.


Kalau burung tu mmg wajib ada dimana2 tempat gini.Layannnnsss!


Haaaa baru perasan haritu I tak nampak gajah.Samada mmg takde atau ada kami yg tak tengok tak sure.Tapi ni bukan gajah dan I lupa la binatang apa la.Aish!

Tapi kat area ni ada camel dimana sesiapa teringin nak naik camel tanpa perlu pergi timur tengah boleh la cuba.Hahaha!Tak kosserrrrr kami nak naik.

Dan selepas dah habis pusing,lepas tu lepas la kejap bebudak ni berlari ke sana ke mari,ke sini ke sinun sebelum decide untuk pulang.


Sesi beramah mesra dengan boya.Dari duk atas mulut boya dia masuk dalam mulut boya.TDS tak pergi sbb takut.Isk.


Dan ini bukan patung buaya tau tapi ini real punya buaya yang tengah berjemur nak bg tanned lagi kulit tu.Hahaha!Serious mcm bukan buaya betul.Static je duduknya.Sikit pun tak rasa nak garuk hidung yer la mana tau kot la gatal kat lubang idung tu.Ada resdung.Hihihi.


Dan budak yang sangat berminat tgk buaya sampai tak bergerak.Hahaha!Maka settle la cerita kami ke Australia Zoo.Taktau la bila nak dtg lagi.Tunggu TDS besar sikit la kot plus this is not the only zoo yang ada di Queensland ni tapi ada bannnyaaakkkkkkk lagi oiiiiii!Hahaha!Ok kita put in list la zoo lain2 tu.Put kat waiting list!Muahahaha!







Masak,masak,masak

Phew lega bangun pagi ni dah rasa fresh balik.Semalam what a very hectic day sampai rasa nak patah pinggang.Hahaha!Itu namanya takde kerja cari kerja tapi at least walau penat,berbaloi la usaha sebab semalam masak untuk event.Dua menunya tapi sbb banyak sangat step nak kena buat itu yang kelam kelibut tu.I masak dengan my friend dua orang je.Dah la ada tragedi semalam.Keskeskes!

Semalam kami masak Mee Mamak dengan Rojak Mamak.Tp disebabkan nak masak dalam jumlah yang banyak so I decide nak tumis sesiap sos untuk mee mamak tu then later la kita goreng sekali dengan mee.Jadi memasak la Mak Jemah ni sambil mulut pot pet pot pet duk bersembang.

Sebelum tu nak story la sikit perangai Mak Jemah ni yang suka sangat recycle bekas.Hahaha!Bahasa dalamnya,berjimatttt.


Ini tepung jenama Healthy Baker tapi mcm I beli pun bukan sebab tertarik dengan word Healthy dia tu.Nehi.Kikiki!Tapi I beli sbb tertarik dengan it is easy to store gitewww.Maka memang dengan niat la I beli beberapa.Maka selepas itu I hanya perlu beli yang jenis dibawah ini,dan just refill je kat dalam bekas kat atas ini.Hamboi explanation,detailsss uollls.Tapi memang dah lama dah buat kerja ni dan bukan takat buat simpan tepung je,bekas yg sama I isi jugak gula maklum la bekas gula kat kaunter takde la besau mana tp setiap kali beli gula tak agak2 serupa nak cepat kena diebetis kekdahnnya.Ia la kat sini kalau beli sesikit rugi.Time offer tu rembat packing yg dua kilo terus.Kat sini pulak gula,tepung segala packingnya dalam kertas.Tersilap koyak takleh nak tutup elok balik so solusinya masuk the balance dalam bekas mcm kat atas tu.


Dan semalam tengah elok duk masak,I rasa la sikit rempah mee tu.Bila rasa sikit,hmmm agak masin.So tambah la gula dan sekali gula yg kitorang mmg khas untuk berniaga tu habis.So I pun willing amik je la guna gula kat rumah ni je so cecepat bangun capai la gula in stock yg I letak kat dalam container tu la.Jd bila rasa sikit,masin lagi so tuang gula.Maklum la masak dalam periuk besar jd boleh bayangkan la sekali tuang tak main la sikit2.Dia bangun zummmmm bajet Gordon Ramsey kan.

Lepas tu rasa lagi,eh asal masin lagi ni.Ok tuang lagi.Zummmmm!Kikikiki!Dan lepas tu baru sel otak berhubung.Haaaa...td dia tak berhubung.Dan waktu mata tertacap kat penutup container tu,terlepas la jeritan Mak Jemah sampai tanjat business partner.Owh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!Bekas yang sama yang I selalu guna untuk isi gula tu sebenarnya I guna jugak untuk isi cooking salt.Dan mmg I tak pernah pun isi garam dalam bekas tu tp last week punya cerita I p borong 2 kilo cooking salt sbb regenya kalau tak silap $2 lebih je kot sbb ada offer.Owh tidakkkkkk!Owh tidakkkkkkkkkkkk!Dah siap tulis kat tudung sebenarnya GARAM.

Maka dalam kekalutan tu,my friend cakap ok kita keep calm and find the solution.Serious dah rasa nak menangis dah time tu sbb u cook for 200 ppl and now you ruin everything.Ok urut dada jap so fikir solution.

Jadi I tumis balik bawang kisar dan this time tak sempat dah nak rebus cili nak buat cili kisar bagai.Terus pakai serbuk cili je then campur masuk dalam rempah yg memula td.Kami x berani nak tambah air sbb mee mamak suppose keringkan.Luckily,berjaya.Phew!Alhamdulillah.

So next time wajib beringat.Jangan pakai main taram je sesuka hati.Kikikiki!

Lebih kurang jam 5.30 petang siap masak untuk semuanya.Alhamdulillah tp penat sangat sampai rasa sakit satu badan.So semalam lepas makan,telan panadol,terus tidur.Bangun pagi ni dah rasa segar balik dan kembali pada routine asal.

Ok,to be continue.Ngantuk pulak rasa.Harini puasa.As usual la.Puasa ganti.2 days more.Hehehe!Hujung2 baru nak ganti.Hmmm...tak baik betul la.Cuma skang mmg tak terasa sangat puasa sbb sejuk dan maghrib awal.Jam 5.05 petang dah berbuka dan itu yg mampu buat cepat tu.Hehehe.

Tak lama dah nak Ramadhan.


My secret ingredient of happiness -Part 1

Ada orang pernah tanya I "Kau ni happy je selalu.Apa rahsianya".Hahaha!Kelakar pulak ada yang tanya mcm ni.Ok let me share you my secret of happiness.Macam rajin pulak nak bercerita pasal ni sbb selalunya I rajin cerita apa yang berkisar dalam hidup seharian je dan selalunya simple thing la.Sekarang mcm malas sket nak involved dengan something yang memaksa kita berfikir secara mendalam.Sebut critical thinking,baru sedar lama dah tak pegang surat khabar atau buku2 ilmiah.Kikikiki.

Ok.The main ingredient is  "Please be yourself".

Firstly,hanya kita yang tahu tentang kehidupan,diri dan segalanya yang berkisarkan tentang KITA.Maka apabila kita dah tahu yang kita selalunya setiap beli seluar kena ambik size 30 maka jangan la gigih jugak nak cuba size 25.Itu seksa diri namanya.Faham tak ni?Ini diibaratkan,dalam erti kata lain,hidup dengan cara kita dan jangan la trying hard to be someone else.

Secondly,I tak tengok drama Melayu dan tak addicted novel Melayu.Kenapa I tak mention je yang I memang tak minat novel Melayu,tak boleh sbb I ada beberapa penulis Melayu kegemaran I makanya I baca novel Melayu tapi tidak tertarik pada novel yang jiwang leleh segala lepas tu seriously jalan cerita nampak sangat imaginasi melampau penulis ditambah impian penulis tu sendiri yg kalau kat dunia reality mmg tak mampu capai jd kau gebang la cukup2 dalam novel.Tp yang peliknya ramai pulak terbawa2 dari pembacaan novel atau tonton drama kat tv je tp emotional tu terbawak-bawak sampai siap post kat FB whatsoever kegeraman itu.I pun mcm erkkk!Tengok atau baca saje tak bolehkah?Nak mendalami watak sila mohon kerja as a actor/actress la.Mengarut.Jadi nak gtau kat sini,kalau reality kehidupan kita takde la serumit mana,maka takyah la duk rumitkan keadaan dengan terbawa2 watak drama tu masuk dalam kehidupan seharian.Itu yang life tak complicated,tp pada yang life complicated lagi terbawa2 emosi dari pembacaan/tontonan drama/filem,terus life jd makin miserable.Apa untung kau dapat?Sebab tu kadang2 I rasa baik ku baca novel Games of Thrones yang sah2 setiap watak jalan cerita tu tak wujud dan tak mungkin ada.Senang.So habis kat situ je.Jadi sini nak gtau,apa2 yang I tgk or baca,tak menjejaskan diri I.Static.

Thirdly,jauhkan la dari vibrate negative.Dalam hidup ni kita mesti akan jumpa orang yang sangat judgemental especially wanita yang mengalami kegagalan rumahtangga dan dia akan tend to pukul rata.Kalau tgk orang lain bahagia dia akan cakap tu berlakon semuanya sebab reality tak mcm tu pun.Ni jenis orang yang nak orang lain jatuh sama mcm dia.Dan kita kalau dah tahu dia mcm tu yang terhegeh-hegeh nak rapat buat apa.Jauhkan sikit agar vibrate negative dia tu tak terpalit kat kita sama.Ini tidak.I bagi contoh la.Seorang isteri yang gagal dalam rumahtangga luah perasaan sedih dia kat kawan dia yang juga seorang isteri.Let say la kes diorang bercerai tu sbb suami curang.Lepas sesi lepas perasaan,si kawan pendengar setia ni balik rumah.Bila balik rumah nampak suami terus emotional walhal suami tak buat apa2 pun.Tapi sbb terbawak-bawak cerita kawan td yang sedih sgt tu tak pepasal suami yg tak tahu apa2 tu kena marah dek mood kita yg suddenly swing tak bertempat tu.Jadi kalau dah tahu jenis macam ni,elakkan dekat atau baca luahan orang2 yg bwk angin negatif ni.Kalau kita jenis mampu dengar dan mampu buang dari otak on the spot tak mengapa.Kita mampu tekan X atau skip.Tak salah jd pendengar cuma limitkan kalau kita dah tahu yang rumahtangga kita ok sahaja.Jadi kat sini nak gtau,jauhkan dari circle orang yg negative.

Fourth,tak salah pun nak ada akaun di media social.I bg contoh Intagram dan FB.Kita punya page so kita punya keputusan la.Mcm I ni jenis hanya add orang yang I kenal.Tapi kalau ada yang nak add tu bukan friend atau entah orang dari mana ntah tak kenal tetiba nak add,mmg tak akan add la.I tak kemaruk sangat la nak ada friend list sampai beribu.I hanya add kawan2 dari circle yang buat I selesa.Dan friend yang buat I rasa annoy walau I dengan dia bertepuk tampar sekalipun didunia nyata,akan tetap ku unfriend kalau I rasa posting dia ntah hapa-hapa.Sbb apa I buat mcm tu,because my life not that so complicated so takat nak baca status dia gtau sakit hati jalan jammed I rasa mcm,hek eleh.Nak jalan smooth kejap je sampai tempat kerja,sila la buat jalan sendiri.Maknanya ni,I akan avoid any types of person yang I rasa buat kita rasa annoy.Banyakkan baca posting positif dari kawan2 yang sentiasa posting sesuatu yang positive.

Kelima,ambik balik point atas iaitu JADILAH DIRI SENDIRI DAN JANGAN HIDUP ATAS APA TANGGAPAN ORANG PADA KITA.Maksudnya,hidup cara kita la dengan takat kemampuan kita je.Takyah la berusaha sbb nak orang nampak kita hebat.Kau ingat tak letih ke jadi orang hebat??Mcm la I ni pernah jd orang hebatkan.Kikikiki.Dan I nak share satu true story ni.Maka adalah seorang perempuan ni yang post gambar handbag baru dia dan captionnya lebih kurang mcm ni "Thank u my hubby sudi belikan handbag Chanel untuk I bla bla bla".Maka berduyun la yg LIKES/COMMENT.Dan ada la sorang kawan dia ni jugak gtau "Actually ada cerita disebaliknya dimana perempuan ni mengamuk sakan mintak husband dia belikan handbag tu.Husband yang dah tak tahan tu belikan la satu dengan niat biar puas hati si isteri ni.Isteri bila dapat,tak nyempat-nyempat nak snap gambar pastu cecepat upload."Eh ada juga rupanya.Makanya sbb orang lain ada so dia nak jugak tak kiralah dalam apa jua cara,nak jugak.Nasib laki kau mampu dik oiiii.Serious I rasa kelakar.Dah dapat handbag cepat2 upload kat FB.Jd sekarang ni kita ni hidup untuk diri sendirikah atau trying hard nak impress orang lain supaya orang cakap kita ni kaya?Tak letih ke?Kalau I serious letih.Sbb kalau I jd mcm dia,baru td nampak my husband punya sepupu upload gambar dia naik kereta Lamborghini kat FB.Nak kena mengamuk sekarang ke mintak husband belikan jugak? (Tapi sah2 la tak mampu.Kikikiki!Cita2 tinggi.Nah pang sekali!) 

Jadi type panjang2 ni nak conclude bahawasanya kita ni hidup tak perlu menjadikan orang lain cermin kita kecuali kita jdkan orang lain cermin kita samada sebagai inspirasi untuk berjaya ke apa tu lain la.Tp kalau takat nak menonjol sbb nak glamour,nak nampak kaya-raya,nak nampak genius,nak nampak warak bla bla bla,takyah la.Buat je la apa yang kita rasa baik dan biar orang lain yang menilai.Takyah kita ni jd tukang marking kat mana pencapaian kita.Kan dah resmi alam ada cikgu mesti ada murid.Kalau kau cikgu dan kau juga cikgu,maka kau mengajar dan kau menilai,habislah.Hehehe.

Maka penutupnya,live your live to the fullest.Takde hebatpun kalau setiap hari kau upload mampu makan direstaurant mahal kalau lepas makan kau menyesal tak sudah sbb baru dapat gaji dah tinggal separuh.Tp sebab nak menunjuk kat media social lifestyles kau yang sangat la ikut trend,di media social kau nampak happy tapi dalaman kau sakit.Tak best life mcm tu beb.Jadi penutupnya I re-phrase lagi sekali "Please be yourself".

Dan macam I malam ni,pada suhu 15 degree,ni pun dah mampu buat I happy.........................


Maggi ayam dengan telur puyuh letak sampai 6 biji makan tak rasa bersalah walau ada yang mention telur ni not good kalau makan banyak2.Senyum je la sbb dalam 5 bulan ni,inilah julung2 kalinya I makan.But sometimes you don't need to explain to them,biarlah tanggapan itu bermain kat otak diorang je sbb yang tahu hanya kita.Chow!

Mother's Day

Mother's Day dah lama dah tapi harini baru nak cerita.I pun bukan nak focus cerita pasal sambutannya yadda yadda sbb memang kami tak celebrate pun cuma kebetulan disambut kat sekolah TND dan sbb berada kat sini jd sambutannya mmg meriah la sbb dah memang sambutan agama diorang.Faham2 je la.Tapi apapun yang bestnya tak kiralah Valentine's Day ke,Mother's Day ke yadda yadda yadda,mesti ada SALES harga runtuh boom boom.Itu memang I LIKE.Kikikiki.Dasar perempuan.

Jadi haritu seminggu sebelum Mother's Day tu disana sini ada sales.Fuh!Urut dada mak.Harga runtuh bukan sesikit,banyak woooo especially peralatan dapur.You name it,mixer,airtifry,food processor,iron eh ni bukan barang dapur,argghhhh malas la nak mention sbb banyak sangat dan mmg target market diorang KHAS buat wanita yang bergelar ibu yang cepat rambang mata macam I la.Kikikiki!.Tapi yang kecik atinya,duit tabung ayam tak berapa nak cukup untuk beli itu dan ini.Isk isk isk!

Dan kat sekolah TND mmg agak meriah la sambutannya siap mak-mak dijemput datang untuk jamuan ringan kat kelas anak2.Sambutan ala2 potluck bila mana mak2 masing2 bwk juadah.

Dan haritu I bawak strawberry cheese tart.Selalu yang I buat bluberry cheese tart tapi waktu p Wollies dgn Coles I rasa mcm mahal pulak blueberry yang dijual so I tukar pd strawberry yang lebih murah kosnya.Kedekut.


Dan lagi kedekut bawak 12 ketui je.Eh asal kedekut sangat perempuan ni sekarang.Hihihi!Berebut-rebut tau eleh nak cakap sedap la tu. Dan just nak gtau from the tart shell itself I buat sendiri hingga ke fillingnya tau.100% homemade.Sbb apa,kalau tart shell tu malas nak buat boleh je beli yg ready made tp gitu la.Memandangkan buatnya senang amat so decide buat from A to Z la.Kenapa buat cheese tart ni?Ini sbb my friend dari Iceland tu teringin nak cuba rasa.Sekali harung la.

Fillingnya pulak I just masak strawberry letak sikit air,sikit gula,sikit perahan lemon dan this time I tak letak corn starch untuk bagi likat tp I tuang satu botol jem strawberry yang tak berapa nak laku kat rumah ni sbb rasa yg tak berapa nak sedap.Jd bila combine mcm tu maka terhasil la filling strawberry yang sedap.Ni ilmu dari my friend Kak Dee.Bagus juga tips ni at least takde la kita biar je jem tu tak dimakan sedar2 dah rosak.Dapat la jugak kita jimat dan ingat tu membazir tu amalan syaitan nirojim.

Dan untuk sambutan Mother's Day kat kelas TND tu jugak,setiap mommy akan di spoiled kan oleh anak2 memasing apabila setiap anak akan serve makanan untuk ibu masing2.(Kejap mommy kejap ibu.Kikikiki) Dan lepas makan,para ibu boleh pergi ke satu sudut yang disediakan khas untuk menikmati hand massage (anak kita la buat).Amboi!Kemain tau.Bapak dia takde pulak offer nak belanja manicure padicure dah la kuning dah kukuku ini duk main ngan kunyit.Ciss.

Dan satu slot video ucapan anak masing2 akan ditayangkan juga.Bila sampai part video ucapan TND tergelak besar I sbb dah makin baik English dia.Dah makin lancar dan dia pun dah makin confident bercakap.Kalau tak waktu memula masuk sekolah memang payah nau nak bukak mulut.Macam ada emas dalam mulut.

Dan part berbahasa Inggeris ni I mmg tak risau sbb I percaya dia cepat belajar namun ada syarat dia bila I tak benarkan sama sekali berbahasa Inggeris dirumah.Nehi.Kat rumah kena cakap Malay.Even cikgu sekolah dia sendiri pun advise please jadikan bahasa Ibunda bahasa utama dirumah supaya tak hilang.Sebab budak2 cepat belajar.Don't worry kalau memula dulu dia mcm terkulat-kulat tp mcm my TND dia takde masalah dengan bahasa Inggeris tu udah dari umur 3 tahun lagi dia dah masuk sekolah yg menggunakan bahasa Inggeris medium utama dan dia tak kekok dengan penggunaan bahasa tu.So I tak amik port sangat cuma I risau kalau disekolah dah guna bahasa Inggeris dan dirumah pun sama,I takut nanti bg masalah pada dia dikemudian hari.Dan I pun takde la nak push sgt dia sbb rasa mcm jangka waktu kami disini mungkin lebih lama.Itu kalau ikut perancangannya la.Jadi banyak lagi masa dia nak belajar hingga fasih bahasa tu dan my part pulak kena trying hard la untuk ajar membaca bahasa Melayu.

Pada haritu juga setiap orang dikehendaki melukis wajah ibu masing2.Serious tanjat boboi lepas tgk pic dia lukis ni.Hahaha!I tanya dia kenapa I tak berhijab,dan dia jawab ni my picture waktu duduk kat rumah.Just ikat rambut.Tapi yang I wonder why and why muka I garang bebebor siap mata merah.Kikikiki.Ni mesti terbayang wajah mak dia waktu tengah menyingga muka mcm lion ni.Isk isk isk!

Tak tahan kemain merah lipstick nya dan hidung no 2.Hahaha!

Dan lepas sesi tayangan video then sambung makan-makan,sambung borak-borak,lepas tu tapau menapau makanan dan lepas tu pulang.

Jd itulah serba sedikit sambutan Mother's Day disekolah TND.Dan bila pulang eh ada orang pulak buat surprise ajak p Indooropilly Shopping Mall dan sekali dia blanje...........................................

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Owh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Terima kasih ORANG tu sbb sudi belanja.Memang highly recommend menatang ni.Food processor dan sekali dengan satu blender.Kini membuat acar timun bukan lagi satu masalah.Hanya zup zap zup zap terus siap.Kikikiki!Dan bukan takat acar timun je,pendek kata memacam lagi la boleh buat dan beli ni sbb serious harga runtuh gegiler sempena Mother's Day tu.Mmg rugi tak rembat plus blender Kambrook kat rumah tu tunggu masa je nak melayang kat ayam turkey yg selalu buat bising belakang rumah ni.Ish!Tp berbaloi la pakai dah nak masuk 3 tahun dah maka biler bocor disana sini tu sbb mmg nak habis usia dah pun blender tu.

Dan bila je I dapat ni dari my kesayangan tu,taktau la nak describe perasaan macam mana tapi memang happy sangat2 tak dapat nak cerita.Memang itulah rasanya perasaan ibu yang boleh dikatakan banyak masa dihabiskan didapur harapkan tak dibentang tilam je kat lantai dapur ni.Kalau tak mmg 22 hours la kot didapur.Hahaha.Mana lagi 2 jam???Mesti la urusan lain2.Berak ke apa.Kikikiki.

Hmmmm...................tak tergambar perasaan happy ibarat gembira dia tu time dapat satu handbag Chanel hadiah dari kesayangan.Thank you sayang.Love you ketat-ketat.Mwahhhsss!
-
-
-
-
-
-
-
-

Dan persoalannya........................................................................................kau pernah ada ke satu handbag Chanel????Muahahahaha!Ada.Tapi dalam mimpi je la.Choi sangatttttttttttttttt!Chow!




My very first time making a sushi

Awww terharu sangat rupanya ada beberapa orang yang perasan kehilangan perempuan ni dari mengupdate blog.Kikikiki!Memula Kak Umi,lepas tu Kak Ros,lepas tu Johnny Depp eh dia pun baca blog kite ke??Hehehe.

Tapi yang buat kita semangat balik nak berblog ni bila dah tgk Mama Nastyna dah senyum semula.Jd kita pun bersemangat balik.Gitewww!

Walau apapun,lately ni memang busy teramat sangat.See?Bukan working mom pun tp busy dia mengalahkan orang kerja.Kikikiki.My TND kan dah masuk sekolah jd tak sangka la sejak masuk sekolah rendah ni banyaknya aktiviti.Dan semua aktiviti tu mmg I yg willing nak join sebenarnya dan bukan compulsory pun just bg mengisi masa.Tak sanggup la I nak duk rumah je ternak lemak.Kikikiki.At least bila gerak ni takde la laju sgt lemak terisi dalam badan.Balance orang kata bila makan banyak (hobby) dan gerak pun banyak.Jd tak sempat la lemak tu nak beramah-mesra.

TND start sekolah January haritu dan selepas tu mmg banyak la benda nak kena buat.Ini pun sbb I yg volunteer nak join parents punya aktiviti.Next month akan berlangsung satu event iaitu International Breakfast dan I and the geng ada plan  nak open stall yang jual makanan Malaysia.Jd dah start sibuk la ni.Dan ada lagi satu event besar bulan September.Orait la after Raya sbb kami pulang ke Malaysia selama sebulan nak celebrate Raya.Hoverrr tau!

Itu aktiviti community.Aktivity kelas pun banyak.Rasanya every month ada je playdate dan kalau tak playdate pun,aktiviti makan2 geng2 mak2.I pun dah ada geng kat sini jd memang tak bosan sangat la.Selain geng dari Malaysia,I pun ada geng yg selain dari Malaysian gak,hehehe,orang dari merata tempat.


Ok its me from Malaysia,Sarah from US,Hjordis from Iceland,Chris from New Zealand and Yumni Ko from Korea.International kan tu.Kikikiki!Hilang dua orang dari Hong Kong dgn sorang lagi orang Aussie.Diorang kerja kalau tak silap haritu.

Ni la masa lapang kami.

Dan busy I ni start lepas I join masak untuk event student UQ last month.Lepas tu tak putus event.Start dengan masak untuk 600 orang tapi I masak dengan my friend la dan dibantu oleh geng2 student juga.Giler kau masak untuk 600 orang alone.Mampuih!.Maklum la nak masak masakan Malaysia,harus lah kena orang Malaysia jugak yg masak.Selang 4 hari,masak pulak utk 400 orang sampaikan seminggu tak hilang sakit bahu.Kikikiki!

Dan skang pun ada la jugak lagi tempahan untuk buat kuih/lauk Malaysia untuk farewell party la,birthday party la,banyak la jugak.Memang skang siap ada space ku panggil my office sbb skang mmg kena ada organizer.Kalau tak den lupo.Sbb yg order pun ada juga dari community Indonesia.Alhamdulillah.

Dan selepasnya ada lagi cuma kuantiti tak la seramai sebelumnya tp tetap la buat Mak Jemah ni busy hinggakan skang dah takde masa nak tgk fav show kat tv.Bukan takat tak sempat tgk,kalau suami takde kat rumah dalam 2 weeks tu,tv pun jarang bukak.Anak2 tdo awal jd weekend je la tv tu berbunyi.Hehehe!Sebelum ni I selalunya akan tidur lambat malam Rabu sbb cerita best kat tv tp skang ni bukan takat nak follow tgk My Kitchen Rules (dah habis),skang Masterchef start I pun just tgk episod 1 je.Lepas tu tak follow dah.Ini sbb I tidur awal.Bayangkan skang ni Isyak jam 6 lebih dan selalunya anak2 dah masuk tidur jam 7.30 malam sbb kami mmg dinner awal,makanya dengan emaknya sekali tidur.Itu yg blog sendu ni terus tukar jadi tepu.Kikikiki!

Subuh pulak awal jd memang routine harian I start jam 5 pagi.Skang pun I dah takde masa langsung nak take a nap petang2 jd itu yg lepas Isyak tu lesu habis.Habis terus battery.Kikikiki!Inilah kenapa blog dah makin jarang update.Tp sejak dapat momentum baru ni,In Sha Allah cuba rajinkan diri update.Biarlah tak ramai yg membaca pun tp yg penting ada regular tu.Apa ingat kedai je ada regular customer?Hahaha.Satu lagi seronok juga sesekali berceloteh kat blog.

Dan cerita harini yang I nak cerita adalah keinginan nak makan sushi.Actually I ni dah start craving nak mkn sushi ni about a few months dah (tak pregnant so jgn buat spekulasi.Kikikiki) tapi takde orang nak melayan.Sedihkan.Kikikiki.

I ni sebenarnya bukan pencinta sushi ibaratnya kalau tak offer pun takpe,I tak kecik hati punya.Tp lately teringin pulak.Biasa la ni panggil gatal.Bila susah nak dapat tu la kau terhegeh-hegeh nak.Time kat Mesia bersepah sushi halal tu takdenya pandang sbb mmg tak suka.Cerita la pung pang pung pang pun.

Dekat area rumah I ni,tak la dekat sangat pun dalam 5 minit berkereta,ada la kedai ala2 makanan Jepun ni,ke lebih pada Korea...hmmmm....x sure tp apa yang pasti ada sign Halal dan my dad pernah makan ramen kat situ (Dia cakap sedap),dan itulah contoh nak gtau betapa tak sukanya makanan Jepun ke,Korea ke,sampai abah sendiri makan pun I tak menempel kat sebelah pow sikit.Hahaha!Memang x suka tp taktau kenapa sejak dua menjak ni kepingin sangat sampai masuk dalam mimpi.Kikiki!Td waktu pergi kedai tu mmg hampa sbb baru tau rupanya diorg tak jual sushi.Menu diorng lebih pd mee,tempura bla bla bla.Sushi is nehi!

Dan last Saturday suami bwk la menyinggah kedai ni.I masuk la tgk menu dan mmg hampa la.Jd tak tercapai la keinginan nak mkn sushi.Kalau ke mall tu asyik duk jeling la segala stall,restaurant yg duk jual sushi tu.Tp mmg takleh makan la kan.

Nak jdkan cerita semalam masuk malam ketiga TDS demam malam.Perubahan cuaca agaknya.Batuk makin teruk then siang td decide bwk p klinik la lepas hantar TND ke sekolah walau tahu klinik kat sini mmg payah amat nak bg ubat.Hehehe!Just check nak tau semua ok la kalau tak asyik susah hati je anak demam.Lepas hantar Damia terus pergi dan satu kena tahu klinik kat sini dia lagi prefer appointment dari walk in tp sebab kebetulan I pergi tu cakap emergency maka diorg bg kelonggaran la sikit dan dapat lah jumpa doctor yg tersangat la nice.

Settle hal kat klinik dalam jam 10.30 mcm tu,terus ke Indooroopilly Shopping Mall dan misi Mak Jemah tak lain tak  bukan nak p cari barang nak bikin sushi.Kikikiki!


Hasil tangkapan kat Wollies sekali dengan kudap-kudapan diri sendiri.Hari tu I mabuk ngan Tim Tam tp skang pandang pun tak hingin.Lepas Easter haritu (perayaan coklat bagi I la.Hihihi!),I mabuk pulak dengan Cadbury Breakaway ni.Tak putus lagi stok dan sekarang tambah lagi satu iaitu Snickers.Dulu kat Malaysia,I paling x suka makan Snickers ni sbb rasa mcm manis melampau.Skang lain pulak jadinya.Dah masuk list fav pulak.Apakah aku ni.Dah tua agaknya.Byk benda dan selera berubah.


Barang2 nak bikin sushi.

Td ada jugak jeling2 salmon smoke tp harga leh tahan.Yang dapatnya nipis je isinya.Hehehe!Lepas tu ingat nak cuba crabstick tp bila baca ingredient dia,ok letak balik.Ada campuran wine pulak.Ini yg packaging sesatu duduk sebaris dengan akak-akak,abang-abang salmon.Try usha kat peti sejuk beku yg pakai timbang kilo tu takde pulak.Ok so decide guna tuna sudeyyy.Kata first time bikin sushi jd kita try yg senang2 dulu.Jd td amik sushi rice,roasted seaweed,lebanese cucumber,smoked tuna + chillis tuna (nampak nau selera Malaysian,yg berchilli x tinggal),sushi mat.Cuka sushi dgn sauce dia tak amik so pepaham je la.Dan wasabi pun tak amik sbb I hate wasabi.Hahaha!I start gaduh ngan wasabi ni lama dulu dah.Dah lebih 10 tahun dah.Hihihi!Teringat time tu kat Shangri-La Hotel Penang kononnya nak try sushi ngan wasabi.Kalau tak silap time tu sushi yg ada isi salmon mentah on the top tu.Orang panggil apa ntah.Nigiri sushi rasanya.I pulak letak wasabi tak agak2,sekali masuk mulut terus rasa nak pitam.Giler dia punya rasa dekat seminggu I rasa loya.Dan sampai sekarang mmg big no la pada benda alah ni.Trauma tau tak.

Jadi tadi mmg wasabi tak beli,ginger jeruk tu pun tak beli walau rasa mcm terliur jugak.I ni mmg suka jeruk tp tak suka cucumber pickle yg org selalu letak dalam burger tu.Jeruk lain2 suka dan paling suka jeruk bawang putih.Hihihi!

Ok sambung cerita nak bikin sushi.Seriously ni la kali pertama I buat sushi.Jd mmg mcm cuak la nak masak beras sushi tu tp sebenarnya mudah aje.Sukatan dia kalau guna satu cawan beras,masuk la satu cawan air ikut sukatan sama.Tp kalau I la kan,lebihkan sikit air tu lagi la best tekstur beras tu.Ala instruction from A to Z ada je kat belakang pack dia tu.Follow je.

Masak beras sushi berjaya dgn jayanya dan I ada campur sikit white vinegar,sikit mayonis (I ada tgk dalam blog orang kongsi tp resepi asal x letak),lepas tu garam sikit.Suka hati dia p letak.Kikikiki.Bg rasa sket.


Guna sushi mat tu la lepas tu letak la nasi tu mcm ni tp jgn lupa kosongkan lebih kurang 3 cm kat hujung tempat last gulung tu.Jgn isi habis sbb nnt dia tak tertutup pulak bila habis gulung.Demo nak buat sushi ni I tgk dlm Youtube.Hehehe!


Permulaan ni I guna smoked tuna dengan sweet chilli tuna.Not bad la rasanya.Serious sedap.


Digulung sekali dengan lebanese cucumber dengan carrot.Tp I rasa potong nipis sgt.Patut kena tebal sikit.


Ini yg I letak sweet chilli tuna tu yg nampak keciliannya tu.Owh man.Sedap wooo!


Selepas digulung dan ready nak dipotong.Nak potong tu guna pisau tajam tau.Celup pisau dalam air panas kejap lagi cantik potongan sushi korang.Kalau pisau tak tajam nnt tak cantik dan mudah je sushi pecah perut.Kikikiki.


Taaadaaa!Sushi yang pertama kali kita buat dan tak sangka anak dara suka so boleh ulang buat lagi la.Dah la mudah dan tersangat la fun membuatnya.

Ok la nanti sambung lagi.Harini misi buat sushi lagi.Tetiba addict.Kikikiki!

Happy weekend everyone!



Birbie Island,QLD

Hari Sabtu lepas takde plan apa pun tetiba decide nak ke Birbie Island.Ni kes follow my business partner yang ingin menenangkan fikiran setelah berhempas pulas dengan PHD dia lepas tu berbisnes lagi dengan I,lepas tu partner in crime pun dia jugak.Hmmm....susah jugak bila banyak sangat jawatan ni.Kikikiki!

Maka jalan2 la kita Sabtu lepas.Dah la decide nak follow tu time tu jam 7 pagi rasa nak call dia ON ke tak plan nak pergi Birbie Island tu.Sekali dia cakap ON dan sila bersiap cepat sbb jam 8.30 pagi dah nak gerak.Hmmm....apa lagi,berdesup la memasing.Nasib suami ada volunteer siapkan anak2 sementara I siapkan makanan untuk picnic.Kalau ikut my friend tu dia dah cakap takyah bwk apa2 tapi kita la rasa tak best.So I decide masak something yg cepat tp kenyang.Eh ada ke makanan yg masak tapi tak kenyang?Hehehe.

Pagi tu I just masak Spagetti Aglio Olio dan sandwich telur.Memang kejap je la masa nak memasak tu.Dan yg pasti sibuk sangat nak masak,nak bersiap sampai tak ingat nak breakfast dan mula la dalam kereta kelaparan.

Maka dekat2 jam 9 baru bergerak biasa la janji Melayu.Kikikiki! ( Aku letteewww).Stop kat petrol pump isi minyak dulu dan kami pun meneruskan perjalanan ke Birbie Island.Actually perjalanannya tak la jauh mana pun.Lebih kurang 50 minit je dari Brisbane dan Birbie Island ni merupakan sebuah pulau yang dihubungkan dengan jambatan antara pulau dan tanah besar.Pendek cerita mcm antara Singapore dan Johor atau Pulau Pinang sebelah pulau gittewww cuma dia takde la panjang mcm dua2 tempat tu.Pendek je jambatannya tapi view kat sana Masya Allah cantiknya.

Kami ni walau dah kira lama dah kat sini,banyak lagi tempat disini yang tak habis dilawati.Itupun berangan nak pergi New Zealand (simpan la dulu angan-angan tu buat pekasam).Hehehe!Bukan taknak pergi cuma buat masa sekarang banyak hal lagi nak kena settle so plan nak jalan2 makan angin tu letak dalam mode HOLD dulu.Mcm trip ke Bribie Island ni kami ON je sbb dekat je dari Brisbane.Boleh pergi balik hari so consider ok la.


Waktu start perjalanan takde snap pic pun sbb mood kelaut lagi.Mata ngantuk perut lapar so sepanjang perjalanan ku duk kunyah biskut kelapa beli kat Asian Groceries,sedap betul (tu pun nak gtau.Kikikiki)

And this is the bridge that connected the island with the mainland.Pendek je.


Dan ini pekan kecil Birbie Island yang sangat cantik tp I rasa mcm lebih kurang je ngan Rockingham.Tp kalau ikutkan kat Aussie ni mana2 pun lebih kurang je.Hehehe!



Sebelum apa2,kita menyinggah dulu kat sini untuk dapatkan khidmat nasihat nanti karang terkontang-kanting taktau nak tuju mana.Staff yg sangat membantu dan friendly telah menunjuk jalan dan memberi advice kat mana tempat yang wajib menyinggah bila dah sampai sini.



Bagi map siap dia tolong lorekkan lagi.Hehehe!



Pandangan biasa kalau area berhampiran pantai.Park dimana2 disini dengan segala kemudahan lengkap untuk beriadah.



Apa2 hal kita isi perut dulu so lepas je kami pergi Information Centre tu,terus cari port baekkkk punya untuk sesi melantak apa yg patut.Mewah woo makanan,my friend bwk nasi lemak.Dan tempat kami picnic ni pulak memang dekat betul dengan Seaside Museum jd lepas makan terus masuk museum.


10 minit pertama......................




10 minit selepas.........

Lantak korang la.Haritu kami tak mandi laut sbb sejuk.Brrrrrr.......Kalau datang time Summer memang best la berendam feeling ikan duyung dugong.Tapi haritu tak dapekk la.Just sightseeing jer la yg mampu.


The view.

Abaikan spek hitam yg powernya dah tak relevan ngan mataku lagi tu.Owh I need a new sun glasses.Tp yg ini mmg byk jasa ni.I love u tp I terpaksa curang ngan U spek.I kena cari yg baru.Kikikiki.


Jom kita pakat masuk museum dulu.Jangan tertukar.Perempuan kat atas ni bukan penyambut tetamu.Kikikiki.


Museum ni kecik je.Tak byk sangat benda yang dipamer tapi ada la sedikit info kita boleh dapat tapinya.Hehehe!


Research untuk ikan pekasam.Hehehehe!

Ni segala ikan yang entah berapa lama daaa kena awet dlm botol tu.Layannnzzzss!


Bahagian kekanak agar tak mengganggu ibu bapa tapi agak mengganggu jugak sbb bila nak balik semua pakat takmau keluar.Eyyyyyy.....Sikecik TDS siap meraung.


Next destination kita pergi melawat Buckley's Hole.Ini rombongan Cik Kiah.

Sini kalau tak silap tempat nak skodeng burung.Erkk!Yes burung : )


Luas tasiknya tapi tak sure leh mancing ke tak tapi airnya keruh semacam je I don't know ikan apa ada dalam ni.Jangan anaconda sudeyyyy.


Owh teratai layu ditasik madu.


Ok next destination,ini rombongan Cik Kiah baru nak gerak.Tapi that day syukur alhamdulillah sbb cuaca sangat baik.Redup berangin.Best la kiranya jalan2.Time nak balik baru hujan turun.Betul2 kena ngan timing.


Kita menyinggah di kawasan yg ada bunker tp malangnya takleh nak masuk so nampaknya kita bersiar-siar kat tepi pantai je la.

Pantainya Masya Allah.Cantik sangat.Kalau ikutkan pantai kat Malaysia pun cantik cuma yg membezakan mentaliti.Orang sini jaga kebersihan takde la nak buang sampah merata-rata tp pantai kita,huhuhuhu,malas la nak cakap.


Kita posing la barang seketul dua.Tapi tak duk lama sangat sebab sejuk.


Tuan tanah nak berselpui seketoi.


Ok dah moh kita blah to the next destination iaitu Art Gallery.Kemain.Kalau tanya psl Picasso mampuih takleh jawab.Hehehe!


Tapi kat Art Gallery ni kejap je sbb nampaknya si kecik ni memang pencinta lukisan.Mampuih aku kalau tgn kecik ni tonyoh lukisan kat situ,jenuh nak byr ganti rugi karang.Hihihihi!

Kat luar Art Gallery ni ada la sikit mcm botanical garden gitu tp aku tak pusing pun.Aku duk pow potato chips anak kawan aku tu.Eh,tak sampai beberapa jam perut dah lapar balik.Hihihi!


Jadi kita menyinggah la disini.Ada park kat sini so kami picnic lagi sekali makan bekal kami tu sampai licin takde baki.Sini jugak la kami stop p toilet,solat apa semua.Tak ramai orang dan rasa sangat tenang.Betul2 relax la haritu.Dan kat pantai ni port ketam.Punya la banyak tp tak tersnap gambar pulak.Alahai rugi.

Dan lapar punya pasal sampai pic picnic pun tak snap.


Dan tempat last singgah pergi cuci mata tgk kawasan perumahan sini mmg cantik gila babeng la dan disini tempat parking boat.Haritu lupa pulak bwk kunci boat kami.Cisss!Kikikiki!

Maka tamat la cerita.Apapun kalau datang Brisbane ni,Birbie Island ni boleh la masuk sekali dalam tempat yg wajib datang.Itu bg pencinta pantai la.Sbb kalau pergi ke pedalaman pun view cantik jugak.Owh ok nanti la kita plan next trip pulak In Sha Allah nak ke Central Queensland iaitu ke Rockhampton.Tp taktau bila.Motif sbb nak p umah my dear friend Kak Nora.Owh I tak pernah lagi travel berkereta kat sini.I mean tempat yg jauh sikit la.Setakat ni paling jauh ke Sutton.Kalau naik flight tu ke Perth la.Owh itu la nak gtau betapa besaunya Australia ni.Sekian terima kasih.




There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me