Woleebee Creek

Woleebee Creek hokkey bukan Dawson Creek.Jangan kuat sangat pengaruh televisen.Muahaha!Baiklah.Niat dihati nak cerita pasal tempat2 menarik kat Australia ni tp kita tak banyak lagi tempat yang kita pergi ukur.Setakat ni I baru pusing suku Queensland ( Queensland ni besau),dan 0.00001 Western Australia iaitu Perth.Hahaha!Maklum la namanya pergi stay sampai sebulan kat Rockingham,tp sebulan tu kat situ jer la duduk.Nasib la Rockingham tu kat tepi laut so takde la aku yg jadi lauk.Malam nak balik Brisbane tu baru terhegeh-hegeh pergi Perth City pastu dinner kat Makan-Makan (Malaysian Cuisine katanya).Itu pun ada pergi ke King's Park udah malam tgk lampu jer ler.Huhuhu!Sedey!Tapi takpe.Mana la tahu ada rezeki lagi pakcik tu kena hantar lagi ke sana,kita numpang la sekali.Kikikiki!

Jadi ceritanya suami iolls ni beruntung tau sbb berpeluang ke tempat2 yang orang lain TAKNAK pun pergi kalau boleh.Hahaha!Jangan pandang itu sebagai sesuatu tak best,pandang ia sebagai peluang.Tengok dari sudut positif (tetiba nak motivasi).Hahaha!Ini sebab everytime dia kena pergi tempat2 ni sure suara time bagitahu tu mesti mcm nak nangis.Hihihi!Pak cik tu memang.Dia bukan jenis adventurous punya orang.

Actually banyak dah tempat yg dia pergi tp dia ni cukup malas nak amik gambar.Nak suruh dia selfie memang jauh sekali la.Dia memang tak suka tp kalau I ingatkan suh snap gambar baru dia snap.Hahaha!Maaf la.Ini jenis suami yg kdg2 FB dan segala social media,email yg dia ada pun suruh bini yang bukak.Jadi kawan2 FB dia don't expect boleh tgk sangat la dia upload gambar2 tempat2 menarik yg dia pergi.Memang susah.Kadang2 jer dia letak.Tu pun balik2 yg ada muka bini dia,muka anak dia.Muahahaha!Takpe la.I love the way you are.Eceh!Lain orang lain ragam.My husband dia memang jenis mcm ni dari awal kahwin lagi.Dah masuk 7 tahun dah.Dia jenis semua benda nak I tahu tp ada jugak jenis orang handphone pun takleh sentuh.Ini mcm my friend citer la.Husband dia.Dilarang sama sekali sentuh handphone dia jauh sekali kau nak godek2 isi dalam.Mcm my husband pulak,kadang2 dia pun lupa handphone letak kat mana walhal duk sumbat masuk dlm handbag kita.Ni pun sakit jugak.Hahaha!

Citer pasal handphone mu handphone ku ini,I ni habis benda I bukak I punya FB.Handphone I of cos la FB I,pastu handphone suami pun FB I.Hahaha!Mulalah suami nak tulis apa2 tetiba keluar nama bini.Hahaha!Tp selalunya kalau masuk dlm group family la buat org confius sbb taktau siapa yg membalas sebenarnya ni.Bini dia ke laki dia?Kikikiki!Kalau friends pulak,kawan I kawan dia.Maklum la dari satu negeri sekolah pun dekat2 so kami memang mengenali orang-orang dalam circle yg sama.Hihihi!Lagi dekat bila I kahwin ngan my husband,my cousin pulak kahwin dengan abang my husband.Arghhh!Tak kau pusing2 orang yg sama jugak la.Kikikiki!

Ok ok ok.Takmau citer pasal tu lagi.Ini antara gambar yg di snap suami sepanjang 17 hari dia berada di Woleebee Creek.Perjalanan yang memakan masa selama 5 jam lebih berkereta.Kata my husband tempat ni macam camp.Memang susah nak jumpa kawasan penempatan.


Pandangan sepanjang perjalanan.


Ini kawasan dia buat kerja la ni.Dan kat sini tak susah nak jumpa kangaroo yang berkeliaran.Ala macam tempat kita la.Lembu kambing berkeliaran.Kikikiki.

Tapi my husband cakap takat kanggaroo ni takde apa masalah tp yg agak bermasalah hidupan liar lain.Kikikiki!Apa lagi kalau bukan ular dan serangga-serangga berbahaya.Bahaya dia tu sbb kalau kena memang boleh membawa maut.Nauzubillah.This is Australia.Larikkkkk!


Kawasan tanah lapang sayup mata memandang.No wonder my husband cakap kalau project extend lama lagi boleh mereng sbb asyik duk ngadap benda sama.

Haaaa....sebelum lupa.Kalau nak ke kawasan yg agak ke pedalaman Australia,gunalah perkhidmatan TELSTRA.Ini line ceruk kampung pun sampai so kami takde la terputus hubungan sbb still boleh call dan melayari internet.My husband mana boleh tak tgk anak dia lama2.Jadi Skype tu benda wajib tambah Soraya everytime nampak ayahanda dia kat screen laptop terus menjerit2.Kalau Damia pulak,nampak gambar ic ayahanda pun terus mengalir air mata.Yang tu over emotional sikit.Nak buat lagu mana.Anak2 I ni memang rapat sangat dengan my husband sampaikan Damia tidur peluk baju bapaknya.Bapaknya pulak pergi mana2 tak lupa bwk gambar family.


Kawasan camp tempat diorang menginap.Tempat buat kerja pun kawasan ni jugak.


My husband cakap letih gila buat kerja kat sini dan katanya kalau hujan adalah saat paling gembira sbb hujan sikit pun diorang tak dibenarkan buat kerja.

Tapi masalahnya ni bukan hujan sikit2 ni katanya.Hujan berserta ribut petir.So just lepak kat office jer la.


Dan lagi best siap hujan batu.Hihihi!Kat Australia ni hujan batu ni memang selalu sangat terjadi.Malaysia pun ada jugak rasanya cuma jarang.Tp kat sini agak biasa.Bahaya gak weiii!Mau bocor kepala kalau kena bertalu-talu.Muahaha!


Dah la.Pic last.Mcm ni jer la gambarnya.Hihihi!Tak berapa nak kehijauan.Kecoklatan jer.Hahaha!Tapi kalau I suka jer as long as tempat tu tempat baru yg kita lihat.

Hmmm.....besarnya kebesaran yang Maha Esa.Dijadikan setiap satu2 itu berlainan dan mempunyai keunikan tersendiri.

Tempat2 sebelum ni yg dia pernah pergi Gladstones.Walau dlm Queensland sendiri tp kena naik flight jd boleh bayang tak beatapa besarnya setiap satu state.Kikikiki!Tp takde pic jgk.Dia just snap pic dlm bilik hotel je.Masa puasa haritu kena pergi 14 hari ke Adeilade pun takde gambar jugak.Yg tu pun lagi adventure sbb dari Adelaide kena naik pesawat ringan pulak pergi tempat kerja tu dan bayangkan camp tu sahaja besar tak besar airport ada kat dlm tempat yg sama.Kikikiki!Tapi pesawat ringan la.

Ok la.Nanti kalau ada pic lagi kita story.Suka letak kat sini sbb kalau bosan2 boleh bukak balik dan baca.Hihihi!

4 comments:

rostina76 said...

baca n3 u ni sya mcm baca bebelan kros gak la. hahaha!!!!husb kros pesen gitu jugok tapi yg berbeza dia suka ambik gambar (dio kata bestnyo klu keje photographer national geography…hahaha koyar). tapi gambar hok dia amik kat byk2 pelusuk dunio tu simpan utk tatatapan family je, xdak cam kita nak tepek2 kat blog @fb. adehhhh!!!!gamoknye dorg ni dah g byk tempat jadi dok la jakun cam kita ni. nok2 kena g keje, mana ada excitement mcm kita yg org bwk g lenggang2 kangkung. pepepun mmg boring giler weh klu tempat husb sya tu. semoga dia bertahan la ye demi rezeki anak2. u pun kena bertahan la jugok ye kena tinggal sokmo2

Nastyna said...

hahaha samo pangai laki den.. eh laki I tu fb memang takder, so kaua ada kawan dia nak add, bagi my akaun jer, hampeh tull. and I pun tak pernha log out my fb tu, nak buak nak cek apa, buka la.. mostly ngumpat kami adik beradik jer kat fb tu pun hahahaa.
cumanya...tok laki ambe tu suka ambik gambar lain2 benda tapi payah nak nak snap gamabr bini beliau, nak kena majok2 dulu baru dia snap hahahaa gambar anak2 jer penuh.

Syafinaz Ali said...

Itulah kak ros.dia cakap kalau tak ingat sbb nak cari rezeki rasa mcm nak surrender je duk hadap kerja kat tmpt mcm tu.kdg2 dapat yg dekat dengan bandar,kdg2 dapat tmpt yg jauh giler dari bandar.kikikiki

Tapi kita memang.Setiap tmpt pergi nak snap gambar.Kikikiki.Betul la tu.Jakun tak habis2.Kikikiki!

Syafinaz Ali said...

Hihihihi!Memang lelaki kebanyakan mcm tu kot.Diorang mcm tak minat sgt ngat social media ni.Ewah!Letih gak sekali majuk satu gambar.Kikiki!Asyik muncung je karang tetibe permanent pulak muncung tu haru kau.Hihihihi!~

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me