Mt.Barney 2015 -

Pada yang mengenali saya memang dah masak sangat dengan saya ni iaitu seorang yang tak berapa nak adventurous sangat orangnya.Baik nak pergi try makan kat restaurant baru,eh,hahaha,boleh ke?saya juga orang yang paling tidak suka aktiviti outdoor.Tapi itu dulu la.Dan sejak makin meningkat usia ni,eh,lama-lama datang pulak rasa minat tu.Mula-mula suami start dengan aktiviti memancing.Dan lepas tu kami cuba pulak join camping.

Sebelum ni kalau sebut je camping saya jadi susah sikit bila fikir toilet,tidur yg tak selesa,eh,nak selesa sila booking hotel la,kikikiki.Tapi itu la yang membantutkan niat kami suami isteri.Elok sangat bila suami isteri sama je.Yea,kami memang x suka.

Dan haritu sewaktu tengok posting one of my friend yang nak camping di Mt Barney,tetiba rasa mcm tergerak hati nak join.Buat usul kat suami,dia cakap ok.Tapi untuk kali pertama ini kami memang tak cuba camping juga (kami book cabin).Maklum la kali pertama nak bagi pengalaman dulu.Actually kalau dah duduk cabin takde la pulak rasa camping tapi memandangkan trip tu kami pergi beramai-ramai,maka ada kawan yang glamping dan camping.Japgi akak citer glamping tu apa.Hehehe!Jadi tetap la rasa meriah ber 'camping'.

Perjalanan ke Mt.Barney ni memakan masa selama 1 jam 42 minit.Jadi enjoy la the view.Dan haritu kita bawak bekal tau.Bekal makan kat dalam kereta.



Jangan marah aaaa.Siap pencicah Lingham lagi.Hihihi!Cekodok ni la jugak idaman kalbu tau.Mahvelous.Kita haritu Co-Driver merangkap tukang suap driver makan.Nak jugak dia.Isk!Isk!Isk!Tapi seperti biasa mulut aku dua ketul mulut dia satu.Muahaha!



Pemandangan biasa di kiri kanan jalan.Rasa mcm sejuta kali dah kot aku gtau.Hahaha!Rumah gap jauh baru jumpa next house mungkin sebab sini perumahan dia terancang jd gitu la jadinya.Kalau ada jumpa satu rumah dia sorang je tu,itu private property la tu.Biasa la negara benua.Kalau kat Malaysia yang heaven tu selalu kami dari Terengganu nak ke Kuala Lumpur owh banyak betul tempat nak menyinggah.Selalunya tempat nak makan la.Hihihihi!

Tapi kalau mcm kat sini,tambah lagi kita muslim,digalakkan bawaklah bekal sesiap dari rumah.Macam yang kami plan haritu,setiap orang akan bawak makanan dan anggaran kami akan sampai ke Mt Barney tu ngam2 waktu lunch.


Melalui satu pekan aku lupa nama,takleh harap betul la aku ni.Nak kongsi info tapi selalu tak cukup fakta.Hihihi!Pendek cerita sampai la kita ke - sila klik link ini -  (     Mt.Barney Lodge  ) . Short cut jalan cerita.Malas nak type.


Yay!Dah sampai!Yay dah sampai!Tapi yay tak lama sebab lepas tu masing-masing baru perasan masuk je territory ni,line telefon dan line internet zero coverage sama sekali.Memang betul-betul nak bagi kami menghargai waktu yang ada bersama insan tersayang.Huhuhu!Nangis kat bucu katil.


Gambar lembu melepak pun nak snap.Iya!Iya!Tak bermakna bagi kamu tapi bermakna utk anak tuan blog yang number dua tu.Nama je lahir Malaysia tapi kehidupan dia banyak di Australia.Duduk kat city pulak maka chances nak tgk lembu melintas tak pandang kiri kanan tu amat mustahil sama sekali.Hahaha!Kat sini memang takde la tapi kalau dari kampung aku ke Wakaf Tapai tu in sha allah sepanjang jalan boleh tgk.Muahahaha!


Geng lelaki ditugaskan untuk check in.Nak check in kena kat sini.Kat kat hotel dia panggil lobby tapi kalau kat sini panggil apa ek?Entah aku pun lupo.


Tu dia orang lelaki jugak sedang bertungkus-lumus naikkan khemah.Orang perempuan?Setakat ni tak nampak kelibat lagi.Kalau lelaki sibuk,perempuan pulak,buat-buat la sibuk sama.Kikikiki!


Okeh!Khemah dah naik maka kelibat wanita diperlukan untuk stage ini.Iaitu prepare food utk lunch.Tak prepare pun sbb masing2 dah bawak dari rumah tapi prepare untuk BBQ petang tu pulak.


Tuan tanah seperti biasa buat-buat sibuk jaga baby supaya dapat lari dari tugas.Muahahaha!

Memandangkan saya  (kejap saya kejap aku),menginap kat cabin,moh kita cekidout cabin kami haritu.


Saya memilih rustic cabin.Dia ada dua pilihan iaitu Foresters Hut (10 bedding) dan Henry Hut (7 bedding).Ku amik Henry Hut.Nak dijadikan cerita tak berkongsi dengan sesiapa jd satu cabin kami yang punya.Hohoho!

Cik Damia & Cik Dian kat depan cabin kami.Sekilas pandang aku rasa mcm rumah kampung je.Hihihi!Ada balcony siap kerusi melepak tapi aku pun tak ingat sempat duduk bersantai atau tak sbb rasa mcm busy duk ke hulu kehilir buat apa entah.


Masuk je pintu depan tu terus dapur.Awesome kan.Tapi kami tak masak pun sebab aktiviti masak memasak kat area camping nung jauh disana iaitu depan je ngan cabin kami.Hihihi.Saje buat bunyi mcm jauh.

Dan kitchen ni semua kelengkapan memasak ada siap microwave,stove + oven,fridge etc.Rasa tak confident boleh samak dulu sebelum guna semua peralatan tu.Cawan,pinggan sudu garfu boleh bawak yang pakai buang.Senang tak banyak cerita.Tapi ditegaskan lagi sekali kami tak guna pun dapur ni sbb masak kat luar ramai-ramai.Dapur segala kelengkapan kami bawak sendiri.


Cantikkan.Bestnya kalau dapur rumah sewa ku di area metropolis itu seperti ini walau ku tahu dalam mimpi sbb rumah kecik takde laman pun sewa mahal ya ampun.Jadi bercukur la eh bersyukur la rumah kecik kami di pinggir ibu kota itu ada jugak laman.Huhuhuhu!


Disebelah kanan ada la sikit area untuk living hall.Erm seswai ke sebut living hall sbb kecik je tempatnya tp boleh la kalau takat nak buat tempat lepak sambil makan kuaci tu.Ada la jugak sofa.


Jalan terus lepas pandang kiri ,bunk bed untuk 4 orang.Tapi takde orang p tidur pun sini.


Jalan terus haaaa ni master bedroom.Empat2 kami tidur sini.Bukan 4 orang satu katil tapi makhluk kecik dua orang tu kami letak tidur bawah jd angkut la tilam dari bunk bed tu.

Disebabkan aku ni jenis cepat allergic maka aku request cadar lain dan extra charge dikenakan sebanyak $20 kalau tak silap.Untuk Henry Hut ni satu malam dalam $150.

Dan sharing toilet iaitu toilet kat luar dari cabin dimana kita kena berkongsi dengan semua yg ada kat situ.But don't worry ia adalah besar,bersih dan selesa.Kau nak kebabom sangat toliet buat apa bukan kita nak mkn nasik dalam tu pun.Janji bersih,boleh mandi ambik wuduk,selesa memerut cukup la kan.


Ini kat area belakang cabin.Attach dengan cabin tempat BBQ.Tapi kami tak guna pun sini sbb kami ber BBQ dekat area kwn-kwn lain camping.

Haa kalau stay kat Forester Hut dia ada 10 bedding ada dapur tapi takde living hall,jadi kalau datang ramai2 elok sumbat kat situ.Sekian pasal cabin.


Tadi kita nak citer pasal glamping kan.Ni la glamping.Bahasa mudahnya perasaan tu mcm camping cuma kita takyah susah payah pasang khemah sbb dia dah sedia terpasang.Hihihi.Dan lagi best kat glamping ni dia siap ada bed dgn ruang untuk masak.Masak untuk makan biasa2 la bukan fasiliti untuk gulai kawah bagai.Tapi best la kan.Sbb selalu camping ni paling penting nak masak air la kan sbb nak masak maggi.Hihihi.Lepas tu siap ada dining table maksud aku meja selesa nak makan kan.Bukan makan meja.Eh.Aku nak terang apa sebenarnya.

Aktiviti pertama kami adalah mandi sungai.Kat area situ ada la satu sungai dan kecik je sungainya.Kalau nak diikutkan sungai kat tempat kita lagi besar dan cantik cuma yang ni jadi lebih cantik sebab bersih.Kalau kat tempat kita semua orang sama-sama menjaga sungai kita memang akan cantik jugak la.Kemain ayat tengah aku tu dah mcm ayat buku teks Cintailah Sungai Kita.Kikikiki.


Cik Dian ni first time mandi sungai jadi dia punya penat tu sampai tak sempat nak bilas tak dan dan nak tidur.Lena lak tu.Sigh!Penat dia mcm tadi berenang kuak lentang pakai banyak tenaga.


Aktiviti selepas mandi sungai haruslah mencekik.Dan haritu kami sempat celebrate birthday anak Kak Ain iaitu si comel Mumtaz owh sedap pulak rainbow cake ittew.


Ini makanan yang dibawa dari rumah.Banyak tu.Huhuhu!


Ni pulak saya compile sekali pic aktiviti BBQ sampai malam kami.Hamboih!BerBBQ sampai malam dan chef ngah prepare breakfast keesokan harinya.Sedap chef ni masak.Untuk BBQ memandangkan kami guna BBQ set yang dah sedia ada kat situ maka inisiatif kami membawa sendiri pelapik BBQ itteww.Maklum la kita taktau daging apakah yang telah di grill pada set BBQ tersebut sebelum ini mungkin daging oink oink,buaya,jaws dan sebagainya.


Budak-budak seperti biasa la selepas aktiviti bakar marshmallow,selalu orang buat malam,hihihi,diorang pun buat aktiviti sendiri.Kawasan luas so berlari la diorang.

Aku pun tak faham kenapa awal sangat aku pakaikan baju tidur kat anak2 last2 kena mandi balik dek peluh lencun.


Mau tak lencun nampak kanggaroo kejar kanggaroo.Kesian kanggaroo.Mau dia cakap nak berehat pun tak senang.

Itulah cerita aktiviti kami sepanjang hari itu di Mt Barney.Malam kami pakat exercise mulut.Maklum la internet,phone tak dapat langsung jadi memasing manfaat la kualiti time tu.Kahkahkah!

Dan keesokan harinya,

Aktiviti sebelum kami bertolak ke destinasi seterusnya iaitu Byron Bay,sesi bergambar berlatar belakangkan Mt Barney.Actually pemandangan paling lawa waktu matahari naik dengan matahari turun tapi takyah cerita panjang la kalau tak snap gambar tu kan.Hihihi.

Itu la cerita perkhemahan kami di Mt Barney.Pertama kali untuk family kami.Yes!The first time ever walau tak kira camping lagi sebab cheat tidur kat cabin.Hihihi!

Tapi pada yang sukakan aktiviti sebegini sememangnya highly recommend la.Jauh dari hiruk piruk kota.Udara yang nyaman,tenang dan mmg boleh hilang stress la datang sini.Series I tell you.Dan pagi tu kami bertolak awal pagi menuju ke Byron Bay pulak.Ok next entry saya cerita.

Bye!





No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me