Tudung ekspress katanya

Tudung ekspress,tudung sauk (Terengganese language : P ) what ever u call,hahaha,akhirnya aku akur dengan permintaan Ariey yang nak sangat aku pakai tudung lagu tu.Tapi malangnya bila dia dah ke Australia sana,baru aku nak tergedik-gedik pergi beli.

Semalam kononnya nak hilangkan stress la lepas test Marketing Research,terus round town pergi Secret Recipe dgn bebudak kelas,lepas tu pergi Tutti Fruity yg baru bukak kat Kuala Terengganu ni,mmg ramai betul orang.Rasa macam nak tergelak pun ada sbb aku bukan suka pun makan yogurt dia tapi menggeletis nak masuk jugak lepas tu sibuk nak pandang2 tengok orang sekeliling.Aku mungkin dapat agak apa yg orang dalam shop tu fikir dan mungkin apa yang aku fikir sama macam yang diorang fikir.Kahkahkah!

Maka memandangkan banyak masa lagi plus time tu adalah waktu solat Jumaat,terus usha ke kedai tudung Ariani.Dapat spot parking yang baik punya dan kalau hari biasa probability nak dapat parking betul-betul kat depan kedai memang ibarat menanti tiang elektrik keluar buah la.Mmg kalau bernasib baik sgt baru dapat tapi memang kebanyakan masa aku memang tak cukup bertuah.Jenis aku ni,kalau kedai yang susah sangat nak parking,lepas tu jauh pulak tu,memang aku surrender la.Tak pergi beli pun takpe.Motto orang cepat putus asa.Hehehe!Kalau parking ikut suka hati nanti dapat surat chenta pulak.Tak kuasa aku nak kayakan lagi MBKT tu.Ptuih!

Maka pergilah pilih-pilih tudung.Mak aih!Mahal betul tudung kat sini.Plan asal teringin nak tudung yg macam Wardina pakai tu.Ala yg mcm selendang tu.Paling latest la setakat ini.Sekali harga sehelai sampai RM500 ++.Terkesima aku.Gile punya harga.Kalau rasa nak sgt,kena start menabung la ni.Nyesal pulak tak start menabung dari kecik.Hihihihi!

Eh!Siap buat membercard lagi.In case next time nak beli lagi,kurang2 dapat la diskaun sikit.Hihihi!Tadi masa Skype dengan Ariey aku tunjuk satu je tudung kat dia.Tanya dia ok ke tak.Dah member tu cakap ok,kira orait la tu.Lagi 4 aku tak tunjuk.Kikikiki!Keji.


 Kita kasi test dulu.Bila pakai aku rasa ok la cuma rasa mcm pelik sikit.Maklum la dah terbiasa dengan shawl,pashmina,tudung bawal segala,skang kita biar cinta beralih arah pulak.Apapun,I like.Hahahaha!

Takpe la lambat sikit dari orang.Orang lain dah bertahun-tahun nak LIKE.Tapi aku baru nak sibuk LIKE.

Leaving on a jet plane

21 March 2012-Akhirnya tiba juga hari keberangkatan Ariey ke Brisbane,Australia.Setelah segalanya selesai dan aku rasa tempoh untuk visa kami anak beranak tu mengambil masa lebih kurang 2 bulan.Fuh!Mmg lama dan yang menyebabkan proses yang agak lama itu salah satunya adalah Damia.Itu kalau ikut kata doktor yang in charge untuk medical check up tu la.Kalau dia tipu maka aku pun tipu sekali la.

Ini kerana menurut doktor tu,untuk visa yang melibatkan minor (baby) ni mmg rumit sikit dan aku tak pulak tanya further info sebab time tu dah penat sangat dah.Bayangkan menunggunya nak dekat 1 jam tapi jumpa doktor tu aku rasa 5 minit je kot.Heh!Tapi takleh salahkan diorang jugak kalau dah time tu jugak berduyun bebudak yang study overseas pun ramai yang datang untuk medical check up.So kiranya that day kitorang mmg wrong timing la.

Makanya setelah selesai segala,kami bertolak ke airport KT ni dalam jam 2 .30 ptg.Actually flight pukul 4.15 ptg tapi pergi awal jugak.Awal tak awal,rupa-rupanya ngam2 je masa.


Ini sahaja barang yang Ariey bawak.Memang tak banyak pun.Beg je nampak besar.Lepas tu pergi check in.Waktu ni la baru ada problem bila beg Ariey terlebih muatan.Kita kongsi sikit info.Memandangkan untuk permulaan ini Ariey pergi seorang dulu without parasit dia ni iaitu aku dan Damia (parasit sbb tak pernah TAK follow setiap kali suami kemana-mana.Hahaha!) maka Ariey decide untuk check in terus luggage dia ni direct ke Brisbane.Lagi mudah sebab tak payah check in lagi sekali bila sampai KLIA nnt.Dan yang menjadi masalah pulak bila flight Ariey bukan yang direct ke Brisbane terus tapi still kena transit ke Singapore dulu.Bila timbang tu,mak aih!31.7 kg.

Dah terlebih-lebih pulak beratnya.Maka sibuk la suami-isteri duk adjust balik isi dalam beg tu.Tiket yang Ariey dapat adalah tiket economy class maka jika kita decide untuk check in terus luggage kita direct ke Brisbane,maka had berat yang dibenarkan just takat 23 kg sahaja.Adjust punya adjust,lepas timbang turun sampai 27 kg.Chait!Sikit tak membantu maka dah terlebih tu,kena caj lagi RM50 dan takleh check in direct.Lain la kau naik business class.Bwk lesung batu dalam beg tu,berat lagu mana pun lagi,mungkin still dapat adjust lepas kot.Oh!

Ini bermakna Ariey kena check in lagi sekali kat KLIA.Dan mengikut cerita suami aku tu la,lepas check in kat KLIA tu,dah tak yah check in lagi.Kiranya check in sampai Brisbane terus sebab dah kira masuk penerbangan antarabangsa.So Ariey just lenggang kangkung je la ke Singapore then dari Singapore terus ke Brisbane.Orait la sebab gap antara satu penerbangan ke satu penerbangan tu tak lama.Kalau lama,mmg kesian la dekat suami aku ketipang payung tu.Dah la sakit gigi.Olololo!Sian dia.Heks!

Tang ni la berpeluh-peluh aku.Dah la berbaju kurung bagai ayu kemain.Maklum la nak pergi hantar suami pergi obersi.Cis!

Dengan aku yang selebet habis plus lencun dengan peluh semua tup tup...eh..sampai pulak dua orang makhluk kat bawah ni.Dah aku pesan jangan datang.Kahkahkah!Aku bukan apa,jatuhlah reputasi aku yang brutal andai terjadi drama air mata.Sob!Sob!Sob!

Tengok tu siap bawak kamera segala.Cis!Siap cakap bukan senang wooo nak dapat moment macam ni.Paling takleh blah,yang depan ni siap nyanyi lagu Tenda Biru.Isk!Bahagia sangat la tu nak tengok aku nangis.

Maka bila dah datang dua jebon ni,mmg sah2 la lebur adengan romantis aku suami isteri.Nak big hugs pun dah segan.Kiss tu lagi la.Time Ariey kiss aku siap ada sound effect kat belakang,"Wooo!!Wooo!!Wooo!!."Apa diorang ingat ni datang tengok bola ke apa???

Masing-masing cover perasaan.Uhuks!Hanya tuhan sahaja yang tahu.

Cuma disebabkan Damia tidur dari mula2 datang tadi,maka drama air mata mmg tak ada la.Kalau tak mesti semua sedih tengok Damia la sbb dia mmg rapat sangat dengan ayahanda dia ni.Mahu tak rapat kalau setiap hari berkepit berdua.

Mertua I,mommy dan kakak ipar Tengku Sarena yang gigih datang walau separuh hari dah spend kat rumah mommy hari ini.Thank u untuk lunch yang sungguh superb.Hehehe!Aku kalau bab makan nak superb2 jer.Hehehe!

Ini parents aku pulak.Ma dan abah.Eh,macam berjanji pulak tudung mertua dengan mak aku ni,dua-dua pakai color purple.Heh!


Ini perbincangan suami isteri la pulak.Takkan nak cerita jugak intipati perbualan kami.Hahaha!Seperti biasa la,bila dah nak berjalan jauh tu,haruslah banyak pesanan penaja yang nak disampaikan.So dengar je la.Layanzzzss saje!"Statement last,agak2 kredit kad yg supplementary tu bila dinda dapat?"soalan keji dari aku untuk suami.Hahaha!Mmg trauma habis Ariey lepas tu.

Lepas dah tinggal pesanan segala,Ariey angkat bag dan get ready nak ke pergi sbb mmg time tu dah dengar last announcement untuk penerbangan dia.Orait la kalau naik MAS.Tak la kelam-kabut mcm Air Asia.Tapikan Ariey sikit punya laju nak pergi.Aku pun dah mcm curious pulak.Bayangkan dia boleh hugs semua tapi aku takat kiss pipi je.Eh!Dah macam kurang kasih sayang pulak rasa.Hahaha!Pastu laju2 je jalan dia sikit pun tak toleh2.

Mmg first impression aku mengatakan,"Mak aih!Bahagia sangat nak tinggal Malaysia".Hahaha!Fikirku dengan begitu negatif sekali.Gila keji.

Tapi lepas tu aku call dia.Oh!Patutlah nak pergi cepat-cepat.Rupanya sudah hujan didalam kompleks airport tu.Hohoho!Sampai dah macam takleh nak berbicara dah.Oh!Taip laju-laju sebab aku pun rasa mcm sedih jugak ni.

Hmmm.......doaku,semoga perjalanan suamiku dilindungiNya dan moga Allah swt permudahkanlah segala urusan.Amin.

Dan Ariey,jumpa kamu di Brisbane nanti in June.Insyaallah.Hmm...kalau bukan sebab aku still ada lagi balance pengajian,mmg confirm sekarang ni aku sedang menikmati orange juice didalam Singapore Airlines sambil layan movies.Cis!Tingginya cita-cita.

Dan doaku start harini,please la jangan beli tiket untuk aku dengan Damia nanti nak transit2 macam ni.Noooo!!Mmg azab.MAS pun ada apa direct terus ke Brisbane kataku dengan penuh harapan,puh!dapat tiket direct,puh!.Berjalan jauh dengan membawa baby seorang diri mmg sangat susah untuk aku.Lain la kalo anak aku tu sopan santun dengar cakap.Kalau dah bangsa tak reti nak duduk diam dalam flight,perjalanan 8 jam pun memang rasa macam perjalanan dua hari.Dan anak aku jugak mmg yang jenis tak suka pakai safety belt.

Sekian. 


La!La!La!La!La!

Percayalah bahawa salah satu perkara yang mampu membuatkan aku rasa nak terajang tong sampah bawah meja study ini adalah bila internet slow takde tahap sbb otak tak mampu dah nak samakan dgn tahap apa.Eh?Nak jugak letak.Ok.Aku bg la tahap satu.Ibarat budak darjah satu br start sekolah. Dan ibaratnya kalau lawan lari 4 x 100 antara siput babi dengan cicak tokek,probability cicak tokek nak memang adalah amat besar.Umpamanya siput babi itu internet dan cicak tokek tu engkau la (mana yg tengah baca entry sampah ni).Nak match tu tak sekufu langsung.

Maka hari ini dengan penuh ikhtizam dan kerajinan yang amat tinggi,aku dah enroll semua subjek yg ada.Hakhakhak!Itu pun nak bangga walhal tepat jam ini actually uollls,semester ni dah masuk week yang ketiga.Pathetic tak?Sila menyampah sekarang.

Haihs!Semangat untuk score semester ni dah ibarat macam dibawa angin bayu.Lalu layu.Eh,dimana janji manismu sebelum dapat Ford Fiesta sebijik haritu?Cepat betul layu.Iyalah kan,kalau dah dasar pemalas.Ok,ok.Back on track balik.Sebab taknak janji tinggal janji la ni aku kuatkan jugak semangat dengan upload semua nota,beli semua buku termasuk magazines (ini tambahan in case tetiba meroyan sbb stress melampau).

Ingat tak hazab ke tahan ngantuk akibat pil allergic yang aku wajib makan selagi tak habis 30 bijik.Nasib satu hari sekali harung 4 bijik.Kurang la hazab dia.Kalau tak,macam semalam.Sampai org sembang pun aku dah mcm tak pay attention dah.Mmg hebat la penangan ubat tu.Cuma yg tak bestnya,bermula semalam dan seterusnya doc advise agar aku wajib standby pil ni kemana sahaja aku pergi.Oh!Dah kulit manja nak buat macam mana.Ahaks!

Percayalah,untuk diri aku mmg sukar sungguh nak belajar secara tekun.Susah weh.Nak fikir anak lagi,suami lagi,diri sendiri lagi,ikan sekilau yg aku bela lagi.Banyak ok komitmen aku.Aku takut aku tak dapat bahagikan kasih sayang aku secara adil kat diorang ni.Kalau sayang laki lebih (of cos la) nnt takut kurang pulak kat anak.Kalau lebih laki dengan anak,abis macam mana dengan ikan aku pulak.Arghhhhhhhhhhhhhhhh!!

Memang sah dah macam lagi 3% nak jatuh sewel ni,baik aku stop menulis sekarang.Ok.Bye!

Luahan hati seorang wanita yang feeling super woman tapi pancit ditengah jalan.Oh!

Selalu feeling super woman tapi hakikatnya,sila remove word "super".Tak berapa nak super jugak sebenarnya I ni.Perasan je lebih.Kuikuikui!

Minggu yang sangat hectic.Totally exhausted.Rasa nak pitam.Tapi kadang2 mmg terjadi the real nak pitam tu such as kepala rasa mcm terhuyung-hayang for a few minutes pastu rasa bling-bling kat mata,pastu for sure rasa tak best la.Tapi selalu andai sendiri sbb diri tak cukup rehat.Tapi tadi lepas Dr.Fadzillah nak check blood pressure,baru tahu I ni dah ada low blood pressure.Dah start feeling tua disitu walhal mmg pun.Nak buat mcm mana selalu ingat umur baru 18 tahun walhal dah 28 dah pun.Slap pipi I kuat-kuat.Dasar~

Kejap je masa berlalu.Dah masuk minggu ketiga.Ada lebih kurang 10 weeks to go before final.Pffftt!This semester mmg agak busy.This semester juga kena handle at least one program for club.Until now byk lagi yg tak discuss lagi.This Tuesday dah ada 1st test untuk Marketing Research dan ada 3 assignments yg perlu settle.Esok ada discusion.Sangat penat.Jumaat baru ni ada buat makan sikit secara kecil-kecilan la untuk kawan si Ariey.Special request so gagah diri buat jugak walau penat sbnrnya.Tapi takpe la,janji semua happy.Sabtu pulak baru ingat nak stay kat rumah je nak settle segala kerja rumah yang asyik bertangguh.Sehari dua ni cuaca panas so sangat sesuai cuci baju secara pukal.Dan bila cuci baju secara pukal haruslah baju yang nak dilipat dan di seterika tu ibarat gunung tingginya.Nak delay lagi for tomorrow rasa nnt lagi kritikal sbb mana lagi nak settle asssignment,mana lagi nak study for test.

Oh!Banyaknya benda nak kena settle.Itu yang I tersentap sangat haritu bila ada seorang classmate jugak yg pertikai apa yang menyebabkan I penat sangat sampai asyik nak mengeluh.Kadang-kadang I mmg cuba tak mahu mengeluh tapi tetap berlaku luar dari sedar tapi bukan pengsan.Kalau pengsan pastu nak pot pet pot pet jugak itu meracau namanya.Apa yang berlaku pada I time tu,bercakap je tak sedar tapi mulut duk ngap,ngap,ngap makan tanpa rasa bersalah so kira sedar la tu.Tapi serious la lately asal balik rehat kat umah sewa,mesti rasa nak tidur.Dapat lelap 10 minit siap mimpi sikit tuh dah kira heaven sesangat la tuh.Asal sibuk sangat nak mimpi bagai,sbb I ni jenis kalau tidur masuk mimpi tu baru la tidur namanya.Kalau lelap tapi duk dengar jugak suara si Chah dan Jet tu kira x tidur la namanya.Pejam mata je.

Ingat malam ni dapat la settle apa yg patut tapi Ariey pulak nak tengok bola Piala FA Terengganu vs Perak.Live kat TV ada tp merenyam nk pergi jgk stadium nak ambik feel katanya.Lepas tu kakak ipar call pulak gtau dia dah masak for dinner so kiranya I just datang makan je.Nak ditolak rasa mcm tak best pulak sbb orang dah siap semua maka berangkat je la kesana.Dah la harini the whole day asyik menggaru macam monkey bosan tak tahu nak buat apa.Garuk-garuk sambil fikir apa aktiviti nak dibuat.Hmm...pergi klinik kena cucuk satu jarum allergic katanya tapi taktau mkn apa.Seingatnya mkn makanan dari rumah je.Tapi taktau la kot-kot la allergic biskut pulak skang nih.Sungguh tak relevan.

Busuk-busuk tunggu bola habis kol 11.30 mlm baru balik pick up anak bini terus balik rumah.Jalan jammed sbb bertembung mana yg baru balik tgk bola,yg pergi konsert lagi,nak buat macam mana.Orang Terenngganu sekarang lapar hiburan.Heh!50,000 katanya yg dtg konsert tapi kalau ikut logik tmpt terhad mcm tu xtau la muat tang mana.I tgk update kat tv tu.Pengacara dia la yg announce.Sikit I tak heran.Tak kuasa mak duk himpit-himpit reramai mcm tu.Berlengas ketiak ok.

Penat layan Damia yg merengek sbb ngantuk,penat tunggu suami.dan lagi penat duk dengar pot pet dia yg menyesal pergi tgk bola malam tu.Itulah bini dah warning dah.Taknak dengar.Degil.Hahaha!Kalau tak pergi tadi confirm kain baju siap jemur,siap lipat,siap seterika lagi.Ini kalau dah start kol 12.30 mlm baru nak buat,ok,I stop pukul 2.30 pagi sbb dah rasa mcm berat kepala pulak.Ada sikit lagi yg x siap tapi takpe,esok boleh settle.

Dah guling2 atas katil,mata pulak xnak tidur,terus bangun,on laptop,pastu buat sesi luahan perasaan kat blog.Hahaha!Kononnya hilang la stess dgn penat tu,tapi tambah penat ada la.Pasni paksa tidur je la sbb esok kelas pukul 10.00 pagi.Huargghhhh!Buat-buat menguap.Orait la.Chow!

P/s:Takyah ambik pengajaran sbb takde pengajaran pun.I ni hanya best utk diri sendiri je dan tidak mampu untuk membestkan orang lain jugak.Erk!

I tahu kalau sesape tgk pic nih confirm lagi stress.I mmg suka stresskan orang lain sbb sakit hati bila stress sorg-sorg.Tapi tuan punya diri dalam pic ni tak stress pun siap jerit lagi,"Ninos,ninos.Anya emme".(Ok.Translate sendiri).Balik-balik tiap kali attack ini terjadi,I pulak yg kelam kabut.So stress!

Dinner with ajk GPS

Sila senyum sekarang...............sbb aku just nak gtau aku adalah Setiusaha Kelab Pengguna Universiti Malaysia Terengganu.Malas macam ni pun boleh jadik SU.Hairan!Hairan!Hahaha.Gelak* Ok.Tak kelakar.

Jadi demi meraikan kejayaan bebudak ni time jualan waktu konvo tahun lepas,tahun lepas punya cerita ok tapi tahun ni baru nak celebrates.Memandangkan semester baru start so masing-masing tak busy sangat,jd kitorg planning untuk "makan-makan".Setelah di survey tempat maka aku decide untuk bawak bebudak 18 orang ni ke Ri-Yaz Heritage Marina Resort untuk sesi ber'steamboat' sampai lebam.

Untuk steamboat hanya dioffer pada hari Sabtu sahaja dari jam 6.30 petang until 10.30 malam.Caj adalah sebanyak RM38/person.Memandangkan aku ada kad Ri-Yaz,so setiap sorang dapat discount 20%.Kira orait la tu.Total dgn gov tax & service tax,adalah dlm RM34/person.Iklan tak berbayar.LOL.



Orait.Diorang bg meja paling hujung sekali dan sgt dekat dgn meja buffet.Thank you sbb sangat privacy * cover.Sigh!Padahal dlm diam thankful sbb dekat meja buffet so tak perlu lintas meja orang lain untuk ulang-alik banyak kali.Hahaha!I know buffet tak kesah nak ulang-alik seratus kali pun orang tak kesah cuma rasa sangat selesa tanpa perlu tiap kali nak top up makanan kena cakap kat orang meja sebelah",Excuse me",pastu orang meja sebelah tarik kerusi sbb bumper besar tak muat nak lalu.Itu untuk kes kalau laluan tersekat la.Hahahaha!Advantages ini jugak aku gunakan untuk mintak byk kali ice cream perisa mint tabur chocolate rice byk2 secara banyak kali sikit pun tak malu kat bdk yg baik hati sbb rajin layan aku.Hahahaha!


My hero dengan little princess yang malu sgt sampai taknak tengok pun orang yang duk tegur dia.


Geng meja sebelah.Berbaloi-baloi bawak diorang nih.Hehehe!Tak membazir wa cakap sama lu.Sapu bersih.

 Ini meja kami.Sibuk nak bergelak ketawa je dari makan so memang kalah la dengan meja sebelah.Surrender awal.Hahaha!Dan sbb aku pun busy duk layan Ku Sarah tu sampai rupanya time nak balik tu baru aku perasan yg aku x sentuh pun steamboat tu.Sibuk duk tuang untuk Ariey je.Nak buat mcm mana kalau malam tu aku yg paling kepoh sekali.Pot pet pot pet je keje.Hahahaha!Sampai makan tak ingat.


Ok.Memang tak byk ambik gambar.Nak ambik gambar mcm mana kalau kejap2 si Damia ni nak phone nak main games.Dah la susah betul nak snap pic dia.Kalau 10 snap,2 je yg elok.Eiii,geram betul.Apapun,happy sangat bila tengok semua orang happy.Next program kalau berjaya lagi,kita boleh datang lagi.Dan rasanya aku puas hati la makan kat sini walau kalau ikut choice untuk steamboat tu tak la sehebat di KL,Penang or Sabah sana tapi kira orait la kalau nak compare tmpt lain area Trg nih.Since benda ni pun mcm baru jugak kat bumi Terengganu ni,pada aku berbaloi la juga plus yg paling aku suka adalah sbb sangat privacy.Tak ramai orang sangat dan tempat dia yg outdoor tu sangat nyaman dan selesa cuma yg nak entertain orang tu,balik2 nyanyi lagu sama.Hihihi!Aku rasa kalau takde lagi bagus barulah best nak bersembang.Ini masing2 cakap mcm nak menjerit.Dah la aku saje je suruh anak sedara aku p cakap kat mamat tu kononnya birthday aku malam tu walau tak sbnrnya tapi sekali dia buat announcement macam sendiri cakap sendiri  je nk dengar.Kahkahkah!Tapi padan muka aku sbb menipu.

Tapi apa pun untuk semua ahli Kelab Pengguna UMT dan nama club pun dah tukar baru GPS rasanya,korang semua mmg ROCKSS!!Bye~

Hidup penuh masalah adalah fasa hidup yang paling tidak best untuk dilalui~

Aku quote ayat sendiri (mengada-ngada bajet penulis nak quote-quote bagai.Hahaha!)

"Kadang-kadang kita rasa orang bermasalah dengan kita tanpa kita sedari hakikatnya kita sebenarnya yang bermasalah dengan orang lain"

Ini realiti tapi jarang orang nak mengakuinya.Banyak situasi aku berhadapan dengan kawan yang jenis balik-balik nak salahkan si X yang asyik dengki kat dia,balik-balik nak salahkan si Y yang tak puas hati dengan dia,balik-balik nak salahkan si Z yang rimas tiap kali pandang dia.Asyik balik je tak pernah nak pergi.Bukan seorang yang aku jumpa tapi beberapa orang.

Campak la dia kat mana pun.Negeri X,negeri Y,negeri Z.Kerja dekat X,kerja dekat Y,kerja dekat Z.Belajar dekat X,belajar dekat Y,belajar dekat Z.Isu dia sama je.Mesti ada orang yang tak suka dia.Hehehe!Dan hari ini aku nak bercakap dari apa yang aku nampak dan apa yang aku fikir.

Dari mana aku tahu dia ni ada masalah of cos la dari FB.Kalau dah asyik up status tak puas hati kat orang X,orang Y dan mungkin orang Z,kadang-kadang datang juga rasa rimas aku lebih-lebih lagi kalau diluahnya straight kat aku.

Jujur aku cakap kalau kawan/relative yang datang luah kat aku pasal benda permasalahan orang yang tak puas hati dengan dia,untuk 1st time aku mmg akan lahirkan rasa simpati yang tinggi.Bila berlaku kali kedua,ok fine,masih lagi berpihak pada dia tapi kalau masuk 3rd time,pasti yang berlegar kat dalam kepala otak aku haruslah,"Siapa yang bermasalah sbnrnya ni?Ntah-ntah kau yang bermasalah".

Aku bagilah example seorang teman aku waktu sekolah dulu.Lately,eh,aku rasa bukan lately tapi mmg dari dulu tiap kali baca status FB dia mmg selalu sgt dia up entry yang marahkan seseorang.Mula-mula rajin la nak membalas balik kononnya bg semangat la kat dia.Chait!Tapi kalau dah mcm selalu sgt naik muak juga rasanya dan waktu tu la aku mula berfikir.Dan terus buat hipotesis sendiri yang mengatakan sbnnrnya kawan aku ni sbnrnya yg psycho sbb mmg dari sekolah dulu dia ni jenis yang suka sound orang,tak boleh tengok orang lebih dari dia mula la nak sinis-sinis dengan orang,dan aku rasa mmg perangai tu terbawak-bawak sampai sekarang.Tak ubah-ubah walau tinggal dua tangga lagi nak masuk 30.

Dan benda sama jugak berlaku dengan teman kolej aku.Dia ni pulak tak suka sgt ambik tahu pasal orang cuma kalau orang sibuk pasal dia,siap tunggu tadah telinga je la.Dia punya mulut kalau nak maki orang balik mmg lagi hebat dari mulut longkang.Dasyat.

Dan contoh kedua-dua makhluk ni la sampai sekarang aku tengok dari dulu sampai sekarang tak berubah perangai.Dan yang pasti diorang mmg ingat diorang betul dan sikit pun taknak muhasabah diri sendiri kenapa tiap kali kemana-mana tak kesah la tmpt X,Y,Z pasti dia ada masalah dengan orang.

Teringat dulu zaman kolej aku pun pernah bermasalah dengan orang.Hahaha!Punca permasalahan adalah sbb diorang tak puas hati kat aku sbb aku couple dengan Ariey.Diorang sungguh-sungguh cakap Ariey tu player dan suruh aku dumb si Ariey tu la.Oh!Kalau ingat balik sumpah aku rasa nak tutup muka dengan bantal sekarang.Tapi nak menaip susah la kalo mata tutup nnt delay pulak entry ni.

Makanya bila aku dan Ariey declare merpati dua sejoli,maka mmg hebat la ignorance dari beberapa makhluk kat kolej ini.Macam-macam kata kutukan yang aku dapat kononnya cakap tak serupa bikin.Dulu kononnya nak main-mainkan mamat tu tapi sekali bercinta.Haish!Tapi apa yg korang nak susah hati sangat?Dah jadik laki aku pun dah sekarang mamat tu.Hahaha!Patutnya diorang ni patut susah hati dengan sorang kawan korang tu yg tabur fitnah kat aku siap roomate sekali dapat taik.Patut la beria burukkan aku rupanya dulu bekas mata air laki aku.Hihihihi!Nasihat kat aku dosa cakap phone dgn lelaki bkn muhrim dimalam hari,terus aku insaf time tu jugak.Tapi mmg betul ada kebenarannya sbb mmg dosa pun tapi sakit hati juga bila Ariey cakap perempuan tu lagi dasyat duk call dia ajak gayut on the phone sampai Subuh.Hmmm,aku pun tak pasti dia nasihat tu atas dasar prihatin pada seorang kawan atau sakit hati..Aku rasa sakit hati sbb lepas aku declare dgn Ariey tu,dia terus ignore aku sampai aku pun tak tahu punca siap member-member dia sekali ignore aku.Dasyat.Hahahaha!

Dan time kolej tu je la aku bermasalah dengan orang tapi bukan permasalahan yg aku create pun dan until now aku dah maafkan orang-orang tu dan sekarang ini baru aku nampak mereka begitu terhegeh-hegeh sekali nak berbaik dengan aku.Sorry la.Bukan jual mahal.Bukan juga sbb aku masih sentap atau apa.Takat kawan biasa tu boleh la.Teman tapi mesra tu rasanya tak kot.Hihihi!Bukan berdendam tapi aku rasa kau dan kau mmg aku tak selesa pun untuk ada connection as a friend yg lama-lama sekali nak tanya khabar.Cukup sekadar senyum bila bertembung mata dimana-mana tu cukup la.

Namun dari situ pengajaran untuk aku adalah supaya sentiasa berhati-hati dengan setiap tindakan yang kita buat.Zaman sekolah rendah aku dari darjah 1 sampai 6,sekolah menengah dari form 1 sampai form 5,mana ada aku bermasalah dengan kawan-kawan.Ada yang masih lagi berhubung walau sekarang masing-masing dah ada life sendiri.Baik teman dari sekelas,kelas sebelah semua masih berhubung.Masih utuh ukhwah itu.Aku pun masih meraikan perkahwinan mereka sekiranya mendapat jemputan.Mana yg menjemput tapi aku tdk dpt hadir,itu adalah kerana aku mempunyai urusan lain yg tak dapat dielakkan.

Meraikan bersama sewaktu mereka menerima cahayamata dan begitu juga aku.Aku masih menerima kunjungan teman sekolah,teman yang bukan satu sekolah (anda tahu siapa anda),teman sewaktu bekerja dan teman dikolej dan universiti.Tak ada masalah.Nehi.

Sebab itulah aku kata,kadang-kadang kita rasa orang bermasalah dengan kita tanpa kita sedari sebenarnya kita yang bermasalah dengan orang lain.Maka silalah muhasabah diri kita sendiri dahulu sebelum nak blame orang.Sekian.

Pos khas buat Ibu Yang Garang

Ok.Seperti yang diamanahkan,since kamu tak dapat pulang ke Terengganu celebrate birthday ma,so aku arrange la segalanya except surprise dinner di Ri-Yaz.Don't blame aku sbb dua kali aku booking pastu cancelled last minute,first sbb tahlil di rumah Pakcik Ismail dan kali kedua to'ki Pasir Panjang punya tahlil untuk arwah Abang Nuar.

So ini adalah presentnya,

Ini pulak isinya,


Dan ini pulak keknya.Potong malam yg aku buat kenduri doa selamat.Mintak tolong mok su belikan.Kek Secret Recipe.No choice.Macam piranha sorang2.Tak sampai 10 minit kek dah tinggal papan.Hahaha!Aku pun tak sempat makan.Takpelah.Janji semua yang ada malam tu happy.Ma pun happy.Surprise sgt la kononnya itupun sbb Long yg remind aku kek ada kat dalam bilik.Kalau no one masuk bilik tu harus sampai pagi la org tak sedar kek tu.Hihihi!Orait.Itu aje.Seperti yang diamanahkan : )


P/s: Aku pun bg perfume.Tahun ni byk pewangi je la present ma dapat.Maksu belanja pergi spa.Ok.Sekian.
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me