Ingat nak buat wordless sekali type panjang pulak!

Hari ini siapkan dua biji Double Chocolate Indulgence Cake.Seperti biasa selalu rasa superwoman.Bila perasan superwoman dia duk lengah-lengahkan la masa.Start lambat buat kek siap pun lambat jugak.

Bila siap lambat,datang la lenguh kaki la,mood kelaut la,bla bla bla.Topping atas tu jam 10.30 malam baru start buat.Tak berapa nak smooth pulak malam ni kejadian dia.Tapi takpe la janji dah puas hati yang dalamnya bila menjadi segala.Ini memang double choc tau.Dalam ada dua lapisan milk chocolate dengan white chocolate mousse.Kat luar salut lagi dark chocolate.Muahahaha!

Harap customer puas hati makan esok.Ok tuan tanah tidur dulu.Esok nak keluar meniaga.Muahahaha!


Mother In Law Tongue

Setiap hari kita,celik je mata harus ucapkan syukur kerana Allah swt masih bagi peluang untuk menikmati hari bersama insan tersayang.Alhamdulillah.

Permulaan pagi doa kita agar dipermudahkan segala urusan pada hari ini.

Dan setelah selesai segala urusan denganNYA,mulakanlah selesaikan urusan dunia pula.

Rutin harian biasa saya,mcm biasa,masuk dapur siapkan bekal anak sekolah,siapkan breakfast untuk diri sendiri,siapakan breakfast untuk Cik TDS.Breakfast dia banyak ambik masa sbb selalunya dia request nak nasik.Breakfast dia sama je lunch atau dinner.Truly Asia punya perut ni sepanjang masa nak nasik.Kalau cereal ada juga kadang-kadang itu pun lepas mak dia cakap nasik takde.Kemudian kemas rumah yang cuma ambil masa tak sampai 10 minit pun sebab besar sangat.Hihihihi.

Lepas tu check beg sekolah anak,ini selepas segala urusan diri dah settle la ni yer sbb saya jenis mandi awal pagi sebelum solat Subuh dan sebab itulah perjalanan hari kita akan dirasakan panjang kalau kita amalkan bangun awal.Tapi bohong la kalau tak pernah sambung tidur lepas Subuh.Selalu juga buat dan biasanya time hujung minggu dan cuti sekolah.Weekdays pun ada juga kalau rasa ngantuk sangat maklum la Subuh jam 5,anak masuk sekolah 8.45 jadi panjanggggggggggggggg sangat baki masa tu.Itu kenkadang curi masa jap membuta.

Harini sebenarnya nak cerita pasal bunga.BUNGA?Ya,bunga.Cerita bukan berkisarkan musim bunga atau temasya bunga (yang aku terlepas pergi last year sebab suami kerja) Dan sejak dua menjak ni takde angin takde ribut tetiba suka menghias bunga didalam rumah.Niat asal nak dapat oxygen lebih sket untuk human being kat dalam rumah ni.Owh!Kukuh betul statement ni.Tapi serious.Cuba korang guna statement ni macam yang saya guna kat suami saya.Berjaya tau sebab lepas tu dia tak question dah bila saya beli bunga.Muhahahaha!


Taaraaa ini antara bunga yang menghiasi vase cantik saya (vase tu orang bagi).Dan kesemua bunga ini saya beli kat Wollies atau Coles je.Ambik pulak yang range harga antara $10-$15 jadi don't expect bunga tu akan bertahan lebih dari dua minggu disitu.Sbb masuk je seminggu lebih ia dah tunjukkan simpton nak layu.Uhuks!Padan la dengan harga yang di invest kan tu.

Nak tahan lama beli la yang sejambak $60 tu.Muahahaha!Lawa memang lawa dan lebih tahan lama namun cuba anda berfikir sejenak,bukankan dengan $60 itu kalau darab tiga shopping pulak online website kat Malaysia,berapa helai tudung awesome yang anda boleh grab dengan happy nya?Muahahaha!

Oh toksah nak duk membazir.Kikikiki.

Dan minat sehangat taik ayam tu kejap je datang sebenarnya dan sekarang dah hilang dibawa angin lalu.Dan sekarang datang pula semangat nak menyahut usaha kerajaan (Malaysia ke Australia) dalam langkah berjimat cermat,dan kini saya mendapat ilham baru.Tapi bukan dari buah fikiran sendiri pun.Ini idea Kak Nora yang sangat pakar dalam tengok segala jenis tumbuhan ni tapi dia Cikgu Bahasa Inggeris dan bukan Botanist.Ok takde kaitan.


Selama dah nak masuk dua tahun dah duduk kat banglo kecik ni dan saya tak pernah memberi perhatian pun pada pokok ini.Selepas kedatangan Kak Nora yang baru je pulang semula ke Brisbane setelah beberapa tahun tinggal di Middlemount (detail nak gtau.Kikikiki) dia kenalkan saya dengan pokok ini yang mana katanya pokok ini sangat dibenci dan dianggap pest disini (kan gaya macam Botanist tu).Kalau sebut pest ia mcm rumput liar la.Senang tumbuh takyah baja dan mampu memenuhi kawasan dalam jangka masa yang singkat.

Pokok ini dipanggil Mother In Law Tongue.Kenapa dipanggil begitu?Mungkin yang bagi nama itu telah melalui saat sedih pedih dan pilu mengadap mak mertua yang tajam kata-katanya sampai mengguris rasa.Saya agak je la.Kahkahkah!Kan selalu orang bagi nama berdasarkan pengalaman.Kalau saya yang bagi nama memang tak bagi la camtu sebab saya tidak melalui pengalaman ngeri dengan mertua.Disayangi adalah jd saya akan bagi nama Mother In Law Love (nak jugak lagi letak pangkal nama mertua).

Sambung cerita pokok tadi ia berada di hujung pagar antara rumah kami dan rumah jiran sebelah yang suka membeli haiwan.Ada ayam ada itik tapi sejak tahun lepas dah tak nampak ayam itik beliau.Dah give up kah atau ada bela haiwan lain pula.Tak tau la saya.Tapi elok juga tak bela sbb itu juga mengurangkan jumlah lalat yang datang bertandang kerumah saya sepanjang summer.Ada kena mengena ke?Eh adalah.Sewaktu saya pergi cabut pokok ni ada juga jeling-jeling manja kat reban jiran ni,dan memang ternyata haiwan-haiwan beliau telah tiada.Awesome kan kat sini.Duk tak jauh dari city siap boleh ada reban bela ayam itik lagi.Itu untuk yang ada kawasan la.Kalau rumah duplex,town house,apartment bagai kau nak bela ayam itik silap haribulan kena halau kita.


Semangat saya pergi ke discount shop beli vase kaca tersebut pada harga $10 sahaja dan pulang terus letak Mother In Law Tongue ni.Tapi saya rasa kena letak lagi dua tiga baru nampak cantik lagi kot.Walaubagaimanapun,ini pun dah rasa happy sebab rasa mcm orang dalam rumah ni dah dapat extra oxygen pulak sehari dua ni.

Muahahaha!Ok.Sampai disini sahaja.

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Bai!

Autumn 2016

Ramadhan bakal bertandang.Bulan penuh keberkatan.Bulan kebahagian.Bulan 1001 nikmat.Alhamdulillah.Bersua lagi kita.

Dan tak berapa nak lama jugak ni nak masuk winter.Bila masuknya winter ucapkan bye bye pada segala aircond,kipas angin,kipas tangan segala tu.Muahaha!Walau sekarang pun tak masuk winter lagi sebenarnya dan tengah duk autumn namun dah rasa dah sejuk sipi-sipi tu.


Suhu pagi ni.Menggigil jugak la time mandi tu.Sekarang Subuh dalam 5.02 pagi.Dah makin lewat tapi Maghrib awal dalam jam 5.06 petang dah masuk Maghrib tu yang bayar hutang puasa tu boleh buat straight terus.Alhamdulillah selesai.Sekarang dah takmau buat hujung2 dah.Buat awal,rilex je tunggu masuk Ramadhan.Hati pun ada sikit lega.Fuh!

Saya nak cerita banyak pasal keadaan sini pun takde la banyak sangat pengalaman.Baru je tinggal kat sini beberapa tahun cuma yang boleh saya cakap cuaca paling best untuk saya adalah time Autumn dengan Spring.Sebab dia sedang-sedang aje.Hihihi!Tak panas tak sejuk tp sejuk la.Eh ada pulak camtu.Hihihi.Dan time dua musim ni la paling seswaiii kalau nak datang jalan2 kat sini.Tapi Spring paling best time tu bila mekar je bunga-bunga cinta berkembang.Time Autumn pulak musim jenuh duk sapu halaman tak sampai 2 hari penuh balik daun.Bertabah la.Nak buat mcm mana kalau udah itu kitarannya kan.Tapi dua-dua musim pun cantik pemandangannya.

The words that describe autumn:

Autumn is second Spring 
When every leaf is a flower (tu jenuh aku kena menyapu tu)

- Albert Camus

Ok 

Tentang kehidupan seharian pulak,masih seperti biasa.Busy entah apa kerja buat taktau.Sibuk ke hulu ke hilir owh lupa pulak dalam seminggu dua ni saya sangat sibuk entertain kenalan yang baru kenal tapi bila start bersembang mcm dah 10 tahun kenal.Huhuhu!Memang meriah la.

Mula-mula jumpa Christy orang Sabah ke Sarawak lupa pulak saya datang sini jalan2 menenangkan jiwa,ewah!Dia stay dalam 3 malam rasanya kat rumah Kak Nora so kami sempat la bawak Christ ni jalan2 di Brisbane ni.Mula2 jalan ngan dia pi market kat Inala.Lepas tu tambah lagi jemaah orang Malaysia jugak datang satu family.Abang Lan,Kak Ila dan anak diorang Rayyan.Bila dah masing-masing berkumpul habislah.

Sebenarnya saya sangat happy bila jumpa dengan orang Malaysia.Tapi yang ini memang jenis yang cepat mesra dan cepat je jadi kawan.Itu yang seronok tu.Tapi ada jugak saya jumpa orang Malaysia yang sombong macam baru2 ni dah macam nak bergesel bahu di Wollies tapi usahkan nak ucap salam,senyum pun tak mahu maka saya pun buat muka penyu je la.Malas la nak beria kalau dia tak sudi kan.Isk isk isk!Entah apa yang nak sombong pun tak tahu.Dari satu negara kot.Ermmm....dan selalu sangat dah yg saya jumpa sombong ni kadang2 orang yg dtg bekerja disini dan ada juga student cuma tak semua la mcm tu.Ramai yang sangat friendly dan baik kat sini dan ada yang dah macam family.Selalu yang sombong ni seorang dua je pun.Abaikan!Abaikan!Suka hati korang la nak sombong pun.Saya tak rugi sikit pun usai bukan saya tanggung kamu kat sini.Kikikiki!Mana yang datang belajar guna loan kerajaan tu kamu nanti balik jangan lupa bayar hutang.Kikikiki!


Haritu kami bawak Christy dan Abang Lan punya family pusing-pusing city lepas maghrib dan alang-alang dah ke city kami terus dinner di Paparich.Happy faces,happy tummy.Lepas dinner kami pergi naik Wheel of Brisbane yang entah kali ke berapa dah saya naik tapi disebabkan kita meraikan orang Malaysia yang datang jauh-jauh ni jd kita naik sama.Tapi untuk Abang Lan dan wife dia tu,ini bukan kali pertama pun diorang datang.Dah kali kelima rasanya sbb tujuan diorang datang ni melawat mak saudara diaorang iaitu Kak Qaseh kat Runcorn.

Dan takde apa nak cerita pun malam tu selain jalan2 sightseeing area city,buat lawak hampasss,amik gambar snap sana snap sini,borak-borak,itu la aktiviti malam tu.Dan alang-alang dah pergi South Bank jom kita naik menatang pusing-pusing tu.

Ok nak cerita pasal Wheel of Brisbane untuk ticket Wheel of Brisbane.kalau beli pakai walk in je agak mahal dibandingkan beli secara online.Tak silap untuk adult sampai $19 untuk seorang.Maka sila la beli melalui Groupon dan kalau kita datang secara berkumpulan,harga pakej ada ditawarkan.Mcm kami haritu beli untuk 4 orang,dapat dalam $27 je.So bahagikan la dengan 4.Memang murah banyak la.

Kami ke city haritu naik Citycat (ferry) dan ferry last jam 10.20 malam kalau tak silap (kami pergi weekdays time tu).Dan sempat la naik ferry last dari South Bank dan terus balik.Esok pulak diorang datang serang rumah.Tuan rumah tak sempat masak tapi sempat la buat puding roti so itu je la jamu tetamu yang datang.Riuh bingit rumah kecik saya bila diorang datang oh saya sungguh la happy.

Dan lepas diorang ni balik Malaysia,datang lagi 3 orang pulak dari Malaysia.Owh saya sangat suka sbb rasa sangat terisi masa dengan aktiviti maklum la suami saya kan fly in fly out.Huhuhu!

Next entry kita sambung cerita lagi.

Bye!

Beras + sakit kaki + puding roti

Harap saya mampu konsisten.Sebab saya ni ada menghidap penyakit hangat-hangat taik unta sebab tu la ada waktu rajin giler update blog,ada waktu tak update boleh sampai setengah tahun.Muahahaha!

Cerita hari ini takde la menarik sangat pun takat kisah hidup seorang perwira eh kesitu pulak.Kisah hidup seorang isteri yang tidak bekerja makan gaji tapi orang ingat dia mcm kerja makan gaji.Isk pelik saya.Hang on there!Takyah discuss la pasal tu sebab ia tak penting sangat dan tak sepenting mcm benda saya nak cerita ni.

Entry sebelum ada saya cerita pasal kaki sakit sampai jalan terhencot-hencot.Alhamdulillah dah sembuh.Syukur.Tapi......................................................................................................kat lain pulak kena tadi apabila tak sengaja aku tersepak pulak tayar troli Coles.Owh sakitnya hanya tuhan je la yang tahu.Sambung mengaduh!

Pagi tadi lepas hantar TND pergi sekolah,lepas tu pergi pick up tupperware kat rumah student UQ.Dan lepas tu terus ke Coles.Harini ada promosi hebat beras Brasmathi satu bag 10 kg just $9 dari harga asal $18.Separuh harga beb.Separuh harga.

Memandangkan saya ni caterer yang berdedikasi,time beras murah ni pakat la borong buat stok tapi malangnya waktu sampai Coles tadi,anak pulak ketiduran tambah pulak kaki sakit double tersepak tayar troli,bla bla bla dan bla,last2 saya hanya berjaya bawak pulang 4 bag sahaja.


Baru keluar rumah terus ketiduran.

Gigihla bawak beras segala dan alang2 dah duduk kat luar tadi tetiba rajin pulak susun rak,ya rak ini baru ku beli pada harga $15 tak silap ke $20.Hehehehe!Murahkan.Second hand what do u expect. Muahahaha!

Tapi sangat convenience la pada saya untuk simpan barang2 besar seperti ini cuma ada kerisauan juga ni.Winter bakal menjelang tiba.Walau banyak spesis haiwan tak lama lagi akan hibernate sampai habis musim,namun ada beberapa haiwan yang tak berapa nak hibernate tu ku risau takut mengacau kat ruang store saya ini.Lebih-lebih lagi Cik Siti Wan Kembang.Itu nama Malaysia.Kalau nama Aussie Chris Hemsworth.Miahahaha!


Nak menayang jugak.Ruang kita simpan barang.Hihihi.Sajer nak tayang beras 4 bag tu.Kikikiki.Tapi ni dalam garaj sebab tu takut sangat dengan Chris Hemsworth tu.Nanti la buat projek pembersihan secara besar-besaran.Setakat ni tak pernah jumpa lagi.

Dan cerita lepas semua kerja dah siap tadi baru Kak Nora call nak datang bawak sekali anak sedara Kak Kaseh dan Christine.So saya pun apa lagi mula la gelabah membersih dapur maklum la tetamu nak datang.Dan sedang syok mengeringkan pinggan mangkuk untuk disimpan sekali jatuh pulak sudu kat atas kaki dah la saya punya sudu jenis belakang berat.Aduh!Aduh!Aduh!

Banyak betul isu dengan kaki sehari dua ini.Dan tadi saya sambut tetamu dgn hidangkan mereka puding roti.Itu je yang saya sempat fikir untuk serve guest yang akan sampai ke rumah within 25 minutes,Huahuahua!Puding roti memang senang dan simple.Tambah lagi kat sini siap dah ada jual sos kastad yang sangat la sedap.So lagi cepat la kerjaku.

Jadi itu je la ceritanya.Huhuhuhu!


Malam yang sepi

Kembali bersiaran.

Nak beritahu dua hari dah kaki sakit sampai berjalan pun terhencot-hencot macam ada orang kesahkan nak mengadu kat sini.Huhuhuhu!

Tapi terhencot-hencot pun sampai jugak ke mall pagi tadi sempat la tawaf satu floor.Tu kaki sakit.Kalau kaki tak sakit rasanya sampai level tiga terjah.Huhuhuhu lagi sekali.

Life nowadays?Masih seperti biasa dengan rutin harian biasa kadang-kadang je luar biasa.Semalam berjaya buat 300 biji karipap kentang.Clap!Clap!Clap! untuk diri sendiri.Kira dah satu pencapaian yang harus dibanggakan sebab waktu duduk Malaysia dulu kirim salam la nak uli tepung buat karipap.Bukan aku tak sudi tapi merata tempat orang jual.Sedap lak tu.Kuikuikui!Eh mcm nak cakap karipap sendiri buat tu sedap la tu.Iya la.Dah kat sini takkan nak suruh Stephanie Mackenzie pulak nak buat.Suka hati dia je pakai petik nama.Muahaha!

Dan kes sakit kaki ni jugak selepas husband buat hipotesis akhir dia adalah sebab buat karipap la.Maklum la berdiri lama.Saya ni spesis buat kerja tak suka duduk sebab kalau duduk production jadi slow sket.Gitu la.

Mesti tertanya-tanya jadah apa buat karipap sampai 200 biji lepas tu makan sendiri kan.Takde la.Itu untuk event apa entah harini kat UQ.Jumlah sebenar saya berjaya gentel adalah 300 biji.Extra seratus jual kat kawan-kawan yang dari bulan lepas paksa buat.Saya bukan apa,korang kalau takat order 5 bijik tak kuasa I.Hahahaha!Dah set minimum order baru production jalan.Ok habis cerita pasal karipap.

Oh!Harini puasa ganti.Tinggal satu hari je lagi lepas tu settle.Ingat nak puasa lagi esok tapi Kak Nora ajak pergi city esok.So Khamis la nampaknya ganti puasa yang balance satu hari je lagi tu.Dan sekarang ni rasa mcm tak lama lagi nak masuk musim sejuk.Saya rasa la.Tapi waktu maghrib dah makin awal.Macam hari ni 5.15 petang.Tanjat I td.

Eh!Macam tak mengantuk pulak malam ni itu yang rajin up entry tu.Something to ponder kat my blog ni,kalau tgk traffic kemain kalah traffic jam kat Jalan Duta,tapi yang tinggal jejak tak meriah sangat.Jadi kalau la ada Latifah,Jamilah,Rogayah yang ada singgah sini,tinggal la jejak nanti boleh la makcik ziarah rumah kamu pulak.Ah giteww!



Saya tak tidur,si kecik ni lagi la payah nak tidur.Dia ni nak ikut mak dia tidur dulu baru nak tidur.Haish!Tergendala program mak.Hahaha!Budak-budak ni selalunya tidur awal.Tidur awal tu pulak maksud dia dengan mak dia sekali yang tidur.Tak ke stress namanya tu.Saya ni tak boleh lama sangat ketiduran kalau tak jadi kurang produktif.Jadi kalau tidur awal kadang2 tu 7.30 dah masuk tidur jd memang boleh nampak la lepas Subuh saya jadi payah nak sambung tidur balik.Isk isk isk perempuan ni.Dah orang gtau tak bagus tidur lepas Subuh tapi itu yang best tu.

Tapi kalau tak cuti sekolah sama jugak.Tetap kena bangun awal.Muahahaha!Berbalik pada cerita kat atas,kemain kau dik sampai bersilang kaki.Bahagianya dia.Ni time mak dia ngah tunggu buah berangan masak.Tengah-tengah malam tetiba rasa nak makan buat berangan so terus la rebus.Tak kuasa haish goreng guna pasir,guna biji coffee segala.

Saya pakai rebus dummm sekaligus masuk periuk tabur garam sket.Sama je rasa dengan yang goreng tu.For me la.Bukan denial tau sebab rumah dia takde peralatan lepas tu rasa dengki dek kesedapan buah berangan kat highway Genting Sempah.


Tapi serious selama ni tak pernah terfikirkan pun nak beli chestnut ni lepas tu rebus.Kak Nora la yang ajar dan rupanya chestnut rebus ni dikopek kulit amik isinya (hancurkan la sket isinya tu) dan letak dalam masakan Corned Beef sedap alahai.Lemak je rasa.Saya rasa dalam sup lain2 pun boleh jugak rasanya.Itu la selama hidup duk ingat chestnut harus dimakan gitu dengan cara masak lagu tu je.Tak terfikir lak nak variasikan lagi cara memasak tu.

No wonder la kat sini bersepah tempat yang jual chestnut ni (yang mentah la).Harga pun tak la mahal mana.Owh tetiba cerita tak habis lagi tapi ngantuk dah mai.Just right on time.Jadi tuan tanah undur diri dulu.Mana yang singgah tinggal la jejak yer.Taknak komen panjang bagi salam atau say Hi pun takpe.Tu dah buat tuan tanah lompat bintang dah.Ok bye!

Mt.Barney 2015 -

Pada yang mengenali saya memang dah masak sangat dengan saya ni iaitu seorang yang tak berapa nak adventurous sangat orangnya.Baik nak pergi try makan kat restaurant baru,eh,hahaha,boleh ke?saya juga orang yang paling tidak suka aktiviti outdoor.Tapi itu dulu la.Dan sejak makin meningkat usia ni,eh,lama-lama datang pulak rasa minat tu.Mula-mula suami start dengan aktiviti memancing.Dan lepas tu kami cuba pulak join camping.

Sebelum ni kalau sebut je camping saya jadi susah sikit bila fikir toilet,tidur yg tak selesa,eh,nak selesa sila booking hotel la,kikikiki.Tapi itu la yang membantutkan niat kami suami isteri.Elok sangat bila suami isteri sama je.Yea,kami memang x suka.

Dan haritu sewaktu tengok posting one of my friend yang nak camping di Mt Barney,tetiba rasa mcm tergerak hati nak join.Buat usul kat suami,dia cakap ok.Tapi untuk kali pertama ini kami memang tak cuba camping juga (kami book cabin).Maklum la kali pertama nak bagi pengalaman dulu.Actually kalau dah duduk cabin takde la pulak rasa camping tapi memandangkan trip tu kami pergi beramai-ramai,maka ada kawan yang glamping dan camping.Japgi akak citer glamping tu apa.Hehehe!Jadi tetap la rasa meriah ber 'camping'.

Perjalanan ke Mt.Barney ni memakan masa selama 1 jam 42 minit.Jadi enjoy la the view.Dan haritu kita bawak bekal tau.Bekal makan kat dalam kereta.



Jangan marah aaaa.Siap pencicah Lingham lagi.Hihihi!Cekodok ni la jugak idaman kalbu tau.Mahvelous.Kita haritu Co-Driver merangkap tukang suap driver makan.Nak jugak dia.Isk!Isk!Isk!Tapi seperti biasa mulut aku dua ketul mulut dia satu.Muahaha!



Pemandangan biasa di kiri kanan jalan.Rasa mcm sejuta kali dah kot aku gtau.Hahaha!Rumah gap jauh baru jumpa next house mungkin sebab sini perumahan dia terancang jd gitu la jadinya.Kalau ada jumpa satu rumah dia sorang je tu,itu private property la tu.Biasa la negara benua.Kalau kat Malaysia yang heaven tu selalu kami dari Terengganu nak ke Kuala Lumpur owh banyak betul tempat nak menyinggah.Selalunya tempat nak makan la.Hihihihi!

Tapi kalau mcm kat sini,tambah lagi kita muslim,digalakkan bawaklah bekal sesiap dari rumah.Macam yang kami plan haritu,setiap orang akan bawak makanan dan anggaran kami akan sampai ke Mt Barney tu ngam2 waktu lunch.


Melalui satu pekan aku lupa nama,takleh harap betul la aku ni.Nak kongsi info tapi selalu tak cukup fakta.Hihihi!Pendek cerita sampai la kita ke - sila klik link ini -  (     Mt.Barney Lodge  ) . Short cut jalan cerita.Malas nak type.


Yay!Dah sampai!Yay dah sampai!Tapi yay tak lama sebab lepas tu masing-masing baru perasan masuk je territory ni,line telefon dan line internet zero coverage sama sekali.Memang betul-betul nak bagi kami menghargai waktu yang ada bersama insan tersayang.Huhuhu!Nangis kat bucu katil.


Gambar lembu melepak pun nak snap.Iya!Iya!Tak bermakna bagi kamu tapi bermakna utk anak tuan blog yang number dua tu.Nama je lahir Malaysia tapi kehidupan dia banyak di Australia.Duduk kat city pulak maka chances nak tgk lembu melintas tak pandang kiri kanan tu amat mustahil sama sekali.Hahaha!Kat sini memang takde la tapi kalau dari kampung aku ke Wakaf Tapai tu in sha allah sepanjang jalan boleh tgk.Muahahaha!


Geng lelaki ditugaskan untuk check in.Nak check in kena kat sini.Kat kat hotel dia panggil lobby tapi kalau kat sini panggil apa ek?Entah aku pun lupo.


Tu dia orang lelaki jugak sedang bertungkus-lumus naikkan khemah.Orang perempuan?Setakat ni tak nampak kelibat lagi.Kalau lelaki sibuk,perempuan pulak,buat-buat la sibuk sama.Kikikiki!


Okeh!Khemah dah naik maka kelibat wanita diperlukan untuk stage ini.Iaitu prepare food utk lunch.Tak prepare pun sbb masing2 dah bawak dari rumah tapi prepare untuk BBQ petang tu pulak.


Tuan tanah seperti biasa buat-buat sibuk jaga baby supaya dapat lari dari tugas.Muahahaha!

Memandangkan saya  (kejap saya kejap aku),menginap kat cabin,moh kita cekidout cabin kami haritu.


Saya memilih rustic cabin.Dia ada dua pilihan iaitu Foresters Hut (10 bedding) dan Henry Hut (7 bedding).Ku amik Henry Hut.Nak dijadikan cerita tak berkongsi dengan sesiapa jd satu cabin kami yang punya.Hohoho!

Cik Damia & Cik Dian kat depan cabin kami.Sekilas pandang aku rasa mcm rumah kampung je.Hihihi!Ada balcony siap kerusi melepak tapi aku pun tak ingat sempat duduk bersantai atau tak sbb rasa mcm busy duk ke hulu kehilir buat apa entah.


Masuk je pintu depan tu terus dapur.Awesome kan.Tapi kami tak masak pun sebab aktiviti masak memasak kat area camping nung jauh disana iaitu depan je ngan cabin kami.Hihihi.Saje buat bunyi mcm jauh.

Dan kitchen ni semua kelengkapan memasak ada siap microwave,stove + oven,fridge etc.Rasa tak confident boleh samak dulu sebelum guna semua peralatan tu.Cawan,pinggan sudu garfu boleh bawak yang pakai buang.Senang tak banyak cerita.Tapi ditegaskan lagi sekali kami tak guna pun dapur ni sbb masak kat luar ramai-ramai.Dapur segala kelengkapan kami bawak sendiri.


Cantikkan.Bestnya kalau dapur rumah sewa ku di area metropolis itu seperti ini walau ku tahu dalam mimpi sbb rumah kecik takde laman pun sewa mahal ya ampun.Jadi bercukur la eh bersyukur la rumah kecik kami di pinggir ibu kota itu ada jugak laman.Huhuhuhu!


Disebelah kanan ada la sikit area untuk living hall.Erm seswai ke sebut living hall sbb kecik je tempatnya tp boleh la kalau takat nak buat tempat lepak sambil makan kuaci tu.Ada la jugak sofa.


Jalan terus lepas pandang kiri ,bunk bed untuk 4 orang.Tapi takde orang p tidur pun sini.


Jalan terus haaaa ni master bedroom.Empat2 kami tidur sini.Bukan 4 orang satu katil tapi makhluk kecik dua orang tu kami letak tidur bawah jd angkut la tilam dari bunk bed tu.

Disebabkan aku ni jenis cepat allergic maka aku request cadar lain dan extra charge dikenakan sebanyak $20 kalau tak silap.Untuk Henry Hut ni satu malam dalam $150.

Dan sharing toilet iaitu toilet kat luar dari cabin dimana kita kena berkongsi dengan semua yg ada kat situ.But don't worry ia adalah besar,bersih dan selesa.Kau nak kebabom sangat toliet buat apa bukan kita nak mkn nasik dalam tu pun.Janji bersih,boleh mandi ambik wuduk,selesa memerut cukup la kan.


Ini kat area belakang cabin.Attach dengan cabin tempat BBQ.Tapi kami tak guna pun sini sbb kami ber BBQ dekat area kwn-kwn lain camping.

Haa kalau stay kat Forester Hut dia ada 10 bedding ada dapur tapi takde living hall,jadi kalau datang ramai2 elok sumbat kat situ.Sekian pasal cabin.


Tadi kita nak citer pasal glamping kan.Ni la glamping.Bahasa mudahnya perasaan tu mcm camping cuma kita takyah susah payah pasang khemah sbb dia dah sedia terpasang.Hihihi.Dan lagi best kat glamping ni dia siap ada bed dgn ruang untuk masak.Masak untuk makan biasa2 la bukan fasiliti untuk gulai kawah bagai.Tapi best la kan.Sbb selalu camping ni paling penting nak masak air la kan sbb nak masak maggi.Hihihi.Lepas tu siap ada dining table maksud aku meja selesa nak makan kan.Bukan makan meja.Eh.Aku nak terang apa sebenarnya.

Aktiviti pertama kami adalah mandi sungai.Kat area situ ada la satu sungai dan kecik je sungainya.Kalau nak diikutkan sungai kat tempat kita lagi besar dan cantik cuma yang ni jadi lebih cantik sebab bersih.Kalau kat tempat kita semua orang sama-sama menjaga sungai kita memang akan cantik jugak la.Kemain ayat tengah aku tu dah mcm ayat buku teks Cintailah Sungai Kita.Kikikiki.


Cik Dian ni first time mandi sungai jadi dia punya penat tu sampai tak sempat nak bilas tak dan dan nak tidur.Lena lak tu.Sigh!Penat dia mcm tadi berenang kuak lentang pakai banyak tenaga.


Aktiviti selepas mandi sungai haruslah mencekik.Dan haritu kami sempat celebrate birthday anak Kak Ain iaitu si comel Mumtaz owh sedap pulak rainbow cake ittew.


Ini makanan yang dibawa dari rumah.Banyak tu.Huhuhu!


Ni pulak saya compile sekali pic aktiviti BBQ sampai malam kami.Hamboih!BerBBQ sampai malam dan chef ngah prepare breakfast keesokan harinya.Sedap chef ni masak.Untuk BBQ memandangkan kami guna BBQ set yang dah sedia ada kat situ maka inisiatif kami membawa sendiri pelapik BBQ itteww.Maklum la kita taktau daging apakah yang telah di grill pada set BBQ tersebut sebelum ini mungkin daging oink oink,buaya,jaws dan sebagainya.


Budak-budak seperti biasa la selepas aktiviti bakar marshmallow,selalu orang buat malam,hihihi,diorang pun buat aktiviti sendiri.Kawasan luas so berlari la diorang.

Aku pun tak faham kenapa awal sangat aku pakaikan baju tidur kat anak2 last2 kena mandi balik dek peluh lencun.


Mau tak lencun nampak kanggaroo kejar kanggaroo.Kesian kanggaroo.Mau dia cakap nak berehat pun tak senang.

Itulah cerita aktiviti kami sepanjang hari itu di Mt Barney.Malam kami pakat exercise mulut.Maklum la internet,phone tak dapat langsung jadi memasing manfaat la kualiti time tu.Kahkahkah!

Dan keesokan harinya,

Aktiviti sebelum kami bertolak ke destinasi seterusnya iaitu Byron Bay,sesi bergambar berlatar belakangkan Mt Barney.Actually pemandangan paling lawa waktu matahari naik dengan matahari turun tapi takyah cerita panjang la kalau tak snap gambar tu kan.Hihihi.

Itu la cerita perkhemahan kami di Mt Barney.Pertama kali untuk family kami.Yes!The first time ever walau tak kira camping lagi sebab cheat tidur kat cabin.Hihihi!

Tapi pada yang sukakan aktiviti sebegini sememangnya highly recommend la.Jauh dari hiruk piruk kota.Udara yang nyaman,tenang dan mmg boleh hilang stress la datang sini.Series I tell you.Dan pagi tu kami bertolak awal pagi menuju ke Byron Bay pulak.Ok next entry saya cerita.

Bye!





There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me