Mother In Law Tongue

Setiap hari kita,celik je mata harus ucapkan syukur kerana Allah swt masih bagi peluang untuk menikmati hari bersama insan tersayang.Alhamdulillah.

Permulaan pagi doa kita agar dipermudahkan segala urusan pada hari ini.

Dan setelah selesai segala urusan denganNYA,mulakanlah selesaikan urusan dunia pula.

Rutin harian biasa saya,mcm biasa,masuk dapur siapkan bekal anak sekolah,siapkan breakfast untuk diri sendiri,siapakan breakfast untuk Cik TDS.Breakfast dia banyak ambik masa sbb selalunya dia request nak nasik.Breakfast dia sama je lunch atau dinner.Truly Asia punya perut ni sepanjang masa nak nasik.Kalau cereal ada juga kadang-kadang itu pun lepas mak dia cakap nasik takde.Kemudian kemas rumah yang cuma ambil masa tak sampai 10 minit pun sebab besar sangat.Hihihihi.

Lepas tu check beg sekolah anak,ini selepas segala urusan diri dah settle la ni yer sbb saya jenis mandi awal pagi sebelum solat Subuh dan sebab itulah perjalanan hari kita akan dirasakan panjang kalau kita amalkan bangun awal.Tapi bohong la kalau tak pernah sambung tidur lepas Subuh.Selalu juga buat dan biasanya time hujung minggu dan cuti sekolah.Weekdays pun ada juga kalau rasa ngantuk sangat maklum la Subuh jam 5,anak masuk sekolah 8.45 jadi panjanggggggggggggggg sangat baki masa tu.Itu kenkadang curi masa jap membuta.

Harini sebenarnya nak cerita pasal bunga.BUNGA?Ya,bunga.Cerita bukan berkisarkan musim bunga atau temasya bunga (yang aku terlepas pergi last year sebab suami kerja) Dan sejak dua menjak ni takde angin takde ribut tetiba suka menghias bunga didalam rumah.Niat asal nak dapat oxygen lebih sket untuk human being kat dalam rumah ni.Owh!Kukuh betul statement ni.Tapi serious.Cuba korang guna statement ni macam yang saya guna kat suami saya.Berjaya tau sebab lepas tu dia tak question dah bila saya beli bunga.Muhahahaha!


Taaraaa ini antara bunga yang menghiasi vase cantik saya (vase tu orang bagi).Dan kesemua bunga ini saya beli kat Wollies atau Coles je.Ambik pulak yang range harga antara $10-$15 jadi don't expect bunga tu akan bertahan lebih dari dua minggu disitu.Sbb masuk je seminggu lebih ia dah tunjukkan simpton nak layu.Uhuks!Padan la dengan harga yang di invest kan tu.

Nak tahan lama beli la yang sejambak $60 tu.Muahahaha!Lawa memang lawa dan lebih tahan lama namun cuba anda berfikir sejenak,bukankan dengan $60 itu kalau darab tiga shopping pulak online website kat Malaysia,berapa helai tudung awesome yang anda boleh grab dengan happy nya?Muahahaha!

Oh toksah nak duk membazir.Kikikiki.

Dan minat sehangat taik ayam tu kejap je datang sebenarnya dan sekarang dah hilang dibawa angin lalu.Dan sekarang datang pula semangat nak menyahut usaha kerajaan (Malaysia ke Australia) dalam langkah berjimat cermat,dan kini saya mendapat ilham baru.Tapi bukan dari buah fikiran sendiri pun.Ini idea Kak Nora yang sangat pakar dalam tengok segala jenis tumbuhan ni tapi dia Cikgu Bahasa Inggeris dan bukan Botanist.Ok takde kaitan.


Selama dah nak masuk dua tahun dah duduk kat banglo kecik ni dan saya tak pernah memberi perhatian pun pada pokok ini.Selepas kedatangan Kak Nora yang baru je pulang semula ke Brisbane setelah beberapa tahun tinggal di Middlemount (detail nak gtau.Kikikiki) dia kenalkan saya dengan pokok ini yang mana katanya pokok ini sangat dibenci dan dianggap pest disini (kan gaya macam Botanist tu).Kalau sebut pest ia mcm rumput liar la.Senang tumbuh takyah baja dan mampu memenuhi kawasan dalam jangka masa yang singkat.

Pokok ini dipanggil Mother In Law Tongue.Kenapa dipanggil begitu?Mungkin yang bagi nama itu telah melalui saat sedih pedih dan pilu mengadap mak mertua yang tajam kata-katanya sampai mengguris rasa.Saya agak je la.Kahkahkah!Kan selalu orang bagi nama berdasarkan pengalaman.Kalau saya yang bagi nama memang tak bagi la camtu sebab saya tidak melalui pengalaman ngeri dengan mertua.Disayangi adalah jd saya akan bagi nama Mother In Law Love (nak jugak lagi letak pangkal nama mertua).

Sambung cerita pokok tadi ia berada di hujung pagar antara rumah kami dan rumah jiran sebelah yang suka membeli haiwan.Ada ayam ada itik tapi sejak tahun lepas dah tak nampak ayam itik beliau.Dah give up kah atau ada bela haiwan lain pula.Tak tau la saya.Tapi elok juga tak bela sbb itu juga mengurangkan jumlah lalat yang datang bertandang kerumah saya sepanjang summer.Ada kena mengena ke?Eh adalah.Sewaktu saya pergi cabut pokok ni ada juga jeling-jeling manja kat reban jiran ni,dan memang ternyata haiwan-haiwan beliau telah tiada.Awesome kan kat sini.Duk tak jauh dari city siap boleh ada reban bela ayam itik lagi.Itu untuk yang ada kawasan la.Kalau rumah duplex,town house,apartment bagai kau nak bela ayam itik silap haribulan kena halau kita.


Semangat saya pergi ke discount shop beli vase kaca tersebut pada harga $10 sahaja dan pulang terus letak Mother In Law Tongue ni.Tapi saya rasa kena letak lagi dua tiga baru nampak cantik lagi kot.Walaubagaimanapun,ini pun dah rasa happy sebab rasa mcm orang dalam rumah ni dah dapat extra oxygen pulak sehari dua ni.

Muahahaha!Ok.Sampai disini sahaja.

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Bai!

2 comments:

Jija Cardiff said...

Kak Nora tu....Nora Mansor Clark ker? Kalau ya...alangkah kecilnya dunia ini

Mommy Monsters said...

Ha ah betul la.Hihihi.Keciknya dunia.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me