Tradisi puasa

Yes.I'm married with a man yang merupakan anak bongsu dari 13 adik-beradik.Memang besar family sebelah hubby aku ni plus anak-anak sedara yang asyik bertambah setiap tahun.Hihihi.Sampai ada yang stok baru-baru keluar ni aku kadang-kadang tak ingat nama.Bertukar panggil nama yang besar pada yang kecik,panggil yang kecik untuk yang besar.Hoh!Poning aku.No wonder la kalau tak silap aku Damia adalah cucu yang ke 38.Wahahaha!

Dan bila keluarga besar,masing-masing rapat pulak tu,maka memang dah jadi tradisi setiap tahun setiap kali puasa akan diadakan majlis berbuka kat rumah abang ipar aku kat Dungun.Bayangkan rumah abang ipar aku tu takde la besar sangat tapi isi yang nak masuk tu punyalah ramai.Dah la isi penuh,bebudak ni pulak memang sah tak makan saman bila ruang seconet ni sempat lagi diorang berwrestling sesama diorang.Ai!Angin btol la.Ngeri aku bila rasa lantai macam terhenjut-henjut tapi apapun memang sangat happy la bila berkumpul reramai macam ni.
 Tengok parking kat kejiranan abang ipar aku nih pun habis kitorang je yang conquer.
Ini waktu askar-askar baru tiba.This time kami adalah tetamu yang paling awal sekali sampai.Saje la datang awal at least boleh melepakss lepas tu boleh tengok abang ipar masak ikan bakar.Semua lauk pauk yang disediakan mmg homemade la.Bukan lauk tunjuk hokkeyyy!Dan serious wife abang ipar aku a.k.a biras aku adalah seorang yang sangat pandai masak.Serious I tell you.Haks!

Antara menu yang disediakan adalah ikan bakar berempah (ikan semua fresh dan 100% abang ipar aku tangkap sendiri.Actually abang ipar aku sangat suka memancing.Bukan mancing kolam tapi mancing kat laut beb).Ada telur bungkus,gulai lemak tempoyak ikan patin,ikan tiga rasa,tenggiri masak kari.
Ini baru separuh lauk.Hikhikhik!Haritu aku banyak ratah lauk je.Takpe la sesekali ganti kucing.Hihihihi!
See,penuh satu rumah sampai tak tahu ruang mana nak berjalan.Hihihihi!Apapun this majlis berbuka sejak aku kahwin mmg tak pernah missed.Dah masuk tahun kelima dah kahwin : )
 Penutup,selitkan juga la pic family kecik kami.

Shopping Raya

Kalau bukak je FB kemain lagi tgk status orang update pasal shopping raya.Aku seperti biasa takleh plan awal sangat,sbb biasanya kalau plan susah nak jadi.Hiks!So kita just follow the flow je.Bila Ariey cakap jom g KL hari Selasa,aku on jer.Itupun lagi dua jam nak bertolak baru sibuk nak kemas barang.Gilo.Suka buat kerja last minute.Memang kelam kabut.Nak buat macam mana.Banyak benda nak dibuat dan disettlekan sebelum nak tinggal kedai.5 hari tu mana tak haru.

Dan tak sangka pulak puasa tahun ni aku ambik tempahan untuk biskut raya.Mula-mula ingat main-main jer tapi sekali banyak la pulak masuk order.Alhamdulillah.Tapi itu yang buat tak menang tangan.Syukur lepas seminggu puasa tu,aku dah boleh pass 100% pada pekerja.So diorang la yang bertungkus-lumus siapkan biskut.Aku pun tak berat hati sangat nak tinggalkan segala kerja kat diorang sebelum ke KL.

Ariey sampai ke Terengganu hari Sabtu 4 August around 10 am.Alhamdulillah semua selamat cuma dia nampak susut sikit.Maklum la makan tak menentu.Gila 5 kg turun.Kalau aku 50 gram pun hazab nak turun.Hmm...busy kerja tapi berat naik jugak.Maklum la selera makan kalah dinosour.Consume la Herbalife bagai kalau makan tak henggat,mmg tak jadi.Hihihihi!Tapi target aku bkn nak cekeding pun.Turun dapat berat ideal 53 kg tu dah cukup syukur compared to berat sekarang 57 kg.Sila malu dengan suami sendiri yang berat 50 kg.Kahkahkah!

Actually untuk preparation raya tahun ni agak kelam kabut.Aku pun macam malas nak beria sangat shopping raya tapi bila tengok suami sendiri yang semangat begitu berkobar-kobar nak shopping raya,maka layankan ajer la.Maka minggu ketiga puasa geraklah kami ke KL.Kemain mengada nak shopping raya sampai ke KL sana.Hahaha!Tapi itu bukan target utama aku sbb target utama aku adalah untuk membeli coklat masakan sbb kat KL tersangatlah murah.Barang kedai tu.Itu yang harus diutamakan.Hihihihi!

Kitorang ke KL hari Selasa petang.Itupun hampir nak cancel plan due tu banyak benda kat kedai yang tak settle.Bila nak tinggal kedai sampai 5 hari,haruslah banyak amanah-amanah yang nak dipesan kat bebudak nih.Maka dah settle segala,gerak la kami tiga beranak ke KL.Kalau ikut si Ariey nak naik flight tapi aku berkeras jugak sbb aku nak kena bawak balik coklat yg banyak so mmg susah la kalau naik flight.Alasan dia sbb tak penat.Hmmm....pada aku naik flight ke,kereta ke sama jer penat dia plus nak main polis sentri lagi dengan anak yang tak pernah reti duk diam.

Sampai KL around 11.30 pm.Lambat sbb kitorang stop kat Kemaman berbuka puasa dengan abang and ipar dulu then lepas tu baru gerak.

Plan hari pertama nak ke Pavillion. Maka hari Rabu tu pertama kali aku jejak kaki ke Pavillion.Wakakaka!Walau aku pernah duk Shah Alam,tapi entah kenapa kami macam tak pernah ada perasaan nak pergi situ.Tapi last2 pergi jugak itupun sebab tujuan utama nak cari handbag dan biras aku Kak Ma pun nak beli handbag jugak plus dia cakap kat situ mmg banyak pilihan.Maka pepagi lagi dah gerak dan mmg ok la kalau masuk KL bukan time weekend.Perjalanan aman sungguh takyah sesak-sesak.

 Ini budak mula-mula sampai tak tunjuk taring lagi.Teramat la behave nak duk dalam stroller dan minum susu.Tapi cara duduk taknak pakai belt tu mmg trick dia la nak lompat turun dari stroller.

Maka start la masuk dari satu butik ke satu butik dok hunting handbag mana la yang berkenan.

Tapi kalau tengok dari gaya budak kecik ni,mmg tak aman langsung sesi nak memilih tu sbb kejap-kejap kena tengok mana bdk ni lari.Walau setiap butik tu bertutup tapi aku tak caya weh.KL ni wess.Silap pandang,hilang anak aku.haru!

Tapi target tak tercapai jugak sbb handbag yg dicari tu,shop lot dia ada kat sebelah Pavillion.Ada kat Starhill.Aku kalau dah sebut sebelah walau tak jauh pun nak langkah tu,mmg aku malas.Actually sbb penat berkejar dengan si Damia ni so mood nak membeli tu dah reduce 70%.Hahaha!Last-last beli handbag yang aku tak plan pun nak.Sabor jer la.
Tapikan lepas Kak Ida our personal banker cakap kalau aku beli handbag tuuuttt yang si Ariey nak sgt tu,handbag tu boleh jadi our investment sbb harga yang tak pernah jatuh.Kemain kau kan,sampai handbag pun nak buat investment.Tapi kalau orang yang kenal aku especially akak aku la,mmg tahu sgt la jenis aku yang semua benda kalau boleh tukar jadi duit aku on jer.Hahaha!Mata duitan betul.Hahahaha!
 
Tapi apakan daya aku dah terbeli handbag yg bakal susut nilai.Huhuhuhu!Sama jenis pulak tu dengan yang tahun lepas punya.Nanti mesti kakak ipar aku cop peminat tegar ni.Mana-mana la.Tapi untuk biras aku Kak Ma mmg senyum sampai telinga dah satu hari tu.Maklum la dapat handbag Burberry hadiah dari abang ipar.Ni dah melalut cerita pasal handbag pulak.Perempuan oh perempuan.Balik pada focus asal.

Maka pendekkan cerita,shopping la sikit2 baju baru untuk Damia.Tapi serious aku laki bini mati akal nak memilih sbb kitorang dah macam bosan tahap max dah dengan color pink.Tapi masalahnya color tu la yg byk.Maka gigih la laki bini cari baju anak yang rare sikit.So tahun ni Damia punya baju color orange,kuning,marron tapi ada juga terselit pink sehelai.Wakakaka!Dan tak sangka pulak kat Pavilllion ni ada butik yang jual baju jenama Baby Phat.Maklum la aku ni peminat Kimora Lee Simmon.Hahaha!Macam Ariey pernah cakap,ntah apa la yang best sgt dengan perempuan tu sampai nak mengadap cerita pasal dia.Hmm...aku pun pelik asal aku minat dengan dia tu.Hihihihi!So kemain la Damia this year bergaya dengan Baby Phat punya collection.Tapi design biasa jer.Tak superb pun.Jenama je nampak gah.Hiks!Tapi apapun Mothercare dan Esprit mmg wajib.Ntah apa yg buat aku stick sgt dengan baju kat situ tak tahu la.Tapi yang paling aku nampak,baju dia sangat ok dari segi fabrics,design dan ketahanan kalau compared to Pumpkin Patch.This year aku tak beli langsung Pumpkin Patch sbb aku rasa baju dia cepat nampak lusuh walau design dia pun boleh tahan lawa.Dan apa yang best kali ni punya shopping raya,sepanjang shopping tu Damia tidur so adengan berlari berkejaran tidak berlaku.Syukur.Tiada part main polis sentri maka proses membeli adalah lebih cepat.Hahahaha!Itulah cerita preparation raya kami cuma rasanya tak sengeri ibu yang garang punya pengalaman.Hahahaha!



Tapi bila sampai rumah,tgk balik brg2 yg dibeli,eh,ni bukan shopping raya ni sbb jubah yang aku nak sampai ke sudah tak beli.Hahahaha!Haaaaa.....ada nak cerita sikit pasal tudung.Punyalah orang duk bercakap betapa bestnya ke Seksyen 7 Shah Alam sebab kat situ pusat tudung so aku pun gigih la pergi.Pergi pulak mmg wrong timing la sbb time tu ramai pulak orang.Nak memilih pun hazab ok.Aku pergi ke butik Radiusite kejap beli dua helai turun ke butik Fareeda.Sampai depan kedai melopong sbb 1st time aku jumpa kedai yang tertampal semua stok tudung telah habis.Gile kau.Sampai close terus.Berjalan pulak aku masuk butik Pearl Haya.Masyaallah orang kat dalam tu penuh.Aku masuk jugak sbb nak ambik jubah biras aku pesan.Serious hilang mood nak carik tudung.Keluar dari kedai tu dengan pandangan mata nampak bintang.Rasa nak pitam.

Lepas tu masuk pulak butik apa ntah nama.Lupa pulak tapi ekslusif jugak la butik dia.Waktu masuk tu mata dah tertacap baik punya kat satu tudung tu.Bila test pakai,cantik pulak.So decide nak beli.Bila nak bayar aku check price dia,terus aku campak balik atas sofa dia.Hahaha!Gila keji.Sebabnya......................................gila tak kuasa aku nak beli tudung sampai harga RM300 lebih sehelai.Puiiii!Aku lagi rela pakai tudung biasa la.Hahahahahaha!Walau suami sua kat tangan 1K pun,aku tak rela nak spent untuk benda gila mahal tapi baju yang boleh suit dengan tudung tu just satu je.Aku punya stail,kalau beli tudung,satu tudung tu kalau boleh dimatchkan dengan at least 4,5 helai baju,baru berbaloi nak beli mahal.Hahahah!Gile.So aku balik dgn beli tudung yang rege RM19 sehelai sudehhhhhhh!

Perasan tak cerita aku mesti takde kronologi cerita.Kalau ending,ending mcm tu jer.Hahaha!Itu jer la cerita shopping raya aku.Apa yang pasti tak menarik pun.Kihkihkih!



Short holiday - "Ri-Yaz Marina Heritaga Resort & Spa"

Alahai lamanya tak berblog.Busy sangat sebulan dua ni.Jadi moh ler kita luangkan sedikit masa berblog.Bukan apa pun.Mencari sesuatu yang agak santai untuk mengurangkan stress dan salah satu cara yang aku praktik untuk mengurangkan stress adalah dengan menulis.I loike!Walau hakikatnya bukan penulisan yang berilmiah pun.Hakhakhak!Dan ini adalah entry yang byk gambar.Jom layan!

Lately tak banyak sangat benda menarik berlaku dan tak banyak pun benda yang best untuk dikongsi selain dari rutin harian yang sungguh la sibuk dan letih tapi demi memikirkan sekarang ini itulah antara punca rezeki family kami,maka bertabahlah wahai hati.Jangan pernah berhenti untuk berusaha.Aku pegang moto,usaha sikit dapat sikit,usaha lebih,dapat berlebih-lebih.Hihihihi!Ok.Malas nak cerita pasal business.Lain entry wa cerita.

Maka suami tercinta selamat sampai ke bumi Terengganu pada 4 August dan 5 August aku booking bilik kat Ri-Yaz Marina Heritage Resort & Spa untuk 2 hari 1 malam penginapan.Actually aku buat diam2 je tapi Ariey la nak sangat check in kat FB.Buat dendiam udah ler.Baru boleh bercuti secara aman.Hahaha!Tak pepasal bebudak ni duk perli2.Nak tak nak tahan telinga jer la.Ciss!

Maka bermulalah percutian paling dekat dengan rumah.Serious mengada betul.Perjalanan dari rumah aku kesana dalam setengah jam macam tu la.From Marang to Pulau Duyong.

Percutian yang dekat gila dengan rumah so bagasi kitorang dua beg ni jer la.Hahahaha!In case baju tak cukup,boleh balik rumah ambik.Hahahaha!


Kat sini resort so bilik diorang lagu ni la.What do u expect?: ) Kami dapat bilik di tingkat dua.Budak kecik Damia adalah triple excited.Suka sangat dia plus ayahanda ada sekali,mahu tak happy : ).

Overall the resort sangat menarik.Ntah la.Aku tak reti sangat nak bagi rate-rate ni.Tapi untuk aku,kalau datang dengan family yang ramai,mmg sesuai sangat la.Bilik besar,tempat nak bereakreasi pun cukup.Takat nak relax kan badan and otak tu,moh ler ke sini.

Check in dia pada jam 3 petang tapi kami macam biasa la.Tak adanya sampai awal,sbb byk hal kat kedai nak settle.Rasanya kami check in dalam jam 5 petang rasanya.Serious sampai tu penat dan memang tak adanya nak bwk si Damia swimming ke apa.Swimming kat dalam bathtub tu sudehhhh.

Ini room dia la.Besar juga and katil king size so takyah lagi nak request extra bed untuk budak kecik tu.The decoration tu kira so-so la.Kata 6 stars.Hahaha!

Benda biasa buat adalah mesti nak snap pic toilet.Hihihi!Motifff????

Pandangan hijau from our balcony.Sejuk sikit mata.Kalau tak aku hari2 ngadap tepung.Hiks!
Seperti biasa budak over excited mmg cenggini.Setiap kali nak turun tangga marah orang pegang tangan dia.Nak turun sendiri katanya.Amboi!Dah rasa besar sangat la tu agaknya.Dia apa fikir bahaya or tak bahaya.Damia oh Damia.

Dan petang tu kami berbuka kat situ aje.Untuk buffet RM60/person tapi untuk orang macam kami yang makan banyak tak banyak ni,mmg sangat tak berbaloi.So just ke restaurant dia then order ala carte je.Dan memang petang tu,ada dalam 2,3 meja je.Bunyi meriah adalah kat atas sbb kat situ ada buffet.Takpe la.Berbuka bertiga pun seronok juga.

Amik statement Damia,"Syeronok la bonda".Dari mana ntah dia belajar word tu.Tapi aku syak dari Hakim.Hihihi!

Ariey seperti biasa,mesti nak nasi dengan sup.Lepas tu dia order kerabu mangga tapi sikit pun tak sentuh.Balik2 aku jugak yang kena habiskan.Setahu aku mamat ni mana makan kerabu mangga.Pelik aku.Tak makan tapi nak order.

Tapi sup tulang dia ni memang sangat sedap.Walau sup tulang,banyak juga daging dia.Certain tempat pernah kena,mintak sup tulang,tulang jer yang dia bagi.Kau gilo ke ape??Ingat kami ni jin makan tulang?

Part aku pulak lagi la mati kutu.Order chicken chop walau dah tahu perut kampung.Hahahaha!Strawberry milkshake tu sedap walau silap hantar.Aku mintak chocolate tapi mungkin waiter tu tak focus sbb penat pose.Tapi untung la sebab sedap walau dia tanya nak tukar atau tak.Takpe la dik.Akak ni sapu je.Jangan kau antar air haram sudah.Itu akak reject.Hehehe!

Tapi untuk chicken chop ni tak la delicious sgt.So-so jer.
Untuk anakanda tercinta,pandai pulak order sendiri nak cake.So aku order tiramisu jer la untuk dia.Seperti biasa 10% masuk perut dia,another 90% masuk perut mak dia.Kau suka buat mak kau makin gemuk!Sigh!

Settle berbuka,terus masuk bilik.Ingat nak keluar merayap-rayap,tapi badan sikit punya penat,so lepak dalam bilik jer la.Around 9 pm,perut aku dah start kreok kreok.Itulah.Dah perut nasik,lain kali mintak la nasik.Hihihihi!Maka order room service mintak nasik plus pizza.Heh!Memang lapar sesangat la teww!

Tunggu punya tunggu,food yang sampai tak seperti yang diharapkan.Keciwa.Pizza je kira boleh tahan.Kalau nasi goreng memang 3 out of 10 la.Chicken wing tu kering lepas tu nasi dia goreng dengan nenas.Itu part paling aku tak suka walau aku adalah peminat buat nenas.Hiks!Kalau masuk dalam nasi aku memang macam gulpss la sikit.Lepas tu xtau apa motif tetiba ada acar timun.Nak nampak macam penuh pinggan ke chef?Sorry la.It's not a good combination.Telur mata tu,awal2 Damia tibai dulu.Huks!

Frust dengan food pun tapi tetap licin.Tak baik membazir nanti jadi sedare syaitooonnnn.Lepas tu kitorang zZZzzzzZZ tunggu sahur pulak.Dah order siap2 sahur kami sila hantar kebilik jam 4 pagi.

Tapi 4 pagi la sangatkan sebab bila aku bukak mata tengok jam dah 6.30 pagi.Fikir jugak samada diorang memang datang hantar food tapi kami tak terjaga atau memang diorang tak hantar pun.Cis!Ini boleh mendatangkan marah.Maka laki bini bangun solat subuh je la.Maka tak bersahur la kami haritu.

Dan kami check out jam 9.30 pagi.Gila awal.Hahaha!Banyak hal lagi nak settle.Next time la kalau nak bercuti sakan pun.
Ini budak satu haritu asyik ayahanda je la manjang.Ini time tunggu staff Ri-Yaz datang amik naik kete kecik tu.Hahaha!

Balik dari sana terus plan ke Giant p beli stok barang rumah.Adalah baik kalau shopping groceries awal2 dari nak bersesak-sesak dengan orang bila dah nak dekat raya nanti.
Budak berlagak ni sikit taknak aku sentuh troli yang dia duduk ni.Siap request ayahanda tolak.Hmmm....Tapi haritu besar kepala la kan sebab semua benda ayahanda iyakan jer.Semua dapat.Kalau dengan I,sorry la I nak layan.Silalah meraung...Haks!

Maka bergeraklah kami suami isteri dengan troli sorang satu.
Orait.Shopping done dengan dua troli penuh.Balik rumah terkejut abah aku siap sound ni stok untuk setahun ke apa ni?Hahaha!Elokla pak oiii kalau boleh tahan sampai setahun.Takyah beli barang dah.Jimat.Hihihi!

Orait.Itu jer.Bai!

P/s:Suka betulkan aku tinggal cerita tergantung.Hahaha!Blur wess!
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me