Chinatown Brisbane

Sebelum ni waktu suami dan kawan dia menyewa kat Springfield,makanan kami sangat terhad pada seafoods dan ayam sahaja.Time tu memang taktau kat mana daging halal yang dijual dan kalau tahu pun agak jauh dari situ.Nak beli daging halal kena pergi city la sbb mmg banyak kedai2 halal kat sana.Tempat lain kami tak sure bcoz tak explore sepenuhnya lagi.

Sekarang ni bila dah pindah ke city,nak cari daging halal bukan masalah lagi.Ada beberapa pilihan.Kalau ayam mcm senang sikit sbb ada jer jual kat Coles,IGA atau Woolworths.Eh kedai Achai pun ada la (kedai runcit kat area rumah.Tokey dia org Malaysia.Hihihi!)

Tapi tempat yg selalu I pergi dengan suami kalau nak cari segala mak nenek daging lembu,kambing,ayam segala kami prefer beli di Ismail Butcher di China Town.Suka datang sini sbb bukan takat leh beli brg basah,segala rempah ratus dan bahan masakan tak kiralah tepung,sos etc yg dari Malaysia mudah didapati kat sini.Kedai dia area China Town ni la.


Ismail Butcher yg menawarkan pelbagai pilihan daging segar terbaik dari ladang.Caption orait dok?Hahahaha!Dan jangan pengsan sbb diorang pun ada jual tulang jd kalau kepingin sangat nak makan sup tulang boleh la beli tp jangan sakit hati pulak sebab mementang la sebut tulang,tulang semata yg ada dan daging tu sekadar dipinggiran jer melekat kat tulang-tulang tu.Tapi yg bestnya satu plastik besar I rasa more than a kilo tp diorang jual $1 jer.Muahahaha!Iya la.Orang sini mana makan sup tulang.Orang Asia jer yg cari benda tu.Pastu perut lembu pun ada tau.Tp sebab I tak  makan so tak pernah beli.

Last time husband my friend buat kerabu perut boleh pulak I makan beria sampai bertambah nasik.Muahaha!Time tu berbuka puasa reramai sebelum balik Malaysia.Tp jangan takut pulak jemput kita makan hokkey.Ni dah cakap awal2 kita mkn banyak jd siapa yg nak jemput tu tanak la nasik lebih sikit.Kikikiki!


Ini Yuen antara kedai yg jual barang2 Asia dan barang2 dari Malaysia pun banyak yang dijual kat sini.Actually ada lagi beberapa kedai cuma nak mention ini antaranya la.

Kat sini nak cari laksa kering ada,agar2 tali pun ada cuma sejak duk sana I lagi prefer guna agar2 serbuk je sbb tak semua tempat ada jual agar2 tali tu.Ni tau ke dok agar2 tali tu apa?Agar2 kering tu la.Hihihi!


Kalau nampak kat pic ni ada restaurant tulis Satay Ria.I pun try la usha kot la halal tp sekali ada jual satay pork.Ok thanks!Hahaha!

Baru teringin nak makan satayyyyyyyyyyyyyyyyyy!


Well I tak banyak snap pic sbb busy ngan budak kecik satu lagi pergi pun bukan nak jenjalan.Just datang nak beli barang basah.Kikikiki!

Tapi nak jugak la cerita sikit pasal China Town ni.

Chinatown is a precinct in Fortitude ValleyBrisbane, Australia. It is centred on Chinatown Mall, a pedestrian street which occupies all of Duncan Street. The Mall runs parallel toBrunswick Street Mall, and connects Wickham Street and Ann Street. The precinct is the location of Chinese restaurants and shops, and is the venue for events including Chinese New Year and Valley Fiesta. Street signs in the area are written in both English and Chinese.
Chinatown's popularity with Chinese Australians has declined in the past two decades, and Sunnybank is instead seen as the hub of Chinese culture in Brisbane.
Sources: http://en.wikipedia.org/wiki/Chinatown,_Brisbane
Copy paste jer ni dari wikipedia.Memula ingat nak re-phrase tapi tetiba datang mood M.Jadi korang baca jer la kalau rajin.Muahahahaha!~
Bai.

Bila sel otak tak bersambung

Hi tetiba teringat last time ada la sekali tu asyik naik je kat newsfeed pasal Che Ta ditaja untuk bersalin.Kecoh woi pastu berduyun-duyun la orang yg mengomen asal nak taja orang kaya,kenapa tak taja orang miskin je bla bla bla bla.Hmmm.....kadang2 terfikir juga.Woiii!Korang ni kenapa?

Ha Ha Ha Ha!

Kenapa bila nak emo korang mesti silap medium?Why oh why?Boleh tak bagi sel otak tu bersambung sikit biar pandangan tu luas sikit?

Ini tidak.Lagi mau hentam kau hentam.Pastu merepek-repek jer bagi point.

Pertama,I bukan peminat Che Ta.Tp kalau benda remeh mcm ni pun nak jadi topik nak diskusi memang tak kena tajuk la.Ibarat orang bagi tempoyak,tetiba kau nak buat biskut.Misalnya la sebab mana ada orang buat biskut guna tempoyak?Ok.Tak kelakar.

Sebenarnya kita kalau nak hentam sesuatu tu kena la fikir dulu tapi kebanyakan kita ni nampak highlight tajuk je pun tapi cecepat nak komen walhal isi dalam tak baca pun lagi.Baru nampak tajuk dah nak buat conclusion.Dah la di Malaysia ni jenis2 yg melaporkan tu tak kesah la surat khabar ke,majalah ke,blog ke semua stok2 nak bg nampak hebat punya tajuk walhal isi cerita hampesss.

Ha Ha Ha Ha!

Berbalik cerita Che Ta ni pulak yang nak menaja tu sepital swasta.Kalau sebut SWASTA mana la diorang nak fikir kebajikan.Mesti la diorang letak keuntungan dulu kat depan.Jd dengan menaja perempuan ni bersalin mestilah salah satu marketing strategy diorang.Iya la.Takkan diorang nak taja orang yang ntah sesape.Orang yg tak dikenali.Diorang pun nak nama jugak.Diorang nak lariskan sepital diorang.

Entah la.I pun kdg2 tak faham ngan manusia ni.Kalau bab pertikai hal orang memang laju je.Suka cari kesalahan,kelemahan bla bla bla.

Pastu yg duk panaskan cerita of cos la Media Hiburan tak kesah la dari medium mana pun.Takleh salah mereka sebab memang kerja mereka.Dan hobi mereka juga barangkali.Lapor berita,kasi tambah perencah bagi panas cerita,mengadu domba,melaga-lagakan bla bla bla dah memang makanan diorang.Nak buat lagu mana.

Ala.Usah kata Che Ta.Ahli ulama,orang beragama,ustaz & ustazah pun kita2 ni boleh komen benda yg buruk2 sebab nak suruh nampak buruk.Betul la manusia ni mana la sempurna tp takkan la mcm tu sekali nak diburukkan.Sebab itulah kdg2 datang juga rasa fed up kat berita2 kat FB ni tp bila bosan bukak jugak.Kalau kita tak share org lain share masuk jugak kat newsfeed kita.Sebab tu I punya FB mmg betul2 private.Friendlist I memang tak ramai.Hanya terhad kawan sekolah rendah,menengah,kawan kolej dan kawan sekerja dulu.Selebihnya family dan ada la kawan2 yg kita kenal dalam selama hidup ni.Bebudak universiti sorang I tak masukkan sbb I create akaun lain.Skang je lepas dah tamat belajar ni baru la I approve beberapa orang tapi tak semua la.

Motif dia sbb universiti sahaja dah beratus so I rasa better kalau I ada another account.Kalau takde langsung nanti lost contact pulak.Tak bley tak bley.Tp skang account tu I dah permanently delete.

Sekarang ni motif apa I tulis entry ni?Hahahaha!Motif dia nak gtau kita kalau nak menghentam sekalipun tgk la dulu jangan pakai sedap type je.Kikikiki!

Sama la jugak bila keluar isu pasal kerajaan.Amik contoh pasal kebajikan rakyat misalnya.Bagi kebajikan tu kerja kerajaan.Pada I kalau kita setuju kerajaan biaya PANDA sampai beratus juta,kita sebenarnya tak layak nak bercakap pasal bantuan pada golongan miskin.You get my point?Malas ah nak ulas pepanjang.Dah bosan dah dengan isu sama je skang ni.

Paling benci nak hadap ayat "Tak suka kerajaan sekarang boleh pindah negara lain".

Hmmmmm.....entah sejak bila la bumi Allah swt ni jd hak manusia.Sesuka hati je nak halau-halau orang.

Isk lama dah takde entry marah2.Kikikiki!

Baru seminggu dua ni duk muhasabah diri nak avoid drama.Ok ok.Esok start.

Ha Ha Ha Ha Ha!


Hard Rock Cafe Surfer Paradise

Berkurun lamanya berada kat draft.Tetiba rasa nak publish pulekss.Kikikiki!Ini dah mcm throwback la ni tapi takde la sampai makan tahun.Makan bulan jer.Ha Ha Ha Ha!

Ini cerita sebelum balik Malaysia tempoh hari.Time lagi nak seminggu balik Malaysia,kami reramai plan pergi Gold Coast.Modus operandi shopping la apa lagi.Muahaha!

Bebudak MAS Aviation dah grad dah sebahagiannya so tinggal lagi sebahagian tak grad lagi.Jadi memana yang grad waktu puasa tempoh hari diorang punya flight memang seminggu before Raya la.Jadi konon2nya sebelum balik Malaysia for good ni nak la jugak shopping finale punya.Kikiki!

Ada la tu bebarang yg nak dibawa pulang kat family memasing.Mcm kami ni pulak,persiapan Raya memang dah settle before puasa.Persiapan baju anak2 la.Hihihi!Kami dah bershopping sakan sebelum my husband fly ke Adelaide selama 2 minggu.Jd time pergi Gold Coast ni barang2 anak memang takat beli kasut untuk diorang jer la.Kami pulak just shopping lite-lite je.Nak beli hape.Bukan ada juai baju kurung songkok sampin pun sini.Biskut raya memang mustahil la.Hihihi!

Jadi kami keluar di awal pagi konvoi dua kereta.Takde sarapan sebab puasa daaa.Duk kat sini kalau nak keluar shopping silalah keluar awal sbb jam 5 ptg kedai dah tutup.Bukan mcm Malaysia kedai tutup jam 10 malam.




Hello Gold Coast!


Sepanjang jalan haritu kami takyah pasang radio sebab kami ada radio hidup ni.Dia punya dondang sayang memang sepanjang perjalanan sampai la battery kong baru diam.Itu handphone bapaknya yg dipegang sampai tertidor.

Inilah bahana bila tak ajar anak duduk dalam carseat sedari masih tak kenal lagi mana susu botol mana nenen.Muahahaha!

Udah undang2 kat sini memang wajib penggunaan carseat jd bertabah la kami suami isteri.Nasib takde yg tumpang.Kalau tak tekanan jiwa la penumpang tersebut sbb kami suami isteri dah kalis bunyi.Kikikiki!Anak meraung la macam mana sekalipun tetap kami mampu bersembang bersuka ria bergurau senda.Sweet gittewww!

Kan dah cakap td ini bukan misi utama kami ke Gold Coast untuk bershopping.Jadi bila jejak kaki ke Harbour Town kami pun mcm blur2 ayam.Tapi berpecahlah dengan bebudak lain sebab diorang ada agenda diorang dan kami takde misi yang nak dicapai pun so layankan jer la anak2 pastu ada la grab kasut sepasang dua dan mana boleh tak masuk kedai Tommy Hilfiger yg tengah buat sales sampai 50%. tu.Salahkan mata kenapa cepat sangat tertarik dengan iklan potongan harga ni.Haish!Ada la beli sesikit cardigan,khakis dgn baby T.Murah sangat la wesss time tu.Isk Isk Isk!Butik lain pun ada sales tp kami tak masuk semua.Pastu suami isteri terjebak jugak akhirnya dengan snickers eh sneakers Onitzuka.Comel la.Tak tahan.Ok.


Dan waktu duk pusing2 tu tetiba Damia nampak ni.Actually first time Damia main denga bungee jumping ni waktu kat Perth haritu dan Kak UMI belanja.Thank u Kak Umi.Second time ni dia dah mcm makin confident dah takde takut2 lagi.Memandang bebudak yg que tak ramai so Damia dapat la lompat lelama sikit.Bayar lupa pulak berapa tp rasa mcm $10 jer kot.


Tapi walau takde shopping sakan takat pusing2 jer,masa memang mencemburui bila sedar2 dah dekat nak jam 5 dah.Bila dah dekat nak jam 5 bermakna dah hampir nak masuk waktu berbuka puasa so kami pun decide nak break fast kat Kofte Burger (Halal Restaurant).Highly recommend.Sedap dan staff diorang pun sangat friendly.Lupa nak cakap,kat Harbour Town ada bilik solat so jangan risau kalau nak solat.Takyah sesusah cari tmpt nak solat.Bilik yg disediakan teramat la selesa dan tempat berwudu' pun disediakan siap baju solat,sajadah pun ada.

Berbuka kat situ sebelum gerak ke Surfer Paradise sebab ada kawan nak ke Hard Rock Cafe mencari souvenir yg dikirim dari Malaysia.Dan itulah kali pertama kami lepak lama gila dalam tu mcm banyak sangat brg yg dibelinya.Hahaha!



Hard Rock Cafe Surfer Paradise.



Ini geng yg dah settle membeli pastu kebosanan pastu mula la duk bangun duduk,pusing,belek,tengok handphone bla bla yadda yadda ha ha ha!



Pastu bila bosan start la duk snap pic.Ni photo bomb betul la time orang nak bergambar ni la dia nak belanja gambar muscle sendiri sampai tertutup muka kita 1/4.Isk Isk Isk!

Dan alang2 kat sini tetiba I pulak terjebak beli jugak T shirt walhal dah ada tapi lupa letak kat mana so beli lagi sekali.Untuk ND pun beli jugak lagi sekali tp beli yg size besar sikit la dari yg pertama.Untuk DS takde.Suami pulak memang dari dulu dia tak minat.I don't know why.

Pastu ni yg my cousin cakap la.Kalau nak tau shirt Hard Rock tu original atau fake,yg original dia  letak nama tempat tp kalau nama negara tu fake.But I don't know sbb zaman sekarang ni yg ciplak tu memacam kot.


Dah settle kat situ jom la keluar ambik angin sambil buang angin.Hihihi!

Tapi sempat lagi amik gambar barang seketul dua.Ini budak mana belajar ntah buat gaya macam ni.Bajet Australia Next Top Model agaknya.Kemain gaya ngan boot Doc Mart dia.Duk sana dia nak pakai tp balik Malaysia menangis taknak pakai.Panas katanya.Muahahaha!


Belanja gambar sendiri sekali-sekalaHa Ha Ha.Me dengan my cousin Honey.Datang la banyak2 kali pun kat sini tapi tetap nak amik gambar berlatar belakangkan pintu gerbang tu.Kikikiki!Nak gtau kami ni ada kat Surfer Paradise Gold Coast.Kikikiki!

Time ni muka je nampak maintain mcm orait jer tp hakikat dah kesejukan dah ni.Paling kesian DS la walau dah pakai 3 lapis balut dengan carrier pun,dah rapat ngan badan kita tp tetap tak jalan.Time ni dia dah merengek-rengek menangis.Sua apapun semua tak jalan.Dan kami kat situ pun tak lama sbb mcm hujung minggu biasa jugak.Show dia sama jer.Kalau tak tgk orang baskin,ada orang buat magic show tp sama je trick dia so mcm malas la nak tgk lagi.Selain tu segala mak nenek pub semua penuh la.Hujung minggu la katakan.


Dah belanja makan pizza lepak duk sini jap sebelum diorang pakat masuk kedai pergi beli coffee.Sejuk sangat oiiiii!Tak menahan.Tambah lagi ngan angin dari pandai.


Sempat buat photoshoot cover album kat sini.Ha Ha Ha Ha!Ingat ada night market tp dah lewat sangat kot jadi dah nak tutup.Lepak kejap sini amik angin lepas tu decide balik la.Dah satu hari jalan2 semua dah mcm battery nak habis dah.Penat + ngantuk.Serious letih gila.

So itu jer la ceritanya.sekian terima kasih.


Kudap-kudapan

Selalu-selalukan apakah kudap-kudapan yg anda sua untuk anak anda?Junkfood?Ice cream?Cekodok bawang?bla bla bla yada yada etc.

Mcm I ni bad parenting sikit la mcm sesetengah orang yg suka label tu sebab I ni sua je anak I makan junk food.Takde la strict sgt sampai takleh sentuh langsung.Sampai ada tahap haramkan terus.Tapi itu atas memasing la.Masing2 ada pendapat masing2.Tapi mcm I bagi tu mmg bagi cuma masih kawal la pengambilan sebabnya anak kita alah dengan coloring.

Mcm mana tahu alah dengan coloring adalah everytime dia makan ice cream yg terlalu byk coloring atau gula2 yg meriah dengan color2 tu,keesokan harinya mesti sok sek sok sek kena selsema.Selsema kalau pengambilan tak banyak tp kalau pengambilan agak banyak ia akan didatangkan dengan pakej batuk sekali.Itu kalau ND la.Ibaratnya coloring menggalakkan penghasilan kahak berlebihan pd dia.Gitu la ceritanya.

Tapi kalau DS I taktau la sama ke idok dengan kakaknya sbb DS ni perut tak tercemar lagi dengan segala junk food ni bagai.Sbb dia baru pandai nak mkn.I start solid food pd dia pun time dia 10 bulan kot walau orang cakap 6 months tu dah leh start.Tp I tak bg time 6 months dan I drag until 10 months mcm tu la baru bg.Jadi skang ni dia tak berapa cekap lagi nak makan tp makan barang2 hasil kutipan kat lantai cekap pulak.Muahahaha!

I kalau boleh memang taknak bg langsung junk food pd anak tp rasa tak unfair pulak sbb I laki bini kdg2 selamba je buat stok kat pantry.Bila terasa nak mkn buat keluar lepas tu anak tgk.Hahaha!Nak makan nyorok2 rumah kecik weiii usai nak main menyorok pun takde feel.Hahaha!Takkan nak makan dalam toilet.Kikikiki!

Nak diharamkan terus kadang2 anak tekak rasa teringin bukan anak yg teringin jadi ada la jugak stok walau tak banyak.Tp bila dah dari awal kuantiti dikawal so anak I pun mcm takde la addict sgt.Cuma once in awhile dia ada la jugak mintak.Kenkadang bagi la jugak udah buat muka penyu kat depan kita mohon simpati.Cair la jugak.Ini selalunya drama setiap kali singgah supermarket,kedai atau time isi minyak kat petrol pump.Heran aku.Asyik kena tol jer.

Tapi kalau kat Aussie I ajar ND makan kekacang.Kat sana nak jumpa hazelnut,walnut,almond dan segala kekacang ni mmg mudah.Mudah maksudnya yg boleh dimakan terus tu sbb orang sana kekacang tu pun diorang mkn as a kudap-kudapan jugak.Bukan maksudnya Malaysia ni takde,tp harga agak mahal.Macam kat sana agak murah la.I suka beli yg mixed nuts sekali dengan segala jenis berries kering tu.Dicampur sekali.Suka sbb dah la rasa tu mmg best,boleh kenyang pulak tu.Jd selalunya kalau I makan benda tu dulu,time makan nasik takde la byk sangat.Maklum la nafsu makan sama level ngan dinasour.Kikikiki!

Kismis pun I suka.Paling suka sultana tp ND tak berapa berminat sehinggalah td I jumpa kismis organik ni dekat kedai jual makanan organik kalau dah terang2 tulis organik.Mihmihmih!

Harga agak mahal utk satu satu tin ni tp didatangkan dengan pakej berkembar iaitu dua tin pd harga RM25.I try la beli nak bg ND makan ni sbb I rasa makan ni lagi bagus dari dia duk makan Twisties,Double Decker bla bla bla sambil tgk tv.Dan td I bg kat dia dan luckily dia suka.Yeay mak happy!Tapi jangan la sekali hadap satu tin wahai anak.Sebab dari suka boleh jd duka.Muahahaha!Nanti karang habis duk beli supply benda ni jer karang.


Tapi serious la sedap.Lain dari raisins yg biasa beli tu.Sangat lain dan size pun agak besar sebijik2 tu.Skang ni bukan takat ND je suka,DS pun suka.Lagi haru bila atok diorang pun suka.

Emak?

T _ T

Bye~

Jeruk mempelam asam boi tapi isi cerita takde kena mengena.Hahaha!

Tadi baru berblog walking kat page Kak Zue ( We Tell Sweet Stories ) katanya ada orang bising dengan apa yang dia blog sbb banyak sangat cerita pasal masakan yg dia masak katanya.Hai orang orang orang.Mcm takde kerja lainkan duk sibuk pasal blog orang,suka hati orang la nak tulis apa.Sejak bila memblog ni kena ada Terma & Syarat ni?Kikikiki.Rasa lucu pulak.

Dalam dunia blog ni memacam jenis blog ada.Tak suka orang byk cerita psl family jangan la follow orang tu.Udah ada orang suka cerita pasal anak jer manjang,ada orang suka cerita pasal makanan jer manjang,ada orang bercuti jer manjang,ada orang sampai ke sudah duk cerita pasal kucing.Hello?????Itu blog diorang suka hati diorang la nak cerita apapun.Isk Isk Isk Isk!

I ni dah bertahun baca blog Kak Zu.Punya la suka baca setiap cerita dia sampai tepek kat sidebar.Very inspiring.Tapi iyalah.Kita ni manusia walau baik mcm mana pun mesti ada hati yang tak senang.Haters tu dimana2.Takyah jadi retis nak ada haters.

Bila ada kelompok yg takde kehidupan ni,dan kerja dia duk cari buruk orang atau cuba menonjol tapi dengan menggunakan medium orang lain.Sebab tu kdg2 kalau kita sharing gambar,kalau takde watermark kdg2 orang boleh sesuka hati jer amik gambar kita pastu claim dia punya.

Sebab tu la walau gambar I just nak tunjuk jeruk asam boi je tp tetap nak letak watermark.Muahahaha!

I ingat ada sorang blogger ni jugak,sampaikan pic dia kat FB (pic gambar air minuman dan lempeng dia) tapi ada orang amik gambar tu pastu claim dia punya tepek kat FB dia pulak dengan caption yg sama cuma nama je lain.Scary kan?Taktau samada nak nangis atau nak gelak.Ada jugak manusia yang jenis ni?Dah la perempuan pulak tu yg buatnya.Apa sedih sangat ke hidup kau sampai tergamak buat mcm tu?

Asal tak google banyak2 gambar pemandangan seluruh dunia lepas tu claim "Percutian ke luar negara saya setiap tahun".Biarlah pic kita takde dlm tu pun.Sedih tau kalau fikir orang2 mcm ni.Kenapa nak berusaha sangat pada benda yg kita tak mampu pun nak capai.Apa kata cari side life kita yg terbaik dan share.Tak perlu menipu dengan ambik gambar orang lain,copy paste entry orang lain lepas tu claim semua tu diri sendiri yg punya.

Taktau la apa yg difikirkan orang2 mcm ni.Jangan sampai satu tahap pic anak kita pastu dia amik claim tu anak dia.Mampuih!

Actually I pun ada berdepan dengan orang mcm ni cuma tahap dia tu suam2 kuku je la dan takde la menakutkan sangat.Dia ni mcm suka copy paste apa yg I buat.Mcm mana anak2 I panggil I,macam mana I panggil my husband dan mcm mana I tulis status dan kalau I up gambar anak dengan caption,dia akan up gambar anak dia dengan caption yg lebih kurang cuma situasi jer berbeza.Sampai cara kita tulis pun nak follow.

I kenal budak ni tapi tak rapat.I pernah unfriend dia tapi dia add balik tapi I approve blk sbb malas la tetiba nak ada musuh dlm diam.Dan apa I buat kau follow la aku sampai kau rasa penat.

Background kami memang totally berbeza dan tak perlu la I tulis pasal comparison tu cuma apa yg I rasa dalam hidup ni kenapa nak nampak kelebihan orang lain lepas tu trying hard nak jadi mcm orang tu hinggakan kita taknak bagi peluang langsung untuk diri kita sendiri menonjol.Carilah side terbaik diri kita dan create la satu kelainan kalau kita rasa nak suruh orang suka kita.Apa yg penting BE YOURSELF.

Ini contoh la.Kalau kita lahir dikampung,cerita la side menarik kehidupan kampung.Kita lahir sebagai anak yg lahir dibandar,cerita la side kehidupan bandar yg kita suka.Kita tak mampu buat cara tak mampu.KIta berkemampuan,tunjuk la memang kita mampu tapi sedihnya bila kita tak mampu tapi usaha jugak nak suruh orang nampak kita mampu.Tak penat ke?

That's why I suka quote ni,


Kalau I jd blogger2 famous yg pernah kena tu, bila orang copy paste gambar2 diorang pastu claim diorang punya serious I rasa %44^322$$!#*9(& (Sampai mcm tu sekali nak impress orang sampai sanggup menipu.Itu yg jenis cilok gambar orang.Tapi kalau yg spesis dia tak cilok gambar orang tapi dia berblog walking lepas tu duk condemn tulisan orang lain kat blog.Rasa nak kutuk buruk2 dia tak tinggal la jejak sbb takut jgk tuan blog tu cari balik.Kikikiki!

Sedih sangat agaknya hidup dia sampai mcm tu sekali nak sakitkan hati orang.Mungkin dengan menyakitkan hati orang tu ibarat terapi pada dia kot.Dapat buat dia happy kot.

Dan dalam hidup ni pun kita kena letak dalam otak kita bahawasanya ada jenis orang2 yg mcm ni.


Scary kan.Moga kita jauh dari sifat mcm ni.Live our life to the fullest.Rasa hidup tak cukup bagus,berusaha la hingga berjaya dan bukan dengan cari peluang jatuhkan orang lain atau kutuk2 sesedap rasa sebab end of the day kita tak dapat apa-apa pun dari perbuatan kita tu selain dari dosa je.
Apa yang penting jangan jadikan orang lain sebagai imej kita pada cermin.Nak nampak orang lain boleh itu pun kalau kita nak follow dia sebagai sumber inspirasi pada kita dan bukan trying hard untuk jd mcm orang tu.Cuba jadik sebijik2 mcm orang tu mampusss la kau.Memang la tak dapat.Lepas tu kau pulak jadi frust,keciwa bla bla bla. 

For me,I takde masa nak menonjolkan diri sendiri sampai tahap nak ikut2 orang.Kiranya just the way I am la.Buruk ke,capek ke,comel ke bla bla bla.Jadi diri sendiri.Lebih atau kurang,this is me and this is my life.Orang suka kita,terima kasih.Orang benci kita,terpulang.Kita bukan mampu nak suruh semua orang suka kita pun.Tapi masalah orang kita,dah la benci orang,terang2 tunjuk pulak tu pastu lama2 kena penyakit hati.Penyakit hati ghaib takde luka ni berbisa tau sbb boleh merosakkan diri sikit demi sikit.Kah Kah Kah!

Ala kat entry I yg lepas2 pun ada je Anynomous yg komen buruk2 tp malas la nak publish sbb anggap la yg tulis tu orang yg tengah jiwa kacau.Kesian tau dengan orang mcm ni.Lepas tu kalau perasan asal nak komen buruk2 atau komen2 yg offensive sikit mesti taknak tinggal jejak.Hai,ni jenis baling batu sorok tangan.Kalau betul2 rasa diri tu betul,tinggal la jejak at least boleh la discuss.


Biarlah kat atas tu duk membebel.Kat bawah ni nak cerita pasal Hot Stuff seminggu dua ni.Jeruk mempelam asam boi katanya.

Caranya mudah jer,mempelam,asam boi,cili padi potong2 halus,tabur garam,tabur gula banyak2.I punya berair sikit tp dah buang dah air tu.Buat kering lagi sedap kot.Maksudnya jgn taruk air.

No harm trying sbb kalau peminat tegar asam memang akan ulang buat banyak kali.Itu kalau rajin buat.Kalau malas boleh jer order sbb ramai yang jual skang ni.

Ok bai!

Sopink online

Ekcelli kan I ni jarang nak memarah.Nak ribut2 uollsss.Hiks!

Ni apa kes ni?Huh!Ni nak habaq mai cheq panas hati betul harini.

Ceritanya mcm ni.I ni jarang shopping online.Kiranya kadang2 tu ada la beli2 online ni tapi takde la sampai tahap addict nak  bershopping je manjang sbb I lagi prefer shopping yg boleh sentuh raba barang tu baru beli.

Iyalah.Sebut shopping online,barang yg kita nak tu memang based on gambar jer la kan pastu description sesikit provide by seller.

I ni memang ngah cari inner yg best.Tak kesah la rege mahal sikit pun janji elok dan sedap pakai.Haritu duk browsing kat Instagram,tertengok la satu inner ni memang cantik dan kalau satu RM35 I rasa dah affordable la so order la 3 terus.I txt penjual ni tanya available ke tak dan within 2 hours kot dapat la reply suh bank in bla bla bla.

Jadi I pun bank in la pastu tunggu jer la respon dia.Until sehari takde respon langsung I pun txt la dia balik.Bila kita guna ayat mcm bengang eh pandai pulak tak sampai sejam reply.Dia reply cakap order masuk beribu jd I ni kena ikut giliran la baru nak dilayan.Oh!Kiranya bila I txt memarah tu boleh pulak balas cepat.Potong barisan agaknya.Lepas tu dia cakap pekerja dia pun nak rehat bla bla bla.Owh iya la kan.Order beribu sampai msg I pun tak sempat nak tgk.Sampai kena drag berhari2 kot.Kalau business online nombor phone tu boleh pakai nombor sama sampai 2,3 ek?I mean satu nombor boleh dihandle sampai 2,3 orang?Boleh ke lagu tu?I serious taktau ni.

Habis kalau pekerja busy yg tukang reply tu siapa pulak?Supervisor?Ha Ha Ha Ha.Aduh!Tak professionalnya.

Sebab malas nak gaduh so I proceed jer la jugak plus I rasa confident sbb produk ni dijual oleh orang yg famous bak ang.Mesti tarak tipu punya.Dia pun mesti nak jaga reputasi dia jugak.Betul tak?Dan lepas I reply OK tu hambik kau sampai sekarang tak reply balik.Sadis!I pulak jd bengang bila everytime bukak Insta laju pulak update duk menayang muka anak dia kat Insta.Hai peniaga.Kau takleh nak separate akaun ke antara bisnes dengan family?Memang agak susah la bila nak check blk brg yg kita nak sebab kena cari balik.

Tapi bersangka baik jer la.Yang mengurus ni pekerja dia dan bukan owner dia sendiri.Maklum la blogger famous.Kena la hupdate selalu.Kau ingat senang nak dapat more than 1k LIKES kat setiap gambar?Muahahaha!

But I don't care.Walau wang yg I bank in tu tak seberapa bak kata ada sorang seller ni bila customer tanya pasal brg yg order byk2 kali,tapi seposen sekalipun kalau orang tak halalkan menjawab la kau kat akhirat.Tp skang ni I tak assume I ni kena kencing lagi ke apa.Tunggu je la 3,4 hari mana la tau tetiba barang sampai dan andai seminggu membawa ke dua minggu tu tak dapat2 jugak memang dah sah kena kencing la.

I ni memang kalau nak online shopping berhati2 jugak takut la kena tipu.Setakat ni memang alhamdulillah tak pernah lagi kena tak kisah la beli ngan yg dah famous ke atau yang suam-suam kuku.Respond mmg laju dan brg memang dapat.Ini la yg 1st time I rasa hangit sangat.No wonder la masa nak bank in tu memacam benda jadi mcm dah nak tunjuk sign takyah la teruskan sbb nanti sakit hati.Rupa-rupanya memang betul sakit hati.

Doa I agar dapat la barang yg di order tu.Skang ngah bersangka baik lagi.Takde lagi intro nak keluar @$#%))&^7@!!!))(*( lagi ni.Ngah bersabar lagi ni.

Sabor sabor sambil urut dada!


Resepi: Laksa Penang

Sebelum kita mulakan entry ni kita laung dulu "Oiiii orang Berlin.Daun kesum ada dok sane???Hihihi",gelak tutup mulut.Lebih sopan.

Hujung minggu haritu takde angin takde ribut tetiba rasa nak makan Laksa Penang.I bukan apa,bukan takleh beli tp rasa tu tak ikut standard mulut ni.Kikikiki!

Ayat mudahnya,"Payah oiii nak jumpa Laksa Penang yg sedap".Takyah cakap la kalau nak sedap sila pergi sebelah utara sana.Aku cakor muka tu karang.

Jadi kita pun buat la list kat abah kita suh pergi pasor cari bahan2.Dah complete bahan2,kita pun tung tang tung tang kat dapur.Sebab lama sangatkan teringin nak makan,dan sekali siap tu memang menikmati betul la sampai poluh-poluh.

Nikmatnya kuah yg pekat dengan ikan,rasa bunga kantan (walau sebatang RM4 I don't care),dan ulam-ulaman yg mewah siap guna telur puyuh hokkey.Sila makan hati.Kalau tak sebab I dah terbaca keburukan makan telur puyuh2 dengan byknya,memang I bedal terus 10 biji.Apa kesedap betul la si telur kecik ni.Eh!

Cuma haritu terpaksa reducekan sedikit kepedasan sbb tuan tanah sakit perut beberapa hari ekoran bedal makan sambal pedas tak ingat yg perut sendiri tu sensitip.

Jadi inilah Laksa Penang kita.


Mangkuk tuang tanah.



Resepi ringkas yang boleh dicuba.
Ini sukatan untuk 1 kg laksa
1/2 kg ikan kembung/selayang - rebus kemudian asingkan isi ikan dan tulang.Rebus dengan air biar tenggelam ikan, masukkan beberapa keping asam dan sedikit garam.

Kupas sebiji bawang besar,5 biji bawang merah.
3 sudu cili kisar/giling
Sedikit belacan
Kisar kesemua bahan diatas bersama dengan isi ikan.Tuang dalam periuk.
Tulang ikan dan air rebusan boleh dikisar sekali tp jangan lupa asingkan dahulu asam keping.Tapis air rebusan td dan tuang dlm periuk.
Kepekatan kuah ikut selera masing2.Nak pekat kurangkan air.Nak kuah cair lebihkan air.
Masukkan sedikit garam dan sedikit gula.
Masukkan daun kesum dan bunga kantang beserta asam keping sebanyak 5 keping dan masukkan juga asam keping dari rebusan ikan.
Nak ada rasa pedas masukkan cili burung.
Ada sesetengah orang masukkan sengkuang tapi saya hanya letakkan sedikit nenas sebagai perasa.
Siap.

Untuk ulam:
Saya suka letakkan telur puyuh/ayam, salad, hirisan nipis bawang besar, nenas potong nipis, timun diracik halus dan perahan limau nipis.Inginkan rasa pedas yg lebih just tabur cili yg dipotong.

Laksa Penang yang sedia dinikmati.

Woleebee Creek

Woleebee Creek hokkey bukan Dawson Creek.Jangan kuat sangat pengaruh televisen.Muahaha!Baiklah.Niat dihati nak cerita pasal tempat2 menarik kat Australia ni tp kita tak banyak lagi tempat yang kita pergi ukur.Setakat ni I baru pusing suku Queensland ( Queensland ni besau),dan 0.00001 Western Australia iaitu Perth.Hahaha!Maklum la namanya pergi stay sampai sebulan kat Rockingham,tp sebulan tu kat situ jer la duduk.Nasib la Rockingham tu kat tepi laut so takde la aku yg jadi lauk.Malam nak balik Brisbane tu baru terhegeh-hegeh pergi Perth City pastu dinner kat Makan-Makan (Malaysian Cuisine katanya).Itu pun ada pergi ke King's Park udah malam tgk lampu jer ler.Huhuhu!Sedey!Tapi takpe.Mana la tahu ada rezeki lagi pakcik tu kena hantar lagi ke sana,kita numpang la sekali.Kikikiki!

Jadi ceritanya suami iolls ni beruntung tau sbb berpeluang ke tempat2 yang orang lain TAKNAK pun pergi kalau boleh.Hahaha!Jangan pandang itu sebagai sesuatu tak best,pandang ia sebagai peluang.Tengok dari sudut positif (tetiba nak motivasi).Hahaha!Ini sebab everytime dia kena pergi tempat2 ni sure suara time bagitahu tu mesti mcm nak nangis.Hihihi!Pak cik tu memang.Dia bukan jenis adventurous punya orang.

Actually banyak dah tempat yg dia pergi tp dia ni cukup malas nak amik gambar.Nak suruh dia selfie memang jauh sekali la.Dia memang tak suka tp kalau I ingatkan suh snap gambar baru dia snap.Hahaha!Maaf la.Ini jenis suami yg kdg2 FB dan segala social media,email yg dia ada pun suruh bini yang bukak.Jadi kawan2 FB dia don't expect boleh tgk sangat la dia upload gambar2 tempat2 menarik yg dia pergi.Memang susah.Kadang2 jer dia letak.Tu pun balik2 yg ada muka bini dia,muka anak dia.Muahahaha!Takpe la.I love the way you are.Eceh!Lain orang lain ragam.My husband dia memang jenis mcm ni dari awal kahwin lagi.Dah masuk 7 tahun dah.Dia jenis semua benda nak I tahu tp ada jugak jenis orang handphone pun takleh sentuh.Ini mcm my friend citer la.Husband dia.Dilarang sama sekali sentuh handphone dia jauh sekali kau nak godek2 isi dalam.Mcm my husband pulak,kadang2 dia pun lupa handphone letak kat mana walhal duk sumbat masuk dlm handbag kita.Ni pun sakit jugak.Hahaha!

Citer pasal handphone mu handphone ku ini,I ni habis benda I bukak I punya FB.Handphone I of cos la FB I,pastu handphone suami pun FB I.Hahaha!Mulalah suami nak tulis apa2 tetiba keluar nama bini.Hahaha!Tp selalunya kalau masuk dlm group family la buat org confius sbb taktau siapa yg membalas sebenarnya ni.Bini dia ke laki dia?Kikikiki!Kalau friends pulak,kawan I kawan dia.Maklum la dari satu negeri sekolah pun dekat2 so kami memang mengenali orang-orang dalam circle yg sama.Hihihi!Lagi dekat bila I kahwin ngan my husband,my cousin pulak kahwin dengan abang my husband.Arghhh!Tak kau pusing2 orang yg sama jugak la.Kikikiki!

Ok ok ok.Takmau citer pasal tu lagi.Ini antara gambar yg di snap suami sepanjang 17 hari dia berada di Woleebee Creek.Perjalanan yang memakan masa selama 5 jam lebih berkereta.Kata my husband tempat ni macam camp.Memang susah nak jumpa kawasan penempatan.


Pandangan sepanjang perjalanan.


Ini kawasan dia buat kerja la ni.Dan kat sini tak susah nak jumpa kangaroo yang berkeliaran.Ala macam tempat kita la.Lembu kambing berkeliaran.Kikikiki.

Tapi my husband cakap takat kanggaroo ni takde apa masalah tp yg agak bermasalah hidupan liar lain.Kikikiki!Apa lagi kalau bukan ular dan serangga-serangga berbahaya.Bahaya dia tu sbb kalau kena memang boleh membawa maut.Nauzubillah.This is Australia.Larikkkkk!


Kawasan tanah lapang sayup mata memandang.No wonder my husband cakap kalau project extend lama lagi boleh mereng sbb asyik duk ngadap benda sama.

Haaaa....sebelum lupa.Kalau nak ke kawasan yg agak ke pedalaman Australia,gunalah perkhidmatan TELSTRA.Ini line ceruk kampung pun sampai so kami takde la terputus hubungan sbb still boleh call dan melayari internet.My husband mana boleh tak tgk anak dia lama2.Jadi Skype tu benda wajib tambah Soraya everytime nampak ayahanda dia kat screen laptop terus menjerit2.Kalau Damia pulak,nampak gambar ic ayahanda pun terus mengalir air mata.Yang tu over emotional sikit.Nak buat lagu mana.Anak2 I ni memang rapat sangat dengan my husband sampaikan Damia tidur peluk baju bapaknya.Bapaknya pulak pergi mana2 tak lupa bwk gambar family.


Kawasan camp tempat diorang menginap.Tempat buat kerja pun kawasan ni jugak.


My husband cakap letih gila buat kerja kat sini dan katanya kalau hujan adalah saat paling gembira sbb hujan sikit pun diorang tak dibenarkan buat kerja.

Tapi masalahnya ni bukan hujan sikit2 ni katanya.Hujan berserta ribut petir.So just lepak kat office jer la.


Dan lagi best siap hujan batu.Hihihi!Kat Australia ni hujan batu ni memang selalu sangat terjadi.Malaysia pun ada jugak rasanya cuma jarang.Tp kat sini agak biasa.Bahaya gak weiii!Mau bocor kepala kalau kena bertalu-talu.Muahaha!


Dah la.Pic last.Mcm ni jer la gambarnya.Hihihi!Tak berapa nak kehijauan.Kecoklatan jer.Hahaha!Tapi kalau I suka jer as long as tempat tu tempat baru yg kita lihat.

Hmmm.....besarnya kebesaran yang Maha Esa.Dijadikan setiap satu2 itu berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri.

Tempat2 sebelum ni yg dia pernah pergi Gladstones.Walau dlm Queensland sendiri tp kena naik flight jd boleh bayang tak beatapa besarnya setiap satu state.Kikikiki!Tp takde pic jgk.Dia just snap pic dlm bilik hotel je.Masa puasa haritu kena pergi 14 hari ke Adeilade pun takde gambar jugak.Yg tu pun lagi adventure sbb dari Adelaide kena naik pesawat ringan pulak pergi tempat kerja tu dan bayangkan camp tu sahaja besar tak besar airport ada kat dlm tempat yg sama.Kikikiki!Tapi pesawat ringan la.

Ok la.Nanti kalau ada pic lagi kita story.Suka letak kat sini sbb kalau bosan2 boleh bukak balik dan baca.Hihihi!

Resepi: Kek Karamel

Lately memang mcm takde idea sangat nak menulis.Jadi from this time....ewah!Kalau takde idea kita share recipes jer la ok?Hehehehe.Mana la tahu tak berguna untuk si A tapi bermanfaat untuk si B dan mungkin diperlukan oleh si C tapi tak dikisahkan langsung oleh si D.Hehehe!


Actually Mommy Monster tu nama group I kat FB.Group untuk mak-mak tapi ada jugak si bujang trang tang tang join.Tak kesah la janji ahlinya adalah WANITA.Hihihihi!

I ni jenis suka share resepi kat FB tapi kdg2 kalau makanan yg memang tengah hot dipasaran ni yang orang pakat duk jual-jual memang fikir dua kali jugak nak post resepi maklum la ramai kengkawan kita yang menjual.Mungkin ada yang tak kesah cuma di jiwa nurani ku ini takut ada yang rasa tak best.

Moto I,kalau boleh avoid drama dan haters dalam diam ni,better jauhkan.Kikikiki!Kalau kat group senang sbb mmg I kenal semua ahli.Muahahaha!So takde timbul isu siapa makan hati.

Resepi asal cedok dari internet jugak cuma 1st time buat tak jadi bila karamel dia pecah.I check balik resepi tu takde mention masukkan tepung kastad.Kalau ikut logik akal,takde tepung kastad mesti adunan tu mcm lembik sikit.Betul tak?Tapi I tak tau la kalau resepi yg org share takde kastad tu pun karamel menjadi jugak.Tapi apa yg pasti,my first attempt buat memang totally DISASTER.Second time cuba lagi,berjaya tp yg tu I tambah kastad dan cari resepi orang lain pulak.

Dan yg kat atas tu cobaan kali yg ketiga.Cantik jadinya cuma ada kisah jugak.Kalau yg sebelumnya I masak guna oven pastu pakai kaedah water bath,tp semalam I buat I try kukus biasa jer.Boleh setengah jam I masukkan loyang tu,tetiba rasa nak pergi jenguk,baru perasan gas habis.Serious time tu ingat disaster jugak kali tapi luckily tidak.Phew!Lega.

Ini pun nasib baik sel otak berhubung bila time tu jugak dapat idea cepat2 pindah masuk oven guna teknik water bath.Teknik ni I taktau cara org lain,tp I ikut cara yg orang suruh letak air panas dalam loyang yg lebih besar pastu baru letak loyang kuih tu.Gitulah kekdah.

Resepi dan cara nak buat,

Step 1:
Asingkan 6 biji telur ( putih & kuning )

Ambil loyang dan panaskan diatas dapur dengan api perlahan dan masukkan 2 sudu gula.Masakkan gula hingga perang dan ratakan.
Step 2:
Siap adunan karamel

1 tin susu cair
3 kuning telur + sebiji telur
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila
Setengah cawan susu pekat
Gaul rata jangan sampai berbuih
Kemudian tuang ke dalam loyang

Step 3:
Bahan untuk kek

140 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder 
70 g gula kastor
135 ml air
45 ml minyak masak
3 biji kuning telur

Step 4:
Meringue
Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan 70 g gula kastor
Pukul hingga putih telur bertanduk

Step 5:
Kemudian gaul rata dengan campuran dari step 3.Gaul dengan menggunakan senduk sahaja.Tidak perlu digaul dengan menggunakan mixer.

Step 6:
Pembahagian warna mengikut kesukaan.Kemudian tuang dengan perlahan ke dalam loyang bercampur karamel td.Nak dapatkan corak cantik, tuang secara berselang-seli dibahagian tengah adunan.
Jangan risau.Karamel dan campuran kek tidak akan bercampur.
Kukus selama 40 minit atau sehingga masak.
Jika hendak di masukkan didalam oven, gunakan teknik water bath dengan cara mengalas loyang td dengan bekas yg lebih besar berisi air panas.Bakar selama 45 minit pada suhu 160°c.

Selamat mencuba.

Resepi daging - Daging panggang cicah air asam #1

Kembali bersiaran dengan story yang tak la menarik sangat pun tapi nak jugak cerita.Hehehe!Cerita di hari Jumaat yang mulia ini adalah pagi tadi pergi test.Tp alhamdulillah I rasa mcm confident jer menjawabnya maklum la pulun study dua hari ni sampai tak cukup rehat.Itu pulun study dua hari boleh jawab mcm tu,kalau pulun study 20 hari mau takyah buka soalan dah tau dah jawapan.Muahahaha!Tapi result taktau lagi sbb kalau confident menjawab sekalipun belum tentu betul semua jawapan tu.Keskeskes!

Dan lepas habis test tadi terus meronggeng ke Giant cari barang sikit.Dalam fikiran kotor suci ini,di hari Jumaat tambah lagi dekat2 time kaum lelaki yang beragama Islam sepatutnya ke masjid solat Jumaat,mesti lenggang Giant.Itu tanggapan sendiri namun ternyata meleset.Ramai giler hoiii orang sampai naik stress I yang beratur nak bayar barang yg tak sampai 10 items pun ni.Actually tadi pergi shopping barang junk.Hahaha!Kenapa cakap junk sbb selalunya every month I memang akan spent satu hari untuk beli barang yang ntah hape2.Ntah hape2 itu adalah pergi shopping semua process food seperti jus dlm kotak,susu dalam kotak,biskut,roti,coklat bla bla bla bla pastu ada la selit buah-buahan,cheese,yogurt dan selalunya barang2 yang takde kaitan ngan dapur tapi ada kaitan ngan perut tuan tanah.Makanan2 ni kadang2 boleh hilang stress tapi tak berapa mampu nak hilang lemak.Hahaha!Makin tambah lemak ada la.

Tapikan masa nak masuk pintu Giant tu bertembung la dengan adik angkat abah kita.Ni bukan abang angkat adik angkat mcm bebudak sekolah ni,tp ni family angkat yg mana abah kita pernah stay kat rumah parents dia dan sampai sekarang kami masih rapat.Itu cerita masa abah kita muda remaja tak kahwin lagi dengan mak kita sampaikan kecik2 dulu kitorang confius mana satu tok tokki kandung.Muahaha!

Tapi takleh ingat td dia ada request nanti kalau I satu family nak balik Australia dia mintak tinggalkan si Soraya dengan dia.Dia willing nak jaga katanya sebab dia almost 20 years kahwin tapi belum ada rezeki zuriat.I tau dia melawak tapi dalam kereta td mcm duk terfikir jugak mcm mana la perasaan ibu bapa yg serah hak penjagaan anak pada orang lain.Tak kisah la sebab terpaksa atau suka-suka (ada ke?).Hmm...mcm jiran kat rumah I ni,orang susah so last year isteri dia bersalin anak ke 8 kalau tak silap,jd sebab kesempitan hidup dia terpaksa serahkan anak tu pada org lain.Tp rasanya sedara-mara diorang gak yang ambil cuma ada gak I dengar mcm lepas bersalin tu terus serah sbb takut emak baby tu ubah fikiran.Sampai mcm tu sekali.Sedihkan?

Sudah2.Kita takmau cerita hal-hal sedih ni.Ni I nak tanya daging qurban last week yg bertingkat2 kat dalam freezer tu bikin apa?

I kat rumah ni boleh tahan jugak banyak daging yg dapat sampaikan hari kedua Raya Qurban tu dah start mabuk daging.Kikikiki!Overdose.

Ni nak share recipe mudah yg boleh dibuat dengan daging2 tu.Haritu yang ini sampai dua hari duk ulang buat.Simple tp sedap.Kena pulak makan dengan nasi putih panas2 memang mahveles la.Usai mertua lalu kat belakang tak sedar,mertua bagi salam pun mampu jawab dlm hati jer sbb fokus sangat makan nasik tu.Itu pun kalau dengar la dia bg salam.Kikikiki!


Daging panggang yang I marinate berjam2 bagi menghasilkan impak rasa yg awesome.Kikikiki!

Sos perap I bantai letak:

Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Garam
Gula 
Madu
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Serbuk kunyit
Rosemary
Thyme

Buat anggaran jer nak letak banyak mana jangan terlebih jangan terkurang.Cook with your heart.Ngeeehhh!Lepas tu gaul dengan daging dan boleh la perap.Simpan dlm peti es seeloknya.

Air asam:

Air asam jawa (buang biji tapi kalau nak ambik biji terpulang)
Masukkan sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit belacan (optional)
Potong dadu bawang besar
Potong dadu tomato
Potong cili ikut kesukaan (I letak byk sgt haritu.Time makan memang la mahveles tapi dua hari menderita pedih perut)
Nak masam lagi perah asam limau tp I rasa mcm no need dah sbb air asam jawa tu dah mcm lengkap dah.

Daging I panggang dalam oven.Suhu 200 darjah celcius selama 40 minit ngam2 cantik sekali dia garing cantik.Dalam loyang tu sebelum letak daging boleh la letak sikit butter atau minyak masak.Jangan letak minyak petrol.Tragedi karang.Mentang2 la minyak naik doplohsen.Ok sekian terima kasih.

Sila la jamu mata eh jamu selera kalau rasa rajin nak bikin.selamat berjaya!~

Hari kek sedunia

Kita letak hari kek sedunia sbb haritu jer rasa nak muntah pandang kek.Kikiki!

Sehari sebelum Eidul Adha I ada ambik tempahan kek.Motif sebab nak cabar diri sendiri.Actually I ni bukan la baker dan setakat baking utk family kira orait la dan kadang2 jadi bidan terjun tu still consider lepas la.Dan ini pun kes bidan terjun gak ni.

Kisahnya wife my friend nak celebrate birthday anaknya dan mintak contact ngan I kotnya la I ada tahu mana2 baker yg mmg bikin kek ikut tema.I bg contact my friend tp dia xnak ambik sbb dah full katanya.Dan I pulak sbb rasa kesian terus offer diri sendiri.Luckily wife kwn tu boleh letak kepercayaan pada kita.Hihihi.Kalau uolls mesti fikir banyak kali dulu sblm decide nak tempah ngan kita.Hihihihi!Sebab I ni bukan baker berpengalaman pun.

Jadi my customer,ewah,dia nak rainbow kek dan theme birthday party anaknya tu pulak theme Safari.Memula rasa cuak jugak nak membuatnya tp I cuba cabar diri sendiri.Yes.I boleh buat.Bayangkan seminggu hokkey fikir nak deco lagu mana.Dan yang paling ngeri takut tak menjadi seperti yg dikehendaki oleh customer.

Dah la first time nak buat rainbow cake dan resepi of cos la dari internet.Dan idea nak deco tu pun ambik dari hasil carian google jugak dan terus link pd page Kak Azlita Masam Manis.Jadi idea tu dtg dari situ la.A million of thanks pada Kak Azlita yg byk kongsi ilmu masak-masak ni.Memang terbaik la.Dan resepi rainbow kek tu pulak I amik dari blog Kak Azie Kitchen.Takleh nak letak link sbb guna phone je ni tapi siapa tak kenal blog Kak Azie.I boleh cakap antara the best blog la selepas blog Mat Gebu.Hihihi!Memang terbaik la diorang.

Udah la bukan mudah tau nak buat ni sbb 3,4 hari sebelum tu si Soraya demam straight 3 hari tak kebah2.Manja tu toksah cerita la sampaikan rasa nak senget tulang pinggang ni duk kendong dia.Dan hari Sabtu sehari sebelum raya tu,hambik kau,dah nampak apa punca si Soraya ni demam.Rupanya nak kena demam campak.Ikutkan hari Sabtu tu dah mcm putus asa dah sbb maklum la buat kek ni dia kena fokus jugak.

Bayangkan benda yg boleh siapkan dlm beberapa jam je,I haritu sampai setengah hari baru siap.Nak bentuk2kan animals tu kena daya fokus yg tinggi.Itula time buat tiger tu tetiba nampak rupa babi.Terus I buang.Kikikiki.Buat lion la senang.Jadi yg berjaya I buat adalah zirafah (terrer tak trick buat leher ngan kepala je?hehehe),hippo,lion dan ular yg membelit tu.Gajah dengan monyet tu I beli yg dah siap.


Hasil berperang dengan anak yg tak sehat dan inilah hasilnya.Ikut tuan tanah sangat berpuas hati dengan pencapaian diri sendiri cuma kena lebih praktis lagi ni.Maklum la amatur.Kikikiki!




Dan I pulak tak reti nak bajet untuk frostingtu sekali terlebih buat daaaaa.Jadi nak buang sayang so berakhir dengan bikin red velvet kek tapi guna tepung yg segera tu la.Hihihi!Sedap jugak.Nampak mmg comot la sbb ngam2 je cream tu takde berbaki langsung jd manfaat je la setiap ruang yang ada.


Dan pavlova ni pun termasuk dalam tempahan tp yg ni tak risau sangat sbb senang je nak buat cuma kalau ikut sepatutnya I letak strawberry tapi pagi tu suh abah pergi ke Giant sold out pulekkssss.Petang tu baru ada tapi consider sudah terlambat la.Jadi I just letak anggur dengan mempelam.Hihihihi!Tapi orait jugak la plus segala mak nenek beries ni tak mudah sgt nak dapat kat Terengganu ni.Kadang2 nasib ada,kadang2 takde.

So itu la ceritanya.Kepala berat dah ni.Dah nak ting tong maklum la baru lepas buat latihan ilmu hisab.Keskeskes!

Oh ND! Oh DS!

My lil ND ke Islamic Kindergarten so dia dah pandai beberapa do'a pendek mcm doa makan,doa selepas makan dan doa tidur.Alhamdulillah.Walau baru sebulan masuk kindy tu tapi byk dah dia dapat.Membaca pun dah separuh buku dah dan I harap sangat dia dapat membaca dengan lancar before we are going back to Australia nanti.Tinggal beberapa bulan jer lagi.Haritu teacher dia bg jaminan 3 months secara intensif dan In sha Allah dia boleh membaca dan I pun rasa mungkin mencapai target kot kalau tgk dari segi effort dia nak pandai membaca tu.

I bukan apa.Memandangkan kami bukannya nak migrate ke Australia like forever,dan akan pulang juga ke tanah air,jadi I takmau la dia tak fasih berbahasa Melayu.Once dia dah pandai membaca nanti,I dan husband dah plan akan bwk balik sebanyak mungkin buku2 dari sini ke sana untuk ajar dia supaya lebih fasih dan teacher dia pun janji akan bekalkan I seberapa banyak kelengkapan mengajar nanti.Hamboi!

Dan kalau boleh taknak la si Jemah yg sound I waktu Raya haritu marah kalau anak I takleh berbahasa sebab dia ada cakap " Aku meluat hokkey kalau anak2 asyik nak speaking je pastu taknak berbahasa Melayu.Kikikiki!I senyum jer la tapi dalam hati ada gak terdetik "Hamboi,bila tang anak orang sesedap tabur jer ajinomoto tu.Kau yg duk panggil anak kau suh dtg kat kau tu duk sebut COME COME tu takkan bahasa Sanskrit kot".Kikikiki.

Tapi takpe la.Lain orang lain penerimaan.Kalau tak takkan kawan maya I cakap lain padang lain belalang,lain orang lain ragamnya.Ewah!

Takpe takpe.I is cool jer.Moto I senang.Bercakap la selagi mulut tu mampu bercakap.Kikiki!Complaint la selagi ada rasa tak puas hati.Amacam?Orait?

Dan kat kindy ND ni pulak bukan takat belajar membaca jer tp sekali belajar mengaji.Kalau mengaji ni I memang tak mampu la nak mengajar dia sbb yang nak diajar tu 10 minit jer.Lepas 10 minit dia pulak nak mengajar kita.Lepas tu bila marah,mula la sentap.Bila sentap kalau sebut Alif dia hantam Ba.Mau mak dia tak naik darah.Dengan bapak dia pun sama.Kami memang surrender.

Itulah kan kalau dikenang I adik beradik belajar mengaji dengan abah I jer.Belajar sampai lancar baca.Kira sampai tamat la.Tapi perjalanan nak tamat Quran tu toksah cerita la berapa byk air mata kami adik beradik ni mengalir.Takat songkok terpelanting pastu kena merangkak kutip balik tu biasa (ini abang I yg kena).Patut la dah besar ni kdg2 mcm wayar putus pun ada jugak dia ni.Muahahaha!

I ngan kakak I ada jugak kena tp tak seteruk abang I sbb abang I ni spesis suka lawan arus.Sama jugak kalau Abah I ajar membaca.Dah elok2 sebut SA KU - SAKU tapi tetap jugak dia nak sebut SAGU.Memang mendapat la.Kikikiki!

Hai anak oh anak.Keluar satu pattern ni,keluar dua pattern lain pulak.Dia tak sama walau datang dari satu mould.Muahahaha!Mcm DS takleh nak cakap lagi la sebab kecik lagi tp kalau tengok dari membuas tu memang champion la kalah kakak dia.Urut dada I.DS boleh berjalan bertatih umur 9 bulan.Betul2 dapat lesen "P" jalan masa dia genap setahun.Skang setahun sebulan dah pandai panjat sofa pastu joget2 pulak.Alahaiiiiii!Semput haku tiap kali tengok.Turun dari katil cekap tau.Cara dia turun kaki dulu.Bijak tak?Ini lepas dua kali dia buat gimnastik jatuh katil.Alahai!Semput lagi haku.

Kalau kakak dia setahun 2 bulan baru nak bertatih so boleh bayang la umur berapa baru nak pandai rock climbing ni.Tapi kalau part manja,si adik ni mmg champion.Kalau ND dia mcm berdikari sikit.Tapi kalau adik dia takleh tgk I.Nak memerap jer kerja.Dia takleh I hilang dari mata sampaikan I nak solat,mandi,makan semua kena delay.Kalau tak dia meraung nangis mcm kena dera.Sepanjang masa nak kita ada kat sebelah dia je.Bangun sikit dah start la gelabah.Kdg2 nampak I bangun terus campak toy kat tgn.Takut nau org tinggal dia.

Itu yang si kakak macam berbulu sangat kat adik tu.Hihihi!

I can feel you......

                                                       
                                                           Tengok ni.Busy kan saya?



Spek dan tempe dua-dua ni memang tiada kaitan

Harini teringin nak makan tempe.Jadi tak yah fikir panjang hantarkan sahaja khidmat pesanan dan kejap lagi sampailah tempe idaman.Ia la kan.Bagi mengekalkan kecantikan raut wajah tanpa cela setanding dengan botox,rahsianya adalah dengan makan tempe katanya.Hihihi!

Jadi harini bikin tempe masak kicap je.Lepas tempe masak kicap masak,5 minit lepas tu zuppp rasa teringin nak makan tauchu pulak.Isk!Selera apakah ini.No wonder la badan makin membadak.

Dan tadi tengah duk goreng tempe,tetiba a friend of mine a.k.a my BFF call ajak teman dia pergi sepital.I is orait jer sbb skang ni Soraya dah boleh ditinggal-tinggalkan barang 2,3 jam.Maka I beritahu emak nak keluar kejap selama satu jam tapi berakhir dengan 4 jam sebab balik dari sepital kami pergi ke Optical Shop bahasa buku atau kedai spek bahasa aku.

Sajer jer kan drag masa.Hihihi!Walhal amik kesempatan keluar ngan BFF sbb lama dah tak jalan2 dengan dia.Dia pun baru balik dari UK.Takpe.Panjang lagi masa.

Dan td pergi kedai spek yg memang selalu pergi tu la dan I mana reti nak pergi kejap2 dan motif pergi sebab kawan I nak tukar lense spek dia.Calar kat lense dia tu dah tahap mcm lap dengan kertas pasir.I simpati dengan beliau kerana terpaksa bertabah pakai spek sambil ada garisan-garisan tambahan iteww.

Sementara tunggu kawan settle urusan,I pulak meroyan pergi pilih2 spek baru.Sebenarnya niat sudah lama nak tukar spek baru iaitu spek bingkai plastik.Sebab itu jewww yg sesuai dengan diri ini yang agak sophisicated takde kena-mengena.

I tau suami pasti tak setuju sebab spek yg I pakai sekarang adalah spek yg baru je buat sebelum balik Malaysia haritu.Sebenarnya dah pakai beberapa bulan ni,ada satu yg buat I tak selesa iaitu rasa sakit kat tepi hidung.Mungkin hidung mancung sangat agaknya Ah!Tak leh blah pulak rasanya dengan statement ini.Abaikan.

Spek yg jadi pujaaan hati adalah spek yg I dah pakai almost 2 years tapi mungkin cinta kami sampai takat tu je bila ia menghilangkan diri waktu I kat Perth sumpah jenuh duk cari merata tapi tak jumpa.Panjang benar rajuknya.

Dan itulah spek yg ketiga berbingkai plastik yg paling best digunakan sbb sikit tak risau kalau tetiba anak ambik pastu campak kat dinding bagi menguji ketahanan dan I pun sikit takde rasa bersalah bila kadang2 tu letak ia kat bawah bantal.Sbb tahan lasak beb.Kental.Tapi dekat2 dia nak merajuk tu memang ada la mcm senget2 sikit tapi I is OK lagi dengan dia.Sebab cinta kan so everything will be ok trust me honey.

Jadi tadi dah tersangkut kat satu spek ni.Ermm...rasanya ayat sangkut tu mcm tak sesuai dah guna kat sini sbb hakikat I dah selamat beli pun tp mintak nak amik lepas raya walau dia cakap "Esok siap maa".

Motif amik minggu depan sbb takut terlupa sekali I terpakai pastu amik gambar pastu pi post kat FB pastu suami pun nampak,pastu suami pun soal siasat memacam.Eh,bukankah dengan cerita kat blog ni suami boleh baca dan rahsia itu sudah tidak menjadi rahsia lagi.Ehehehe!Takpe.Dia memang takde masa nak baca pun sbb dia ada kat site skang ni 16 hari straight kerja.Weeehooo!

Tapi tak baik tawww membelakangi suami buat spek tak gtau tapi takpe la.Dah I rasa memang penting pun spek baru tu pada I.Hahaha!Amat memerlukan dan tak larat dah everytime bukak spek pastu ada nampak spot mcm jerawat baru nak tumbuh.Tak suka!Tak suka!Dah la kadang2 tu sakit gak.Hmmm....haritu time buat beria nak yang frameless tapi memikirkan lagi kena hati2 jaga.Motif nak yg frameless sbb seumur hidup tak pernah ada tapi last2 atas nasihat salegirl kat situ amik la yg frame separuh.I ekcelli tak suka sgt frame separuh sbb rasa mcm ada dua eyebrow setiap kali pakai.Tapi kedai kat Indooropilly Mall haritu tak byk sgt pilihannya.Kalau nak yg frame penuh pun stok2 tak lawa langsung.

Skang nak show off spek baru tak dapat.Nyesal lak tak snap picture walau beria yg duk jual tu suh amik gambar.Selfie katanya.Maaf la.I ni kekok sket selfie2 ni.Tak gheti sangat.Hahaha!

Tadi I amik jenis Lunor.Katanya spek pilihan Steve Jobs.Motif nak sama?Harap la mewarisi genius Steve Jobs walau kawan kita cakap pakai ni nampak la macam genius walau tak genius pun.Isk!Isk!Isk!Sangat berterus-terang.I sumpah jadi mengkarung baru tau.Muahahaha!

Tapi I pun baru tau psl cap tu.Kikikiki!Tapi rasa mcm boleh recommend la walau bukan sbb Steve Jobs yg pakai tp sbb material dia yang wallah.Ringan dan nampak eksklusif.Dan apa yang penting selain dari kerjasama,mestilah sbb nak selesa.Itu yang paling penting.

Jadi I harap itulah spek yg bakal berjasa denganku untuk masa yg lebih lama sbb tak kuasa wesss nak duk tukar spek jer kerja,

Contact lense pulak I bukan taknak pakai tapi sbb I ni jenis yg nak mudah jer jd tak pakai sgt lense dan satu lagi masalah I pulak,takleh simply test power mata pastu beli.Ngak boleh.Cerewet betul la mata perempuan ni.I kena ukur diameter dulu pastu baru choose mana yg ok.Setakat ni yg OK sikit la I boleh pakai yg daily.Monthly takleh pakai langsung sbb sangat tak selesa setiap kali pakai.Pakai daily punya tu pun tak selesa jugak tp buat2 tahan la bila ada hari yg nampak mcm tak sesuai jer nak pakai spek.

Jadi memang dah nampak sangat la say goodbye awal2 kat lense color2.Takde jodoh kita nampaknya.Baru teringin nak feeling2 mata omputessss.Tak pun contact lense yg buat mata nampak mata bosar mcm barbie doll tu.Tak boleh jugak.Nehi.

Haish!Dan bulan 12 ni,takde aral I akan buat appointment utk bikin contact lense tapi ni yang customade punya.Ini yg tahan sampai setahun baru tukar lain.Nanti dah siap kita share cerita sbb yg tu jenis special sikit.Dah la appointment dia until nak siap dapat tu mkn 2,3 minggu jugak.Lama tu sbb akan ada seorang optometrist khas yg didatangkan erm I don't know dari mana sbb lupa nak tanya.Tapi bukan dari planet Marikh la.Dari Kolumpo kot.

Itu mcm menarik jugak nak dikongsi tp tunggu I siap buat la.So tungguuuuuuuuuuuuuuuu!Dan contact lenses jenis tu kat luar memang dah ramai yg pakai cuma kat Malaysia ni dia mcm still baru lagi.

Jadi dari cerita spek kita berbalik pada cerita tempe tadi.Sebab rasa mcm nak share resepi pulak. (Bajet dia masak sedap sangat lettewww!)


Kalau dah dari awal sebut tempe,bahan utama mestilah TEMPE.


Ini bahan2 I guna untuk menumis tadi.I taktau nak start from left to right or right to left.Tapi I mention jer la yer.

Cendawan butang
Halia hiris nipis
Bawang putih hiris nipis
Cili potong nipis
Bawang besar hiris nipis pendek kata semua hiris nipis la
Serai ketuk dengan ulu lesung tapi itu tak bermakna rumah takde lesung pastu taktau nak guna apa.Guna jer otak eh,guna la apa yg sesuai.
Satu kiub ayam tp guna separuh jer sebab nanti bila tumis semua bahan ni guna minyak sikit jer,api perlahan jer,kita nak masuk sos tiram,gula dan kicap manis.Last sekali sedikit air sbb nak bg ada kuah sikit.Kalau letak satu kiub ayam tu,jadi masin pulak.Tak best.



Tadddaaa!TEMPE goreng kicap yang wallah.Makan dengan nasik panas2.Ini amik gambar separuh ni sbb feeling seni sangat la ni.Hihihi!


There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me