Cerita kelahiran kedua

Genap 39 minggu,pada tarikh 24 September 2013,our second bundle of joy selamat dilahirkan di Kuala Terengganu Specialist Hospital dengan berat 2.91 kg (Damia dulu 2.54 kg).Masih lagi disambut doktor yang sama sewaktu melahirkan Damia dulu.Kelahiran not so gentle tapi ok la sebab no drugs involved.Time Damia haritu kena induce but this time secara natural la keluarnya tanpa bantuan walau dipecahkan ketuban.Kalau nak gentle birth haritu,wajib kena tunggu jer dulu tapi I is tak sabar dah.Hahaha!Tak sabar nak tengok Little Dian.So welcome to the world Tengku Dian Soraya Tengku Syaaree.I ingat dah bersalin sama tarikh dengan birthday abah kita 13 September,tapi tidak yer kawan-kawan.Oh!

Maka bermulalah “confinement” selama 40 hari.In sha Allah akan berusaha untuk berpantang dengan konsisten sekali.Azam tu.Diulang,40 hari hokkey!Semangat waja tu.Hihihihi!

Sekadar nak isi masa,I akan ceritalah saat-saat nak deliver Dian.Nak baca,baca,taknak,skip.Hohohoho!

Hari Selasa,24 September 2013,time bangun pagi tu firasat hati kuat mengatakan “Today is the day” “Today is the big day”,sebab malam sebelum tu I dah rasa pedih2 kat bahagian bawah tu seolah-olah ada something yang slowly nak terkoyak.Tapi that night,minor contraction tu tak rasa langsung.Tak macam seminggu sebelum tu,memang I rasa sangat iaitu macam senggugut tiap kali period.

Tapi lepas Subuh tu,contraction sikit-sikit tu datang balik.Bila my mum datang ke bilik tanya I nak keluar tak harini,laju jer jawab ajak pergi Giant beli barang.Actually I takde apa pun yang nak dibeli tapi niat dihati nak berjalan,biar lagi cepat bersalin.

So lepas hantar Damia ke kindy,had my breakfast dekat Restoren Nasi Kerabu kat Jalan Pejabat Kuala Terengganu.Pagi tu makan nasi lemak dengan teh tarik tapi tak habis sebab otak duk fikir rasa sakit senggugut tu yang dah macam kerap je datang.Dalam setengah jam rasa sekali tapi dalam 10 to 13 seconds macam tu la.Tak lama.Lepas tu pergi rumah my cousin amik my aunt yang nak join sekali ke Giant.

Sampai kat Giant berpecah.I jalan bawak kaki jer.Tak tahu pun nak beli apa.Tapi jalan pun kejap2 kena stop everytime rasa contraction tu.Rasa pedih kat bahagian bawah tu pun makin menjadi2.Ngilu sangat.Hiks!Macam scary jer tapi this time I memang dah mentally and physically prepared.Contraction yang sikit2 tu dah makin terasa dan datang every 30 minutes.Balik dari Giant pergi Klinik Muslimah kejap untuk check up Damia.


After zohor I tidur jer sebab tak nak fikir rasa sakit tu.

Bangun dalam jam 5 petang,nak solat Asar,boleh tahan rasa sakit especially kat bahagian pinggang.Gtau my mum,dia pun cakap kalau sakit sangat pergi hospital la tapi I refuse sebab Dr.Yusuf cakap kalau ada tanda or pecah ketuban baru datang hospital.Tapi rasanya kalau rasa sakit sangat2 pun kena pergi jugak rasanya dan if the baby not moving.Memang kena cepat2 ke hospital.

Tapi sebab I rasa boleh bertahan lagi plus dah discuss dengan doctor kalau boleh nak elakkan dari di induce.Haritu ada jugak mintak nak induce kononnya nak bersalin awal.That time dalam 37 weeks rasanya.Tapi bila doctor cakap ada risk kena c-cer kalau lepas induce tak dilate.Dan dan time tu terus cakap sanggup tunggu.Hahahaha!Walhal sebelum tu hari2 duk ulang cakap nak bersalin awal macam time Damia dulu at 37 weeks.

Dan petang tu check ada keluar tanda darah coklat.So petang tu jugak pergi ke hospital.Jumpa Dr.Yusuf kat ground floor kebetulan dia dah nak balik,then dia terus cakap admit la tapi dia nak balik rumah dulu.Nanti dia datang balik.Ewah!Time tu dalam 6.30 petang macam tu la.

Pastu dah daftar semua,kedek-kedek naik wheel chair staff situ tolak terus hantar masuk labour room.Masa tu abah dengan makcik I je teman.My mum tak datang lagi sebab settle Damia dulu.Budak kecik tu baru bangun tidur,mood tengah swing sangat lagi.Hahaha!

Bila masuk labour room,abah dengan Long (mak cik kita) kena tunggu luar.Takleh masuk lagi.I pun dah ada pengalaman time Damia dulu,masuk jer la dulu.Dan ya,the same labour room waktu deliver Damia.Time tu dah start rasa cuak dah tapi tak la dup dap dup dap sangat.Suami dah dihubungi awal2.Seperti biasa,Ariey tu asal I nak bersalin je gelabah dia memang luar biasa la.Jap-jap nak call tanya progress.Tapi takleh salahkan dia jugak.Dah la dia tengah rasa bersalah gila sebab disaat I nak bertarung nyawa bersalin,dia nun jauh di Mackay,Australia.Dia kena out station 2 weeks.Nak cabut balik Malaysia,time raya haritu dah pulun cuti sebulan.Tapi I ok jer.Supermom katakan.Cis!I redha jer dia balik sana.Lepas tu hari2 motivate diri sendiri cakap “Everything will be OK”.

Sampai masa kena tukar baju hospital,kena masukkan ubat paksa “membuang” dan part paling I trauma adalah VE.Selamba terus-terang dekat nurse tapi punyalah bagus nurse tu,mungkin sebab dia pun dah macam pangkat mak-mak,dia pujuk I dan cakap kalau I relax,everything will be OK.Then I ingat pesan Ibu Yang Garang yang mmg dah expert tu (sebab dah beranak 4 kan),”Kau relax jer.Kalau kau gelabah confirm sakit”.So I try relax then buat2 fikir benda yang best2 jer.Sekali lepas nurse buat VE tu,orait jer.Tak sakit pun.Wahahahaha!Tapi rasa ngilu jugak laa sikit.Wah!Nakkkk jugak.

Call abah suruh dia balik dulu sebab rasa macam lambat lagi nak bersalin.Memandangkan rumah my cousin dekat jer dgn hospital so abah pergi solat maghrib kat sana.

Lepas tu as usual,kena buat CTG.Tapi condition baby OK jer time tu.Tak macam Damia dulu.Mungkin sbb ketuban pecah kat rumah kat rumah,so baby dah mcm stress dah.Hihihihi!Tapi kali ni,smooth jer perjalanannya.

Then berkumandang la azan maghrib dari masjid berhampiran.Time tu duk fikir gak,tadi keluar darah tapi teringat ada ceramah seorang ustaz ni,dia cakap kalau air ketuban kita pecah then masuk waktu solat,kita wajib solat.Tapi I keluar tanda darah dan bukan pecah ketuban tapi still rasa was-was jugak.Last2 mintak kat nurse nak solat maghrib jugak.Lepas ni I try rujuk orang yang lebih arif pasal ni.Nurse pun siapkan tempat solat kat tempat menyusu baby.Tapi time tu dah mula rasa contraction yang makin kerap Cuma takde la sampai every 5 minutes.Still tak ganggu solat.Still lagi boleh doa mintak Allah swt permudahkan urusan pada hari itu.

Lepas solat sempat lagi buat lawatan tapak dalam area labour room tu.Habis note 5S diorang I baca.Bagus sangat.Lepas tu duk kat kerusi sebelah nurse,duk interview nurse selidik kat nurse tu dulu sekolah mana.Hahaha!Sempat lagi.Nurse siap tanya,tak rasa sakit ke?Huish!Gila tak sakit.Dah rasa every 10 minutes dah datang sakitnya.Tapi sakit yang muka I still boleh senyum lagi la.Siap main Ipad,siap snap muka sendiri yang ngah baring atas katil kat dalam labour room tu.Tapi I tak buat status kat FB before deliver tu.Entah.Rasa semacam pulak kalau nak updates every single thing.Hahaha!Paranoid sangat.

Dalam jam 8 malam nurse panggil suh naik atas katil nak buat CTG katanya.Duk la atas katil until masuk Isyak.Time tu dah dalam dilemma.Nak solat ke nak tunggu dulu.Kalau tak solat time tu takut jap lagi nak terberanak.Sebab waktu nurse buat VE for a second time,I dah dilate 3 to 4 cm macam tu la.Dah call akak tanya,dia cakap lambat lagi kot.Gtau parents,dengan confidentnya diorang cakap lambat lagi.Entah2 esok baru bersalin.Tapi kalau tanya nurse kat situ,confident dia cakap,malam ni settle.Hahaha!

Dan waktu solat Isyak tu,contraction time tu I dah rasa nak nangis.Sampai dah tak mampu nak bercakap dengan suami.Dah siap mintak ampun dah time tu kalau ada salah dan silap selama 6 tahun berumahtangga.Hihihihi!SMS suami tak usah cakap la.Jap2 masuk SMS dia.Dia SMS je sbb I cakap taknak talk via phone dah.SMS jer.Dan memang time solat Isyak tu,masuk rakaat ke 3 dia datang sakit tu sampai terketar-ketar dah badan.Selesai solat terus masuk labour room.Tetiba diorang switch nurse.I terus gelabah siap panggil nurse yang mula2 tu dan siap tanya, “Akak taknak tunggu saya ke?”.Memang time tu nada I sebak gila.Parents tak muncul2.Pastu nurse yang baik hati tu pujuk lembut kita cakap kawan2 dia akan pantau dan jaga I pulak.Don’t worry katanya.

Pastu datang sorang nurse muda cakap nak dipecahkan air ketuban.Nasib akak kita dah cakap pecah ketuban tu tak sakit.Kalau tak dengar la suara serak2 merdu nangis terhingguk-hingguk sama macam waktu Damia dulu taknak bagi buat VE.Hahahaha!

Lepas dipecahkan ketuban,I dah dilate 9 cam.Oh man!Cepatnya.Hahaha!Dan I pun dah dup dap dup dap bila semua nurse kat dalam bilik tu kelam kabut bersiap.Dah macam kat ER dah rasa tapi muka kita still maintain senyum lagi.Nurse tanya lagi,awak amik epidural ke?Muka selamba je.Hahaha!Mana ada ambik apa2.Siapa cakap tak sakit.Sakit yang I rasa dah tahap nak mengucap dua kalimah syahadah dah ni pun.Hadoi!

Lepas tu kedengaran la suara Dr.Yusuf masuk.Kemudian berulang la buat kali kedua pengalaman time Damia dulu.Hihihihi!Dengan semangat dari suami dari kejauhan la,I pun bersemangat la untuk menempuh saat genting ni buat kali yang kedua.Kena ikat kaki.Hahaha!Dah disuruh push,4 kali push,Alhamdulillah.Tutup mata rapat-rapat,bila rasa hangat kat bawah tu,bukak mata,yes,the baby dah ada kat atas perut I.Alhamdulillah.Ku panjatkan syukur yang tidak terhingga.Lepas tu call suami.Terkejut dia sebab I selamat bersalin tepat jam 9.28 malam tu jugak.Dia pun dah rasa lega yang amat.Time tu baru selesai solat hajat dan baca yassin katanya.Dan I pun called parents.Dan memang semua terkejut.I lagi la hangin,boleh diorang time tu baru lepas dinner kat restoren Arab sebab confident yang I lambat lagi nak bersalin.Lagi expert dari doctor buat telahan.Sabooorrrrrrrrrrrrrrrrr jer la.Jadi this time,memang bersalin dengan ditemani nurse dan doctor jer la.Family?Sorang takde T_____T Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!Dan untung jugak bersalin haritu sebab I jer the one and only yang bersalin pada hari tu so semua orang macam focus jerk at kiterrrrr!Hewhewhew!

My first visitor malam tu Nadia.Lepak sini sampai kol 12 lebih rasanya.Thanks Nadia coz sudi datang.Nadia pun dah tak lama nak tukar status to Dr Nadia.

Banyak benda la duk bercerita malam tu.


Malam tu takleh lelap mata.Sindrom sama waktu bersalin Damia.Mungkin sebab rasa macam percaya tak percaya kot dah selamat melahirkan baby kedua.Dan rasa teruja pun ada sebab tak sabar nak tengok baby esoknya.Masa baby keluar tu,mood nak pegang tu takde lagi.I mmg selalu macam tu sampai nak kiss pun nurse kena remind.

Boleh macam tu.Hihihihi.


So malam tu layan HBO tapi bosan sebab ada Jim Carrey.I dari dulu mmg tak suka tgk dia tu berlakon.Mengada terlebih plus muka dia rasa macam annoying sgt.Tapi I annoying kat dia sejuta kali pun,dia tetap jugak kaya-raya kat Hollywood sana.Hahaha!



Inilah bilik tempat bermalam kita malam tu.Sajer ambik bilik besar sebab dah tahu sangat peel family.Datang melawat orang bersalin ke,sakit ke,selalu macam parti dah gaya.Siap tapau pisang goreng bagai,diorang duk melepakssss reramai.Bising hoi!Hahaha!Ini based on pengalaman time Damia dulu la.Tak main datang kejap2,datang melawat mcm datang kerumah.Hahaha!Itulah bestnya family kitewww!

Bilik kali ni yang I ambik,ada mini kitchen tapi takde la boleh memasak ke apa tapi bolehlah family nak makan,minum coz diorang provide small dining table,pinggan mangkuk segala.Orait la.Dan peti ais dua pintu lagi.Hahaha!Dulu I put uri kat dalam peti ais.Hahaha!Tapi this time no need sebab uri pihak hospital uruskan.Diorang cuci segala,kita bawak balik tanam jer.Senang.



My parents dengan Little Dian.Ini dah tak fresh from oven dah nih.This time nurse hantar siap mandi,rambut cantik punya nurse sikat.Hihihi!Dah wangi2 dah bau.Tapi this time Dian dah minum susu mooo mooo.Takde rezeki susu badan lagi.Nehi!Tapi lepas urut,melimpah-limpah.Hihihihi!

Tak lama lepas tu ada nurse datang bawak hadiah.Dapat la susu free satu tin,dengan tupperware.Motif bagi catalog tupperware?Hahahaha!My mum jer yang teruja duk belek.Kikikiki.Lepas tu ada la gift2 lain tu.Towel...bla bla bla.This time tak dapat hamper.Sebelum ni diorang bagi hamper T______T.


Ini la I punya aunt yang jaga kite malam tu.Tapi my aunt ni tidur serupa tidur kat rumah.Ini jaga orang sakit ke atau jaga diri sendiri nih?Hahahaha!Tapi memandangkan buat juga EPI tapi minor,so I takde masalah pun bangun pergi toilet sendiri.Tak macam time Damia dulu,all the time nurse kena bantu.


Waktu ni Damia macam antara percaya dengan tak dah dapat adik.Hihihihi!


Ini mommy a.k.a my mother in law dengan ipar datang melawat.Tgk gaya pun dah macam lepak kat rumah dah.Hihihi.
Ini lagi teruk.Memang dah macam kat rumah terus.Bergembira sakan.Ini sebelum Tengku Sayf dan Tengku Anasha sampai.Sampai lagi dua askar,Ya ampun!Takleh tidurrrr aku.

Tapi lupa pulak nak snap pic family berkampung menjamu selera minum petang kat sini.Santai habis.Sabor jer la...............


Resepi:Corba

Assalamualaikum,

First of all,nak panjatkan syukur pada Allah swt kerana walau tak confident sangat dengan Latihan Industri yang baru jer tamat baru2 ni,sekali result yang keluar I still dapat score A.Yeah!I memang bekerja keras untuk report LI tu.Harap I punya presentation pun lecturer puas hati.

So pagi ni after Subuh,lelap mata kejap sebelum bangunkan Damia dan siapkan dia untuk kesekolah.Dalam 7.30 pagi budak kecik ni bukak jer mata,duk loyar buruk mintak extend lagi 5 minit supaya dia boleh sambung tidur lagi.Hamboi!

Nak kena pujuk,nyanyi dulu,lepas tu barulah dia bangun dan I pun mandikan dia dan siapkan apa yang patut.Today bersemangat sekali sebab ada agenda nak meet dengan orang bank dalam tengahari mcm tu la.Jadi today I drive seperti biasa walau malam semalam dah start rasa sakit.Berdoa jugak mintak cepatlah baby keluar because tomorrow dah masuk 39 weeks.

Jadi lepas hantar Damia,had my breakfast with my aunt and cousin,makan nasik dagang,then lepas tu pergi lepak kat rumah dia until 12 pm.Pukul 12 pm pergi ambil Damia pulak kat kindy.And today our lunch adalah "Bubur Lambuk".Segala daun-daun yang diperlukan kutip kat depan rumah my in law.Hihihihi!Untungkan duk kat rural area.

For dinner malam ni,I don't feel nak makan nasik.Tapi perut lapar and I am thinking about satu recipe ringkas yang my friend Aida Uzunovic ajarkan.Actually ia adalah makanan orang Bosnia,dipanggil Corba.Sangat ringkas dan healthy.Dan abah I pun suka so let's cook!


Apa yang kita perlukan adalah capsicum (complete combination traffic light tu lagi bagus.Hihihihi!),tomato, satu labu bawang dan ayam or daging.

Actually I tak la suka sangat dengan capsicum ni dan lagi la kalau yang diletakkan dalam salad.Tapi memandangkan ia banyak kebaikan so paksa diri juga untuk makan.Tapi bila dimasak dengan cara ni,rasa dia mmg sedap dan totally rasa maung mentah tu mmg takde la.


Selepas semuanya dipotong dadu.


Ayam yang dah dipotong dadu.Guna bahagian isi sahaja.I prefer ayam tapi kalau nak guna meat pun boleh.Tak guna langsung kedua-duanya pun masih boleh : )


Dan ini dia my magic powder,Vegeta.Dibawa jauh oleh Aida Uzunovic dari Bosnia sana.Kalau guna this powder,no need to add salt or any perasa tambahan sebab dia dah merangkumi semua.


I love this magic wrap : ) tapi kalau nak makan dengan roti biasa pun boleh.

Jadi cara membuatnya adalah dengan menumis.Mula2 masukkan sedikit olive oil.Tak perlu banyak.Cukup untuk tumis bawang dan ayam sahaja.Then masukkan sesudu powder Vegeta.Jangan banyak sgt sbb kalau terlebih,ia akan masin.Lepas tu masukkan capsicum dan bila dah nampak capsicum mcm dah masak tu,letak air sikit then last sekali masukkan tomato.Air pun tak perlu banyak kerana dari tomato tu pun dah boleh buat meal ni berair.Maka hidanganCorba kita dah siap.

Wrap tu pulak just masukkan dalam pan,goreng kosong mcm tu je.Agak2 dah naik udara kat roti tu,terbalikkan.Siap.I tak wrap roti dgn Corba sbb berair.I prefer mcm Corba cicah dengan roti.


Maka inilah dia CORBA.Kalau takde powder Vegeta tu pun,garam biasa boleh je guna.No need letak serbuk perasa bagai.Simplekan?Ringkas dan yang pasti sangat la healthy.So inilah my dinner tonite.


Resepi:Puding Roti

Assalamualaikum,

Haish!Lately rajin pulak update blog.
Bila rajin,entry hari-hari,bila malas satu entry satu bulan tu macam dah rajin sangat2 dah.
Hahaha!Tapi macam ada orang kesah.
Takpelah.Tujuan I blog pun sebab I memang suka pot pet pot pet even kat real life pun bukan kategori orang yang pendiam.
Ada jer benda nak pot pet pot pet.
Jadi kat dunia maya pun nak pot pet pot pet jugak.Dasar.

Phew!Semalam takde aktiviti sangat,oh,I mean yang bermanfaat la.Hahaha!
Selain tengahari pergi jumpa kawan sekejap kat KFC near the house nih,lepas tu punyalah takde kerja pergi pasar.
Niat asal nak cari buah anggur.Ni tips dari penjual buah tu jugak.
Katanya nak elak anak yang baru lahir dari terkena jaundice adalah dengan mak dia makan anggur hitam dah dekat2 nak bersalin tu.Katanya.So I just nak cuba jer la.Mana tahu berhasil.
Tapi Damia dulu x lama pun kena jaundice.Tak lama dan tak tinggi.
Second baby ni kalau tak kena terus lagi bagus.Hihihihi!Harapnya macam tu la hendaknya.

So niatnya mcm tu la.Pergi pasar pasal nak beli anggur jer tapi dah dapat penyakit abah,tiap kali pergi pasar mesti lama.Hahaha!Apa yang dibuat?
Hihihihi!Kalau dah parking punggung baik punya kat gerai tu,confirm la duk bersembang.
I duk pot pet pot pet dengan yang jual buah tu.
Untung duk pot pet pot pet,dapat lagi buah tangan dari penjual buah tu.
Akak tu bagi asam keping kering yang dia bikin sendiri.Banyak jugak tu.
Dah la asam keping kering sekarang agak mahal jugak harganya.
Pantang dioffer,berdesup terima.Hihihi!

Lama jugak duk lepak situ.Seronok pulak pepetang duk kat pasar tu sembang2 sambil tgk orang keluar masuk ke pasar : )
Ok.Habis cerita aktiviti senggang petang Sabtu.Sejak habis belajar ni mcm ni la aktiviti I.Tak tentu.Bawak jer kaki ke mana-mana.

Ok harini rasa nak kongsi resepi mudah Puding Roti.Actually ni last two week punya cerita tapi baru nak share harini.
My cousin buat farewell party la kononnya sempena nak further study ke UK.So I ni kalau pergi majllis saudara-mara yang rapat ni,rasa tak best pulak datang dengan tangan kosong je.
Tapi nak masak dessert yang rumit nak prepare,dah tak larat mana.So I masak Puding Roti jer la sebab ini adalah dessert yang senang amat.

Maka,sebut Puding Roti,mestilah kena ada roti.So ambik la beberapa keping roti based on berapa banyak kita nak bikin.Lagi besar bekas lagi banyak roti nak kena guna.I tak carik-carikkan,tapi rajin pulak nak potong roti macam ni.Certain peoples dia suka buang yang kat tepi tu,tapi I mmg tak buang sbb membazir.Siapa nak makan?


Then I use 4 eggs.I think 4 eggs already enough.


And then raisin untuk ditabur-tabur.Kuantiti ikut selera.I mmg suka so mmg tabur banyak.


Ini choc chips.Memandangkan banyak pulak lebih baki dari buat cookies time raya haritu,so I letak jugak choc chips ni.Tabur-tabur jer tapi tak perlu banyak sangat.Ikut selera jugak.I memang tak letak banyak sangat tapi rasa sedap pulak bila tabur choc chips ni dalam Puding Roti.


This time I guna 3 tin susu cair.1 1/2 letak dalam roti,1 1/2 lagi bikin kuah kastard. Sedikit esen vanila penambah rasa.Tak letak pun takpe kalau tak suka.

  
4 sudu marjerin.Kalau nak taruk butter pun boleh.Sama jer.Sebab I nampak marjerin kat kaunter dapur tu,so letak marjerin la.

Caranya mudah jer.Masuk jer marjerin dalam mixer,letak la dalam 2,3 sudu gula sebab nak bagi rasa manis tapi no need manis sgt sbb I prefer kuah kastard tu yg manis sikit berperisa.Dalam puding roti tu ambik syarat jer letak gula.Ikut selera masing2.


Lepas tu pecahkan la telur satu-persatu.Then masuk esen vanila.Last sekali susu cair tapi tuang satu tin jer dulu.Lepas tu masukkan roti.Gaul roti bagi rata,baru masuk raisin.Tapi jangan masuk sekaligus.Then choc chips.Kacau kejap.Tuang lagi separuh susu cair.


Lepas tu masukkan dalam bekas.Tekan sikit2 ambik syarat jer tp jangan tekan kuat sangat nnt padat puding tu,jadi tak sedap pulak.Muak.


Final,tabur sikit lagi raisin.Nak bagi nampak cantik jer tujuannya.Hihihihi!


Ok.Masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius,selama 20-25 minit.Jangan lama sangat nnt rentung pulak puding roti nih.


OkNgam2 jer garingnya.Puding Roti done.Kalau terlalu banyak masuk marjerin or butter,minyak akan keluar,so buang je minyak tu.Tuang dalam sinkHihihihi!Tapi bukan buang puding tu.Hahahaha!Senangkan?Semudah A,B,C.Iyo la tuh!

Image!Yahoo.com

Untuk kuah kastad,1 1/2 tin susu cair tuang dalam periuk.Bg nampak didih sikit tapi jangan sampai jadi volcano,kacau selalu dengan api yang perlahan,masukkan sedikit esen vanila,gula ikut citarasa nak manis macam mana,tepung kastad 2 sudu atau kalau suka sos yang pekat,lebihkan kastad.Tapi make sure tepung kastad tu bancuh dengan air dulu baru tuang masuk periuk.Ini bagi mengelakkan kastad jd berketul2.Karang jadi double kerja pulak nak tapis bagai sos tu.

Kat atas ambik pic dari yahooi mage sbb lupa nak snap I punya sos custard.Tapi benda ni macam ni la.Sebijik sama.Tak perlu masak lama.Dah agak2 ok,tutup api then sejukkan.

Ok.Siap.Selamat mencuba.

House for rent

Assalamualaikum........

Tajuk entry macam I ni dah ada title tuan tanah naik ke daun jer macam ibu yang garang tu.Beli rumah baru?Owh tidak!Belum lagi menjadi milik.Masih dalam proses.This time pun rumah yang dah siap juga menjadi pilihan.Lagi best siap renovate lagi.Kalau ada rezeki adalah.Kalau tak ada,next year cuba lagi. Bikin rumah sendiri?Belum lagi kot walau lokasi dah ada.Tunggu dah balik Terengganu for good nnt baru kami akan fikir pasal tu.

This time adalah,misi mencari rumah untuk disewa.Owh!Sememangnya memerlukan sedikit pencarian dimana isteri kat sini cari melalui website,encik suami disana pergi membuat inspection dan tengok condition rumah sama tak dengan yang terpapar kat dalam website tu.Huhuhuhu!Selain tu dia pun kena tgk lokasi seswaiii ke tak.

Biasalah,apa yang terpapar dalam website nak yang jelita-jelita ajer.Once tengok yang real terus keluar air hingus dulu baru air mata.Terbalik dah kot!

Hmmm!Standard of living in Brisbane I tak pasti nak cakap high or low sebab we are never been in any state in Australia before.Just based on experience saudara-mara or kawan-kawan.This time we are so lucky sebab we are not alone in Australia.My dear cousin baru jer start her study in Melbourne,and cousin Ariey pun ada satu family di Melbourne plus their parents selalu datang ke Aussie dan memang kalau suruh datang ke Brisbane memang takde masalah punyalah sebab diorang memang biasa travel ke Australia.Rasanya dah banyak tempat kat Australia ni diorang dah sampai.Maklumlah si adik bongsu my late father in law tu dia memang suka travel ke overseas.Sampaikan walau diorang tak pernah menetap kat sana tapi dah expert sangat selok-belok kat Aussie tu.Cayalah Ayah Cot dan Ucu.

Then my auntie and my cousin pun ada kat Perth.Phew!

Rasanya dalam January nanti my cousin nak datang stay at our house sebab cuti semester time tu kalau tak silap dalam 3 months.So dia decide nak datang Brisbane plus encik tunang dia ada di Brisbane.Hamboi!Menyelam sambil minum air nampak gayanya.I pun suka sebab Damia suka my cousin tu.Maklum la suka melayan Damia.

Ok.Berbalik pada cerita mencari rumah untuk disewa,I harap kalau ada yang terbaca mungkin boleh ambil sikit la beberapa info dia.Walau tak banyak,sikit-sikit pun jadilah.Hihihihi!

Nak menyewa di sini seperti biasa dia tengok kapasiti penghuninya.Tak macam kat tempat kita.Lantak la kau nak sewa rumah satu bilik 10 orang duduk sekalipun.Takde kesah tapi disini,YES!aku kesah.Hihihihi!

Jadi kalau just pasangan husband and wife takde masalah kalau menyewa rumah satu bilik,tapi kami ni ada anak seorang dan bakal masuk 2 so memang kena cari rumah yang ada minimun 2 bilik.Kalau student,mmg ada rumah yang boleh duk ramai2.Siap kalau ada family yang sewa rumah byk bilik,diorang pulak offer sewa pd student.

Sewa kat Aussie ni kena bayar per week.

Dan setiap kali nak menyewa akan dikenakan bond.Mcm biasalah,kat tmpt kita pun ada kena bayar deposit bagai.

Dan sewanya tak murah juga.Tgk pada tempat kita nak menyewa.Biasanya foreigner macam kita ni,takdenya nak cari rumah ceruk2 pelosok kampung.Memang kita akan cari yang dekat dengan bandar ataupun senang nak access dengan segala kemudahan yang ada.

Jadi sekarang ni kerja I mencari rumah di tiga lokasi yang dipilih iaitu Banyo,Northgate dan Nundah.Last time Ariey decide nak kat area St Lucia atau Mt Gravatt.Kononnya dua lokasi tu dekat sangat dengan Queensland University kalau tak silap.

Mencari la I kat dua lokasi tu dan memang dah jumpa la 2 houses yang berkenan plus rent yang affordable untuk kami,tapi harini Ariey dah decide taknak pulak atas alasan the traffic pada weekdays teramatlah scary dan dia pun tak confident nak drive area situ sebab dia cakap area situ terlalu crowded.Pulak.

Jadi I dah bagi a few link to him,then esok dia akan pergi buat inspection dengan agent nanti.

Dan criteria yang I nak mestilah kalau boleh elak stay kat townhouse or apartment,sila la elak.Hahaha!Tapi kalau dah takde choice nak buat mcm mana.

I prefer rumah landed yang ada lawn sendiri.Dapat lawn kecik ciput macam rumah sewa kat Springfield tu pun I dah rasa syukur.I bukan apa,ada tanah sikit,boleh berbakti pada tanah plus takde la asyik nak berkurung dalam rumah jer.Rumah landed mesti ada jiran yang boleh di say Hi!Hahaha!I ni takleh kalau takde apa yang nak dibuat.Maklum la dalam otak ada 1001 benda nak dibuat.

Tapi kat Aussie ni kalau orang muda-muda payah sikit la nak berkawan tapi kalau yang tua-tua sikit kebanyakannya peramah.

Tapi kalau memikirkan rent tu,jangan la sesekali convert sebab kalau convert mmg terus nangis.Nasib la kami ni datang kerana mencari rezeki.Kalau kami datang further study,lain pulak rasanya planningnya.Hihihi!

Jadi ikut plan rumah yang akan dicari dalam range harga AUD300 to AUD350 sahaja.Tu harga per week bukan per month.Kalau gatal jugak nak convert,ini bermakna sewa adalah RM840 seminggu.I amik rent yang AUD300 per week.Sebulan dalam RM3360.Double pengsan!Sebab tu la I dah plan bebetul financial kami.I ni menteri kewangan yang dilantik suami.Maklum la PA dia pun iya juga.

Dan I mungkin rasa lega sikit sebab Damia tak perlu masuk kindy lagi.Kindy tu ada cuma umur dia kena caj adalah AUD70 sehari.Dalam RM196 duit kita.Sekolah just 3 hari jer selebihnya kena hantar Day Care.Fuh!Nasib omak kau tak kerja wahai anak.Jadi start from now,I kena dah start belajar sikit2 cara nak mengajar anak membaca.I bukan apa,takut balik Malaysia nanti Damia tak reti membaca Bahasa Melayu,mmg ketinggalan dia.So I bakal homeschooling la si anak dara seorang tu.Jenuh la berebut buku dengan adik nanti.Phew!

Tapi bila umur dia 5 years,dia boleh enter mana2 pre school dengan bayaran yang lebih murah.Kalau nasib baik,FREE.Tapi bawah 5 tahun ni,nan ado.Tapi itu apa yang Ariey cakap la.Sebenarnya kami tak habis survey lagi.

Dan satu lagi yang I rasa lega sangat,I ada join komuniti orang Malaysia yang menetap di Brisbane.Luckily,dlm komuniti tu byk sangat aktiviti diorang plus pelajaran KAFA untuk anak-anak pun ada.Yes lega.Bukan takmau ajar sendiri,tapi rasanya ilmu belum cukup utk melayakkan untuk mengajar anak.Itu yang bertungkus-lumus nak belajar dari abah tu.Walau tak banyak,sikit2 pun jadilah.Tapi bila ada pulak kelas2 mcm tu,rasa mcm syukur jugalah.

Panjang pulak celoteh.Sakit pinggang dah rasa.So THE END la bak kata Damia lepas I sounds udah-udah la cerita tu.Panjang sangat taktau bila nak habis.Hihihi!Anak dara dah pandai cerita-cerita sekarang.Kalau cerita mesti nak start Once Upon A time......bla....bla...bla....tapi jalan cerita random.Tak tahu mana relate.Hihihihi!Sabor jer la.....

Ok jer la.Till then.Bye!



Caught in action.Ngah korek hidung!

Book of the day

Otak tepu.
Lately tak banyak masa dihabiskan dengan membaca.
Buku last yang berjaya khatam.
Tapi rasa macam lama sangat dah.
Tapi still this year la.
Gila kalau ini cerita last year punya.Sigh!


Highly recommend !

Sekarang berkira-kira buku apa nak sambar.
Kat Book Garden UMT kasik chance I pilih any books yang harga RM60 sebagai ganti buku Games of Thrones yang sampai ke harini tak dapat2 lagi siri 1 dia.Owh!Seddeyyyyy!

Haritu pergi ke MPH Subang pun hampa.Takde!
Mintak tolong kawan carikkan kat KL pun takde.
Huk!Huk!Huk!

Dimana mau ku cari ganti!Owh!

Salam Jumaat yang sangat indah sambil bergulung atas katil marathon Desperate Housewives.Ntah hape2 la I nih!No plan at all.


Minggu sibuk

Assalamualaikum,

Phew!Rasa ringan sikit lappy kesayangan ni bila dah filter and re-arranged all the pictures lepas tu create the folder.
Nanti senang pilih mana nak cuci then masuk dalam album.
Kalau tak carca-merba.
Rimas pun ada tengok.
Sekarang semua dah disusun dengan cantik dan kemas.Ewah!
So harapnya lepas ni loading games takde la asyik failed.
Lappy dah rasa ringan sikit dan loading pun laju.
Actually mana tak takes time loading kalau upgrade untuk the Sim 3 games jer dah  more than 10 I masukkan.Fuh!
Bukan salahkan files gambar tu semua tapi mana2 files yang tak berkenaan semua dah move to recycle bin.
Maklum la the main purpose I punya lappy ni sbb nak main games.
Itu yang gigih mintak nak Dell Alienware nih.
Tapi walau canggih pun dan khas untuk gamer tegar macam I,tetap ada jugak error dia.
Hmmm!Esok nak pergi cari accesories sikit.
Start from now,I akan jaga dengan sebaik-sebaiknya all my stuffs tak kira mahal or murah.
I nak menghargai everything yang hubby bagi.
Bukan sebelum ni tak hargai,cuma kadang2 careless sikit.
Bila ada rosak or calar or kotor,mulalah hilang mood bagai lepas tu rasa nak mengamuk.Isk!



Owh my baby yang berat nak mammp*** tapi hanya sebab bila main games tu best dia mmg to the max la,redha jer la dengan berat ibarat 1st edition lappy yang baru diperkenalkan.
Pendek cerita lappy zaman dulu2.Hihihihi!

Ok.Life sudah kembali tenang.Eh!
I cakap tenang apabila semua dah settle.
Practical trainning dah settle so just focus on menyambut baby baru yg bakal pop
 up anytime .
Check up tadi doctor dah cakap anytime dari sekarang.In sha Allah.
Doakan dipermudahkan.
Dan bila baby dah deliver nanti nak kena buat planning pulak ke KL.
7 hours journey with a small baby and toddler.
Phew!
Visa baby harus disiapkan secepat yang mungkin sebab ikut planning early December I dan anak2 akan fly ke Brisbane for good.Sigh!
Visa I dan Damia dah takde masalah.Setahun lepas dah settle dan valid for 4 years.
Dan banyak pulak planningnya after deliver a baby ni.

Konsert kindy Damia in November ntah apa watak la Damia dapat.
My convocation in October tapi I tak attend.
Dan end of November before the school close,I pun ada plan nak buat farewell party untuk Damia.
Dah tanya teacher dia,total students dalam 51 orang so nak kena planning bebetul juga what kind of foods yang nak diserve untuk kawan2 Damia nanti.
Sebenarnya nak bagi makan budak2 kecil ni lagi susah sebenarnya sebab banyak benda kena fikir.
Macam last time I bawak brownies untuk sambutan Teacher's Day at her kindy,I make sure no nuts in the brownies.
We don't know if ada anak2 kat situ yg allergic or takut tercekik so better play safe.
Dan untuk sambutan Hari Raya haritu,I brings Victoria Sandwich and cream puff (bersize kecil) untuk anak2 kat situ.
What makes me happy,everyone enjoy the foods.


Victoria Sandwich order from a friend of mine Kak Rina.Last time she is my regular customer yang selalu datang kedai cari bakery ingredient.Hihihihi.Boleh tgk sini CantekSekali.



Lil Damia so excited tgk cake yang bakal nak dibawa ke kindy dia.This is for Eid Celebration at her school.


Cream puff ni pun order dari Kak Rina juga.50 pieces dan sangat sedap.Puas hati makan bila inti dia so creamy but not so sweet.

Walla!Inilah kenikmatan yang I bakal rasa iaitu menjadi surirumah sepenuh masa dan boleh uruskan benda2 enteng mcm ni tapi udah mmg I suka dan I rasa enjoy sangat.
Dan my hubby pun suka bila rutin balik rumah for lunch macam last year waktu I ke Brisbane time cuti semester.
Itu kalau dia tak kena keluar ke site la.
Kalau kerja just in office,mmg tengahari dia balik.
Friday lagi best,lepas solat Jumaat bos dia akan suruh balik rumah jer.Means half day la.Hihihihi!

For me,biarlah tak pakai stiletto,lilit the latest design of tudung,bertukar-tukar handbag ikut office attire punya color (hahahaha)
I still enjoy the simple clothes yg membalut badan ini : )
Dan the hectic life menguruskan suami dan anak-anak dirumah.

Sehari dua ni pun busy juga.
Check up untuk pregnant dah jadi weekly.
My supervisor kat tempat practical mintak tolong I siapkan jugak proposal.
Actually dah siap cuma sangkut kat financial so nak tak nak I kena siapkan juga wihin this week sebab takutlah kalau terberanak nnt,delay lama pulak.
Dan one of my cousin mintak I ajarkan dia buat cupcakes pulak so semua tu I kena tunaikan sebelum deliver baby.

Ok.Itu sahajalah untuk harini.Esok dah Khamis.Cepatnya masa berlalu : )



Menjaga hati

Dari seorang ke seorang dari segi cita rasa mungkin ada yang bercita-rasa yang sama,ada yang sipi-sipi dan ada juga totally tak sama.Pendek kata,tak sama taste.

Sebagai contoh I dengan akak I yang garang tu.Kami mempunyai karakter yang berbeza,citarasa terhadap benda,makanan bla bla bla pada sesuatu yang berbeza (tapi kadang-kadang ada juga yang sama),tapi itulah yang I nak highlight........sometimes BERBEDA jadi apa yang perlu kita buat adalah..................

Belajarlah menghormati kesukaan orang lain dan jangan nak duduk complained jer seolah-olah orang punya serba tak kena,kau punya jer yang perfect.

Bunyi macam marah tu.Kikikiki!
Tak marah,cuma rasa pelik.Yeah,we have a right to express our feeling tapi biarlah berpada-pada.Kalau nak express something yang boleh buat orang lain berkecil hati better jangan.

I selalu faced situasi bila orang sibuk nak jadi judges seolah-olah dia dalam rancangan masakan Masterchef.Ini kurang,itu kena tambah dan ayat paling tak tahan,"Kalau I buat lagi better kot".Phew!Statement tak agak-agak la cik kak.Kalau betul2 nak menegur,gunalah ayat yang paling berhemah sebab memasak ni penat ok.Jadi bayangkan bila kita dah bersilat gayung didapur semata nak siapkan hidangan,bila orang taste the food,1001 kelemahan kita dia boleh list seolah-olah dia perfect chef tiada tandingan.It's not good.Lagi tak bagus pada orang yang baru berjinak-jinak nak belajar memasak.Sebab tu I selalu cakap,kalau tak suka nak taste the food,better kalau jangan sentuh terus dan diam.

Dan yang paling annoying sekali I rasa adalah bila I berjumpa orang yang suka buat comparison wajah anak orang.Ini kisah benar,hahahaha!Adalah seorang hamba Allah ni dengan selamba jer claimed,"Tak comel betul la anak dia tu.Muka sebijik bapak dia yang tak hensem tu".Dang!I rasa time tu nak jer perli balik,"Eh,habis u ingat hubby u tu hensem sangat dan anak u tu adalah yang paling comel kat muka bumi ni?".Hahaha!Tapi kalau I tegur macam tu,ntah Damia masuk tadika belum tentu dia nak tegur I semula.Kikikiki!

Macam semalam,takde angin takde ribut,ada la seorang ni tegur handbag I.Berapa beli?Pendek jer I jawab,"RM4K something".Sambil jengil mata,"What?Semahal tu u sanggup beli?Serious I rasa this handbag adalah handbag yang paling ugly pernah I jumpa.Kalau u bagi I free pun I tak hingin!".Dang!Statement tak agak2 beb.Tapi I balas senyum jer la sebab pokok pangkalnya bukan mintak dia pun tolong menabung semata-mata I nak beli handbag tu.Duit suami kita juga yang kita guna.Lepas tu adik dia try cover la terus cakap kat I,"Kalau u nak let go handbag ni gtau I tau.I nak!I suka".

C'mon.Even we are trying to be honest sekalipun,I rasa diam is better than u express your feeling yang boleh membuatkan orang lain kecil hati.Tak baik tau.

Dan kalau nak ambik hati orang sekalipun,walau kita pun tak suka sebenarnya,just bagi la compliment yang biasa jangan over sangat macam contoh mementang kau nak ambik hati kau berani buat statement macam ni,"Wow Datin Ton,cantiknya baju datin mesti brand mahal and datin sorang jer pakai kat Malaysia ni!Wow!'.Walhal hakikat baju yang datin tu pakai dah macam orang sakai nak sambut keraian bila penuh rambu-rambu kat baju dengan color yang tak masuk akal.Ini orang panggil puji melampau tak bertempat.I rasa berdosa jugak sebab tak pepasal yang dipuji ada probability jadi riak.

Jadi kalau nak bagi compliment atau nak menegur sekalipun,carilah word yang paling sesuai.





Expose mistik

Sesungguhnya segala isi langit dan bumi adalah milikNYA dan tiada selain dariNYA,Allah swt..................

Kemain tajuk post "Expose mistik"
Hikhikhikhik!
Ok.I is bukan tak percaya dengan benda2 halus ni.
I tau ia ada sebab dia pun makhluk Allah swt jugak/

Cuma yang buat I is annoying tahap gila babi adalah bila orang yang suka sangat cerita pasal benda2 mistik ni secara berulang-ulang,
Sampai dah sampai tahap tiada cerita lain dari yang best selain dari cerita pengalaman dia boleh nampak benda-benda halus
Diulang,dia cerita SECARA BERULANG-ULANG,kalau kat internet diibaratkan macam viral la,
Lepas tu I rasa bosan dengar sebab kalau sekali story interesting,masuk dua kali,still interesting,tapi kalau dah masuk 3,4,5,6,7 dan 8 kali........................sumpah I rasa annoying.
Si tukang bercerita ni pulak kononnya ada kelebihan la boleh nampak tapi penakut

Selalunya bila dia start cerita ketakutan dia tu,I akan bagi solution misalnya haritu................
Dia cerita dia takut sangat setiap kali kena stopkan kereta luar pagar untuk buka pagar.............
Takut sebab gelap...........lepas tu segala bulu semua stok2 nak naik mencanak-canak sebab dah rasa seram sejuk..............
Jadi motip dia takut dengan makhluk halus la yang dikhuatiri menegurnya sewaktu dia nak open gate tu

Lepas tu I cakap la.............apa susah kau letak je spotlight kat tepi dinding rumah ni hala terus ke gate tu........confirm sampai kampung sebelah terang-benderang..........

Bila I cakap macam tu..............dan-dan tukar ketakutan dia tu sebenarnya kat ular or binatang liar sebab tepi rumah semak-samun......pufff!!!pulak dahhh............

Macam ada sekali haritu dia cerita dia nampak "somebody" kat dalam rumah,
Beria bercerita tau sampai rimas kita yang mendengar,
Lepas tu ipar pun cakap,"Next time kalau nampak lagi,panggil mommy tengok sekali.Tak best ah tengok sorang2".Tuuu diaaaa.Ajak takut sesama secara berjemaah.Tapi mmg lepas tu diam seribu bahasa la dia sebab dah takleh nak panjangkan cerita.Pufff!!

Tapi apa yang pasti,kau campak la dia dimana-mana,mmg dimana-mana la dia boleh nampak makhluk halus.
Lepas tu takut...lepas tu nak takutkan orang lain pulak.............Motif?Entahlah.
Dan sekarang I is tak tahu dia tu create cerita atau memang betul,tapi apa yang pasti memang banyak menyusahkan la.
Yang lucunya,I ada sorang anak saudara...sekolah rendah lagi...tapi jenis boleh nampak macam ni jugak la.....
Sampai kelam-kabut satu family bawak berubat...........sekali ada satu ustaz gtau....anak saudara I ni just create cerita jer.Motif tak tau.Psycho agaknya sbb orang tak pay attention kat dia.
Jadi lepas kejadian tu...........dah takde orang nak percaya lagi.
Waktu dia claimed selalu nampak tu,dia jatuh sakit sampai dah tahap masuk camera dalam mulut beb nak scan satu badan sebab nak detect sakit apa la budak ni.
Sakit luar atau sakit dalam....banyak duit habis hokkey nak berubat dia!
Moden buat,traditional pun buat.............
Sekali lepas ustaz claimed budak ni reka cerita,sampai sekarang I tengok dia sihat sejahtera.Adei!
Drama apakah ini...............tapi yang pasti,orang yang umur gap dengan budak tu 20 tahun tu jugak la masih percaya dengan cerita budak tu walau yang lain dah tak mau dengar.

Abah I mmg cukup pantang orang bukak topik cerita hantu.
Sebab tu dia marah kami tengok cerita hantu sebab dia kata macam torture diri sendiri.
Dah tahu takut nak tengok lepas tu duduk la dalam takut tu duk bayang bukan-bukan.
Jadi I memang tak suka tonton cerita hantu.
Kalau dah ada pasang tengok,tapi berusaha nak tonton memang tak la.

Macam roomate I dulu waktu di kolej,nak sangat tgk cerita hantu tapi sambil tgk muka cover dengan bantal...
Yang I rasa.........motif kau tonton?
Lepas tu nak pergi toilet takut...pendek kata serba-serbi takut.
Betul la cakap abah.........kita dah torture diri sendiri.

Macam I sendiri.bukan takde pengalaman..........
Ada jer...cuma takde la nak perbesar macam orang yang I mention kat atas tu.........
Rimas hokkey......seolah-olah itu jer topik yang paling berilmiah yang dia boleh kongsi...............



Singapore - Part 2

I is lupa pernah update atau tak Singapore part 2.
Tapi kalau tak pernah,inilah sikit cerita bosan-bosan pasal trip ke Singapore haritu.
Melampau pergi January,September baru nak cerita.Hahaha!
Tapi nak jugak cerita sebab rasa macam takde cerita.
Mata tak ngantuk pulekksss!
So layan jer laaa............


Lepas sesi berhu-ha di Universal Studio Singapore haritu atau USS pendeknya....hahahaha!

Around pukul 7 dah balik bilik dan malam tu tapau KFC je untuk dinner dan KFC situ HALAL
Punya gedabak papan tanda HALAL dan sedap pulak nasi ayam dia.Tak agak2 walhal lapar tapi serious mmg sedap dan ayam yang sangat fresh.Yummeh!


Second day di sana,pagi tu bangun Damia demam

Memang panas betul,tapi kami suami isteri selamba je nak keluar jalan-jalan cari makan ke town sana
Sekali staff dia tegur "Anak u ni mcm tak sehat".Dia siap rasa lagi then suggest kami bawak Damia ke clinic dulu.
Rupanya kat dalam Pulau Sentosa ni ada perkhidmatan klinik tapi kat basement hotel
Terus dapat naik kereta kecik tu diorang hantar ke klinik
2 jam jugak nak selesai semua dan ini just advise jer la untuk parents yang bawak anak kecil ke luar negara
Kalau duit cash tak bawak byk sgt,please stand by at least satu credit card yang boleh di access di overseas untuk saat2 tak terduga macam ni
Ambil iktibar kes ibu dan anak yang demam stuck kat airport Vietnam tu
Iktibar dia,duit cash atau credit card perlu utk cover the cost kalau tetiba kena tahan mcm diorang
Ini shopping punya pasal tak henggat sampai duit licin ngam2 belanja nak balik jer 
Kang dah kena menangis pastu orang kena contribute sikit sorang
It's not good ok dear papa and mama


So ini waktu kat klinik,39 darjah suhu badan dia.1st time setinggi ni.Cuak kami suami isteri.




Muka tak larat asyik merenggek jer..............
Larat tak larat,parents awak lapar nih
Lepas selesai kat klinik tu,kami terus zooommmm ke Arab Street mencari apa yang best untuk dimakan
Hahahaha!


Cari punya cari,restoren ini jugak menjadi pilihan dan yang pasti tak mengecewakan.
Sedap jugak.Kena dengan selera orang yang perutnya takleh tak makan nasik.Hihihihi!


Serious muka Ariey dapat nasik.Yummeh!



Tapi dia pilih sikit jer.Maklum la tangki kecik.



Tapi tangki perut bini besor.



Cendol yang mahveles dikala cuaca panas terik di sini.Eh!Memang agak panas la kat Singapore ni.Sebab pulau kot.




Damia yg tak aktif banyak nak tidur jer.



Lepas makan jalan2 kat Arab Street tu sampai kat Masjid Sultan patah balik,pergi beli baklava,lepas tu chow!
Masuk bandar Singapore?Suami isteri saling pandang aku tengok kau,kau tengok aku.
Ok.Tak payah.Cuaca panas so moh la kita balik hotel tapi nak bagi thrill sikit kita naik kete kabel dulu.
Hahahaha!
Iya.Kami mmg memang pasangan yang bosan malas nak explore sangat.
Tambah lagi anak demam beb.So mmg berat sikit la nak sightseeing di Singapore ni.



Boleh snap pic time I ngah pot pet pot pet.......



Ini street best sebab banyak restaurant yang offer turkish cruisine.I tak craving kebab tapi craving for baklava...
Alhamdulillah dapat dan sangat la sedap!Sama sedap dengan yang kat Brisbane sana.


Lepas tu as usual cari souvenir untuk family and friends.


Pilih jangan tak pilih.



Then settle semua,ambik cab terus cari port kete kabel.



Camwhore kejap sambil tunggu kete kabel datang.



Ini Damia nampak macam sihat sikit.
Dan nak join bergambar.
Seronok dia sebab nampak banyak character angry bird.



Let's jom kita sightseeing Singapore.



Tapi I lupa berapa check point kami lalui.



Port kot.I guess.



Ini yang masuk dalam building tapi memang tinggi la jugak kereta kabel ni dan untuk yang gayat mesti kecut telur.Hahahaha!



Ini dah masuk area Pulau Sentosa.



Pulau Sentosa.



Spot hotel yang kami menginap?Hard Rock Hotel Singapore.

Nangis lagi dan taktau la kena apa time ni.Tapi bila sampai hotel dia macam dah sihat sikit so kami apa lagi,
Pergi bergembira la pulak kat taman tema dalam area hotel tu pulak
Banyak jugak permainan dia kat dalam tu
Dan puas hati la
Tapi taman air tak pergi,tengok wayang pun tak,zoo pun tak,aquarium pun tak,pemdek kata banyak yang tak pergi.
Takpe la.Ada rezeki kita datang lagi tapi memang I highly recommend la bawak family ke sini.
Seronok!

Lepas berletih-letihan,masuk bilik solat then pakat zzzzZZZZZZZ!

Malamnya kami dinner kat Malaysian Street.Sekali tak banyak kedai yang offer makanan halal.Kat area globe USS tu ada Chillis tapi utk kepastian tanya dulu halal ke tak sbb nampak ada jer muslim yg makan (based on tudung) tapi staff dia ckp Non Halal.

Pusing punya pusing,no choice kami makan nasik lemak jer.Ini jer gerai halal.Taktau la kalau ada lagi kami tak nampak.




Simple tapi sedap!



Muka redha jer makan apa yang ada.



Tak lama sangat mood elok budak ni.Elok jer selesai makan,dah merengek-renggek.



Gambar blur la pulak!



Sebelum naik bilik,kita ronda2 dulu.Damia ni nampak je store Candylicious,terus hilang demam.


Seronok sangat bila kami bagi chance pilih la apa yang kami nak.
Selalu tak dapat peluang macam ni.
Tapi haritu your parents adalah baik hati sangggattttt!


Dah settle bayar,buat perangai takmau duk dalam stroller.
Malam tu ice cream stall ni buat happy hour.Mmg happy la!Hahaha!



Snap pic ni sementara menanti ada orang ngah hisap rokok : (



Lepas tu ada show lampu lip lap lip lap



Layankan jer la kejap!




Bulat pulak I time nih.



Damia dah makin layu so kami decide lepak kat bilik jer la.



Ini jer yang dibeli selain dari fridge magnet,t shirt dan barang yang ntah hape2.Ini nak check in luggage 64 kg?Hahahaha!



Ini last day di Singapore,cousin Ariey iaitu Kak Sham ajak breakfast kat Arab Street so pergi la memandangkan flight kami jam 1 kalau tak silap.
Cousin Ariey offer next time datang lagi stay rumah dia pulak.Dia kerja dengan BERNAMA dan mmg tinggal di Singapore.
Tapi takleh nak sembang lama jugak.Selesai breakfast,kitorang gerak ke Changi Airport.
See u next time Singapore.
Rasanya mmg akan datang lagi sebab Ariey punya saudara mara ramai jugak yang duk sini.
Plus tak berkesempatan nak meronda-ronda Singapore.
Mesti plan lagi sekalilah kalau macam ni.
In sha Allah.

Ok.Itu sahaja untuk part 2.Takde yang menarik sangat pun.Hewhewhew!

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me