Study week

2 Jan 2012 ni start la final exam.1st paper pulak killer punya subjek iaitu Economic and Business Statistic...zzzZZZ...dan-dan nak snooring bagai kalau lecturer tahu harus sumpah aku jadi pen angry bird comel yg baru beli kat pasar malam cina pg tadi.Ok,tak kelakar.

Actually dari tadi lagi aku duk kehulu-ke hilir dgn nota ditangan tp yg bacanya tak habis-habis lagi dengan page satu.Bila nak move ke page 2 tak tahu la kalau dah tahap boleh stop kejap blogging pulak belum campur lagi nak buka FB balas status org (niat lain tak ada,cari gaduh je keje).Dan dari tak suka tgk Maharaja Lawak Mega tetiba td tgk sampai habis.Isk!

Memandangkan kali ni dah masuk semester 4 maka 4 kali jugak la aku akan menghadapi final,baru aku perasan terdapat beberapa simpton biasa menyerang aku tiap kali final.Aku pun pelik kenapa tiap kali aku nak final,mesti jadi macam ni dan kalau tak final tak pulak macam ni.Ye ke?Boleh caya ke?So cekidout.

1-Selalu kalau time final exam,masuk je study week selalunya aku tak berdebar langsung sehingga kadang-kadang tu dah macam terpaksa menakut-nakutkan diri sendiri pulak sbb nak suruh berdebar,gile saiko,tapi bila esok nak exam aura berdebar tu baru datang.Tapi tak berdebar bukan bermakna aku dah terlampau genius sgt sampai 100% semua dah khatam dan save dalam kepala otak tapi itulah aku.Bak kata abah aku,"Rilex je manjang.Dah masuk degree pun gaya belajar macam tu jugak.Sama level je kesungguhan time nak ambik UPSR.Bila nak serious pun tak tahu la".Eh!Ini dh lebih ni.Nasib baik abah aku.Kalau kakak aku harus aku sumbat mulut dia dgn torch light.Ciri anak derhaka disitu.Ops,bukan.Ciri adik derhaka.

2-Masuk minggu study week je aku mesti jd manusia yg macam tak cukup hari nak tidur.Mata ngantuk je manjang sampai satu tahap kalau dapat lelap 10 saat pun dah kira heaven sgt dah.Nak kata kurang tidur sbb stay up study tak jugak.Tidur dah pd tahap sepatutnya dah dan kalau hitung terlebih pulak dari masa yg sepatutnya bukan ikut kiraan keperluan org dewasa tapi bayi.Hahaha!Lama siot.

3-Dekat-dekat nak exam aku mmg jd malas gila nak drive.Maka ada la yg jadik mangsa yg kena hantar ambik aku ke UMT.Macam-macam alasan la aku create untuk menegaskan "Kenapa aku tidak perlu membawa kereta ke UMT pada hari ini".

4-Biasanya kalau dekat nak final,time tu jugak aku jd over rajin nak kemas bilik.Cilakak betul.Hari biasa sikit punya susah nak push diri berkemas bagai.Ini bukan bermakna aku malas sampai bilik bersepah tapi bila time nak final exam je dtg mood nak mop lantai la,nak susun balik baju-baju dalam almari,nak iron semua baju,nak lap semua habuk,nak ubah kedukukan perabot dan kira macam-macam  la.Siotttttttttttttttttttttt je!Hari biasa tak ada pulak rasa macam tu.

5-Asal aku nak final exam je byk la dpt jemputan majlis kahwin la,kwn bersalin la,birthday party,kenduri doa selamat,jemputan makan-makan,anak bersunat,YES (tak berkait) dan sebagainya.

6-Dekat-dekat nak final ni jugak mesti tetiba aku jd kisah dgn gosip artis sampai gosip Rozita Che Wan ada affair  dengan Zain Saidin pun layan.Siapaaaa diaaa niiiii????????????Arghhhhhhhhhhhhhhh..............stress nya aku.

Dan begitulah.Macam tadi.Kata balik rumah je terus tuju meja study?Tak adanya.Tapi makan burger sambil layan CSI ada la.Lepas tu bukak internet.Malas la aku nak cerita.Tahu sendiri la kalau dah buka laptop tu buat apa.Tak adanya goggle cari tips "Menjadi seorang pelajar cemerlang" atau "Tips menghadapi peperiksaan".Heh!

Ok la dulu.Aku nak tidur dulu.Mana la tahu kot2 recall balik apa yg dah aku study tu.Kalau tak recall balik tak tahu la kalau nota yang dibaca tu baru dua baris ayat je pun.Oh,mannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!



Walau tak update sgt dgn teknologi,tapi impian tetap ada.Wahahaha!



Iphone 4s

Saje je letak pic Iphone 4s dulu.Teringat waktu mula-mula Iphone ni keluar mmg meleleh la air liur tengok orang guna dan mula la pasang angan-angan nak beli tapi effort ke arah tu mcm menabung ke mmg tak ada la punya.Tak kuasa aku tapi aku selalu la duk cerita pung pang pung pang kat sorang kawan aku ni betapa bestnya kalau aku dapat beli satu.Tapi itulah,dah macam aku punya moto "Tak salah berangan sbb bukan kena bayar pun".Huks!

Nak pakai Iphone 4s macam mana kalau seumur hidup aku waktu umur 26 tahun baru dapat satu hp baru itu pun abah aku bg hadiah sbb sedih sgt tgk hp aku kejap2 mati.Tapi itupun hp tu asalnya dia yg bagi jugak sbb dia dah bosan guna then nak beli hp baru.Maka aku merasa la pakai Nokia E72 baru yg abah aku bagi.Hakikatnya sebut je smartphone sbb sampai sekarang aku tak tahu sgt pun nak guna.Balik2 call,sms,tu je.Aplikasi lain sampai laaaa niiiii tak habis explore lagi.Hahaha!Sblm2 tu mmg aku pakai hp lama yg mmg org lain taknak,hands down kat aku.Kalau nak suruh aku guna loan belajar beli hp mmg kirim salam la sbb aku lebih prefer shopping baju dari tukar hp baru.Hahaha!Dan seingat aku dalam tahun 2005 tu,aku mmg pakai hp cokia jenama Nokia pastu siap kena perli lg sbb tak ada bluetooth.Tapi ada aku kesahhh???Dan satu lagi aku pun bukan jenis yg fanatik dgn hp pun sehingga aku tengok Rifhan pakai Iphone itu yg baru aura miang nak hp baru tu mengeletis sekali.Membuak-buak la bak kata org perasaan tu.Kononnya la.Tapi waktu Steve Jobs meninggal itu hari,aku punya perasaan nak tu mmg datang balik kalau dah tgk hari2 org post kat FB features dia,org post kat blog betapa bestnya hp tu,,macam2 la tapi kejap je bila.......Eh,aku tengok kat blog orang duk cerita pulak betapa bestnya Samsung Galaxy Notes yg lagi best............................pada aku la dan  ia amat sesuai untuk aku as a student yg tak berapa nak cemerlang ni tapi gaya takmau kalah.Hahaha!

 Samsung Galaxy Notes


Aku nak list la kenapa aku mesti ada handphone Samsung Galaxy Notes ni:

1-Aplikasi yang best.Ok,walau aku ni selalu lambat pick up dgn teknology sekurangnya hp yg byk aplikasi ni dapat membantu aku dr segi mengurangkan tabiat buruk suka tengok gelagat orang sekeliling.Kurang2 aku dah boleh avoid dr membuat dosa mengumpat dan dosa mata.Gila saiko! 

2-Aku pun teringin jugak nak gtau kawan2 kat FB aku baru check in masuk Giant nak beli selipar,baru check in masuk Secret Recipe nak beli cake take away je pun tp kat status mention "lepaking" hahahaha,baru check in toilet awam sbb tercirit and etc.Setakat ni smart phone je mampu buat mcm tu.Kau mampu??

3-Senang aku nak save note tiap kali lecturer bg note2 penting sbb sblm ni kalau pakai notes pad tu asyik hilang je note aku.Hek eleh!Hakikat,kau tu rajin tulis note ke? Dan senang jugak aku nak buat list brg2 keperluan tiap kali shopping groceries kalau tak sblm ni selalu sgt terlupa.Maka tak perlu la ulang-alik ke kedai banyak-banyak kali.Kukuh tak alasan?

4-Hp ni dia ada aplikasi boleh crop2 lukisan,boleh design2 lukisan,kiranya mcm-mcm la pastu senang la aku kalau ada free time tu duk conteng2 apa yg patut kalau tak sblm ni aku suka tunjukkan bakat seni terpendam aku kat muka surat pertama buku rujukan.Kenapa muka surat pertama?Suka hati aku la...buku aku.

5-Untuk menunjukkan aku dah upgrade diri aku sbb aku dh bosan selalu kena kutuk sbb tak parallel with the technology (Sumpah word parallel tu smpi sekarang aku takleh nak sebut.Lidah kejung!).

6-Baru nampak rugged beb.Tak kesah la kalau tiap kali lunch makan nasi dgn sayur taugeh je janji nampak cool.Cool sangat la.Biar papa asal bergaya (motto hidup paling bangang pd aku).

7-Sbb bila ada hp best mesti akses internet dia pun best.Nnt boleh baca any updates,tak la nmpak jakun sgt sampai tak tahu Yusri dgn Lisa Surihani tu bakal berkahwin.Ada aku kesah?Hehehe.Dan kurang2 aku tahu la harini episod last dramaTentang Dhia pastu hero dgn heroin dia mati kejung.Al Fatihah.

8-Aku sudah boleh mengurangkan kapasiti buku yg perlu dibawa.Bye-bye note pad dan segala buku catatan aku yg byk versi tu sampai kadang2 aku pn tak dpt nak reconize mana satu buku nota Ekonomi dan mana satu buku nota Marketing.Adus!

9-Eh,dah sampai 9.Ingat nak list lima je tadi.

10-Sbb best.Dah cukup 10.Sekian.



Entry penuh kekesalan~


Aku rasa mcm tak adil pulak bila aku tulis entry macam semalam.Tapi sebenarnya aku teringat satu status yg di post oleh seorang schoolmate aku.Satu batch dgn aku jugak dan dia pernah tulis status yg point supaya orang lain tak perlu la nak sibuk sgt dgn apa status yg dia post sbb itu untuk wall dia dan bila benda tu masuk wall dia so ikut suka hati dia la nak tulis apa.Jadi bila dah wall dia,dia boleh letak je la apa benda yg dia nak letak so orang lain jangan duk sibuk nak jealous kat dia or sibuk nak sakit hati kat dia.Dan aku rasa mungkin dia lupa bila dia post kat wall dia,post dia pun masuk jugak dekat wall orang lain dan org lain mmg dapat baca.Aku tak kesah pun apa kwn2 aku nak post dekat FB tapi kalau smpi nak claim ada org dengki dgn kejayaan dia itu yg aku nmpk pelik tu.Syok sendiri ke apa.Tapi tak tau la kot2 ada yg PM dia kot.Tapi lain la kalo blog.Kau tulis la segala apa yg kau nak tulis dalam blog sbb orang akan ada option kalo rasa nak baca,teruskan dan kalau rasa mual sgt dgn tulisan org tu,just leave the page.

Suka hati kau la Senah.Kau tulis la apa benda yg kau nak tulis.Cerita lagi detail pasal sembelit kau tu pun bagus jugak.Hahahaha!Ini bila dah terlalu biasa sgt duk post status kat FB sampai benda yg sulit mcm tu pun nak cerita kat orang.Lupa pulak aku nak tanya taik kaler ape yg keluar.Wakakaka!

Sama juga bila seorang yg professionnya seorang guru dan doktor yg mmg sah2 deal dgn org ramai,tapi kalo kat FB maki org kemain lagi.Hilang 30% keyakinan aku kat diorg ni.Hehehe!Tapi dulu aku pernah jugak guna bad word ni sbb kononnya marah sgt,tapi sekali ada kwn tegur terus aku terkesima dan lepas pada itu mmg aku fikir dulu la sebelum nak hambur2 sesuka hati mak tiri bapak kau ni.Hehehe!Tapi terima kasih la dgn teguran kwn aku tu.Tak tegur aku tak sedar.


Tapi apaun,aku harus belajar menghormati hak orang lain.Dah kalau dia lagu tu,kau layankan aje.Kalau tak boleh sgt,kau unfriend je la dia.Tak rugi apapun sbb aku pun fikir dari kita rasa annoying tiap kali bukak FB pastu baca post yg ntah hapa2,kau delete je dia.Tak rugi pun sbnrnya.Sekian.

Entry tiada punca

Orang kata bagus kalau treat anak macam kawan.....

Sebab tu la aku selalu spend main sama-sama dengan Damia.Seronok sangat rasa.

Tapi kadang-kadang sampai lupa diri pun ada....

Maklum la ketua budak la katakan...

Main bubbles.Muzaffar paling excited dgn melihat gaya larinya.Hahaha!

Ops!Ini bila ibu lebih dari anak.Bagus anak ni sbb tunggu mak dia kat bawah.Agak2 takut mak dia tertonggeng ke apa,boleh dia tolong sambutkan kat bawah tu.

Ini yang aku duk fikir macam mana la tetiba selipar tu boleh ada kat tgn dia sbb rasanya sebelum dia turun kat dari gelongsor tu elok je selipar tu melekat kat kaki.

Maka selesailah satu petang spend time kat playground ni sbb kesian sgt dgn Damia tiap kali keluar je mesti tunjuk2 nak main buai ajuuu ajuuu.Ikutkan bukan jauh pun dari rumah abang ipar aku ni.Takat selang sebuah rumah je pun.Hahaha!

Cukup la tuh seronok2 main kat playground sekurang-kurangnya walau aku tak sempat nak bawak Damia berjalan kemana-mana selain daripada jumpa doktor kat Klinik Adek tu (sampai Damia mcm dah biasa sgt dan tiada lagi drama air mata siap dengan rela serah diri),kami mmg lepak rumah je.Arie je la kehulu kehilir settle hal2 yg sepatutnya diselesaikan tu.Takpe la nak,esok harap tak hujan kita pergi Genting Highland pulak.Damia mmg 1st time pergi la ni.Sblm ni mmg tak pernah bawak dia.Tak kesah la sbb kami suami isteri mmg praktikal.Misalnya waktu Damia baby lagi tak adanya kami bawak dia pergi zoo misalnya kalau balik2 kami laki bini jugak yang excited lebih tapi anak tak tahu apa-apa lagi.Dan tanpa plan,bila kakak aku offer,terus join la sbb aku fikir mesti anak aku ni happy sbb cousin2 dia ada sekali.Sbb sblm ni kalau kami ketempat yg mmg untuk kids sekalipun,kalau Damia sorang-sorang,jangan harap la dia nak join budak-budak lain.Confirm sepanjang masa duk peluk kaki aku je la jwbnya.Paling tak tahan ajak aku join sekali.Oh man!Tapi sekarang bila dah besar ni,social dia agak bagus.Tak la takut orang lagi.

Walau jarak playground dengan rumah selang sebuah rumah je tapi gatal pergi dengan kereta bagai dan terus zoooommmmmmmmmmm,eh,tak pasal2 singgah Tutti Fruity.Sbnrnya lately aku selalu tgk org post kat FB pasal Tutti Fruity ni siap gambar,siap mention berapa rege yogurt yg diorng beli.,siap ada testimonial lagik.Bagus la sbb tolong buat marketing free.Dan walau konon-kononya aku tak amik port  la tapi sekali terpengaruh jugak.Hambik kau!Sbb dah terpengaruh aku ajak la Sarah ke Tutti Fruity kat Bukit Jelutong ni.Selama ni aku tengok je setiap kali melintasi kedai Tutti Fruity or stall kat mall mana2 dan tak pernah singgah pun.

 Dan lepas beli,dah rasa semua,erm,untuk aku tak ada la boom sangat rasa dia.So-so je.Dan aku pernah jugak terfikir benda kalau dah mahal,maka tak semua org mampu nak makan selalu dan bila ada yg mampu beli,dan dah beli benda mahalkan,pastu mula la claim,sedap gile woi,faveret aku nih dan ada la yg sampai termimpi-mimpi la kononnya teringin nak makan padahal benda tu biasa aja.

Aku berani cakap macam ni sbb sem ni aku belajar Customer Behaviour.Relate la sikit kan.Kadang2 manusia ni ada benda yg dia tak suka pun sbnarnya,tp sbb trend,tetiba je jadi fanatik,jadi suka la apa dan yg pasti nak la show,"Kau ada????Hahaha.Dan yg pasti kalau relate dgn orang Malaysia sendiri,benda-benda mcm ni ibaratnya still new.Tak semua tmpat ada dan selalunya area KL,Johor,Penang.Dan misalnya pembesaran seseorang itu kalau datang dari keluarga berpendapatan rendah or mmg keluarga yang mana parents dia tak la expose sgt anak2 dia macam bwk pergi holiday bagai dan bila si anak dah besar,dah belajar tinggi,dah kerja bagus,kerja kat Kolumpo lagi,ini yg aku nmpk seolah2 diorang ni berlumba-lumba nak tunjuk siapa best @ siapa lagi expose.Itu yg keluar statement,"Ada tak restoren Ayam Penyet kat Kemaman ni.Teringin la nak makan" walau hakikat dia mesti tahu yg restoren Ayam Penyet tidak pernah wujud di Kemaman dan mungkin satu hari nnt akn ada (nnt aku proposed kat Abg Mat Said).Dan aku assume la mungkin dia nak beritahu yg dia dah keje kat KL kan,so selalu la makan kat Restoren Ayam Penyet.Hmmm....Ingatkan kalau macam Alexis,TGI,Chillis bla bla bla.

Dan disini aku ambik Tutti Fruity ni sbg contoh sbb aku tahu ada yg kat luar sana mmg suka betul dgn produk dia.Aku tak la ckp tak sedap langsung dan ia lebih pada aku sendiri yang mmg tak suka yogurt dan ramai yg lain mmg suka yogurt.Dan aku sendiri pernah face situation dimana aku ke Sushi King dan jujur aku cakap aku mmg tak suka Japanesse food dan aku pun just temankan seorang teman yg mmg suka makan sampai berpinggan-pinggan dia boleh habiskan.Dan nak dijadikan cerita ada la seorang ni aku rasa dia tak suka pun sbb dari cara makan dan nak menelannya  pun nmpk payah ,aku dah boleh agak dia tak suka tapi berkali-kali nak sebut,"Sedap,sedap".Tapi sbb tak nak ngaku dan mungkin takut down grade kot sbb kawan2 kebanyakan ckp sushi best.Hahaha!Kesian pulak aku tgk sbb aku rasa itu mungkin kali terakhir dia ke restoren macam tu.Untuk aku kalau sushi jgn dioffer tapi offer kat kakak aku sbb dia mmg makan.Aku ni tekak budu mana lalu Japanesse food bagai sbb soup dia,wasabi dia sampai sekarang aku trauma nak makan.Serik.

Dan sampai takat ni baru aku perasan yg aku dah tersasar dari landasan.Selalu macam tu padahal cuma nak cerita "Satu hari spend time dengan Damia ke playground".Hahahah!Chow..........Dan seperti biasa entry yg tiada makna.

Hari manjakan diri

Harini aku nak namakan Hari Cantik Sedunia,eh bukan,tapi hari Aku Nak Nampak Cantik Sebenarnya.
Tak ada angin tak ada ribut tetiba gigih nak pergi spa bagai
Alasan yg difikirkan kukuh sangat la kononnya adalah sbb badan lenguh mmg dah lemau sangat...
Serious rasa tak bermaya....kononnya la

Pastu tambah perisa,kalau badan lemau macam mana nak study hard untuk final nanti sbb mata asyik ngantuk je (padahal dah semulajadi macam tu)
Lagi....tubuh penat susah nak fokus...tapi main games berjam sampai pukul 4 pagi tak penat pula....syukur suami tak baca blog ni...muehehe!

Akhirnya pagi2 lagi suami kita hantar kita pergi spa...tapi siap warning lagi kalau org spa tu promote apa2 cakap takmau.Cakap nak mengurut je.Paham bos! (maklum la bos yg akan bayar nnt!).*Tunduk patuh
Tapi hampa sbb kalau pakai walk in ada hati nak masuk spa famous pastu tak buat appointment,jwbnya sila balik sekarang atau sila tunggu lagi sejam setengah.Sumpah mak tak kuasa.Sapu je la apa yg dioffer.
Jadi tak pasal2 aku buat facial muka.Motif?

Tapi tak puas hati sbb tujuan asal tersasar dan petang tu aku tak kira.Harus mengurut jugak harini.Konon esok kelas penuh dari pagi sampai petang.Esok pun sama sbb dah plan nak duduk library straight dua minggu.*Kononnya la

Jadi ber"scrub" (daki 4 inci sbb 27 tahun usia baru harini nak cuba)
Lepas tu facial dan lepas tu mengurut dan lepas tu urut dada sendiri pulak sbb terkejut tengok harga.Huks!
Apapun,orait la sbb rasa lega.Rasa ringan sangat badan dan rasa bertenanga sangat sbb lepas ni aku nak tidur.Tak kuasa nak berjaga.Hahahaha!Esok je la aku pulun study.

PTPTN dan aku.Episod finale.Hahahaha!

Selepas melalui beberapa episod duka lara dgn kerenah Imegresen dan PTPTN akhirnya segalanya selesai.Moral of the story,kalau berhutang pandai-pandai la bayar.Hahaha!Jika tidak kelak menyusahkan diri malah turut menyusahkan orang lain juga.Syukur untuk degree aku kali ni mmg dengan tangunggan sendiri sbb fobia dh dgn PTPTN.Ahaks.

Tapikan kalau ikut kata ustaz sepatutnya kita hanya perlu bayar berapa yg kita pinjam dan interest yg dicaj tu tak perlu bayar tapi kalau tak bayar semua mmg sah-sah la nama tak akan clear.Hehehe!Jadi untuk bahagian interest yg dicaj dan aku pun mmg kena byr juga,aku anggap la yang aku tidak menghalalkan jumlah interest yg dibayar itu untuk selama-lamanya.Kalau compare nilai pinjaman dgn interest yg aku kena caj tu agak tinggi juga plus tak adanya aku tukar sistem ujrah yg diorng duk canang tu.Prosedur panjang gile.Aku still kena 3% caj tu jugak.Tak apa la.Kerajaan Malaysia mmg dahulukan rakyat untuk rasakan keperitan tu.Kata 1Malaysia.Macam kakak aku juga pemimjam PTPTN yg patuh sbb lps kerja terus start bayar RM100 sebulan namun yg kesiannya bila dia check baki sekali baki tak kurang.Makin tambah ada dan ibaratnya dia seolah-olah tak pernah bayar langsung.Check punya check,sekali apa yg dia bayar tu hanya cover interest dgn caj perkhidmatan je.Nak caj perkhidmatan tiap bulan tapi servis mcm haram.Dan dia telah diadvice bayar RM200 sebulan baru bergerak baki tu dan rupanya dalam perjanjian dah ada tertulis cuma ramai dari kita yg tak alert.Kakak aku dah bayar selama SETAHUN baki yg kurang tu baru untuk interest yg dikenakan tak masuk lagi jumlah pinjaman sebenar.Baru INTEREST dia.Mmg mcm sialkan?.Sekarang nak pulak kenalkan skim SSPN pulak dan confirm satu hari nnt diaorg akan wajibkan supaya anak kita dari kecik lagi dah kena ikat.Dah la kenakan syarat tak masuk akal.Aku mmg tak faham la dgn sistem kat Malaysia ni.Apapun syukur aku dah tak ada kena mengena dgn PTPTN lagi.Udah!Udah!Tutup buku.Zaman anak aku nnt mungkin cerita lain pulak.

Maka selesailah isu passport aku yg sangkut tu dan salinan tu dah selamat dihantar pada agen yg menguruskan visa kami sekeluarga.Moga Allah swt memudahkan segalanya dan  biarlah ia berjalan seperti yang telah dirancang.Mudah-mudahan.Amin.

Just info ringkas,untuk paspport selama 5 tahun (dewasa) caj yang dikenakan adalah sebanyak RM300 dan 5 tahun (kanak2) dalam RM150.Sekarang ni passport anak dah tak combine dgn penjaga sbb dah diasingkan.Maknanya Damia ada passport dia sendiri.Dan waktu buat passport ni sila bawa anak sbb aku haritu hampir tak bawak dia sbb aku ingat just bawak sijil lahir dia je.Pathetic.Hahaha!Diorang nak ukur ketinggian anak dan bila lagi nak angkat anak berdiri atas meja Imegresen tu.Wakakaka!



Just three of us : )



Tahap servis sektor di Malaysia....satu epik yg tiada kesudahan

Masih lagi dengan MODE: Tak puas hati dengan servis di Malaysia ni tak kiralah jabatan kerajaan or swasta.Sekarang ni dua-dua aku nak kondem.Dua-dua aku nak marah.Satu aku nak marah PTPTN dan satu lagi aku nak marah MAYBANK.Hoh!Lagu tu sekali marah aku.Boleh?

Alkisahnya begini.Aku adalah antara orang yang disenarai-hitamkan oleh Imegresen kerana dengan senang hatinya tak bayar loan PTPTN seperti yg sepatutnya aku harus bayar lepas habis belajar.Kononnya waktu start kerja dulu nak bayar tapi sampai kesudah tak bayar hinggalah sampai surat nama dah disenarai-hitamkan.Ya,aku adalah peminjam yang ingkar.Sila marah aku sekarang.Hihihi!

Dan bila sampainya masa aku perlu membuat passport untuk keluar negara,barulah aura paniks tu datang.Biasa la manusia.Dan aku pun call la PTPTN dan tujuan call tu bukan nak mintak perlepasan ke apa,tapi nak bayar lump sum.Diulang,nak BAYAR.Bukan taknak bayar.Tapi yang aku pelik cara diorang tu macam takmau aku bayar langsai terus.Maknanya diorang lagi suka aku dapat byr ansuran.Motif?Nak kaut untung dari caj bulanan la tu kot.Banyak cantik muka kau.Bila org tak bayar kau bising dan bila orang nak bayar kau buat macam2 prosedur pulak.Takpe.Sabor.Aku pun buat la seperti apa yg disuruh seperti meng"update" statement aku dgn isi form secara online,print,pastu fax.Done.Hasilnya,aku rasa dekat 2 bulan baru statement tu smpi kat aku.Lama gila ambik masa.Dan apa yg aku tak puas hati adalah bila diorg inform yg aku juga akan dikenakan caj tambahan iaitu caj guaman.So aku tanya la berapa caj dia.Jwpn standard "Tak pasti.Nnt akan inform semula".Bikin panas je.Aku ni yg sedia mulut mcm peluru terus attack tapi secara berhemah la.Aku pun tanya la takkan dalam Malaysia ni aku sorang je peminjam sampai nak estimate kos pun tak boleh.Yang bermasalah mcm aku berpuluh ribu kat luar sana.Takkan setiap sorang caj lain-lain.Itupun aku tanya estimate cost dan tak semestinya nilai yg tepat.Terlebih sikit pun aku boleh consider lagi.Selesai yg satu tu.

Kes kedua pulak,dah aku sangkut takleh buat passport selagi tak settle PTPTN,harus la aku kena settlekan jugak.Tambah haru lagi bila agent dah mintak salinan passport kami anak beranak dan cuma aku sorang yg sangkut.Jd mmg masa dah suntuk sgt dan bila aku discuss dgn satu org PTPTN tu kiranya dia advise aku la apa yg patut dibuat.So aku pun jelaskan semua hutang PTPTN aku dan mohon perlepasan nama senarai hitam dipercepatkan.So dia bagi aku harapan la.Katanya Insyaallah boleh settle.Aku pun tak perlu ke KL memandangkan aku boleh bayar melalui Maybank2u.Dan settle byr aku pun buat surat dan terus fax ke PTPTN.

Jadi aku perlulah follow up selalu untuk pastikan diorg tunaikan la janji manismu itu untuk clearkan nama aku kalau dah namanya hutang aku dgn PTPTN pun sudah 0.Serious mak bangga.Hahaha!Bila aku call mula2 dia cakap nak follow up balik sbb diorang perlu check.Call kali kedua org lain pulak angkat dan yg ni aku mmg hangin sbb jawapan serious mcm S***!Boleh sepanjang masa jwb tak pasti,tak pasti,tak pasti.Abis apa yg kau pasti???.Sempat aku tanya namanya Roslina.Dan untuk Roslina,kalau dah kerja bahagian menjawab panggilan customer,tolong la prepare apa yg patut sbb kalau takat nak jawab tak pasti tu baik aku suruh anak sedara aku yg umur 5 tahun tu tolong jawabkan sbb mungkin dia lagi bijak dari kau.Dah la cara cakap langsung tak sopan.Apa dia ingat aku ni adik,kakak dia nak cakap lebih kurang macam tu.Dan kau tak buat kerja ke sampai apapun tak tahu atau berat bontot takleh nak bangun check dgn sesiapa yg tahu padahal setahu aku mesti dia dah mengadap PC dan just check la kat system tu.Satu lagi kalau dah department yg aku fax tu department lain sekalipun,takkan sampai nak update dokumen masuk sampai nak tunggu sampai 7 hari?Apa kau ingat bangunan PTPTN tu 200 tingkat?Ke department customer service kat Klang,pastu department yg senarai hitam tu kat Wangsa Maju?Pelik aku.Dan lepas tu aku call balik walau perempuan jugak yg angkat dan kalau tak silap aku namanya Shila.Dan walau dia pun tak tahu sekurangnya ada jugak effort nak pergi check pastu boleh pulak dia call aku balik untuk update status.Bukan susah pun.Semua maklumat ada kat screen kau tu je.Keesokan hari aku try lagi dan lelaki pulak yg angkat.Lupa dah nama dia (aku mmg selalu tanya nama dulu sbb kalau agak2 kurang ajar,senang aku nak buat complain).Staff lelaki ni pulak tak payah on hold ke apa terus dia check kat system dia then bg jawapan.Dan akhirnya nama aku dah clear.Itu je pun.Settle.Tapi serious penat berhari2 kau nak follow up.


Cerita kedua dgn Maybank.Aku tak tau la kalau aku sorg je ke yg rasa tapi aku rasa lately staff Maybank agak poyo.Misalnya haritu aku nak bukak akaun anak aku.Bila aku tanya procedur dia cakap just bg My Kid dgn IC aku pun dah cukup.Pastu kalau nak tabung free kena letak min dia 1K kalau kurang tak dapat tabung.Tapi cara cakap serious berlagak.Hek eleh!Tapi takpe.Sabau.Aku pn naik la keatas nak keluarkan duit.Kena naik atas sbb jumlah banyak kena keluar ikut kaunter takleh keluar ikut mesin.Jumlah keluaran haritu adalah dalam 18 juta.Tipu.Aku keluar berapa takat yg aku nak guna la.Bukan aku ni byk duit pun.Lain la Semah duit banyak.

Jadi bila aku pergi balik,aku cakap la nak buka akaun anak.Lepas tu dgn muka berlagaknya dia jwb tak bleh sbb aku tak bawak salinan surat beranak.Pulak???Tadi staff sorang tu cakap lain,yg ni ckp lain.Kalau cakap awal2 kan senang.Apa tak ada prosedur standard ke sampai yg ni cakap lain,yg tu cakap lain.Dan bila dah patah hati aku pun bawak diri ke CIMB.Kat sini takyah surat beranak.My kid pun dah cukup dan kalau  masuk rm250 pun dah boleh dapat tabung.Takyah nak tunggu 1K.Aku tak kesah sgt sbnrnya psl tabung ni cuma cara bercakap tu mcm kita ni as customer tak mampu sgt.Kalau duit tak ada tak perlu la aku gigih nak pergi bank.Senang aku suruh laki aku bikin tabung buluh je.Lagi multi purpose.Satu simpan duit,satu lagi buat hempuk muka staff Maybank yg berlagak tu.

Dan satu kes lagi psl nak dapatkan document since rumah kitorg dah pun dijual.Sob* Lap air mata.Aku sayang rumah tu.Itulah harta pertama kami.Kalau tak silap aku dah berminggu-minggu Arie duk follow up dgn staff Maybank Shah Alam.Mula2 cakap dah process pastu tunggu kena tunggu manager sign dulu.Follow up lagi,manager pulak cuti.Follow up lagi,staff yg buat tu pulak cuti.Follow up lagi,staff yg sama medical leave pulak.Dah la document tu urgent nak guna sbb kalau boleh sblm fly harus settle apa yg patut sbb tak kuasa nak habiskan duit semata-mata nak balik Malaysia just untuk sign document.Kalau tempat tu dari rumah aku ke Kuala Berang takpe la jugak.Sigh*Sepanjang hari si Arie bermuram durja sehinggalah kakak aku advice pergilah tulis complain.So pagi tadi lepas Subuh Arie usaha jugak hantar complain tu dan hasilnya tak mengecewakan bila pagi tu jugak staff Maybank HQ call dan gtau document tu dah settle  sebenarnya.See?Nak kena gertak baru nak laju.Kalau tunggu,Isnin ni belum tentu dapat.Dan bila dah panas si Arie suruh diorg je arrange dgn lawyer kitorg supaya collect document tu harini jugak.We dont care sbb dh lama tunggu.Dan cool balik bila staff tu mohon maaf byk kali.Kitorg ni bukan la zalim sgt,tapi benda yg sepatutnya leh settle buat la seperti yg sepatutnya.Jangan duk main lepas tgn je.Tak kesah la nak cuti ke apa,settle la kalau dah kami gtau nak urgent dan satu lagi bukan tempoh masa kitorg bg tu harus kena settle dlm masa 3 hari ke apa,tp hampir 3 minggu lebih.Bayangkan.


Dan aku rasalah bukan susah nak baiki kualiti servis ni sbb yg paling penting kita as customer harus tahu apa hak kita.Jangan malas2 nak buat complain sbb kalau diam je mmg naik kepala la diorg ni.Biasanya org kalau tak kena dia tak akan tahu mana silap dia terutama mereka2 yg mmg involved dgn orang ramai.Sila tahu TANGGUNGJAWAB anda.


Image Yahoo! 
 Jangan biasakan diri kerja macam ni.Kalau macam ni,bkn takat pencen umur 60 tahun tak layak,kerja 3 hari pun dah bwk rugi pada company.Hihihi!



Gomen oh! Gomen!

Selalu tak korang dengar statement ini,

"Untungnya dapat kerja gomen.Bukan senang tau nak dapat kerja gomen".

Dan sbb statement kat atas ni la maka berduyun-duyun orang apply nak masuk gomen.Mohon la dah kalau kau rasa itu saat yg paling best dalam hidup kau.Hehehe!Dan satu benda yg aku nampak bestnya kerja gomen ni (tidak merujuk guru,nurse,aku refer JABATAN KERAJAAN) adalah masa makan yg tidak terhad.Kenapa aku berani cakap mcm tu sbb aku dah face beberapa keadaan yg menguatkan lagi andaian aku tu.

Misalnya baru2 ni aku ada urusan di pejabat Imegresen.Dan kalau kat Terengganu ni,satu bangunan tu bukan special untuk Imegresen je tapi ada lagi beberapa jabatan kerajaan yg lain.Kononnya la aku malas nak tunggu lama kot2 la buatnya haritu customer ramai ke,maka aku gigih pergi awal dan aku sampai kat situ jam 8 pagi.Kat bahagian bawah bangunan ni ada satu cafe so mmg ramai la yg duk breakfast kat situ.Dalam hati berdetik,agak-agak jam berapa la diorang ni punch card sbb dulu waktu aku kerja  aku kena masuk kerja pukul 8 pagi dan breakfast kami harus sblm pukul 8 pagi sbb jangan mimpi la kau nak punch card dulu pastu keluar makan.Berani buat macam tu,warning letter la sampai.Dan bila aku nak naik lif tu berduyun la staff yg baru selesai breakfast gerak ke department masing2 nak start kerja la kot tp kalau yg perempuan tu mesti ada plastik kat tangan tapau makanan.Tak kesah la tapau untuk diri sendiri ke atau kawan tp yg aku tgk sorang2 badan mmg macam beranak 8.Hihi!Apa buat kerja sambil mengunyah ke?Hehehe.

Maka settle hal kat Imegresen dalam pukul 9  pagi tapi kena datang balik pukul 10.15 pagi.Dan malas nak tunggu kat situ kami turun bawah pergi cari restoren berdekatan.Dan situasi sama macam jam 8 td,orang masih penuh kat cafe.Geleng kepala aku.Ntah pukul berapa diorang start kerja xtau la aku.Sampai kat restoren yg tak jauh dari situ ada lagi staff gomen perempuan duk makan.Aku lepak situ sampai pukul 10.15 pagi tapi diorang still tak berganjak pun.Aku assume staff kerajaan sbb ada tag nama.Ni aku berani cakap la,MMG MAKAN GAJI BUTA.ELOK LA KAU SUAP MULUT KELUARGA KAU DENGAN GAJI KAU YANG TAK SETIMPAL DENGAN KERJA YANG KAU BUAT.Duduk situ pun bukan diorang buat discusion atau jumpa client tapi tak lebih dari duk sibuk bergosip.Bukan seorang dua,tapi sampai 5 orang siap buat muka selamba je tu.

Hairan betul aku.Bilanya diorang buat kerja agaknyaTu belum campur time keje boleh update status kat FB,upload gambar,baca Metro online semua (eh,mcm biasa je.Hehehe.Mmg biasa sbb aku tengok beberapa staff kat UMT buat macam tu).Hahaha!

Sedapkan cerita lagi memandangkan aku terpaksa pergi 2 kali ke pejabat Imegresen,dan hari yang kedua aku pergi mmg lewat petang sbb pagi tu system diorang baru upgrade so diorang tak dapat online seperti biasa.Dan yang ni pun satu cerita bila pengawai yang duduk kat kaunter pertanyaan tu ok la sbb bg kami contact number supaya tak ada la kami datang sia-sia.Dia suruh call dulu sblm datang dan ini yang aku nak cerita.Bila aku follow up tanya system dah ok atau belum,mesti ada yang jenis pass telefon.Apa susah sgt nak update?Kerja tu biar la efisien sikit terutama perempuan,Jawapan selamat diri,"Saya tak pasti".Bila aku dapat cakap dgn pengawai lelaki,cepat pulak dia bg respon.Tak ada la yg macam perempuan tu bengap2 nak menjawab.Dah kalau tugas kau layan pelanggan yang call,tolong la prepare  diri tu biar cerdik sikit cara nak melayan customer.Macam2 kursus kerajaan hantar semua attend tapi bengap jugak.Bengap tu satu hal,waktu aku still ada kat ofis Imegresen tu,jam baru 4.45 petang,berduyun-duyun dah nak balik semua.Aduh!Jammed terus bwh.Itu yg waktu aku nak collect passport,pengawai tu siap panggil sampai 5 orang sekali.Tak adanya sorang-sorang dipanggil sbb tgk jam lagi 5 minit nak pukul 5.Aku tahu la kau nak balik tapi tak ada luaknya kalau balik lambat sikit sbb kat bwh orang berpusu-pusu nak balik so jammed bagai.Tolong la kepada government servant yg bengap ni,dah la kau masuk lambat,kerja sambil lewa,balik kerja nak ontime tapi tiap2 tahun kau mintak naik gaji.Mmg macam haram.Namun aku akui masih ada lagi sebilangan yang ikhlas bekerja sbb kat sini aku tak tujukan semua.Contohnya waktu aku ke Pejabat Pendaftaran,mmg servis bagus gile.

Dan yang satu lagi aku rasa tak puas hati dgn layanan kaunter Imegresen dan waktu tu yang melayan aku pengawai perempuan.Gila sombong mcm seolah-olah dia tak sedar yg dia tu kena layan pelanggan.Aku pun pelik la dgn orang mcm ni kalau takat gaji sebulan tak seberapa sgt pun sbb kalau pengawai tinggi tak ada la nak tertenggek duk situ.Apa ke susah nak layan orang elok sikit sbb bukan luak pun.Bila aku pergi kat pengawai lain,elok pulak diorang layan aku.Takpe la perempuan.Tak kemana pun sombong kau tu.Dah la mulut duk bergosip dgn member sebelah sama laju dgn tgn.Apa tak boleh fokus sekejap dekat pelanggan sampai mcm tak sempat2 nak mengumpat.Takut hilang modal nak mengumpat la tu kot.Tu la contoh betapa professionalnya dia.Dan aku harap dosa mengumpat yg dia dapat plus sakit hati aku dgn dia yg layan orang macam B*** tu biar sama laju dapat kat dia.Bengong (Maki-makian ni aku pulak dapat dosa!)

Dan aku muak mmg muak dan sungguh muak sekali cuma syukur urusan yang sepatutnya dibuat selesai juga akhirnya. Lega.


Aktiviti petang Khamis

Harini tak ada angin tak ada ribut,dengan badan lemau baru balik kelas Ekonomi tetiba datang mood nak buat cupcakes tu pun sbb melintas depan kedai jual barang-barang plastik pastu dia ada display cup untuk cupcakes tu kat luar kedai.Itu je pun.Hahaha!

Tapi faktor lainnya sbb aku tgk Damia sekarang dah mula nak makan itu nak makan ini tapi yang menjadi masalah dia bukan jenis lori MBKT yg angkut semua tapi ni Ferrari capacity 2 seats untuk 2 penumpang je.Boleh?Perumpamaan yg tak kena langsung.Ada aku kesah?Hahahaha!

Jadi walau pun anak aku tu dah start makan tapi dia ni jenis yg suka ambik bau dulu makanan tu sblm masuk mulut dia.Habit dari mana tak tahu la aku tapi aku assume ni mesti ikut bapak dia nih.Hipotesis sendiri.Hihihi!Dan satu lagi dia ni jenis tgk macam mana makanan tu di serve baru la byk sikit kuantiti yg masuk perut.kalau tak dia taknak makan.Itu la yg gigih aku tekap bagai roti nak A,B,C la...1,2,3 la....Layankan aje la.....Tapi itu je modal untuk dia.Dah cantik baru nak makan.Kalau hulur roti dalam keadaan biasa mmg dia cabut lari.

Jadi tanpa resepi aku bantai je la pakai resepi kek coklat aku.Janji ada nampak bentuk jangan tetibe transform jd apam sudah.Jadi sampai je rumah,aku terus kedapur.Tak sampai 20 minit pun semua dah beres.Senang woi.Dan anak sedara aku Amani gigih tgk aku buat sampai bila dah masak tu kejap2 tanya dah boleh makan ke belum?Dan yg paling tak tahan bila dia lari masuk bilik panggil aku dgn muka panik beritahu cupcakes aku mengembang besar dah lebih dari cups dia.Adoi!Budak-budak.Hehehe!



Susunkan cup-cup tu baik punya dalam loyang.Aku buat setengah adunan je.Itu yg just dapat dalam 12 cups je.Buat jadi taik gigi je la sbb tak sempat kenyang pun diorang melantak nnt.Hahaha!

Resepi ikut suka hati aku:

1 cawan gandum
1/2 cawan serbuk coklat
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak
2 biji telur
1/4 sudu soda bikarbonat
1/4 sudu baking powder

Aku campur sekaligus semua terus masuk dalam mixer.Done!

Masukkan dalam cups agak-agak la dlm separuh cup sbb nnt dia kembang.Aku letak jugak chocolate chips tambah rasa.Bakar dalam 20 minit,suhu 140.

 Inilah dia hasilnya cupcakes coklat aku.

Kasi chance lagi pada yang mkn nnt risiko nak kena diabetic dgn tambah pulak topping coklat kat atas.Tabur gula colorful tu maka siaplah cuppies aku.Namun memandangkan aku tak guna resepi cupcakes seperti yg sepatutnya,maka kualiti cake didalam agak padat tapi rasa boleh tahan.Kira orait la untuk homemade punya cupcakes yang mmg sah-sah sendiri masak sendiri makan.Sekian~

Minggu derita

Korang tahu tak earning Nuffnang aku dah sampai 2K dan sila percaya sekarang.Hikhik!Kalau dah follower takat 17 orang,sahkan 2K,2 sen pun belum tentu masuk.Syahduuuuuuu.....

Orait.Makanya berakhir la sudah minggu yang aku definisikan sebagai Minggu Serba-Serbi Tak Kena.Mahunya tidak kalau due date nak kena submit assignment sama je dengan date test midterm kedua.Harus tak gelabah aku sampai seminggu aku tidur dalam keadaan pegang handphone kat tangan kononnya nak stay up la bagai last-last aku kemana,stay up tu kira dalam mimpi je la.Tiap kali alarm bunyi mesti nak delay lagi sejam,bunyi lagi,delaykan lagi dan sudahnya azan subuh berkumandang maka masuklah waktu subuh ye puan-puan.Dan buku kemana,assignment tak complete2 jugak.Gila stress walau hakikat stress carik sendiri.Moral of the story jangan bikin assignment last minute tapi seperti biasa benda sama je berlaku kat aku.Bila nak berubah aku pun tak tahu.Masuk 1 Jan tiap tahun,azam baru tak pernah lupa.Masuk pulak 1 Muharram,azam baru jugak tapi benda sama jugak yang berlaku.Bila nak insaf aku pun tak tahu.Jati diri tak cukup utuh agaknya.Syahduuuuu.....

Tapi apapun kalau dah selesai test International Marketing kira lega la jugak walau Rabu depan ada lagi satu untuk paper Finance.Tinggal lagi satu minggu untuk study week pastu final exam.Haru....Insyaallah study week yg seminggu tu cuba pulun study habis-habisan.Kalau boleh telan nota tu aku telan.Lagi best kalo ada roti memori tu just pakai letak je kat buku pastu makan roti tu.Confirm ingat semua formula.Jap lagi la aku sms Doraemon tanya agak2 dia simpan lagi tak roti tu.Maklum la sejak2 versi baru Doraemon ni aku tengok Nobita tu dah tak bengap lagi dah,maybe dah tak guna dah roti tu.Huarghh.......

Sebut pasal test aritu,ada la satu paper tu aku rasa mmg *$3##@88!! sangat.Sebabnya bukan kerana paper tu susah sampai tahap kau rasa nak terjun kerusi,tapi sebab coursemate aku yang tahap $%%#$^ berani dia meniru guna Ipad woiiiii.Aku yg sakit2 kepala nak fikir stage untuk blueprint,membe tu baik punya bukak Ipad siap terpampang kat screen tu skali gambarajah lagi.Syabas bete!Syabas sbb kau bernasib baik lecturer tak nampak.Tapi serious rasa cam harrrr jugak.Tapi takpe la.Dah nak buat macam mana kalau dah dia genius ikut jalan macam tu.Aplikasikan teknologi la katakan.Ntah macam mana tukang jaga exam tu terlepas pandang tak tahu la.Mungkin sbb tmpat besar,total student pun ramai kot.Nasib laa....

Dan cerita hari Selasa tu pulak,aku mmg dah tak larat nak pergi kelas jam 9 pg maka aku sambung tidur lepas subuh.Mana tak ngantuk kalau malamnya lewat gile aku tidur.Serious otak blank sangat.Isnin tu aku dah buat hint kat bebudak ni esok aku nak skip kelas.Dan buatnya aku duk fikir punya fikir dalam kepala otak pasal kelas tu terus layan sampai dalam mimpi.Dalam mimpi tu aku mimpi lecturer call aku.Sekali Arie kejutkan aku cakap lecturer call.Ala sudah!Bangkit je mata tacap terus kat jam dah pukul 9.15.Alahai!Mmg sah aku tak pergi kelas dah nih.Aku pun call balik lecturer tu sekali dia gtau kelas batal.Yahooooooooooooooooooo!!(jgn ikut student macam ni sbb hampeh!)Dan dia sebenarnya terlupa nak inform awal dan mintak tolong aku inform kat kawan2.Bila dia tanya aku ada kat mana,gabra punya pasal aku jawab ada dekat luar.Time tu tak kesah la dia fikir luar tu kat mana sbb hakikatnya aku ada kat atas katil.Hohohoho!Dan bila aku inform bebudak tu confirm la diorang jerit,"Tak aciiiiiii!".Hahahaha!So aku sambung beradu tapi tak lama sbb anak aku dah bangun so kena siapkan dia la puleksss.Kiranya tak rehat jugak la aku nampaknya.

Now,aku in mode yg lenguh2 satu badan.Serious aku rasa nak pergi berurut tapi tak tahu kat mana.Nak pakai terjah spa mcm tu je kurang2 kena standby jugak duit note besar sekeping dua.Mau kena charge baikkkk punya karang melopong takleh bayar padan muka.Hmmmm...............tengoklah esok macam mana...........
Bahagiakan makcik ni duk bersantai?uhuks...




Harga menjadi ibu dan bapa

Dulu waktu mula kahwin rasa tak sabar nak ada anak.Hampir dua tahun berdua dan akhirnya kami dah bertiga.Dan bila bertiga,eh,cerita bertigalah pulak.Dulu sblm ada baby berlebih-lebih rehat sampai stress sbb banyak sgt berehat.Hihi.Skang dah ada anak sampai tak cukup rehat pulak.Adoi!Penat tapi itulah HARGA MENJADI IBU DAN BAPA.Nilai???Tak ternilai banyaknya.*Smile

21 Nov 2011 Damia dimasukkan kehospital kerana doktor suspek dia dapat jangkitan kuman pada paru-paru since dia dah selsema almost 6 weeks tak pulih-pulih.Kalau ikutkan haritu kitorang tak ada planning pun nak bawak dia check up ke hospital memandangkan selama dia selsema + batuk,dia tak pernah sekali pun demam.Dan dalam minggu yang sama juga kitorg sekeluarga baru sahaja pulang dari bercuti dan alang-alang dah ada kat Shah Alam,kami bawa dia ke pakar kanak-kanak iaitu Klinik Adek kat Seksyen 9 Shah Alam.

Waktu Dr.Amdan diagnosis Damia,result yang diberikan mmg rasa dah tak sedap hati due to kahak yg mmg banyak plus dia bernafas pun dah macam orang asma.Maka start la kena nebulizer 4 jam sekali dan syukur la dekat rumah abang ipar mmg ada machine nebulizer tu so tak perlu la kami ulang-alik ke klinik dan just amik ubat dia je.Dr.Amdan bagi tempoh 3 hari untuk Damia pulih dan kalau tak mmg kitorg x dibenarkan balik Trg lagi sehingga la condition Damia memuaskan hati.Dan syukur dalam 3 hari tu Damia cepat pulih and back to normal balik.Alhamdulillah.

Balik la kami sekeluarga ke Terengganu dan seperti biasa bila aku dah mula sibuk dengan kelas,tambah lagi Damia pun dah macam okay,aku pun dah mula ambik ringan pasal bagi makan ubat dia sedangkan Dr.Amdan dah pesan supaya continue lagi.Dan syukur staff dia ada call buat follow up dan remind kat aku supaya beli ubat Ventolin di pharmacy dan fungsinya adalah untuk gantikan penggunaan nebulizer.Bila dah condition Damia dah orait bagi kami,kami stop semua ubat sehinggalah selsema dia datang balik dan dia demam mengejut pukul 4 pagi.Cuak jugak aku waktu tu.Lepas bagi ubat demam ok balik dia then esoknya decide nak bawak ke pakar.Lepas aku habis test paper Consumer Behaviour,terus bwk Damia ke specialist.Dan waktu Dr.Farid diagnosis dia dan waktu tu jugak suhu badan dia 38,aku pun macam pelik asal anak aku demam tiba-tiba.Bila Dr.Farid tanya aku warna bibir normal Damia dan time tu baru aku perasan bibir dia sedikit kebiru-biruan tak macam biasa.

Maka haritu jugak Damia kena x-ray dan resultnya mmg luluh jiwa.Dan berkampunglah kami selama 3 hari 2 malam di Kuala Terengganu Specialist Hospital.

Kali pertama kena nebulizer sangatlah behave maklumlah dah biasa sangat.Kalau sebelum ni kalau tak meraung sampai keluar anak tekak mmg tak sah la.


Petang tu Damia kena cucuk tang sana,cucuk tang sini.Huhuhu.Kesian dia sbb yg pertama kali Dr.Farid tak jumpa urat dia.Berkali-kali Damia duk sebut "Akit,akit!".Sedih pun ada sampai doc pun senyum dengar.Saat dikerjakan.Meraung sampai satu floor dapat dengar suara dia.


Masih lagi rutin 4 jam sekali.


Ini memang dasar sakit tapi ada hati nak lari dari hospital.Hihihi!Tapi dia ni kalau tak ada yang kat tangan tu mmg tak nmpk mcm org sakit sbb sepanjang masa bergerak.Diam time tido dengan menyusu je.

Ini waktu dimasukkan antibiotik.Memandangkan doc bagi dos paling tinggi,Damia cirit sampai 5 kali.Doc kurangkan dos,terus ok cuma time ni Damia mesti mengadu sakit dan doc sendiri beritahu masuk ubat ni mmg ada rasa jugak la tambah lagi Damia ni kira baby lagi.Kesian anak bonda tapi dia sangat behave.Mcm tak caya pun ada.Hohoho!


Time masuk ubat ni pandai dia diam sampai ubat habis.Senyap je baring sambil layan cartoon.Dan duduk kat sini jugaklah selera makan dia ni kemain kuat lagi.Asyik nak makan,nak susu.Sakit ke tak sakit ni Damia?Bahagia je...

Lepak degan ayah merangkap teman bermain sepanjang hari.Ayah je yang tak  jemu layan Damia main sepanjang hari.Bonda pulak asyik mood swing je.Hahaha!


Kalau ayah tiup macam ni,dari ngadu sakit terus jadi tak sakit.Tok moh kah anda Arie?hahaha


Saat bila kami dapat berehat sekejap.Gila susah tidur dia kat hospital ni.Susah satu hal,tidur lambat pulak tu.Jenuh kami duk memujuk sampai ditegur nurse yg datang buat check up.Tapi apa pun nurse masuk check Damia rasanya 2 jam sekali.Mmg kejap2 asyik terjaga la aku laki bini.Itu yg bila Damia keluar je hospital,aku mintak tolong parents aku jaga jap sbb aku laki bini nak membuta.Penat wooooooooooooooooo!!!!!!!!

Dan kat sini aku nak kongsikan la apa yang aku dah lalui dan ini merupakan apa yang aku rasa.Pada aku as a parents:

1-Jagalah kebersihan.Rajin-rajinkan la mengemas rumah,tmpt tidur dan pastikan segala-galanya adalah bersih.Demi anak kita juga sbb rumah bersepah,debu tebal 3 inci adalah tak elok untuk kesihatan.
2-Tips dari Dr.Farid,fav toy anak mcm patung bolehlah balut dengan plastik then masukkan dalam peti ais yg bhgn sejuk beku tu sbb hama & bakteria boleh mati dalam suhu sejuk.
3-Nasihat doc tu jugak,kita tak perlulah nak paranoid sgt sampai segala benda nak cuci pakai Dettol cuma biarlah keadaan persekitaran kita tu bersih segala.
4-Jangan ambil mudah setiap kali anak selsema atau batuk.Aku dah tengok ramai parents yg ambik mudah psl ni dan mula la gelabah bila anak dah tahap kritikal.Time tu kalau agak2 nak nangis tu,simpan je la air mata tu sbb bazir je mengalir kalau dari awal kau tak cegah dulu dan percaya sgt dengan satu doktor sahaja.Kita perlu tanya byk pendapat dan aku hairan bila orang pandai buat andaian sendiri padahal doktor yang dirujuk bukanlan doktor pakar kanak-kanak pun.
5-Spend la sikit duit untuk ambik suntikan tambahan pada anak untuk protect lung,ears and brain diorang.Tak rugi pun sbb untuk anak kita jugak.Suntikan tu pulak mmg hospital gomen tak offer sbb mahal.Jadi amik kat klinik swasta.Mintak advise dari doc kat situ.
6-Anak itu amanah Allah swt maka jagalah dengan sebaik yang mungkin.

Bila dah namanya MANUSIA

Minggu lepas rumah aku terputus bekalan air.Sehari berlalu tak rasa apa-apa lagi sebab rumah aku ada dua tangki extra so tak jejaskan rutin harian lagi setakat itu hinggalah dah masuk sehari lebih bila air tangki pun makin kurang dan berakhir dengan air kuning berkerak sampai habis merah-merah badan bahana air kotor.Bila dah jadi mcm tu terus terlepas dari mulut bercakap dengan seorang kawan,"Aku kalau tak ada elektrik kira orait lagi la tapi kalau takde air memang haru la dengan nak amik wudhu pun susah,lagilah parah kalau time tu jugak sakit perut segala".Itu kata kita waktu itu.

Nak dijadikan cerita lagi bila baru tadi elektrik pulak terputus.Aish!Lately byk pulak masalahnya.Setengah jam awal orait lagi tapi bila Damia dah start merengek sbb panas takleh nak tidur hati mula berdetik,"Aku prefer takde air la dari takde elektrik".Pulak.

Ironinya,mana satu sebenarnya yg lebih penting?

Dan baru aku realize sebenarnya dua-dua adalah penting.Dua-dua melengkapi setiap satunya.Dan waktu itu baru aku sedar dengan kehidupan kita juga.Setiap satunya membawa kepentingannya sendiri.Misalnya......

Hari yang panas terik,bila keluar rumah confirm rasa panas muka,sakit kepala.Tambah rencah dengan berpeluh segala.Aduhai!Rimasnya.Tanpa sedar mengomel sendiri.Dalam diam minta hujan pula.

Bila hujan turun,lain pula cerita.Habis tergendala semua kerja.Baju bertimbun tak dapat jemur.Bau hapak merimaskan hidung.Isk!Detik hati,"Alangkah baik kalau cuaca panas".Minta aku dalam diamnya.

Nah,itulah hakikatnya kita MANUSIA.Tak pernah rasa cukup tak pernah rasa syukur,segalanya mahu dipertikai.Segalanya tidak betul disitu dan mungkin juga salah disini,ronggak dihujung,capek ditengah,berlubang dimana-mana dan macam-macam lagilah namun apa yang pasti segalanya mahu dipertikai dan kadang2 terlupa bilamana ada juga sesuatu itu berlaku atas kehendakNYA.

Dan disini aku sedar,betapa naifnya aku sebagai manusia kerana jauhnya sikap ingin selalu bersyukur sehinggalah terhantuk barulah tersedar.Jika tidak terus hanyut seperti arus yang mengalir terus tanpa diketahui dimana penamatnya.Doa aku moga aku sentiasa sedar dan berpijak dibumi yang nyata.Dan aku mohon agar sentiasa menjadi seorang insan yang sentiasa bersyukur kehadratNYA dengan setiap apa yang aku ada dan bukan menjadi seorang  yang hanya tahu mengeluh dan terus mengeluh tanpa ada usaha mencari penyelesainya.

Tentang kawan

Sebenarnya kalau ikutkan aku dah nak tulis pasal ni dari minggu lepas tapi asyik drag je sbb nak  buat macam mana bila dah buta IT tu mmg buta la jugak.Selama berminggu aku jiwa kacau sbb aku rasa blog aku mcm kena hack la (bajet femes),kiranya ada benda yg tak kena la bila dashboard sebelah kanan tak keluar sepenuhnya.Maka aku takleh nak baca blog fav aku.Dan bukan takat itu sahaja,aku juga takleh bukak langsung blog lain walau guna url address direct.Mmg tension dan itu yg gigih duk layan games The Sim 3 yg baru install tu (alasan).Hihihi!Dan solusinya adalah,rupanya Internet Explorer aku dah versi ketinggalan zaman so dia x support.Bila bukak guna Mozilla Firefox,elok je dia maka aku telah mengadu domba disitu.

Sebenarnya jiwa kacau aku ni berkenaan dengan kenkawan aku jugak dan mmg terbukti kenapa aku susah nak lekat kawan baik dan yg pasti hanya dua orang tu sahaja la kawan baik aku nampaknya memandangkan yg lain kebanyakannya buat aku jadi jauh hati.Tak kesah la.Pada aku dah rasa cukup ada Rifhan and Nana.

Cerita yg pertama adalah berkenaan seorg kwn aku ni yg mungkin bakal menamatkan zaman bujangnya next year.Sblm ni x ada pulak dia nak canang dia nak kahwin dan aku seperti biasa kalau tak ada aral mmg aku akan attend wedding dia.Insyaallah.Cuma tak perlulah sampai dah mcm nada ugut2 siap guna word adil tak adil la pulak.Serious aku rasa tak matured.Mcm bebudak pulak padahal umur sama dgn aku.Apa yang menjadikan dia keluar word adil tak adil tu mungkin sbb dia attend wedding aku siap bermalam lagi kat rumah aku so dia mungkin nak benda sama berlaku.

C'mon la.Takkan aku nak overnight umah dia dgn ada suami,anak semua.Susah la.Dan lagi yg tak boleh blah bila dia siap warn aku "Tak kira mesti pergi jugak.Kau mesti ada".Dan aku rasa ayat dia sgt serious dan ia buat aku secara jujur terasa hati.Ini kerana dalam plan kami sekeluarga,aku berkemungkinan akan follow laki aku pindah tak perlu la aku mention mana lagi sehingga betul2 dah confirm walau kalau ikutkan mmg dah 70% confirm.Makanya ikut planning kami akan move dalam pertengahan bulan January tahun depan.So aku tanya la kwn aku ni kenduri dia tu bila,kot2 la dalam bulan January tu jugak.Sekali dia ckp tak confirm lagi dan ikut planning dlm bulan 10 or 11 next year.Ala kassim!Lambat lagi wei.Dan mmg time tu aku confirm ada kat Malaysia punya sbb time tu aku kena register untuk sem 6 (sem last) cuma aku andaikan je la kalau aku tak balik time tu tp kebarangkalian yg lebih besar aku ada kat sini rasanya.

Dan jawapan dia bagi tak kirala aku nak kemana sekalipun,waktu kahwin dia tu wajib aku ada.Mau tak stress kau dgr statement dia.Kalau la dari tmpt baru aku tu 1 jam dari rumah aku kerumah dia kira orait la jugak tapi ini 8 jam naik flight.Dah mcm nak pergi Mekah kau tahu tak.Tapi takpe la.Aku biarkan je la dia emo.Apa yg aku perasan kalau aku tak cakap aku nak move tak ada pulak dia beria sgt tapi bila aku mention nak move terus jadi serious.Mmg aku tak faham la.Dan apa yg aku rasa mmg ramai kat dunia ni jenis berkawan,kalau dia tolong seseorang maka orang tu wajib buat benda yg sama mcm dia dah buat.Skang tak pasal2 aku dah mula rasa jauh hati.Jujur zaman sekarang mmg susah nak cari kawan yg sanggup susah senang bersama dan sbb tu aku syukur sbb aku ada kawan mcm Rifhan dan Nana.

Rifhan adalah kawan aku sejak aku disekolah rendah sehingga sekarang.4 tahun lepas waktu aku kahwin dia tak dapat attend majlis aku sbb waktu tu dia baru start keje as a lawyer dan mungkin segan dia nak amik cuti kalau dah baru start keje.Dan pada aku,aku tak kisah sgt janji sms and phone call aku terima waktu majlis aku tu.Dan gigih dia kirim present untuk aku kat mak dia walau pada aku tak perlu pun dan cukup la ucapan tahniah dari dia.Dan bila turn dia kahwin this year,aku la org sibuk yg pergi rumah dia dua hari berturut2.Dan adakah aku perlu boikot majlis dia hanya sbb dulu dia x datang?Oh,tidak sama sekali.

Dan satu lagi kawan aku yg tak perlu aku mention kawan mana sbb akukan ramai kawan.Teman sekerja,kawan universiti,kawan sekolah bla bla bla.Jadi dia ni mmg agak rapat dgn aku dan apa yg pasti dia selalu luah perasaan dkt aku.Dan aku tak kisah la kalau dah namanya kawan.Mmg kami agak rapat la cuma lately aku perasan dia mcm sedikit berubah.Apa yg aku perasan setiap apa yg aku ada mesti benda tu tak bagus.Dan agak jarang yg keluar dari mulut dia adalah benda positif.Kebanyakan mesti nak downkan aku jer.Dan aku tak faham kenapa sedangkan sikit pun aku tak pernah jeles dgn apa yg dia ada cuma dia mcm tak suka dgn apa yg aku ada.Sampaikan produk muka yg aku guna pn dia nak pertikai sedangkan aku tak pernah kutuk apa benda produk yg dia nak pakai.Siap mention aku dia pernah pakai produk yg sama tapi tak bagus pun.Tapi aku berani kata yg dia tak pakai tapi lebih pd mungkin org bagi sample pastu cuba.Ceritanya mudah.Kalau dah manusia,bila ada duit lebih,citarasa pn mesti berubah punya.Aku berani potong kuku la.Dan jangan nak claim zuhud la sbb nak cari manusia zuhud bkn mudah zaman sekarang ni.Contoh mudah,kalau kau tak berduit,kau akan ukur ikut kemampuan kau.Kalau nak berkereta,bila duit tak berapa nak ada,mesti kau pilih kereta yg mampu kau beli misalnya kereta Malaysia la senang.Tapi bila duit kau byk sikit dah Allah swt bg kau rezeki lebih,citarasa kau mesti berubah punya.Ala manusia.Dalam ekonomi pun kita belajar keinginan manusia ni tidak terhad cuma tgk pada mampu atau tidak je la.

Dan dia ni suka up cerita.Misalnya aku tanya kereta dia beli brape.Bayangkan dia boleh kelentong aku final price yg perlu byr sampai nak cecah 70k walhal kereta dia harga 50k.Tapi tak tahu la kalo dia mention tu skali interest yg dia kena byr.Tapi agak2 la wei mcm aku ni tak pernah ada kereta.Dan lately aku perasan dia dah mcm tak berminat nak dengar cerita aku so aku faham la yg aku tak patut kongsi good news dgn dia seem dia mcm tak senang or suka pun.Nak dgr advise positif jgn harap la.Siap cerita yg negatif smpi naik remang bulu roma dgr.Tapi apa yg pasti pendapat yg buat kau down sepanjang hari.Dan aku faham la limit aku dengan dia takat mana.

Tapi tak apa la.Kalau fikir aku tak patut amik port sangat pun memandangkan aku sepatutnya bergembira dgn life aku dan family dan dgn rezeki yang Allah swt kurnia pd kami.Pada aku itu dah buat aku amat bersyukur.Dan begitulah seadanya.Kawan oh kawan.1000 kawan 1000 perangai.Namun ramai lagi kawan aku yg amat aku hargai.Nak mention nnt rasanya lebih dari list.Hihihi!

Damia pun dah pandai berkawan.Harap besar nnt biarlah dia pandai pilih kawan.Untuk sekarang Muzaffar adalah bestfriend dia walau differents size.Hehehe!

Part 2:Cuti-cuti Malaysia- Finale

Wah!Mengalahkan drama Korea siap nak ada siri2 gitu.Tapi tajuk entry mmg takleh blah.Hahaha!Maka kami selamat mendarat di Subang Airport lebih awal dari yg dijangka.Mahu tak awal,Air Asia datang dulu,Fire Fly yg gerak dulu.Maklum la flight kecik,cepat je masa nak mengisi penumpang plus x ramai sgt org time tu sbb byk seat kosong.Dah bertolak pagi,time kat airport kat Trg mood nak breakfast mmg x ada maka jejak je kat Subang,moh kita makan dulu.Usha punya usha terus pilih kopitiam sbb yg lain fastfood.Tak kena selera sbb aku orang kampung yg perut asyik nak nasik je.Hehehe!

Makan kat sini tapi kalo nak bg bintang mmg aku bg 1 dari 5.Serious x sedap ntah hapa2.Charge mahal lak tu mentang2 duk kat airport.Chait!Dan pekerja 80% Indon plus Bangla.Melayu 20%.Servis lembab nak tunggu orang panggil 2,3 kali baru nak amik order.Asyik duk sembang gelak gatal dgn mamat bangla.Mentang2 la aku pelancong Malaysia.Cis!


Seperti biasa,dia ni sorang je bersungguh-sungguh makan walau telur rebus je pun.

Lepas isi perut serious tak full 100%,huhuhu,nafsu gajah,kitorang pun gerak cari taxi.Amik taxi melalui pembelian tiket kat kaunter dalam airport.Aku tak pasti kalo menapak tepi jalan pakai laung/angkat tangan tu dia charge berapa tapi yg pasti kitorg kena RM40 ke hotel.Aku pun tak reti nak ckp mahal or murah sbb bkn selalu guna perkhidmatan awam pun.Seingat aku 2 tahun lepas dari Shah Alam ke KLIA dalam RM55 dan aku tak tahu la charge sekarang berapa.Tapi RM40 tu kira perit jugak tu.Hahaha!

Ikutkan perjalanan tak la jauh sangat tapi sbb banyak sangat kenderaan dan apa yg selalu bermain kat kepala otak aku ni,org KL ni pukul brape la diorg masuk and keluar kerja sbb aku rasa sepanjang masa penuh kenderaan kat jalan.Dah la time aku pergi tu hari Selasa.Kalau Jumaat tu boleh la consider lagi.Hahahaha!

Dan disebabkan kitorg sampai awal,sepatutnya check in pukul 1 tapi kitorg dapat check in pukul 10.30 pagi.Tapi ini bergantung pd bilik tu la available ke tak.Just call hotel for confirmation dan jgn memandai pakai redah jer.Dan seperti hotel lain jugak,servis mmg bagus la dan mahu tak bagus kalo kau bg tips byk sampai nak ucap terima kasih 4,5 kali.Mula2 aku pelik jugak asal la mamat yg angkut bag tu kemain beria lagi duk ckp terima kasih,terima kasih.Aku ingatkan kot2 polisi baru kena terlebih polite ke apa,tapi bila tanya Arie rupanya dia bg tips RM10.Amboi,kemain kau yer.Byknya dibagi dah la hotel dah charge utk servis.Haih!Next time RM2 je cukup.

Untuk hotel ni charge satu malam RM288 + service charge sampai RM28.80 + Gov Tax RM17.28.Total utk 3 hari 2 malam adalah RM668.15.Tang service charge tu buat aku hangin asal la laki aku ringan sgt nak hulur RM10.Bkn berkira tapi..................memang berkira pun.Hihihi!

Makanya persoalan kenapa aku pilih hotel ni adalah krn kononnya senang nk gerak kemana2 kat area KL ni.Dlm planning 4,5 shopping complex nak p tawaf tapi hasilnya selama 3 hari tu,2 shopping complex je kitorg pergi.Tak kuasa aku.Penat berjalan.Satu lagi keterujaan tu mmg takde la kalau tmpt yg pergi tu dah sah2 tmpt yg biasa pergi kalau dah 2 tahun aku kerja kat Shah Alam dulu.Lain la kalo tmpt tu 1st time smpi,mode jakun tu yg seronok tu.Hihihi!Tapi pada yg nak hotel yg easy access nak kemana-mana plus mmg niat nak bercuti rehat badan,rehat otak mmg aku recommend la Concorde Hotel ni.Dan harus pergi time bkn cuti sekolah la sbb org tak ramai dan sangat la aman.

Aku memang tak reti nak snap pic bilik since bilik yg aku amik ni adalah bilik biasa cuma request nk katil size king.Maklum la bertiga.Tak sanggup aku nak letak anak kat bwh sbb confirm carpet diorg bkn bersih sgt pun.Keronyok2 cadar tu,itu keje Damia.Tak nyempat2 nak sepahkan bilik.Toilet tak amik la gambar sbb aku tak rasa apa yg kagum sgt smpi nak snap pic toilet tu takat toilet mcm kat rumah aku jugak cuma takde bath tub sbb aku faham la hotel Concorde ni hotel lama plus nak ber"bath tub" bagai,book la bilik premier.Lift asing ok.Uhuks!Bilik kecik ni pun dh kena RM288/night tak termasuk caj lain lg ini ada hati nak booking bilik RM600/night.Dalam mimpi boleh la.

Dan sbb musabat aku pilih hotel ni pun sbb si Arie nak hotel yg senang akses ke KLCC dan tmpt yg sewaktu dgnnya.Tapi kalo rasa nak bukak pintu terus nampak KLCC harus choose Mandarin Oriental Hotel la tapi yg tu caj lebih lagi la dan Arie pun ckp jgn nak mengada taik kuda.

Seronok betul dia lari kehulu kehilir.Last2 waktu kitorg dah siap nak keluar jalan2,budak kecik ni tidur.Maka tunggu la dia bangkit dan jam 3 baru keluar ke KLCC dan perut dan menyanyi tak ingat serious lapar betul.

Pandangan dari tingkap bilik

Jenguk bawah nampak kolam.Bukan part kolam yg best tapi part tengok orang yang duk mandi kolam.Ramai betul mat salleh dgn Arab menginap kat sini.Tu yg laki sendiri 10 minit sekali nak jenguk bawah konon nak tgk org ramai ke tak sbb nak bwk anak mandi pool.Cis!

Gerak ke KLCC walau bdn still penat.Damia still mood mamai so sgt la behave duk dalam stroller.Kalau tak mau dia suh aku duduk pastu dia yg gigih nak tolak.Menginap di sini nak dapat taxi tu mmg mudah since kau just gtau je kat boy depan pintu tu yg kau nak taxi.Nnt biar diorg duk prit!prit! panggil taxi.Dan kat sini la baru kitorg tahu yg kalo budget yg ada so-so je naik je taxi yg biasa dan jgn gatal nak pilih taxi color biru kalau tak silap sbb tu taxi exclusive dan caj diorg mcm siot je mahal.Bukak pintu je dkt meter dah start RM6.Kitorg amik taxi biasa terus ke KLCC baru RM4 lebih.On the way balik terambik yg executive tu hah amik kau kena charge berbelas-belas ringgit padahal KLCC dgn hotel dekat gile.Jalan kaki pun boleh.Kalau tak disebabkan ada Damia mmg bantai jalan kaki je.Baru la orang kata sight seeing.

Dan malam tu ber"dinner" bersama Rifhan.Dinner kat hotel je sbb ikut plan asal Rifhan ajak ke Pavillion (aku tak pernah jejak lagi.Huhuhu!).Tapi memandangkan Damia yg macam terlebih gula,aku tukar plan dinner kat hotel je la.Dan untuk dinner ni aku tak amik buffet sbb charge dia dalam RM70++  utk seorang dan aku laki bini bukan jenis makan banyak pun so sgt tak berbaloi.Ala carte sudeh.Dan makanan dia sedap jugak la tp tak la aku kata 10 bintang penuh.Aku bg 7 bintang la.Hehehe!

Tengah kitorang duk seronok sembang tetiba datang la satu group nyanyi kat tepi meja kitorang.Time tu aku pandang Rifhan,Rifhan pandang aku.Aku pandang laki aku kononnya feeling adakah kanda buat surprise mcm dalam citer omputeh tu bilamana dekat restoren ada dua couple tetiba org datang nyanyi pastu waiter datang bawak dessert pastu kat dalam dessert tu ada cincin 24 juta macam cincin Semah.Pastu perempuan tu terharu,pastu comolot pastu live happily ever after.Cis!

Hakikat,apa kejadah laki aku nk buat surprise sbb percutian ni adalah percutian nak rehat badan,rehat otak dan tak ada kena mengena dgn nak celebrate anniversary bagai.Kau mimpi la Fiey.Rupanya mmg kerja diorang datang dari satu meja ke satu meja.Oh!Malunya sbb aku tersyok sendiri pulak.Kuikuikui!Tapi apapun,persembahan live diorg mmg best.Suara mmg kalo takat nak compete dgn bebudak AF,Mentor tu mmg jauh lagi sedap suara diorang la cuma aku tak pasti diorang ni Sabahan or Indonesian sbb dgr dari gaya bertutur. Dan gambar makanan tak terfikir nak snap sbb sibuk sangat nak berpot pet pot pet maklum la aku lama gile tak jumpa si Rifhan.Kali terakhir waktu raya haritu.Sampaikan Arie dgn anak naik dulu ke bilik sbb penat tunggu aku.Penat ke takde geng?Hehehe!Nak buat mcm mana malam tu Fawwaz tak dpt join sbb dia ada trainning basketball.

Muka penat anak dara I.Diam je dia.Sungguh berhemah dia malam tu cuma part org datang nyanyi tu dia panik sekejap maklum la tak biasa.Darrrrsssss.....

Cerita esok paginya seperti biasa kalau menginap kat hotel mesti dapat breakfast free.Malas nak cerita panjang sbb sama je mcm tmpat lain.

Muka tak cukup tidur.Ikut kiraan aku apa yg dia mkn pagi tu harus tak sampai RM10.Sungguh tak berbaloi.Sikit benor makannya seperti biasa.Nasib free.

Sama la mcm aku cuma nafsu makan lebih 40% dari Arie.Hahaha.Tapi omellete dia sungguh sedap cuma muak sbb terlampau byk letak cheese bedebah.Damia makan lagi tak berbaloi takat corn flakes kat rumah pun boleh makan.Hahaha!Cuma up sikit bila dia makan yogurt you.Kat rumah haram tak mahu makan.

 Aktiviti petang seperti biasa main pool.Aku bg dia main sekali je sbb dia selsema.Tu pun atas belas ihsan sbb setiap kali jenguk dari tingkap,Damia tunjuk2 nak pergi bawah.Kalau tak mmg jgn harap la aku nak gigih bwk turun.Ikut aku mmg nak rehat je sepanjang masa.Keluar pun malas.Nasib Arie mentioned nak shopping ni.Tu yg gagahkan diri jugak bersiap.Perempuan,perempuan!

 Malam kedua dinner kat hotel jugak.Tak larat dah nak keluar.Dan 2nd day baru perasan rupanya hotel ni sebelah dgn Hard Rock Cafe.Tu je nak bg tahu.Dan untuk second time ni aku request la kat diorg lagu Hotel California.Mentang2 duk hotel.Mengada betul.Tapi tak mengecewakan.Mmg layan habis la.Hehehe!


 Kata nak cerita pasal travel.Ni baru teringat nak snap pic makanan kitorg.Tak ada yg hebat pun.Order makanan biasa kat restoren biasa pun ada.Aku mintak wanton noodles dan Arie as usual nasi ayam.Kata nak cuba spagetti ke apa,kirim salam je la.Paling kuat pun dia mintak steak or sewaktu dengannya.Ya,suami saya mmg susah sikit bab makan.

 Malam tu Damia aku order juga la since dia nampak mcm nak makan.Tapi dalam menu tu dia guna perkataan dalam filem2 Walt Disney so aku pilih la Pirates of the Carribean dan yg sampai adalah fish and chips.Sila nangis sekarang.Aku ingat apa la tadi.Tapi aku juga mungkin nangis jugak lepas tu sbb anak aku just mkn fries dia je.Sia-sia la aku order beria.Takat nak makan fries je bonda boleh beli 8 kilo fries bg kamu mkn goreng kat rumah.Isk!Isk!Isk!Tengok kat gambar dah say no kat baby chair.Feeling dah besar la tu.

Lepas makan lepak2 kejap plus malas nak tengok anak aku duk tarik2 loket salib ada anak Filipino  meja sebelah yg sombong giler mak dia plus samada pengasuh bdk tu atau sedara mara dia.Yang ni lagi sombong lebih dari pasangan laki bini Filipino tu.Kejap2 duk panggil Princess.Hek eleh!Datang Malaysia konon nak suruh nampak mcm kaya la, dgn short julur2 kain jeans mcm org miskin x mampu beli seluar.Ntah2 kat Filipina sana kau duk rumah setinggan je kot.Tak pun kau mmg kaya la sbb tu sombong walau dressing pakai t-shirt lusuh seluar lusuh (bajet dressing aku tu class sgt la).Hihihi!Mat salleh situ orait je bagi anak dia main dgn Damia.


 Pandangan malam melalui tingkap bilik.

 Layan Damia jap yg sibuk tunjuk tu apa,ini apa.

Hari last pic ni dekat lobi hotel.Check out sudeh.Dan satu yg kelakarnya aku laki bini plan nak bwk si Damia ni pergi Aquarium dkt KLCC tu siap surf tiket bagai2.Tapi bila dah masuk Shah Alam baru sedar asal tak pergi.Hurm...sorry la Damia.Nasib la kau dapat parents yg selalu tak ikut plan.Nasib kau tak pandai nak demand2 lagi.So ayat biasa "Tunggu dia besar sikit la nnt baru bwk"Jangan la time  kami bwk tu kamu dah umur 12 tahun.Hehehe!

Maka itulah percutian kami yg mungkin pada orang lain tak best mana pun.Hahaha!Tapi orait la untuk kami sekeluarga : )



There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me