Jam 2 pagi...Ding!Dong!

Jarum jam menunjukkan ke angka 2 pagi.Jeng!Jeng!Jeng!Aku masih lagi terbuntang bijik mata dok tunggu ngantuk tapi tak ngantuk2 jugak.Stress betul aku kalau asyik lagu ni.Mana tak stress kalau depan mata kita sorang terlentang,sorang meniarap dgn bahagianya tapi aku dari tadi duk keras lagi bijik mata.Maka bila mengalami kesukaran untuk tidur ni,mula la akal panjang fikir macam2.Bukan fikir pasal hantu bonceng dan seangkatan dgnnya ok.Tak kuasa aku.Tapi duk fikir kalau aku berkira2 nak puasa esok,maka adalah baiknya kalau aku bersahur sekarang.Janji esok takde la aku duk update 10 minit sekali kat laki aku duk tanya jam dah pukul berapa dan berapa lama lagi nak maghrib.Adoi!

Maka aku pun terus la godek2 apa yg patut kat dapur tu.Namun hampa kerana apa yg tinggal hanyalah nasik semata-mata.Lauk semua nehi!Dukacita betul.Baru terbayang2 diruang mata sambal udang.Jadinya option yang ada hanyalah roti yg bakal expired besok.Makan je la selagi kulat tu tak ada.Kalau ada pun buat2 la tak nampak sbb tu je pun roti yang ada.Sob!Sob!Sob!Dan tengah duk asyik mengunyah sambil layan blues tu,tetiba aku ternampak ini..........................

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Tapai

Image haruslah dari Goggle sbb aku tak sempat nak snap maklum la nafsu gajah mana buleh tahan2.Terus ngap on the spot.

Sebenarnya tapai ni mak aku bawak balik ntah dia rembat dari mana ntah.Tapi dia cakap ada orang kasi.Maka ceritanya,selepas Aidilfitri haritu aku mmg kemaruk sgt dengan tapai ni.Kalau ikutkan bukan tahun ni je aku kemaruk.Tiap tahun pun confirm aku cari punya.Dan dalam seminggu ni aku macam duk terbayang2 benda alah ni.Kiranya siap berkira-kira nak ajak suami ke pasar Kedai Buluh,Bukit Payung.Kenapa harus pasar itu?Ini kerana biasanya kat situ mmg banyak kuih2 tradisional yg dijual.Sedap dan murah lak tu.Kalau tak ada aku rasa pasar Chabang Tiga adalah destinasi seterusnya.Kiranya niat weekend ni mmg nak heret la dia p carik tapai ni.Itu baru niat tup tup mak aku bawak balik.Alhamdulillah.Memandangkan aku gatal tekak sangat nak minum slurpy kat 7 Eleven ptg td,makanya niat nak ngap petang tadi ditunda ke malam last2 lupa sehinggalah aku baru terperasan mak aku tinggal tapai tu kat atas meja.Jadi apa lagi.Makan tak ingat macam makan time hari raya.Makan tengah malam pulak tu mintak2 jauhlah tetiba sakit perut ke apa.Hazab wei kalau cirit-birit esok dah la lusa aku ada program dgn club kat UMT.Mohon jauh!Dan kalau ikut rasionalnya,apa kejadahnya aku perlu mkn tapai tengah2 malam macam takleh nak tunggu esok.Hehehe!

Bila duk makan tu la aku teringat la zaman arwah tok aku masih ada.Dulu setiap kali raya atau ada majlis tertentu,gigih dia buat tapai ni.Tapai dalam daun getah ok.Pastu sibuk la anak2 cucu nak bungkus sama.Dan aku teringat lagi satu pantang kalau nak bungkus tapai,orang period takleh bungkus kalau tak tapai merah.Sampai sekarang aku tak tahu apa kena mengenanya tapai dengan period cuma aku buat hipotesis sendiri la mungkin diorg risau pasal hygiene kot maklumla org period mean datang kotor so byk kali kena masuk toilet kena cuci.Ini andaian aku la sbb rasanya aku pernah je bungkus time aku period tapi elok je tapai tu.Putih seperti biasa.Tak ada pun merah ke apa.Hihihihi!

Jadinya tercapai juga keinginan aku nak makan tapai ni.Dan jangan buat spekulasi aku mengidam ke apa.Tak ada ok.Just gatal tekak je terasa nak makan dan itu yg makan terus tak ingat.Tengok jam kat dinding baru sedar pukul 2 pagi dan terus redha je la.Lepas makan terus kemas meja then p toilet.Dalam gelap duk mengagau suis lampu tup tup pap!!sesuatu jatuh atas aku.Terus joget wakka wakka eyy eyy!Gilos!Cicak der.Ingat apa tadi.Tanjat boboi!Geli aku.Nasib kau lari jauh.Kalau still duk dalam lingkaran satelit aku time tu,confirm kau arwah malam ni jugak.

Dan itu je la yang aku nak story pun....Terima kasih kerana membaca!Hahahaha!

Tragedi pagi Selasa

Ini yang baru dikatakan tragedi.Tapi bukan tragedi Oktober atau tragedi kuda belang jenguk pintu kereta tiba2 lagu ni.Cuma similirity aku dengan kuda belang ni adalah lobang idung kembang kempis dan senyum nampak semua gigi macam cik de sebelah sbb tahan malu.Haih!

Ceritanya bermula dipagi hari yang tak berapa nak hening bila abah tiba2 call dari Pulau Pangkor mintak aku call ayah Rifhan suruh beritahu ayah saudara dia kemalangan kereta dekat Kelulut.Ya,dgn mamai itu gigih aku cuba call sana call sini dan ternyata usaha aku berjaya.Dan untuk abah aku,please save nombor Rifhan's daddy.Selalu lupa.

Selepas itu dengan sepantas yg mungkin terus bersiap sbb kelas pagi tu start pukul 9 pagi.Nak drive ke UMT kalau bawak maintain 20 km/jam mungkin petang Rabu baru sampai.Serious tipu!Hahaha!Tapi aku seperti biasa pemandu berhemah harus bawak kereta pun berhemah walau kejap2 nak jwb telefon.Cik polis trafik sila jangan marah sekarang.Sesungguhnya saya dalam keadaan yg tidak rasional pada ketika itu.Tiba-tiba.Tak ada kena mengena langsung.

Jadi time sampai kat fakulti tu jam dah hampir pukul 9 pagi.This time harus salahkan guard sbb suka sangat tahan kereta aku mentang2 la aku bawak kereta comel (padahal kereta takde sticker UMT).Sehingga Isnin depan (kalau permohonan sticker tu lulus la) aku akan menjalani rutin normal setiap pagi ditahan guard tanya soalan sama nak confirm samada aku ni staff ke student.Skali aku jawab aku dekan baru tahu.Senang cerita kan?dan lepas ni mesti takut nak tahan aku lagi.Itupun kalau penipuan aku tu berjaya la.Dekan fakulti mana?Erkkk....

Maka lepas park secara comel kereta aku tu,kalau orang yg kenal aku la,aku ni jenis alah sikit kalau kedudukan kereta senget tak ikut garisan parking.Mesti usaha juga sampai nampak elok je duk tengah2.Baru puas hati.Itu yang selalu lambat masuk kelas tu.Alasan lagi.Kalau tak salah kereta,mesti salah guard,dan kalau tak salah guard mesti nak salah ayam yg tetibe melintas tengah jalan maka kena slow bg laluan kat ayam tu dulu dan sbb tu la selalu lambat masuk kelas.Diri sendiri tak pernah salah.Hahaha!

Dan kat sini la tragedi bermula.Mula-mula aku nampak classmate aku Shimah.Bila nampak je dia aku terus aim dia.Itu yg dia masuk kelas aku pun pakai masuk jer then duk sblh dia.Tapi syukur la aku tak laju kedepan sbb spot fav aku dalam kelas mesti kat depan since mata rabun ayam macam org tua.Sbb peluh2 berkejar,aku park je punggung kat seat belakang.Mula2 aku macam pelik asal lecturer lain.Tapi berat mulut nak tanya.Maklum la kelas baru masuk minggu kedua.Tak semua lecturer aku dah jumpa.Lecturer tu pun open slide dia kat screen.Aku dah macam pelik bila nampak yg tertulis kat depan adalah Purchasing.Aik?Bila masa pulak aku amik subjek ni.Aku check kat buku pulak International Marketing.Ah!Sudah.Still bengong lagi.Aku pun tanya Shimah bukan ke lecturer yg ajar subjek ni Puan Marhana ke?Bila Shimah jwb bukan la lecturer lain la yg ajar.Still blur lagi.Apa yg bangang time tu,laju pulak aku potong nama Puan Marhana.Pastu aku terasa nak check kelas.Rupanya aku silap masuk kelas.Boleh?Sepatutnya kelas aku kat sebelah.Alah bala betul!Tak tunggu lama,aku aim agak2 lecturer tu tunduk muka or pandang lain,aku mesti cabut sblm kawan2 lain perasan aku silap masuk kelas.Mana boleh diorang tahu.Nnti jadi hot topic pulak.Kurang2 3 minggu tak habis wey.Adoi!

Hasilnya kononnya nak masuk on time tapi aku dah terlambat 15 minit untuk kelas International Marketing.Nasib Puan Marhana tu ok.Tak marah2 sbb lambat.Moral of the story,please la lebih alert dengan keadaan sekeliling.Owh man!!!

Dan tentang kemalangan pagi tu,alhamdulillah tok sedara aku selamat cuma kawan dia disebelah penumpang dan juga seorang mangsa yg menaiki kereta Alza putih telah meninggal dunia ditempat kejadian.Kemalangan tu membabitkan kereta Mercedes dan Alza yg bertembung secara berdepan.Ikut cerita kereta Alza tu potong tak lepas.Al-Fatihah untuk mereka yg telah pergi.

What goes around,comes around

Aku tak tahu sama ada sekarang ni aku nak senyum macam Boo kat sebelah,lompat bintang atau buat muka selenge je ibarat tak ada apa yang berlaku walau hakikat memang ada sesuatu yang berlaku pada hari ini.Nak kata tragedi tu tak ada la cuma aku teringat dengan satu lagu si Justin Timberlake (pejadah la nama kayu campur tasik nih!),"What goes around,comes around".

Aku recall balik apa yang berlaku 7 tahun lepas.Lama jugak tu namun tak pernah lupus dari kotak fikiran aku.Dulu aku ada seorang kenalan rapat.Ceritanya bermula bila tiada angin tiada ribut,tiba2 aku didatangi sms yang aku boleh cakap telah membuatkan hati aku panaszzz takleh nak cerita.Sbb panaszzz tu adalah dengan suka hati mak bapak dia je kutuk aku mentang2 la dia time tu boleh masuk IPTA pastu aku lak terkontang-kanting nak masuk kolej sbb x layak apply IPTA sbb result tak best.Bayangkan aku punya la stress kawan2 kebanyakan semua dapat IPTA tp aku nehi,yilek,habuk pun tarak.Dah la sedih,tetiba ada mangkuk datang nak sakit2kan hati aku.Dan sepanjang malam la aku duk berbalas msg dgn mangkuk tu.Bila ingat balik apa bodoh la aku duk layan dia.Macam abah aku cakap,tak usah dilayan orang bodoh kalau taknak masuk kategori bodoh jugak tapi malam tu aku pulak serah diri masuk kategori bodoh.2,3 hari jugak aku takleh tidur mengenangkan asal la sahabat aku tu tergamak buat aku macam tu.Kalau fikir andainya niat dia nak bergurau kot,tp pada aku tu bukan gurau.Tu jenis mintak penyepak free namanya.

Tapi dalam sakit hati aku dengan dia,rupanya ada hikmah disebaliknya.Walau jalan aku untuk mengejar ke menara gading,ewah!penuh dengan jalan yang berliku-liku (assume kau lalu jalan kampung bukan highway),penuh onak dan duri (sedapkan ayat),ala,senang cerita walau lambat dari kwn2 lain siapa sangka jejak jugak kaki aku ke IPTA walau sblm tu kena homeschool la,masuk kolej,kerja dulu namun pada aku,akhirnya!Alhamdulillah.Walau susah dengan pregnant time sem 1 plus aku student tua kena compete dgn belia muda remaja tapi aku puas hati.Serious aku rasa satu level dalam hidup aku dah complete.Tapi level lain tak complete lagi la.Dan sbb hinaan kawan aku tu la aku jd makin bersemangat dan telah menjadikan aku bersungguh dlm membuat sesuatu.

Dan kat sini aku bukan nak bangga diri cuma apa yg aku nampak walau jalan aku tak smooth macam org lain sekurangnya duduk aku adalah lebih baik kalau nak compared dgn kawan2 yang lain.Termasuk la yg kutuk aku tu,kerja pun biasa2 aje.Aku bukan nak menghina atau memperlekehkan rezeki Allah swt yg diberikan pada dia cuma pd aku kalau nak ingat balik hinaan dia pada aku dulu,dia sepatutnya sekarang ni busuk2 pun dah ada bisnes sendiri dan drive Jaguar pastu ada rumah harga juta2.Tu kalau nak dipadankan dgn apa yg dia hina aku dulu la tapi hakikat sekarang,macam tu la,biasa2 aje dan sembang je yg lebih.

Jujur aku pernah berada dlm situasi dimana aku tidak mahu berjumpa atau bersemuka dengan kawan2 sekelas aku kerana malu.Aku rasa terkebelakang.Aku rasa useless.Aku seronok dgr butir percakapan mereka.Iya,mereka waktu itu gembira.Aku rasa macam kecik sangat.Kalau muat masuk dalam celah batu macam ketam aku rela waktu itu.Namun harini,segalanya berubah sewaktu aku berjumpa semula kebayakan mereka.Tapi skang kalo jumpa aku dgn confident la.Tak ada malu macam dulu sbb dulu diorang bangga sbb layak masuk IPTA namun harini yg aku tgk masih kebanyakan mereka tergagau cari kerja yg sesuai.Ada juga yg tak ada pilihan walau kat U kursus lain,tapi sbb susah nak dapat kerja,kerja tanpa guna kelulusan yg ada.Lagi sadis bila yg jenis pung pang pung pang kalo bercakap siap ada master lagi namun dapat kerja yg tak seiring pun dgn kelulusan yg ada.Makin kebelakang ada.Sbb itu la mulut harus jaga.Jangan suka perlekeh orang sbb esok lusa kita tak tahu apa yg berlaku.

Ya,ini aku budak yg pernah homeschool sbb tebal muka nak pergi sekolah sbb result tak bagus dan abah terpaksa bayar guru yg datang mengajar kat rumah,ini dia budak yg apply masuk kolej sbb tu je yg layak buat dia tapi sekurangnya hari ni budak tonggong pada mata kau itu,sudah selesa dikerusinya sendiri.Dan aku tidak perlu hina orang sbb aku tahu "What goes around,comes around".Walau kita sudah lama saling bermaafan,tapi luka itu walau tak besar tapi masih terasa gurisnya.

Dan yg buat aku senyum rupanya ada betul cakap abah aku.Abah aku pernah cakap,kadang2 dalam hidup ni kita tak perlu susah payah pun nak balas balik atas setiap perbuatan tak baik yg orang buat pada kita kerana sooner or later orang tersebut akan terima balasannya juga tak kira la on the spot kena balas atau makan tahun baru berbalas.Segalanya kita berserah pada Allah swt.Sbb tu dalam Islam kita diajar supaya sentiasa bersabar.SABAR.Dan harini tanpa niat pun ,tu pun lama baru aku perasan,YA,orang itu turut rasa apa yg pernah aku rasa dulu.Walau ia tidak disengajakan namun aku rasa sedikit lega.Aku rasa terbela.Yawn!

Wooo!Sedapnya kutuk aku.

Amboi!Amboi!Amboi!Inilah yang dikatakan mulut tak ada insuran.Sesedap hati je boom aku.Mmg nak kena karate macam si Jah sebelah tunjuk ni.

Tapi begitulah lumrah alam.Kadang2 kita je sibuk nak fikir2 sblm nak bercakap tapi orang lain sesedap rasa pakai main cakap lepas macam tu je macam aku ni tak ada hati limpa perasaan bagai yg hendak dijaga.Tapi tak apalah.Aku assume je la dia tu belum akil baligh lg.Sbb biasanya kalau tak akil baligh ni orang tua2 cakap otak tak fully loading.

Alkisahnya,ada la satu subjek sem lepas aku kira agak susah la pada aku plus condition aku yg tak berapa nak study hard.Jadi kalau dah study so-so expectation pada result yg akan dapat tu mmg very down to earth la.Senang cakap,aku mmg sedor diri Jah.Aku sedor tahap aku kat mane.Tapi kurang2 aku tak busuk hati takut sangat org lg tinggi result sampai beria-ia nak nafi yg lecturer tu buat test tak guna soalan sama.Aku cuma tanya soalan apa je keluar.Aku tak tanya pun rangka jawapan yg kau dh jawab.Tapi bagi memuaskan hati kau,untuk pengetahuan kau,lecturer tu bagi soalan sejibik dengan soalan yg kau dapat.Harap maklum!

Makanya sblm dapat result lagi aku dah gtau suami confirm failed.Repeat punya paper tu so pandai2 la pulak menyedapkan diri sendiri takpe la failed.Nanti ulang balik mesti result lagi boom.Jadi time aku bukak result aku macam terkejut jugak tengok dapat C.Tapi diam2 aku bersyukur jugak sbb time final mmg aku struggle betul2 paper tu sampai suami sendiri terpaksa stay up semata-mata mengajar aku buat calculation.At least aku tak failed dan pastinya tak akan repeat la.

Pastu nak dijadikan cerita ntah macam mana aku tengok balik dalam portal student,eh,aku bukan dapat C tapi sebenarnya B.Rupanya aku tersilap tengok.Alhamdulillah.Macam mana boleh salah tengok tak tahu la.Mungkin sbb moral dah down sgt2 so aku just acuh tak acuh je tengok.Maka si X tu pun tanya la aku aku dapat berapa.Bila aku beritahu aku dapat B,terus muka dia berubah.Dan paling takleh blah bila dia selamba je kuar statement,"Bukan carry mark akak rendah ke?".Kau bayangkan Jah.Mana aku tak hangin.Punya la dia underestimate aku smpi tahap tu sekali.Dan aku rasa mmg dia bengang sbb result dia sama dgn aku walau dia pung pang pung pang beritahu study giler.Kuakuakua!

Hah!Sebab tu la aku cakap kalau boleh karate aku karate je dia kat situ jugak!Wossshhhh!!!!

1st week untuk semester 4 yg sungguh la penat!

Wey...asal bila aku hembus nafas je rasa macam keluar wap panas.Takkan aku ada keturunan dragon lak.Tak pun anak Donkey yg dlm Shrek ada mixed donkey + dragon.Ala!Apa yg kau merepek nih.Tak kot sbb dragon keluar api kut hidung.Ni nafas je panas.Cis!.Ni tandanya simpton otw nak demam la ni.Mohon jauh la sbb this weekend teramat banyak la benda yg perlu settle.

Sebelum tu,alhamdulillah akhirnya this semester proses pendaftaran aku amik masa 3 hari je.Kalau sebelum ni kalau tak 2 minggu mmg tak sah.Sakit hati betul.Penat betul mak kehulu-kehilir macam orang hilang anak.Dan dgn semangat berkobar-kobarnya nak settle semua a.s.a.p makanya jalan dimudahkan olehNya.Alhamdulillah.Cuma sepanjang minggu ni macam-macam benda pulak berlaku.Ada yg dah diduga dan ada jugak yang tak terduga.Yang tak terduga tu yg buat aku sempat buat tarian gelek depan Huda sbb lecturer yg ramai orang seriau nak jumpa dia,sekali dia bagi note kat aku.Note yg diprintnya depan mata aku ok.Dan yg buat aku lagi luruh bulu roma bila dia tanya nama aku,dan sah dia akan aim aku pasnih.Tapi bagus jugak sbb buat pertama kali sejak bergelar pelajar,baru hari ketiga bukak semester aku dah pulun study sampai kelas lagi 1 jam sempat lagi study kat cafe.Oh!Aku pun tak percaya dengan diri sendiri yg berubah sebegitu punya drastik gara-gara takut kena soal dalam kelas.Tapi bagusnya ada jugak.Ia menaikkan semangat aku tau.Huh!Lecturer ni sbnrnya sangat ok cuma dia strict sikit dan biasa la asal lecturer strict je budak2 mula la nak aim mcm2.Suka buat spekulasi.Takde keje.Tapi aku suka dia mmg dari dulu lagi dan bukan sbb dia bagi note kat aku ke apa.Tapi mcm kembang hidung jugak la sbb aku yg 1st ada.Rebut2 nak photo copy note aku tuh.Kalau charge ikut kepala ni kaya aku leh cover yuran.Huk!

Dan dalam kelam-kabut aku untuk minggu ni juga ada la aku teringat satu lagi conversation aku dgn sorang lagi lecturer nih.Aku letak je la Dr. X.

Aku: Dr,saya nak tukar group.
Dr. X:Kenapa kamu nak tukar group?
Aku:Saya clash kelas sbb saya student yg pernah extend.
Dr. X:Boleh tukar kalau ada yg setuju nak tukar suka sama suka dgn awak.
Aku:Ada!Ada!Ada! (Confident level mmg tak leh blah!)
Dr. X:Macam mana awak tahu dia nak?
Aku:Sebab dia beritahu saya dia nak.
Dr. X:Habis apa nama dia?
Aku:Errrrr..... (Serious aku lupa nama classmate aku tu.Tapi sbb lecturer dah renung mata aku so aku bantai jawab je la). Nama dia Jet.
Dr. X:Jet??
Aku:Mana saya tahu nama dia apa sbb orang panggil dia Jet (Ini adalah jawapan mintak penampar ok?)

Tapi apa yg pasti lecturer tu tak sempat nak balas balik sbb dan-dan je aku mintak permission nak call kawan aku tu.Wooo...lecturer tu nampak garang woooo.Tapi moral of the story sila be more alert dgn sekeliling sampai member yg selalu duk sekali dalam kelas dgn aku boleh aku tak tahu nama dia.To Jet,nama betul kau akak akan pahat betul2 kat dalam otak akak ni.Jangan mare!Hehehehe!Tapi awalnya aku ingat lecturer tu garang ke apa,tapi sbnrnya tak.Bila dia tanya sbb apa aku extend,dan aku beritahu aku cuti bersalin terus nada dia low balik dan terus ok.Lega mak!Mak tak boleh la orang tinggi2 suara.Mak ada genetik gigil taktau warisi dari siapa.

Walau apa pun,this week berlalu dgn flying color.Cis!Flying color la sangat ingat dapat result Dean List la kononnya.Takpe......apa yg penting?Bukan kerjasama tapi semangat untuk belajar.Gila susah.Mana aku nak study kat rumah asal baru je parking bontot kat kerusi nak study,budak kecik tu sibuk sekali nak duduk atas riba.Nak lukis la,ajak tengok Elmo la.Macam2.Nak tunggu dia tido baru study,lagi tak pukul 11 malam mmg tak tidonya dia.Budak kecik ni jarang tido awal kecuali penat sangat main waktu petang tu.Arghh!Stress betul aku.Kalau lewat sangat alamatnya studo la aku bukan study.Siang hari dah penat kejar sana kejar sini kat fakulti.Bila balik mmg totally exhausted la.Hmmm....skang masih fikir macam mana la aku nak manage study aku for this sem.

Dan begitulah seadanya.......................

Dan kalau tak mengusik orang bukan Damia namanya.Ini lagi aku stress.Dah ramai mana ibu bapa (Ewah!) cuba menyelamatkan anak mereka dari anak aku ni.Kalau tak cakar,mesti kena gigit.Ini lagi satu genetik mana tak tahu la.Oh!Mungkin ada bau-bau bacang dgn Edward Cullen dlm Twilight tu kot.

Coret-coret raya 2011

Sempena Hari Raya 2011 ni cerita rasanya masih sama seperti tahun-tahun sebelumnya.Kalau nak cerita balik tahun ni turn kampung mana nak kena raya dulu,tak ada maknanya sbb jarak antara rumah aku dgn ibu mertuaku tak sampai 15 minit pun.Pagi raya tu kalau takat nak ulang-alik 15 kali pergi balik pun tarak halllaah!

Cuma setakat ni pagi raya biasanya mmg kat rumah aku dulu la memandangkan rumah mertua dah sah mmg penuh.Maklum la 13 orang adik-beradik dan tahun ni 1st day raya,semua ada.Caya la.Last year ada juga yang tak ada.Biasanya 3rd raya ada tapi jarang la cukup semua 13 orang.Macam satu kakak ipar aku tu,last year raya ketiga baru ada kat Malaysia sbb 1st raya beraya kat rumah mertua dia di Brunei.Tahun ni cukup semua.Senyum mummy.

Ini pic kami dipagi raya haritu.Tahun ni seperti biasa harus sedondon.This year 1st time la Damia berbaju kurung.Last year tak sbb aku tak tempah pun memandangkan dia time raya tahun lepas baru pandai merangkak.Tak ada maknanya pun anak aku tu jadi tukang lap lantai bergerak.Bila dah boleh berjalan ni,baru comel berbaju kurung bagai.Tapi bila tengok balik pic ni,baru aku perasan baju kitorang sedondon jugak dgn langsir mak aku yg kat bahagian atas tu.Haish!

Ini adalah sesi biasa dipagi raya iaitu saling bermaaf-maafan sebelum sesi melantak tak ingat pastu lepas raya ketiga baru nak menyesal bagai berat naik mencanak-canak,perut buncit bonjol pastu dan-dan nak buat liposuction la,bla bla bla!

Sesi ni patut sedih tau tapi aku pun tak tau asal semua orang macam duk gelak-gelak je.Apa dosa korang sikit sangat ke kat mak ayah kita ni?? *Muka serious.Aku tuju kat lagi 3 ketul adik-beradik aku tu.Heh!

Ini part suami aku pulak salam.Damia seperti biasa kalau dia dah start "Yayah,yayah!".Buat la macam mana sekalipun even kau umpan note sekeping 50,mmg tak jalan.Berkepit je la jwbnya.

Maka selesai la sesi salam minta ampun bagai dan lepas aku tengok pic ni,tu pun kalau tak silap aku pic ni dicopy masuk laptop aku raya ke 4 rasanya,dan baru aku perasan aku lupa nak mintak ampun dgn suami aku time raya pertama tu.Aish!Macam mana boleh lupa ntah.*Muka serious lagi sekali.Kakak aku kalau kau tengah baca sekarang,jangan nak gelakkan aku sbb kau pun sama tak mintak ampun kat laki kau jugak.Wahahahahaha!

Takpe la.Jap lagi aku minta maaf.Ala,bukan sekali setahun pun nak minta maaf dgn suami.Sblm tidur pun aku minta maaf jugak kat dia kecuali dia membuta dulu.Kalau dia dah tidur aku tak kejutkan dia la.Takut jugak aku karang ngah mamai-mamai tetiba ada orang buat pengakuan karang,lain lak jadinya.Hahahaha!

Ini pic anak dara aku yang sungguh poyo dipagi raya takmau pakai baju raya.

Seperti biasa separuh raya dia mesti dah masuk baju raya yang kedua.Dan sejarah tahun ni,Damia beraya pakai baju je,kain dia suh tanggal.Mungkin sbb pinggang kain baju kurung dia tu ketat sangat.Aku dah gtau kat tailor tu tapi mungkin dia lupa kot maklum la baju anak aku sorang je punnnnn dia jahit.See?Sabor je la.Kalau banyak boleh la aku consider sikit.Isk!Tak baik la marah-marah.Dah la akak tu setuju amik lagi seminggu nak raya pastu charge RM10 je pun itu pun aku nak bising complain macam-macam.Dasar.Hahahah!

                                           

Maka itu sahajalah cerita raya aku.Yang lain aku malas nak story sbb aku ni busy orangnya.Wahahahaha!Jadi aku akhiri dgn pic raya family sebelah suami aku.Tahun ni 2 orang tak ada dalam gambar sbb dua-dua balik rumah mertua masing-masing.

Dan inilah keluarga besar suami : )

Location:Rumah Tengku Suhaimi - Batu Burok,Kuala Terengganu.

Susah sebenarnya hidup dalam penafian~

Harini kat FB status macam ni dipost oleh dua tiga orang dalam friend list aku.
“Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Itu yang tersurat. tersirat? ini dia,

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, aku tanggung dan bkn lg ibu bapanya tanggung, & aku tanggung dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”

Dan aku seperti biasa suka amat baca tang comment orang2.Hehehe!Makanya seperti biasa ada yang setuju dan ada juga yang tidak bersetuju.Bukan tidak bersetuju sebenarnya.Pada aku ia lebih kepada satu hakikat yang mana kita cuba menafikannya termasuk aku juga.

Tapi sekurangnya aku hargai apa yg kawan2 aku maksudkan ini dan aku tidak mengatakannya salah malah berterima kasih kerana ia sedikit sebanyak menyedarkan diri sendiri juga dan tanpa sedar terbit rasa simpati pada suami sendiri.Kerdilnya aku rasa diri aku disisi Allah swt.Sungguh.Naifnya aku.

Cuma satu je yang aku takleh terima bila ada juga yang komen menegur si tukang post itu agar tidak menge'post' lagi status sebegini.Hehehe!Ada juga yang macam tu.Tapi sebenarnya memang susah kalau kita cuba menunjukkan sesuatu yg pada dasarnya cuba mendidik.Biasanya orang akan lebih gemar mencari kelemahan daripada cuba mengambilnya dari sudut yang positif.

Masyarakat kita dia lebih gemar judge orang dari berfikiran positif.Contohnya,seorang penagih tidak layak menasihati orang lain kerana dia juga adalah seorang penagih.Maksud aku kat sini,kau kena pakai pakaian yg menunjukkan kau warak dgn mengekalkan perlakuan kau dari dulu smpi sekarang adalah seorang yg amat baik ataupun kau ada status ustaz/ustazah barulah kau layak nasihat orang.Kalau kau dressing macam Bob Marley pastu kau nak ajak orang solat confirm kau kena boooo punya.Hehehe!Tapi aku lak rasa macam tak kena pulak contoh Bob Marley.Contoh ini ibaratnya seorang wanita Islam yg memakai skirt pendek lagi 3 inci nak nampak spender pastu duk pung pang pung cerita pasal azab bagi wanita yg tak tutup aurat.Aih!Tak seswaiii...tak seswaiiii!Kat sini aku cuma nak cakap walau teruk macam mana seseorang itu,kalau dia cuba nasihat kita,soal suka atau tidak,dengar je la.Takyah la kritik lebih2.Atas muka bumi ni tak ada satu pun manusia yang sesempurna kejadian.Semuanya pasti ada kelebihan dan kelemahannya.

Point aku kat sini sebenarnya,apa yang cuba diutarakan oleh kawan aku tu adalah benda yang betul cuma dari sudut penerimaan orang lain itu yang seolah-olah sedaya-upaya cuba menyangkalnya.Ibaratnya hakikat sebenar namun cuba dinafikan.Itu aje pun yg aku nak kata.Sekian.


Image Yahoo!
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me