Nikmat sihat apabila sakit

Apabila diuji dengan sakit waktu itu barulah merindui nikmatnya hidup ketika sihat.

Ok.I'm on medication now for a 6 days until the next appointment.Itu kalau x recover la.Alhamdulillah dugaan dari Allah.

Sakit kita ni ada kaitan dengan allergic lepas tu boleh pulak lupa nak berpantang sikit makan tu.Semalam kemain pulun nasi dagang ikan tongkol dan bila balik rumah,masha Allah,hazabnya.

Dan membawa ke hari ini sampai serious takde mood terus nak masak.Semalam sbb tak leh nak tidur,berjaga la sampai sempat buat kuih kasui/kaswi/tepung kapur my fav.Penangan takleh tidur.Tidur lepas Subuh tp disebabkan Subuh jam 3.30 pagi so tetap la bangun jam 8 pagi.

Settle hal rumah petang sikit suami ajak keluar pergi beli barang.Actually sekarang ni masih lagi Spring tp cuaca panasnya dah mcm Summer.

Balik dari kedai survey barang (survey dulu,esok baru beli) jam dah nak masuk kol 5 dan alang2 kami kat area Mt Gravatt,terus la ke Malaysia Makanan Restaurant.

Takmau order something yg berkaitan demgan seafood so I order Chinese Fried Rice dgn Chicken Butter Honey.Kalau x sakit mmg dah order tomyam campur,butter prawn dengan kangkung goreng belacan dah.All time favorite.

Tapi td ada warning hailstones mcm last time.Nasib x besar2 sgt batunya tp kelam-kabut jugak la orang nak selamatkan kereta kan.Kami pulak layan perasaan dalam kedai siap tukar meja sbb I sungguh la ngeri tengok kilat yang memancar.Sangat la menakutkan. 


Iru je la citer harini.Muahahah.Bosan dak?

Summer 2015

Heat wave.Kat sini sekarang panasnya buat rasa bersyukur pulak dengan panas di Malaysia.Betul.Hehehe.Panas kat sini ya ampun.Tak tau la nak cakap mcm mana.Berlapis dah rasa sunscreen tepek setiap kali keluar.

Ini antara makanan di musim hangat ini iaitu Summer Im not in Love.Muahaha!

Sirap bandung bersama biji selasih dan avocado.Nak sedap lagi masuk la buah kabung dan nata de coco whatsoever tu.Sejukkan dulu lepas tu ngap.Sedap.😝😝😝😝

Jacaranda

Dipenghujung musim bunga si ungu ini akan mula berputik maka dikiri kanan jalan kita akan dihidangkan dengan pandangan ungu ini.Cantik.Yea,sangatlah cantik.Subhanallah.Indahnya ciptaanNYA dan bersyukur juga dapat menikmati secara real pengalaman berbeza ini.Alhamdulillah.

Kelibat ungu yang cantik menghiburkan hati.Bagi hati dan perasaan ini lebih berbunga-bunga.Hidup diperantaun kena la pandai sesuai keadaan.Tambahan kami bukan datang belajar dimana kita diberi jangka masa tertentu dan apabila selesai,pulang ketanah air.Maka hari ini, I live my life to the fullest.

Selepas siri terasa dikhianti oleh orang yang kita banyak bantu.Kikikiki,aku kini jadi makin kuat.Makin kuat dari segi apa?Dulu kalau nak buat apa mesti nak fikir diorang.Nak juga dahulukan diorang.Nak jugak tala muka kat diorang.End up bukan diorang appreciate pun.Kikikiki.Dan iya la,dah kena sekali buat apa nak tunggu lagi.Dan aku pun move on.Aku cari circle aku sendiri dan aku tinggalkan mereka.Buat apa berkawan dengan orang yang tidak reti menghargai.Paling teruk,mereka sakit hati jika kami lebih dari mereka.Dan apa mereka buat,mula melaga-lagakan kami,bg nasihat yg sangat la buat kami down (pernah dapat nasihat bg down?Selalu orang nasihat suruh positive).Hahaha!Lepas tu paling worst sekali sekarang baru kami sedar suami isteri ni mmg banyak dah kencing kami.Hahaha!Diorang ni banyak menipu dan ambil kesempatan.Bodohnya kami selama ni.Tapi takpe la.At least disaat tengah menaip ni aku dah mula bijak sikit dah.Hihihi!Dan apa aku buat,tinggalkan mereka.

Dan alhamdulillah,barulah aku sedar rupanya lagi ramai manusia yang ikhlas nak berkawan dengan kita.Doa kami cukup la sekali ini sahaja kami mendapat kawan yang buat baik dekat kita hanya sebab mereka nak sesuatu dari kita.Kalau diorang senang diorang tak layan pun kita.Datang pada kita dengan muka fake konon ikhlas walhal dalam diam khianat.Diorang ni adalah orang paling manis waktu perlukan bantuan kita dan mereka boleh bertukar menjadi orang paling kelat waktu kita pula yang memerlukan bantuan.Dan sekarang bila kami dah sedar,please get lost!Bukan kami ni terumbang-ambing tanpa kamu.Dan kerana itu kami tak rasa kesal dengan tindakan kami menjauhkan diri dari mereka.

Tinggalkan orang yang berjanji tapi mungkir.
Tinggalkan orang yang sakit hati melihat kamu lebih dari dia.
Tinggalkan orang yang suka berbohong dengan kita.
Tinggalkan orang yang sangat mementingkan diri sendiri.
Tinggalkan orang yang suka bermegah2 (cakap besar,bangga diri)
Tinggalkan orang yang tiada sensitiviti (cakap lepas takde rasa nak jaga hati orang ke apa)
Tinggalkan orang yang suka ambik kesempatan diatas kebaikan yang kamu lakukan.


Pic ni aku ambik dekat area UQ (University of Queensland).Sepanjang jalan ada pokok ni.Belum amik kat dalam campus UQ lagi.Laaaaagi banyak.Sangat cantik.Ni pun gambar awal2 bunga ni berkembang.Kalau sekarang lagi cantik sbb dia dah start gugur jdnya kat tanah pun nampak ungu jugak.
 

Dan haritu aku bawak si kecil TDS ni je.TND pergi kelas KAFA.Sempat la mak dia nak bergambar sekeping dua buat kenangan.Hihihi.Ni aku pergi dengan partner in crime (mmg betul2 makhluk satu kepala la).Dah la dia buat PhD dan aku ni dah jd geng tempat nak hilang stress.Muahahaha!Geng luah perasaan,geng mengopi & geng shopping.Semua jalan.Hahaha!

See?Kau dilukai orang yang kau kenal hampir 8 tahun lamanya tp kau dihargai orang yang kau baru kenal lebih kurang setahun lebih.


Belanja pic tuan tanah.Ini selepas kami balik dari usrah.Kat sini usrah every two weeks.Dan haritu dibuat kat Toowong Public Library sbb ada jemput seorang non muslim (before) yang convert to Islam dan dia menceritakan perjalanan hidup dia hingga memilih untuk memeluk Islam.Very inspiring sampai kami nangis2 dalam dewan tu sepanjang talk dia.

May Allah swt bless you Sis Khadeeja.

You see?Jangan jadikan kawan yang buruk sebagai halangan pada kita untuk bahagia.Tak perlu sedih pun hilang mereka biar la usia persahabatan banyak tahun pun.Tak guna juga pertahan kalau tiada keikhlasan.Dan apabila berlaku perkara begini,aku akan lihat diriku.Aku renung mungkin aku juga ada salah.Kalau rasa ada salah,ada buruk cuba perbaiki diri.Muhasabah diri.Dan alhamdulillah.Something happen for a reason.Usai sekian lama aku berdoa pada Allah swt agar tunjukkan aku jalan kerana dalam dua tahun ni kami dah rasa mereka ni mcm ada something pelik,dah lama kami terasa hati,rasa annoying tp kami pertahan lagi atas tiket persahabatan hingga tidak terduga Allah swt datangkan satu hal yg menyebabkan aku dengan senang hati dapat melarikan diri dari mereka.Iya la kalau tetiba dingin memang nampak mcm kita la yg jahat sbb suami isteri ni mmg pandai buat cerita (owh menyesalnya aku percaya cerita mereka selama ni rupa-rupanya diorang ni saje je tau nak bg kita benci orang lain).

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Syukur sebab aku dah ada life aku sendiri.Aku bebas nak berkawan dengan sesiapa sahaja yang aku selesa.Aku dah tidak perlukan fikirkan mereka.Kalau tak sebelum ni dalam hati geram tapi tetap layan juga sbb takut sangat kawan kecik hati.Pfffftttt! 

Dan sekarang,syukur dengan kehidupan yang Allah swt bagi.Setiap hariku terasa makin bermakna.Nasihat ayahku,tidak salah kau jauhi orang yang kau tahu dia cuba khianat pada engkau dalam manis kelakuan mereka.

Cerita pagi

Emak tanya anak  

Emak:Harini morning tea nak bwk apa?
Damia:Bowok jeput pisang (Yes anak I pekat sekali loghat Gannunya)
Emak:Truly Asia betuii la mung ni.Ok ke kang kawang2 tanya pulok kuih nape itam ni.
Damia:Kawan2 pun bowok jeput pisang gok gi skoloh.
 
Ooooo baru mak tahu bdk2 aussie makan jugok jeput.Hmmm doh panggil nape.Welcome banana.Muahaha!


Snack sehat kononnya la....

Hi!Taktau la apa nak cakap pasal serangan di Paris tu tp apa yang pasti sesiapa sahaja yang tinggal diluar negara dan negara tersebut bukan negara Islam,sedikit sebanyak ia memberikan sedikit tekanan emosi walau setakat ni selepas beberapa siri serangan yang asyik duk kaitkan orang Islam,kami sekeluarga di bumi kanggaroo ni takde la pernah kena kacau ke apa (mohon dijauhkan.Doa kami supaya sentiasa dibawah lindunganNYA).

Tapi gitu la.Taknak baca orang duk share kat FB.Tak baca karang tertinggal kapal pulak.Jadi I pun follow la jugak perkembangan semasa ni.Yeah!Sedih dengan apa berlaku dan lagi sedih memikirkan bumi Palestin dan Syria yg saban hari bermandi darah tp tak berapa meluas sangat reportnya.Ok malas nak cakap panjang.Ikut suka la apa definisi,pendapat,bla bla bla korang,apa yg penting jangan pernah berhenti berdoa.Ingat tu.The Power of Du'a.

Semalam kononnya nak mencari kudap-kudapan sehat maka gigih pergi Coles.Kenapa cakap sehat?Sebab snacks ni duk kat rak makanan sehat.Ala kat sini selalunya yang stok sehat2 ni haruslah kat rak makanan organic,gluten free bla bla bla.

Serious sedap wehhh tak tipu.Bagus ni.Makanan sehat.


Tapi tak berapa nak sehat jugak la kalau tukang makannya boleh habiskan satu pek besau tu tak sampai dua hari.Muahahahaha!

Hervey Bay QLD 2015 ~ Part 3

On second day at Hervey Bay,kita pergi kepada tujuan asal kami datang kesini iaitu nak tengok ikan paus.Oh!Seumur hidup cheq,cheq just tgk paus ni kat dalam television je tau.Dan harini kita nak tengok kat depan mata.Hihihi.

For whale wathing we can booked online and they also provide a service for pick up.Maknanya tunggu je kat depan motel,so akan datang satu bus datang ambik.No charge.Dan untuk whale watching dia ada dua sesi iaitu diawal pagi sampai tengahari & tengahari sampai petang.I pilih sesi pagi sbb takut sangat panas.Hahaha!

Dan untuk whale watching ada 3 pakej yang ditawarkan dan I amik yg tengah2.Maknnya takde la paling murah dan tak la paling mahal tp I rasa pakej yg I ambil highly recommend.I pulak taktau ada ke tak kalau nak beli melalui groupon atau apa sahaja yg offer pakej lebih murah tp I beli direct je dari website.I choose Tasman Venture and the charge for adult $115 and child $60,si bayi TDS free.Hehehe!Sila calculate sendiri la.


Amik gambar dulu.Time ni kami duk tunggu bus datang pick up.Anak2 punya la excited nak tgk paus.Tp TND la orang cakap paus dia cakap shark.Memana la nak oii!


Meninggalkan port tempat naik tu lebih kurang jam 8.30 pagi dengan cuaca yang sangat la cerah.Tp sedih pulak bila buka FB duk tengok disana sini orang duk updates pasal jerebu tebal.Boat yang kami naik ni nak cakap laju sgt tak jugak tp takde la slow mcm pakej paling murah tu.Jauh giler kot kena tinggal kat belakang.Babai!


Perjalanan nak sampai ke tempat whale ni lebih kurang sejam jugak.Sempat la kami menikmati view,terputus internet (kat tengah laut oiii),tp diorang ada provide free wifi tp tak dapat pun coverage.Coverage mcm biskut chipsmores kejap ada kejap takde.Huish!Takat nak WA lepas la tp FB mmg tak dapek.Dan diorang pun ada jugak sediakan minuman ringan untuk para penumpang yg awal td muka kemain excited tp bila lama sgt perjalanan,sorang2 dah berkerut dah muka memasing.Hahaha!

Akhirnya dikejauhan,kelibat whale sudah kelihatan.Ya Allah terujanya mak tau.Terus standby camera.Bukan I sorang je.Boleh dikatakan semua yg kat dalam boat tu excited.Dari yg awal td muka ngantuk giler,semua segar balik dah.


Memula nampak sayup dikejauhan.Dan boat semakin menghampiri si paus ini.Paus ni dia akan berenang dalam kumpulan tau so takde la istilah forever alone.Kikikiki!Dan dari boat ni sebenarnya ada dipasang alat untuk panggil cik paus ni menghampiri boat.


Dan taukah anda aku skang malas giler nak updates blog dan entry ni ditulis sekian lama,terbantut separuh jalan dan kalau diikutkan byk lagi nak cerita tp aku pendekkan kat sini je la siri tgk paus ni.Muahahaha!Boleh lagu tu.Kikikiki.




Hervey Bay QLD 2015 ~ Part 2

..............................Ke 'busy' an apakah sampai baru boleh sambung pasal coti-coti di Hervey Bay.Hehehehe!Maka haritu sebab kami sampai ke sana lebih kurang jam 2 petang,lepas check in (kat sini kena check in jam 2 petang dan check out jam 10 pagi.Sigh!).Jadi pepandai la bajet masa.Dan lepas dah masuk bilik motel tu kami pun solat dulu then lunch.Lapar sangat kot.Nasib la dah bwk bekal sesiap kemain I masak untuk tiga hari terus.Tapi tak sampai 3 hari pun.Huhuhu!Besar betul selera family kecik aku ni.Hihihi!

So hari pertama adalah masa untuk ukur jalan,ukur bangunan je la dulu.Hihihi.Kita pusing2 dulu pekan kecil Hervey Bay ni.Kawasan yang cantik lebih kurang macam Birbie Island jugak cuma I lagi suka Hervey Bay ni.Tapi sebut pekan kecil usah bayangkan mcm pekan koboi pulak.Sini sebut small town tp lagi besar dan maju dari daerah tempat I membesar kat Mesia nung.Jangan marah yer.Bukan kutuk tempat kelahiran,just nak bagi gambaran.


Shop lot takde la berprestij sgt tp serba lengkap la takat nak shopping barang2 serba sikit,nak withdrawn duit sikit2.Hehehe.Tp itu waktu hari pertama sampai.Kami nak beli gula,susu pekat,sabun cuci pinggan bla bla bla tu sekali nampak IGA terus singgah.IGA ni dia mcm supermarket la jugak cuma takde la besar mcm Wollies & Coles.Beria beli brg kat situ sekali malam tu baru la perasan Wollies & Coles cuma kat belakang motel kami stay ni je.Huhuhuhu!


Haritu kami sangat teruja nak pergi ke pantai.Motifnya adalah bila tengok air surut camni (hek eleh mcm kampung sendiri tak pernah tgk kan).Hahaha!Tp yang ni punya I rasa lain dari pantai tempat I membesar tu sbb air surut dia tu jauh giler kot dari pantai.Tu yg teruja sangat tu.Sampai boleh tengok orang duk main lain mcm jauh sayuppp ketengah sana dan kami pun apa lagi,ambik la peluang jalan kaki sampai ketengah melepasi jauh dari jeti kecil tu.Sorry sbb I tak sure fenomena apa ni jd tak reti nak explain dalam bahasa saintifiknya.

Eh korang perasan tak?Jeti tu mcm tempat Britney Spear buat clip video lagu Sometimes kan?Hihihi.Ke mmg buat kat sini?Kikikiki

Tapikan memandangkan hari dah memang nak petang,air dah makin nak pasang.Memula port bebudak ni main pasir dan mula naik air.I ni jenis penakut sikit cepat2 la duk panggil suami supaya beredar.Suami pulak duk sibuk kejar ketam.Haiya!

Nah belanja sikit pic tuan tanah dengan sikit view area kawasan kami menginap ni.Apapun pantai yang cantik sebab bersih takde sampah-sarap.Yang ada shark kat depan shop lot tu kami tak pergi sbb husband cakap mcm tak menarik je so I takleh nak buat review la sbb mmg tak tahu ada apa kat dalam tu.Maybe ada short film kot pasal shark & whale kot.Hihihi.Tak pun museum.

Nah belanja jugak pic bebudak ni sibuk main pasir.Si kecik paling excited sebab dia mmg suka main korek2 pasir.Mcm kakak dia tu suka jugak cuma Damia ni jenis macam I,jenis paranoid lebih.Nampak air start naik terus menjerit2 ajak balik.Kikiki!

..............................................ok to be continue

Hervey Bay QLD 2015 ~ Part 1

Hi dan assalamualaikum,

Sajer je buat part2 sebab rasa mcm nak berceloteh panjang pulak kali ni maklum la lately dah jadi malas amat nak update blog.Walau bukan la compulsory namun blog ni antara medium I membebel selain dari membebel kat anak2.Kikikiki!I ni kalau orang kenal kat luar mmg tahu la jenis yang banyak cakap dan di alam maya pulak jadi jenis banyak menaip.Eh boleh gitewww!

Ok la.

Sekarang ni adalah musim cuti sekolah.Awalnya kami plan nak ke Melbourne tapi sebab suka sangat tangguh,bila last minutes tambah dengan cuti sekolah makanya semua benda jadi mahal la.Bukan takat mahal je,rumah ladang yang kami nak pergi tu pun dah fully booked.Makanya sila la bawak plan tu ke tahun depan je.Huhuhu!

Dan kali ni tempat kami pergi bercuti ni masih lagi dalam jajahan Queensland.Hehehe!Queensland ni kan besar maka banyak lagi sebenarnya tempat menarik yang belum kami teroka (ayat sedapkan diri sendiri.Kikikiki)

Suami awal2 lagi serahkan tugas pada I untuk cari tempat mana nak pergi bercuti sbb dia bilang dia sibuk takde masa nak survey dan awal2 dia dah cakap dia follow je nak gi memana pun.Maka I pun decide la nak ke Hervey Bay memandangkan one of my friend Felicity ada pergi jugak awal seminggu dari kami.Jadi ni pun consider pengaruh rakan sebaya jugak la ni.

Cerita sikit pasal Hervey Bay ni actually tempat ni adalah kawasan pantai dan tarikan utama pantai ni adalah ia menjadi port ikan paus datang migrate.Dan I pulak seumur hidup tak pernah tengok ikan paus ni secara live selain dari live ikut television je.Hihihi!Maka sangatlah teruja.

Memandangkan perjalanan nak ke tempat ni ambik masa sampai 3 jam setengah,jadi I pun decide untuk bermalam disana dan I booked hotel untuk 3 hari 2 malam.Tak plan pergi balik hari sbb mmg confirm penat badan.Maklum la drive di Aussie ni selain kena ikut had laju ditetapkan,jarak antara satu tempat ke satu tempat tu adalah sangat jauh.Kalau ikutkan 3 jam setengah tu ibarat dari rumah I di Marang nak pergi ke Kuantan je tp itulah.Kalau tak disebabkan kanan-kiri view cantik pokok menghijau,kurang la sikit bosan perjalanan tu.Kalau takde semua tu mmg kejung la kau sambil duk kira bila la nak sampai.Kikikiki!

Kalau nak diikutkan banyak lagi cerita nak cerita tp kita letak kat mode hold dulu then citer pasal trip I ni je dulu kerana sehari sebelum kami bertolak ke Hervey Bay ni,kami ada buat majlis sambutan Eidul Adha sekali harung dengan majlis bday TDS dan hari yg sama jugak berlakunya hailstone yang tak pernah2 terjadi tetiba area kawasan rumah dipenuhi bongkah2 ais kecil dan serupa kawasan turun salji pulak haritu.Ok yg tu nnt la I cerita.

Trip kami ke Hervey Bay kalau ikut plan nak gerak dari rumah jam 8 pagi tapi macam biasa la,plan je la.Kikikiki.Kami gerak dari rumah dah jam 10 rasanya itu pun lepas I siap masak bekal kami dan suami kemas rumah maklum la sehari sebelum tu kami ada majlis makan2 kat rumah jadi boleh faham la mcm mana keadaan rumah after partyyyy.

Dan pagi tu gigih la I masak beberapa menu dengan harapan cukup la utk bekalan kami selama 3 hari.Tak agak2 kan mcm sana takde benda yang boleh dimakan.Kikikiki!Takpe kita play safe.So pagi tu gigih iolls masak ayam masak merah,singgang salmon (Orang gannu kan.Kikikiki),sayur campur dgn surimi,salmon goreng kunyit.Tu diaaa.Bekal juga beberapa cili burung dan kicap manis.Hahaha!Jangan lupo.

Dan usai dah siap masak,pagi tu jugak baru nak kemas baju so no wonder la jam 10 pagi baru gerak.Tp takde la rushing pun sbb check in motel jam 2 petang.Kami pilih untuk stay kat motel je sbb kalau hotel harga adalah sekali ganda.Dan motel kat sini dah mcm hotel 5 bintang kat Malaysia kalau kau pandai cari la.Seriously dgn harga yang sangat berpatutan,selesa,bersih,servis tip top apa lagi kau mahu.Hahaha!Tu baru motel dan kalau hotel lagi la kan.Haaa!Even kalau korang stay hotel bajet sekalipun mmg still ok.


Cuaca yang indah dan nyaman selepas hailstones hari sebelumnya.Perjalanan 3 jam setengah ini memang sangat panjang kalau di Aussie.Kalau kat Malaysia setakat 3 jam setengah ni tak rasa sbb banyak tempat leh singgah makan.Kahkahkah!Namun tetap kutahan mata dari tertidur demi melayan suami yang start dari rumah hingga ke Hervey Bay tak berhenti bercakap.Hujan pun pandai stop sayang oiii!

Nak ke sini kami kena ikut jalan nak ke Sunshine Coast.Melalui area Chermside yang agak sibuk (sibuk sebab banyak sangat traffic light),dan kami meneruskan perjalaanan kami yang teramat la smooth.Tiga bandar kecil akan dilalui sebelum tiba di Hervey Bay.Bandar kecil pertama Gympie,lepas tu Tiaro dan yang ketiga Maryborough.Sini sebut je bandar kecil tapi setiap satu tu wajib ada shopping mall.Negara benua mcm tu la.Mcm my friend yang tinggal kat central Queensland,katanya shopping groceries every two weeks dan perjalanannya lebih kurang dua jam.Gulp!Tapi seronok jugak tengok setiap bandar kecil sebab lebih kurang sama je.Hehehe!Dan takde nak mengantuk jugak kalau tgk pemandangan kiri dan kanan yang menghijau sayup mata memandang.Lalu tepi ladang tebu,ladang nenas,ladang strawberry (tak nampak dari tepi jalan) dan byk jugak la ladang,padang ragut etc segala.

Dan apa yg best kat sini adalah papan tanda yg siap bagi soalan trivia supaya pemandu tak mengantuk.Tempat nak menyinggah ala2 R&R tu ada cuma takat stop buang air,basuh muka,beli chips ke apa ok la.Nak mkn kirim salam je la.Hihihi!Memandangkan kami gerak pun dah lewat,lepas tu semua benda nak buat pagi tu segala (makan,packing baju),maka laki bini tak sarapan jd boleh faham la tahap lapar nak nasik tu dah tahap nak telan orang pun ada.Hahaha!

Dan nak citer pasal cara kat sini taknak bg driver mengantuk selain pesanan suh stop memana tempat rehat kalau letih,diorang letak papan tanda dengan soalan trivia kat situ.Dan jd satu kerja pulak laki bini duk main teka teki kat dalam kereta.Hahaha!Soalan pertama,"Rockhampton famous as?" (lebih kurang camni la soalan dia),dan jawapan dia kita kena tunggu papan tanda seterusnya.Tp within that time cuba la fikir jawapan sampai memacam la keluar tp sorang pun tak dapat jawab dengan betul.Hahaha!Jawapan dia adalah,"Rockhampton famous as beef cattle".

Soalan seterusnya,"Where the turtle hatch?" ( I guess in Queensland kot),dan kami tetap tak dapat jawab.Hahaha!Jawapannya kat Mon Repos.Ok habis soalan trivia,terus hilang ngantuk.Kikikiki.Pandaikan diorang.Kat Malaysia pun patut buat camni.Dan selain dari soalan mcm ni,kdg2 ada jugak diorg letak ayat tp selalunya yg kelakar la.


Akhirnya kami dah hampir nak sampai.Ni baru nak masuk bandar Maryborough.Owh terus memasing bersemangat semula.

Bila masuk je area Hervey Bay,owh I love this place.Kalau compared dengan Birbie Island (last time I ada blog pasal ni),I mmg lagi jatuh chenta dengan Hervey Bay ni.Berbaloi perjalanan jauh yang kami tempuh dan lagi best bila TDS tidur dari Brisbane sampai masuk Maryborough baru terjaga,Yes,itu sangat la best!

Kami sampai ke Hervey Bay tepat jam 2 then I terus check in motel.Motel yang I stayed ni Best Western Ambassador Motor Lodge,hamboih panjangnya nama.Bangunan just dua tingkat je,dan bilik kami di tingkat dua.I amik bilik satu queen satu single bed dan berdoa biar la ada peti ais dgn microwave.Maklum la bekalan ku ni bajet nak sampai 3 hari.Kikikiki.

Dan ternyata hotel ni mmg tidak menghampakan dimana bilik dah la besar giler (lagi besar dari hotel 5 star kat Malaysia),bersih (of cos la),apa yg penting ada dua benda tu,peti ais dan microwave,extra pillow,ada selimut,iron board,iron takyah request.Dan siap segala information utk kita tentang tempat yg boleh kita pergi siap map segala la.Dan tang bilik besar kemain happy anak2 main lari2.Sebab besar jugak kalau korang datang jangan segan silu angkut toto ke apa.Bukan toto judi tu tapi toto tilam.Kikikiki!Tu kalau dtg ramai la.Dengan parking dekat je ngan bilik.Owh I like.Dan satu nak gtau style motel kat Aussie ni jgn tanjat kalau kau bukak peti ais kosong sbb kau boleh ambik fresh milk,plain water,juice segala kat kaunter.Itu style diorang.Kalau tak silap for free je.Kami tak amik sbb dah byk bekal bwk so rasa tak perlu.

Amenities yang ada:

  • Air-conditioned Rooms
  • BBQ
  • Cable or Satellite TV - Free
  • Free Wi-fi
  • Fully Licensed Bar
  • Guest Laundry
  • Onsite Parking - Free
  • Physically Challenged Facilities
  • Restaurant Onsite
  • Swimming Pool - Outdoor
  • Tour Desk
Dan untuk 3 hari 2 malam kami spend dalam $258 (sbb I amik yg free cancellation),kalau tak dalam $238 je rasanya.Ok la tu.Dan kalau kami pilih nak stay hotel harganya adalah satu kali ganda dari harga tu or mungkin lebih dari tu.Eh pendek citer mmg selesa la.

Siap ada pool yang sangat la kecik tp I suka la kecik so senang nak pantau anak cuma kami tak sempat mandi pun.Lepas check in,having lunch,solat,kami pun keluar pusing2 area pantai sini lepas tu bwk anak2 main pasir kat pantai.Dan hotel ni mmg duk kat area pantai dan cuma kena lintas jalan la.

Ok to be continue..............................

Mini Pavlova

Bila kebosanan melanda,jom masuk dapur tgk apa yang boleh dibuat.Maka datang mood rajin nak baking Pavlova tp tak berjaya pun dapat yg purrrrfeccct maka takyah la share resepi.Nanti dah berjaya baru kita share.



Harini kita share gambor je la.Kuikuikuikui!

Magic touch

Entry lama sajer je baru nak publish.Tempat kejadian kat Malaysia.

Cuma nak cerita setiap kita mesti ada minat memasingkan.Mcm I selain minat memasak dan baking,I pun minta buat gubahan tunang & kahwin.Tapi takde la buat secara serious sampai siap ada caj ke apa.Just buat suka-suka tolong saudara mara.

Dan apa yang pasti bila buat benda yang kita suka,penat sikit pun takde hal kan.Sajer je letak title Magic Touch sebab syok sendiri rasa mcm dah creative sangat lettew.Kikikikiki.

Jom la layan gambor.Takde la kebabom sgt pun sbb tuan punya badan nak simple je dan apa yang penting cost tak mahal sangat sbb ni baru hantaran tunang.








Masih lagi peringkat amatur.Mmg takleh lawan lagi la orang professional.Way to go tapi I tak minat pun bidang andam mengandam,pelamin bagai.Just takat minat deco hantaran tu boleh la layan sesikit.Ok chow!

Something to ponder

Kita nak highlight Melayu Islam sbb kita orang Malaysia yang beragama Islam.Kalau kat Aussie sekarang ni ada Islamphobia,kat Malaysia pun ada jugak iaitu Kristianphobia bila mana sesetengah orang ni takut sangat kalau tengok tanda salib.

Ketakutan dia tu sampai tahap rumah agama orang pun dia suruh tanggalkan tanda tu.Hehehe.Isu paling latest adalah tanda salib kat dalam Key Chain budak matriks sampaikan siap ada surat penarikan balik key chain tu setelah didesak dan diasak oleh ibu bapa,orang awam yang takut akidah anak2 diorang terpesong selepas tgk key chain tu.Ayoyoyo!Dasat tu.

Dan seorang abang yang sama level ngan si Kulup tu pun buat statement benda2 ni takleh dibiarkan dan kita kena perangi dari yang kecil2 ni la agar ia tak membarah kelak.Tetiba jadi ayat buku.Hihihi

Hmmmm.....jadi kalau mcm tu payah jugak la yer.Payah maksudnya kita nak kena stay kat tempat kita je la yer sbb takut la jugakkan pergi jalan2 karang ternampak gereja tertenggok salib terus wengggg jadi lain.Ooooo....kalau mcm tu payah la orang mcm kami ni yg cari rezeki luar negara.Iya la mcm area rumah I ni setiap suburb ada gereja.Payah,payah,payah.

Tapikan selalunya orang yang paranoid melampau ni dia kdg2 lupa nak simpan sikit bodoh dia tu untuk kegunaan masa depan.Sbb apa I cakap mcm tu,selalunya orang mcm ni harini kau perangi habis2san agama orang lain tp banyak masa kau lupa.

Contohnya,Pak Abu berbulu betul tgk lambang salib kat gereja so Pak Abu join la demostrasi mintak salib diturunkan sbb Pak Abu fikir ni la antara cara nak jaga akidah masyarakat.Tak lama lepas tu anak Pak Abu ajak pergi bercuti ke Bali.Kagum kejap Pak Abu tgk candi2 kat sana siap join tourist lain tgk show ritual agama kat sana lepas tu jangan lupa snap gambar.Balik bercuti terus tunjuk kat Pak Man dengan bangganya tempat dia pergi bercuti.Then mana ketegasan anda?

Hmmmm.....Sesungguhnya Islam tak ajar kita kacau tempat ibadat orang lain.Apa benda yang duk takut sangat dengan lambang salib.Taknak demostrasi sama tukarkan semua tanda mcm salib tu kalau dah paranoid sangat.

Islam diseluruh dunia.Tapi Melayu Islam je yang terlebih phobia ngan lambang tu makanya mereka ini memang takleh keluar dari negara.Kena stay duk kat kawasan yang tak bercampur.Tak ke payah lagu tu.Ini kami dinegara bukan Islam,gereja disetiap kejiranan tp Islam tetap berkembang disini.Disini ada masjid,disini ada tempat untuk solat Jumaat setiap hari Jumaat.Sini ada kuliah agama.Sini ada community Islam.Then what is your problem yang sangat la berbulu sangat dengan lambang salib agama orang lain tu?Itu cerita pasal lambang.

Makanya ada lagi benda yang cukup ditakuti oleh Melayu Islam adalah babi.Sensitif sangat dengan cik oink oink oink.Sampaikan nak marah pun nak kaitkan dengan cik babi ni.Kikikiki.Selalunya isu babi ni berkaitan ngan makanan dan benda la kan.

Ini bila kita kisahkan sangat takut termakan apa sahaja yang ada unsur babi tapi tak nak pulak kisahkan perangai diri yang dah nak sama macam babi.Oink!Oink!Oink!

Islam itu mudah dan jangan la dirumitkan.Dan bila mudah pula jangan pulak terlebih ambik mudah.Ayoyoyo!


Spring Fair 2015

Lamanya tidak menulis.Berblog sekadar berkongsi cerita kehidupan dan lepas tu bosan2 boleh baca balik.Boleh gitu.Kikikiki!

5 September lepas,alahai dah 19 September baru terhegeh-hegeh nak cerita.Kikikiki.Ok.Event yang diadakan every two years kalau tak silap kat sekolah TND telah berlangsung.

Tapi untuk event ni I tak participate untuk buka stall Makanan Malaysia kerana tenaga2 yang akan menyumbangkan makanan lazat kebanyakannya busy maklum la kebanyakan mereka merupakan pelajar PhD jd memang banyak kekangan masa la kalau nak compare ngan I,Kak Jemah yang banyak masa lapang ni.Kikikiki.Actually ada je para isteri yang mana suami mereka yang belajar tapi tak la ramai sangat cuma geng yg bersemangat kalau buka gerai ni adalah terdiri dari geng student PhD jd macam payah sket la.Ok tutup citer tu dan this time I join dengan geng2 emak2 class TND je la dan kami akan handle Cakes Stall.

Weeeeehoooo!

Sehari sebelum event berlangsung,diadakan jugak pertandingan kek dimana kita kena buat homemade kek dan deco kena buat dengan anak.I masuk la jugak sekadar memeriahkan acara.


Inilah hasil tgn kita tapi mmg confirm la tak menang sebab terlalu kemas bagi seorang anak kecik umur 5 tahun yg deco.Kikikiki.Nampak sangat emak dia yang buat semua.Hahahaha!I buat chocolate cake.


Event ni jatuh pada hari Sabtu dan nasib baik suami cuti time tu so I pun dapatlah join my group bg menjayakan cake stall kami.Ramai yang volunteer pagi tu dan mmg happy la bekerja sama2 pagi tu buat apa yang patut.Dan yang menakjubkan mmg sporting habislah diorang ni bila jumlah kek yang di contribute sekali termasuk yang join competition mmg banyak sangat.Kek untuk competition akan dijual semula dan semua jualan akan didermakan pada pihak sekolah.Kat sini yg semangat ni bukan ibu2 je,tp bapak2 pun sama semangat tau.

Cuaca yang sangat baik dan cerah pada haritu buat kami makin bersemangat.Memang bersemangat pun sbb seawal jam 9 dah terpacak kat sekolah.Suami haritu sporting habis sbb willing to join dari pagi untuk handle anak2 walhal awal2 I dah cakap duk rumah je senang.Hehehe.Dia nak follow so I pun OK je la.I punya turn jaga stall jam 1 tengahari dan dia la yg rajin layan anak2 makan dan main.


Deco mmg simple je tp bayangkan kami memerlukan hampir sepuluh meja utk letakkan semua kek dan dessert dari competition dan juga contribution dari parents.


I contribute kek coklat juga sbb ganache lebih dari kek coklat utk competition tu dan ubah sket deco dia dengan guna white chocolate dan strawberry.I juga ada buat strawberry cheese tart dan vanilla cuppies (topping juga ganache dari kek yg sama).Banyak kot I buat ganache tu.Hahaha!


Ini antara kek di meja kami.Ini kami jual per slice dengan pilihan samada orang nak tea or coffee.Orang sini mmg makanan dia la kek segala sbb sebanyak2 ada kat meja tu,belum jam 5 dan habis dijual.Dan haritu mmg letih sangat tapi seronok.Tak menang tangan bila cake stall di serbu orang tak putus2.Kena pulak esok tu Father's Day so berebut-rebut la orang nak beli kek utk Father's Day dah la murah pulak tu.Sebiji kami jual average harga dalam $10 je kot.Dari deco yang mahvelous hingga ke deco yang mmg bikin sakit mata la menengoknya pun boleh sold out.Kikikiki.


Bersama geng2 yang mejayakan cake stall.


Sebelum sampai turn I jaga stall,ambil peluang dulu pusing kat tapak festival.Banyak jugak la stall2 yang dibuka samada dari parents dan juga orang luar.Orang luar pun ramai yang datang haritu sbb mmg publicity meluas la bila dimana sahaja boleh nampak poster pasal Spring Fair ni.Mau taknya,bulan 4 dah start preparation.I sempat pi sekali je meeting then lepas tu malas dah pi.Kakaka!Itu sbb tak larat nak layan TDS membuas sgt.Main sponsor pun bukan calang2.Ada lucky draw first prize pun dah kete Audi A1.Phew!


Pada haritu kalau nak naik semua rides kena beli ticket.Actually dia ada jual ticket yg mana kita boleh enjoy semua rides termasuk food and drinks pada harga diskaun tp rasa mcm malas nak beli pulak kononnya nak save la tapi last2 tak save jugak.Banyak gak kot habis $$$ haritu.Mau taknya,ulang beli satay kat gerai Indonesia sampai 3 kali dah la satu bekas $6.Sigh!Suami pulak duk ulang beli milkshakes sedap katanya,entah berapa kali tu tak campur beli dessert yang ntah hape2.Hahaha!Dan beli ticket utk rides I just suruh beli utk TND tp dibeli untuk TDS jugak dah la satu tu sampai $25.TDS mana la boleh naik semua rides tu last2 rezeki anak kawan la sbb rasa mcm membazir pulak kalau tak guna.

TND naik slides ni sampai dua kali.Dah la kecik,mcm nak terpelanting dah ghupenya.Hahaha!Naik rides ni teringat jalan2 kat Festival kat Rockingham dengan Kak Umi.Kak Umi belanja TND naik rides.Owh lamanya tak sembang ngan Kak Umi.Kalau Kak Umi baca ni,WA la saya sbb phone lama rosak dan mmg takleh nak retrieve terus number Kak Umi.Boleh WA saya nombor yang sama.


Inilah satay Indonesia yg ulang beli sampai tiga kali tak agak2.Hihihi!


Dan haritu kebanyakan stall kat International Food Stall menghidangkan ayam/daging halal kecuali stall negara Denmark.Maka cuba la makan makanan dari Greece.Not bad cuma bukan taste I.Hihihi!Nak gtau nama menu ni pun rasa mcm payah je nak sebut.Hahaha!


Ini pulak jualan2 brg2 secondhand yg kalau pandai memilih kau akan jumpa brg2 yg sangat la rare dan cantik.Ku dulu tak suka tau pergi beli brg2 secondhand ni tp skang ni dah terjebak dah lepas terpengaruh dengan rakan sebaya.Kakakaka!Mmg skang dah jd suka.Paling suka tang menelek satu2 lepas tu for sure la harga mmg gegile murah oiiii.Ada la grab a few things dan siap beli utk kwn jugak.Beli menan kat anak dia.Mau tak,dinosour 5 ekor pada harga $1.I beli berekor-ekor kot untuk anak my friend tu.

Tapi baju tak beli walau ada je yg cantik2 sbb kat sini baju baru yang good quality pun tak mahal mana sebenarnya dan apa yg penting sangat cantik.


I start bertugas dan tengok la tekun tu potong kek.Dan kat sini ada satu lagi benda baru yang I baru belajar adalah masalah allergic pada makanan dan skang ni baru faham apa maksud gluten free,non dairy bla bla bla segala sbb selama ni tak pernah nak amik port pun.Kat sini mmg ramai ada masalah allergic pada makanan dan jangan taktau pisau nak potong kek tu pun kena separate antara kek biasa dan gluten free cake.Takleh campur.Dan ada jugak parents yg datang nak beli cake or dessert kena tanya satu2 ingredient sbb ada sorang tu anak dia bukan takat allergic kacang,tapi telur pun tak boleh.Toing!Toing!

Sebab tu diorang sangat la concern dengan benda2 mcm ni.Mcm one of my friend yg gluten intolerance,makanya kami mmg kena hati2 la jugak kalau nak bwk makanan apa2 sbb kena gtau details pasal ingredient kat dalam tu dan sbb kawan ngan dia la first time I makan kek cekelat guna tepung beras.Hahaha!Eh sedap jugak tau cuma bila lepas satu hari kek tu akan jd makin kering dan tak berapa sedap la.Kalau kek biasa lagi makin hari makin moist.Ah gitu la citernya.Ok la.Buhbye!Settle citer pasal Spring Fair!Chow! 
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me