Toowomba 2016

It's a school holiday.A week before suami berdondang sayang kat tepi teliga isteri (setiap kali call la) supaya plan short vacation during school holiday tapi isteri yang super busy berniaga buat-buat tak dengar je.Lepas habis program masak-masak baru la rasa bosan sepanjang hari kat rumah tambah dengan budak tak pergi sekolah,faham-faham je la.Nak lelap 5 minit pun tak dapat.Dia punya bising macam jerit tepi telinga emak.Aduh.

Dan dihari Isnin yang nyaman,bangun pagi gosok gigi,cuci muka (ehehehe...jangan lupa solat subuh),isteri mithali ni pun buat la cadangan "Apa kata kita pergi Toowoomba walau dah tahu Flower Parade dan segala aktiviti best2 memang tak ada weekdays.Hihihi.

Suami yang turut kebosanan pun jawab "Baiklah.Marilah kita pergi hari ini".

Emak mithali hari sebelumnya tetiba tak berapa nak mithali hari itu hanya bekalkan anak2 dan suami buah-buahan,air mineral & kek pisang Wollies.Hahahaha.Nanti lapar kita tapau la KFC kat Toowoomba sana dan dengar cerita Mc Donalds kat Gatton,Toowoomba kalau ayam dia pun halal tp kalau tak confident jgn masuk beli atau sila double check.



Kita story sikit pasal tempat ni,Toowoomba ni turut dikenali sebagai The Garden City atau Queen City.Lebih kurang 102 km (1hour 27 minutes) perjalanan dari Brisbane dengan menaiki kenderaan kalau jalan kaki kau kira sendiri la.


Setiap bulan September diorang mmg akan menjadi host untuk festival bunga-bunga ini.Actually ada banyak parks dan garden kat sini lebih kurang 150 tapi kami pergi 3 je haritu yang mana famous je dan tourist attractions.Nak pergi semua mau duduk setahun kat sana.Muahahaha!Itupun belum tentu dapat pergi semua.


Cerita saya harini akan kejap di taman itu kejap di taman ini.Maka ini sakura di Japanese Garden.Mmg niat nak snap bunga ini tapi tetiba ada prop extra pulak dibelakang nasib blur.Hahahaha!Lawakan.Dan Japanese Garden ni kat sebelah university kalau tak silap.Kat Toowoomba ni ada satu campus University of Queensland iaitu kat Gatton.


Kan dah cakap tadi tetiba kat Botanical Garden pulak family ni.Hahahaha!Ni ihsan kawan yang tolong snapkan.Actually kami takde berpakat pun nak pergi sekali ke apa,tp tiba-tiba terserempak diorang kat sana,dah alang2 tu marilah kita meneroka taman bunga ini bersama-sama.


Saya ini tidaklah pandai sgt nak snap gambar ni plus pakai henpon je pun tapi takyah la gtau cap apa.Bukan malu ke apa sbb selfie pun aku failed jd toksah la nak beria sangat buat hashtag henpon apa yang dipakai.Hahaha!Maaf la melawak je.


Sorang lagi payah sket nak snap pic dia sbb bajet retis.Hihihi!Tapi huntung jugak sbb dia rajin tolong snap pic kita.Snap pulak dia pakai snap je tak kira la wife dia ready ke tak.Camtu pulak jadinya.

Lupa nak gtau kalau dtg kena pakai baju tebal sikit tau sbb sejukkkkk.Tapi kalau Brisbane skang cuaca dah biasa2 cuma kadang2 ada la sejuk sikit-sikit tu.Toowoomba ni dia cam Cameron Highland la.Nak sampai ke bandar dia tu kena naik bukit sket berkenderaan yerr bukan hiking.Miahahaha!

Jom layan gambar bunga.


Cantik


Beautiful


Magnifico


Falleg (tetiba Icelandic)

2 comments:

imm said...

Assalamualaikum salam perkenalan..

cantiknyaaa bunga.. bila lah nak dapat rezeki berjalan2 ke negara orang.

Mommy Monsters said...

Hi salam perkenalan.Ada rezeki sampai la tu.In sha allah

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me