Toowomba 2016

It's a school holiday.A week before suami berdondang sayang kat tepi teliga isteri (setiap kali call la) supaya plan short vacation during school holiday tapi isteri yang super busy berniaga buat-buat tak dengar je.Lepas habis program masak-masak baru la rasa bosan sepanjang hari kat rumah tambah dengan budak tak pergi sekolah,faham-faham je la.Nak lelap 5 minit pun tak dapat.Dia punya bising macam jerit tepi telinga emak.Aduh.

Dan dihari Isnin yang nyaman,bangun pagi gosok gigi,cuci muka (ehehehe...jangan lupa solat subuh),isteri mithali ni pun buat la cadangan "Apa kata kita pergi Toowoomba walau dah tahu Flower Parade dan segala aktiviti best2 memang tak ada weekdays.Hihihi.

Suami yang turut kebosanan pun jawab "Baiklah.Marilah kita pergi hari ini".

Emak mithali hari sebelumnya tetiba tak berapa nak mithali hari itu hanya bekalkan anak2 dan suami buah-buahan,air mineral & kek pisang Wollies.Hahahaha.Nanti lapar kita tapau la KFC kat Toowoomba sana dan dengar cerita Mc Donalds kat Gatton,Toowoomba kalau ayam dia pun halal tp kalau tak confident jgn masuk beli atau sila double check.



Kita story sikit pasal tempat ni,Toowoomba ni turut dikenali sebagai The Garden City atau Queen City.Lebih kurang 102 km (1hour 27 minutes) perjalanan dari Brisbane dengan menaiki kenderaan kalau jalan kaki kau kira sendiri la.


Setiap bulan September diorang mmg akan menjadi host untuk festival bunga-bunga ini.Actually ada banyak parks dan garden kat sini lebih kurang 150 tapi kami pergi 3 je haritu yang mana famous je dan tourist attractions.Nak pergi semua mau duduk setahun kat sana.Muahahaha!Itupun belum tentu dapat pergi semua.


Cerita saya harini akan kejap di taman itu kejap di taman ini.Maka ini sakura di Japanese Garden.Mmg niat nak snap bunga ini tapi tetiba ada prop extra pulak dibelakang nasib blur.Hahahaha!Lawakan.Dan Japanese Garden ni kat sebelah university kalau tak silap.Kat Toowoomba ni ada satu campus University of Queensland iaitu kat Gatton.


Kan dah cakap tadi tetiba kat Botanical Garden pulak family ni.Hahahaha!Ni ihsan kawan yang tolong snapkan.Actually kami takde berpakat pun nak pergi sekali ke apa,tp tiba-tiba terserempak diorang kat sana,dah alang2 tu marilah kita meneroka taman bunga ini bersama-sama.


Saya ini tidaklah pandai sgt nak snap gambar ni plus pakai henpon je pun tapi takyah la gtau cap apa.Bukan malu ke apa sbb selfie pun aku failed jd toksah la nak beria sangat buat hashtag henpon apa yang dipakai.Hahaha!Maaf la melawak je.


Sorang lagi payah sket nak snap pic dia sbb bajet retis.Hihihi!Tapi huntung jugak sbb dia rajin tolong snap pic kita.Snap pulak dia pakai snap je tak kira la wife dia ready ke tak.Camtu pulak jadinya.

Lupa nak gtau kalau dtg kena pakai baju tebal sikit tau sbb sejukkkkk.Tapi kalau Brisbane skang cuaca dah biasa2 cuma kadang2 ada la sejuk sikit-sikit tu.Toowoomba ni dia cam Cameron Highland la.Nak sampai ke bandar dia tu kena naik bukit sket berkenderaan yerr bukan hiking.Miahahaha!

Jom layan gambar bunga.


Cantik


Beautiful


Magnifico


Falleg (tetiba Icelandic)

Laksa Terengganu

Eh eh eh ubat apa makcik ni makan tetiba rajin pula meng"update" blog dia ni.Hihihihi!Betul la agaknya sehari dua ni dia mempunyai masa lapang yang terlebih lapang sangat tu.Tapi type harini,jalan cerita pasal minggu lepas.

Ah!Tak basi lagi cerita.Walau minggu lepas rasa mcm masih relevan lagi untuk dilayan bersama sementara anak makcik tidur.Diorang ni tidur seawal jam 8.30 malam bersamaan 6.30 petang Malaysia.Motif nak jugak gtau camtu.Hihihihi.Sebab selalu lps diorang tidur la makcik suka call mak ayah makcik di kampung sana.Ajak sembang barang seketul-dua tanya kucing sehat,pokok petai ada buah tak lagi etc segala sekali tanya la apa diorang bikin dirumah.Hihihi!

Berbalik pada cerita asal yang hendak diceritakan adalah berkenaan tajuk tu iaitu "Laksa Terengganu".Minggu lepas,beberapa hari selepas suami naik kerja,teringin betul nak mkn laksa Terengganu ni.

Maka nak la kongsi resepi tapi cara masak untuk orang duduk overseas la sebab almaklum la nak dapat bahan mentah cam kat Malaysia bukan senang.Cara masak biasa maybe dah ramai share jd kita share cara tak berapa nak biasa.Huhuhu!Dan ini resepi agak2 je tau.

Resepi kuah:

1-1 tin tuna size 425 gram - suka kuah pekat ( saya guna Tuna Chunks in vegetables oil) Suka brands Coles tapi brand Wollies pun OK
2-Beberapa ulas bawang merah letak la dalam 5 ulas atau kalau guna bawang besar satu labu dah cukup
3-Santan 250 ml (satu kotak kecik saya pakai jenama KARA.Nak dapat yang fresh,orang parut atau guna mesin pastu balik perah santan tu ibaratnya IN YOUR DREAM je la)
4.Black peppercorn (nak senang mcm saya guna je yang dah siap isi dalam grinder.Senang kerja)
5.Asam keping (jangan tersalah letak asam jawa nanti habislah kuah laksa korang)

Cara membuatnya:

Saya blender hancur semua sekaligus lepas tu tuang dalam periuk.Masukkan beberapa keping asam keping.Tak perlu banyak sebab kuah laksa tak perlu masam.Just nak balance rasa je.

Masukkan air ikut la nak pekat,nak cair camne.Masukkan garam & gula bagi balance rasa.Suka masin lebihkan garam,suka manis lebihkan gula.Itu je kekdahnya.Taknak bagi rasa,buat-buat la lupa letak perasa.Hihihi!

Laksa pula saya guna laksa kering je.Saya suka laksa kering yg tekstur tak terlalu licin.Kalau jenis licin slurpppp terus masuk tekak tu mmg tak berapa nak jalan la.Dan laksa kering yang saya guna ni mmg sangat similar dengan laksa timbang kilo yang jual kat pasar tu.Dan kat sini nak dapatkan laksa ni sila la cari kat kedai Asian Groceries.Laksa tu rebus dulu tau.

Untuk ulam pulak (saya jenis mmg kena ada ulam).Saya just guna apa ada je.Kacang panjang,bunga kantan,timun dan kalau ada taugeh letak jugak.Actually sini daun-daun ulam tu ada je kat sini tp haritu macam malas pulak nak pergi beli.Dan ada tu bukan semua tempat ada,kita kena usaha sikit la cari.Selalu kat Inala Asian Market tu ada.

Satu jangan lupa,dressing dia.Hihihi!Cili giling gaul dgn belacan.Ada orang letak garam lagi tp saya tak letak dah sebab belacan tu dah masin dah rasanya.



Inilah my laksa yang siap.Jemput makan!

Hari yang ceria

Selamat tengahari pada yang sudi menbaca blog ini,

Tetiba ceria sangat hari ini.Mungkin kerana segala urusan settle jadi hati banyak tenang muka banyak senyum.Cuma sedikit spoiled ada lagi masih bertanya "Berapa lama lagi nak tinggal disana?".Mungkin pada dia itu soalan berbasi-basi tapi kalau diulang sejuta kali,hati yang lapang boleh jadi serasa nak bagi pelempang.

Tanya la tentang kehidupan saya,sehat ke tidak dari bertanya soalan seperti diatas kerana kami pun tidak tahu.Biarlah masa yang menentukan.Apa kamu nak bantu kami ke andai kami pulang ke tanah air?Memang tak la kan.Kuikuikui!Tanya la soalan lain seperti "Apakah hobi anda dimasa lapang?".Sedap juga la rasa nak menjawabnya.Hihihi!

Satu lagi soalan yang sedikit annoying kerana turut diulang-ulang ditanya adalah "Kerja ke tak kat sana?".Aduh kalau sudah tengok updates di FB dan Instagram berjimba disana-sini,boleh berada di dua shopping mall dalam masa sehari,boleh upload gambar makanan dari breakfast sampai ke dinner,dan tiada pernah keluar gambar posing ayu kat workstation,tiada posting keluh kesah task kerja berlambak,bos tidak memahami atau mohon cadangan baju apa yang patut dipakai time company Annual Dinner bermakna perempuan ini tidak bekerja a.k.a makan gaji.Hihihihi!

Berbalik cerita hari ini,bangun pagi sungguh bersemangat sekali bersiap bagi menyelesaikan urusan pada hari ini.Lagi bertambah lenggang-kangkung bila lunchbox anak tak perlu sedia hari ini kerana sudah order dari Tuckshop.Bila mood malas tahap makan pun kalau boleh nak orang suap camni la.Lega sedikit maka tidaklah kelam-kabut sangat.

Bersiap ala kadar seperti biasa (Iya saya adalah seorang yang simple dan ikut angin).Time angin primadona ber make up la makcik ni,tapi time angin kus kus,sapu lotion dimuka dah cukup.Lotion tu pula pastikan dari muka sampai ke kaki boleh guna.Kahkahkah!Tak kuasa mak nak ada perbezaan segala.Entah bila agaknya makcik ni pakai moisturiser kat muka.Usai tadi baru perasan perfume dah dititik terakhir,entah-entah selama ini makcik sembur angin je semata.TSK TSK TSK.Suami balik nanti kita buat muka sedih minta satu baru.Iollss biasa la.Duit sendiri takmau guna.Muahahaha!

Selepas sesi drop off anak dara,terus ke UQ Aquatic Centre untuk enroll TND swimming class dia.Makcik ini sangat confident membuat telahan anak sudah level 3 memandangkan sudah 2 terms dia disini,tapi sekali diberitahu level 1 pun tak lepas lagi.Kahkahkah!Ok tak kelakar.

Dari UQ (University Of Queensland) sahaja bagitahu nama penuh takut ada yang tertanya-tanya,saya terus ke Toowong Shopping Centre.Bukan pergi shopping tapi office centrelink kat belakang mall tu.Pergi berdua dengan TDS atas beberapa urusan yang belum settle.Alhamdulillah Allah swt permudahkan segala urusan PR kami disini.Our PR granted waktu kami di Malaysia baru-baru ini.Happy tidak terkata.Iya la sudah masuk tahun ke 5.Sampai bila mahu bergantung pada working visa semata.

Selesai urusan di Centrelink,terus ke Indooropilly Shopping Mall.Kan dah cakap,boleh muncul di dua mall dalam masa beberapa jam sahaja.Hihihi!Tapi bukan pergi shopping.Tiada mood shopping.Datang cuma nak bawa TDS ke library sahaja.Happy pula dia di pagi hari ini.

Anak pergi library bukan membaca buku,tapi happy pula dia duk main lampu yang spot kat lantai dengan variasi graphic bergerak-gerak,Ya Allah sumpah saya taktau orang sebut apa jadi terpaksa menceritakan secara detail seperti itu.Bukan TDS sahaja,beberapa kanak-kanak dan bayi yang lain juga turut teruja.

Alang2 anak bermain emak bermonolog sendiri sambil melayan perut,Ya Rabbi!Laparnya.MAklum la breakfast makan cereal je.Cereal + susu + strawberry tidak mampu mengeyangkan perutku ini.Kalau breakfast carbo tadi In Sha Allah kenyang.Hahahaha!

.Tiba-tiba,ting!bunyi message Whatsapp BFF emak masuk.Kenapa ting?Dah makcik set bunyi tu.Aduh.Itu pun nak explain.Detailnya dia.Huahuahua!Message yang dihantar itu mengajak makcik pergi DFO ukur lantai kot la ada tambahan kedai baru.Huhuhu!

Kalau nak tahu DFO tu (Direct Factory Outlet) ala-ala JPO tu la.Tempat shopping la juga cuma takde la brand memahal kat situ.Toksah duk cari la.In your dream je la.Tapi brand ada cam Oroton,Esprit,Fossil,Tommy Hilfiger,Oshkosh B'gosh,shopping Corelle bla bla bla whatsoever tu ada la.Boleh la kan dari takde.Betul tak.Tapi kami suka juga shopping sekali-sekala.Bila mood dtg semangat la juga,tapi lately takde mood sangat sbb mood nak makan je kerjanya.Jadi suka cari kedai makan pulak sekarang ni.Hihihihi!

Berbalik pada pelawaan BFF tadi,makcik terpaksa tolak sbb makcik lapar sangat.Tak syiok tahu window shopping dikala perut duk crettt crett crett.Dia memahami jadi rancangan ditunda ke lain masa akan di announce sikit masa lagi tarikhnya.Huhuhuhu!

Dari library,kami turun ke L1 untuk ke Coles pula.Shopping groceries secara laju sampai lupa nak beli nugget untuk anak.Quick sangat mentang-mentangnya.In my mind balik nnt dah tahu nak masak apa.



Hasil tangkapan tadi.Sekarang ini sudah masuk Spring.Manga-mangga manis Queensland sudah memunculkan diri.Motif cerita pasal mangga walhal tak beli pun.Hasil tangkapan tadi ini.Tidak menahan tengok strawberry yang merah menyala.Sekarang mmg murah giler.Mcm tadi 2 punnet dapat $7.Macam Isnin bebaru ni pergi Inala,4 punnet dapat $5 je cuma buahnya tak comel.Tak comel tapi sedap siapa peduli.Hihihihi.Tapi yang ini maklum la dijual di pasaraya besar,haruslah yang cantik sahaja.

Teruja juga melihat seedless yang di pack dua jenis begitu.Maka tidak perlu beli satu2.Dirumah ini tidak boleh membeli buah pada jumlah yang banyak kerana mereka cepat bosan.Maka makcik terpaksa variasikan buah sepanjang masa.Nasib baik buah memang makanan harian mereka.Phew!Dan selit juga capsicum color traffic light itu.Hehehehe!Tak banyak pun beli barang kerana suami tiada dirumah.Maka masakan hanya yang simple2 sahaja. 



Balik ke rumah terus sinsing lengan baju kemudian bersilat la kita.Taaaadaaaa!My Spaghetti Aglio e Olio.Simple dan mengeyangkan.Lepas masak terus makan.Nampakkan betapa laparnya makcik hari ini.Apapun,simple lunch,tetap bagi perut gembira.Alhamdulillah.

Eh,panjang pulak celoteh kita!

Me time

Kalau nak tahu,saya ni adalah suri rumah tangga sepenuh masa sejak........................................tamat belajar tahun 2014.Hukhukhuk!Student kertu.Takpe la janji dapat jugak degree seketul.

Dan tamat je belajar decide duduk rumah je la.Bila tanya suami,perlu kerja ke tak ni (naifnya soalan),dia cakap awak duduk rumah je la plus cam x seswaiiii sgt pulak nak cari kerja bila suami kerja fly in fly out kerana two weeks tu sungguhlah berharga.Muahahahaha!

Suami pulak nasib baik jenis memahami.Time dia ada,time tu saya diberi peluang ME TIME.Actually takde la penat mana pun jaga anak,jaga rumah ni cuma kadang-kadang kita as a isteri,ibu nak jugak ME TIME tu.Beberapa jam untuk diri sendiri.Dapat pergi spa taua kalau tak spa pun,dapat buat manicure pun ok,atau mengopi dengan kwn2.Tu je.Tak selalu dapat takpe,janji ada sekali untuk sebulan.Betul tak?Hihihihi.

Dan me time saya selalunya hang out dgn kwn-kwn la.Atau pergi yoga atau jogging (ini baru start).Itu pun bila saya dah start semput,cepat mengah jd suami cakap buat la aktiviti outdoor sikit.Make sense gak.Takat bergerak pergi shopping groceries,hantar anak sekolah,bawak anak main kat playground tu bukan mengeluarkan peluh pun.Hehehe.Dan macam keluar shopping,peluh tak keluar tapi duit yang keluar ada la.Hahaha!

Jadi haritu keluar la kami Jemah bertiga pergi city.Tak jauh pun nak menapak pergi city,naik bus depan rumah je.10 minit perjalanan sampai la ke city.Dan haritu sungguh la ku rasa cuaca tak sejuk jd selamba je pakai one piece.Sekali sampai city memasing dah ketar-ketar.Tapi layankan je la dah sampaikan tp sempat pulak shopping seround.Perempuan.Hahahaha!

Perut dah kelaparan sbb tak breakfast.Kami plan nak ke makan pancakes.Jadi menonong terus ke kedai tu.Sesiapa nak cuba pancakes sini,sila datang kalau tak silap sentiasa beroperasi rasanya sbb kadang2 geng lelaki yang ada aktiviti berbasikal,tengah-tengah malam pun diorang boleh serbu kedai ni.


Kedai pancake maka speciality pun pancake la.Heh.

Haritu saya minum ice chocolate tak snap pic sbb sama je rasanya.Gitu je la.Hahaha!


Ini hot chocolate untuk Farah.Kak Dina ice lemon tea.Nampak tak sorang-sorang order?Tak hagak-hagak ice walau kat luar sebelum tu menggigil terkepit-kepit jalan.Muahahaha!

Jom layan gambar la.Tadi waktu memula nak menaip tadi kemain bersemangat lagi dengan idea yang mencurah-curah.Ibarat kalau straight type entah-entah boleh siap satu novel.Cis.Tapi dah ditengah jalan tetiba rasa ngantuk pula.Kedengkian apakah ini.Inilah antara faktor blog jarang update.Hahaha!Kerana mata mencemburui ku.


Pancakes with blueberry topping,dan ini untuk Kak Dina.Tempting awwww!Lihat diatas.Ice cream lagi dikala sejuk menggila ini.


Kerana sindrom taknak sama dengan orang,saya order waffles dengan dip caramel (I am not a big fan sesuatu yg ada rasa caramel tapi tetap order,sindrom apakah ini) walhal pilihan yang diberi chocolate/caramael/jam.


Dan ini memang tabiat sejak dulu kala lagi iaitu kalau order something sweet mesti disertai something yang salty.Entah la.Ini telah berlanjutan sejak sekian lama.Sama je kalau makan kat rumah.Lepas makan nasik akan sibuk mencari biskut manis atau apa sahaja yang ada rasa manis.Dan begitulah sebaliknya.Apabila makan something berunsur sweet tahap diabetis,lepas tu mengagau duk cari chips.Dan stok chips wajib ada dlm pantry.

Ini crepe with mushroom yang dimasak dengan white sos yang sangat la creamy dan sedap.Ini je yang licin sbb last yg tinggal secoet daun salad tu.Saje je la nak gtau sedap.Hahaha!


Ini si Farah punya.Tempting betul pisang itewww.Ceh cam kat rumah takleh buatkan.Owh saddap.Makanan kat kedai mmg semua best waima bunga hiasan pun kadang-kadang boleh rasa nak makan.

Ini pancakes entah saya pun tak tahu nama.Owh sebenar saya pun lupa.Tapi sedap juga la rasanya.Pancakes dgn sos itu ini topping itu ini what do you expect kan?

Nampak tak kat situ setiap orang order setiap satu seperti tidak cukup dan akhirnya masing-masing terbeliak mata nak menghabiskan.Kahkahkah!Muak la jugak.

Jadi sesiapa yang teringin nak cuba sila la kongsi.Hahaha!Kerana portion agak besar dan byk.



Inilah geng Jemah bertiga.Kami memang selalu bertiga.



Selepas makan pergi melawat kawasan kat King George melihat Indonesian Festival.Malaysian Festival bakal menyusul nanti tapi di Queen Street Mall.Tapi jalan kejap je kat sini kerana perlu pulang pada kadar segera sebab suami nak kena pergi solat Jumaat pula.So chow chin chow!Babai!
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me