iDONATE

Assalamualaikum............

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi dengan setiap apa yang dikurniakan pada aku hingga saat ini.

Lamanya tidak memuntahkan cerita di blog tak berapa nak best ni.Hiks!Maklum la busy je manjang dan sekarang dah lega sikit.Tinggal nak study untuk final je.

Baru-baru ini aku di tag Nizam untuk berbicara tentang scene di Terengganu.Jujur selepas masing-masing habis sekolah menengah,aku mmg slow dan terus senyap.Dah tak join geng2 ni melepak dan yang pasti time tu masing-masing dah bawak haluan masing-masing.Namun begitu aku masih lagi contact dengan Fazri dan Shabri.Ini aku anggap kawan sampai bila-bila : ) 

Insyaallah Fazri,takde aral ingin sekali berkunjung kerumah anda.Tahniah untuk kelahiran permata ketiga.Indahnya ciptaan Allah swt.

Ceritanya......

Baru-baru ini kawanku Aida usulkan untuk membuat kutipan barang-barang terpakai bagi didermakan pada mereka yang memerlukan.Aku anggap ini adalah suatu usaha yang baik memandangkan dahulu aku juga pernah terlibat dengan aktiviti sukarela sebegini.Walau tidak secara berterusan namun aku gembira sekurang-kurangnya aku juga pernah turun padang.Bermula dengan aktiviti kutip sampah disekitar bandar Kuala Terengganu (Walau diherdik,disindir bermacam-macam),tapi kita tetap usahakan juga.Dan yang kedua pengalaman memasak bee hoon untuk diedarkan pada mereka-mereka yang memerlukan sekitar bandar Kuala Terengganu (Food Not Bomb). Dan pengalaman berkunjung kerumah beberapa keluarga yang agak susah untuk menghulurkan sedikit bantuan makanan pada mereka turut memberi kesan pada aku dan juga kesedaran bahawa tidak semua dari kita bernasib baik.Kalau dilihat semua itu bukanlah satu usaha yang cukup besar yang pernah aku lakukan dalam hidup namun ia cukup berbekas dihati aku hingga hari ini.

Dan ia juga cerita yang indah untuk aku kongsikan dengan anak-anakku kelak.

Dan dikala Aida mengusulkan perkara yang hampir sama,aku naikkan tangan tanda setuju.

Maka kami bermula secara kecil-kecilan dahulu.Hari ini aku sudah photostat untuk 1000 keping flyers pertama untuk diedarkan di kawasan universiti.Alhamdulillah Allah swt mudahkan segala urusan walau hari ini hujan agak lebat menimpa kawasan sekitar Kuala Terengganu namun itu tidak sesekali mematahkan semangat kami berdua.

Mohon padaNya jangan pernah sekali dilunturkan semangat ini.In sha Allah.

Part aku photostat


Credit to Aida.Dia yang bertangugjawab create flyers ni : )

Untuk permulaan ini,kami mulakan di dalam kampus terlebih dahulu dan moga usaha ini mendapat sambutan.In sha Allah.

Pertemuan pertama pada hari Rabu ini 19 Dec 2012 di kafe baru UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU.Moga dengan kehadiran rakan-rakan bagi memberi sokongan.

Hebahan melalui FB juga membuahkan hasil apabila rakan-rakan terdekat turut sama ingin menyumbang.

Terima kasih pada semua yang menyokong!



Wynum Park,Pandamus Beach,Brisbane

Sambung cerita haritu........................

Balik dari Lone Pine,Ariey ajak singgah sini.

Parking kat tepi jalan.Mana kosong,zupppp masuk.Free.


Tu diaaaa.....rumah idaman weh.Tak kecik....tak besar.Ish!Verangan lagik.Tapi yang kereta tu bukan kereta idaman.Wakakaka!

Ok.Park ni adalah sangat ideal untuk bawak anak-anak (macam ramai sangat anak aku ada) untuk bersantai dihujung minggu.Bak kata Ariey,sesambil itu molek juga dijadikan tempat mencuci mata.Ewah!Meh sini,I tolong bersihkan mata u tu!

Budak kecik tidur selepas penat berlari-larian di Lone Pine tadi so masuk je kereta terus zzzZZZZzzzz.

This time kami tak letak dia dalam car seat walhal itu adalah perkara wajib dibuat tika berada dibumi Australia ini.Wahahahaha!Ok.Lepas ni kami beli.

Angkat keluar tak bangun juga dia dari tidur.Masih juga zzzZZZzzzzz.Penat tahap max la tu kot.

Cuaca nampak je panas,tapi udaranya sungguh dingin.

Kita tolak budak bulat ni bawah di pergi sampai hujung sana.

Tapi memang cantik la permandangan sini.Pigeon tu toksah cerita la.Mmg banyak.Doa jangan ada yang buang hasil perkumuhan atas kepala aku sudah.Kalau ada siap,aku lastik kau pakai lastik getah.Kekekeke!

Kat sini ada satu family tapi mak takde,sedang memancing.Budak baju belang tu kemain aku tanya satu soalan,satu essay panjangnya jawapan dia bagi.Cayalah!

Budak bulat dah bangun dah time ni.

Bila bangun je,terus macam ni la.Tak sabor2.

Asyik pic bulat je kan?Tempek pic aku sekali sekala best gak.Heh!

Seronok kemain hah main dengan burung : )

Ini habis semua angle dia suh aku snap pic dia.Skang dah makin pandai posing : )

Orang-orangan dikawasan ini.See?Penggunaan stroller kat sini dah macam wajib kalau ada anak kecil.Aku kalau ke KL atau tempat lain luar sikit dari Terengganu,baru terhegeh-hegeh nk stroller.Kalau kat Terengganu,stroller ni diam je duk kat atas lemari.Hihihihi!~

Bapak dengan anak.Ntah apa yang disembangkan entah.Ngumpat aku la tu.

Damia pun kemain seronok nak join bebudak lain main.Tunggu besar sikit nanti plan nak beli jugak la scooter macam tu tapi tak tahu la Damia pandai main ke tak.Just wait and see je la : )

Lone Pine,Brisbane

Suka betul aku randomkan cerita-cerita aku kejap Malaysia,kejap Australia.Hahaha!Gila nak cerita semua sekaligus.Seminggu la melekat kat laptop.Hahaha!Tak kuasa.

Rasa nak cerita aku cerita,rasa malas aku peram bagi pekasam dulu baru bukak balik.Hehehehe!

Haritu bila Damia tunjuk kat pic koala,terus rasa nak cerita pasal benda alah ni.Damia cakap koala busuk.Yelah busuk.Mementang aku yang dokong.Apak dia takmau dokong.Balik2 akak jugak.

So kalau ke Australia,tgk menatang ni adalah kena masuk dalam list la.Hiks!

So kat Brisbane ni,meh kita ke Lone Pine Koala Santuary.The first & largest Koala Santuary in the world katanya.Hiks!

Masuk kena bayar tapi lupa pulekss brapa.Tapi tak mahal sangat pun.Sangat sesuai bawak family dihujung minggu datang sini tengok binatang.Aummsss!Ops sorry.Rimau takde sini.


Ini kat pintu masuk.Aku ni jenis bangsa pakai snap je.Centre ke tak lantak ah.Janji mesej sampai.Mesej?Hahahaha!~


Alahai santekkknya pemandangan.Cuba kau berangan bukak je tingkap tak kesah la tingkap dapur ke,atau tingkap bilik tidur ke,terus ngadap view macam ni.Fuh!Ilang semua stress.Luas bijik mata yang memandang.Tapi mampu verangan je la.

Oh!Oh!Oh!Kalau dapat la laman macam ni,kemain sakan la budak Damia tu berlari.


Spot kat tepi pagar tu.Kelakar je cara anak aku jalan kalau tengok dari belakang.


Ini tempat makan.Ada orang jual sandwich kat tepi tu.Bau bawang yang digoreng dengan butter,perghhhhh satu kawasan tu dapat hidu.Tapi mampu hidu je la sebab ngak halal untuk dimakan.Kau jangan cari pasal.Hahahaha!~

Ini kelakar.Memula si Ariey jenguk.Aku tanya la menatang apa kat dalam tu.Selamba je jawab,ada bear.Ok.

Turn aku jenguk pulak.Cis la.Siapa la yang campak teddy bear tu.Huhuhuhu!Aku tak sure menatang apa tu.Sekali imbas macam khinzir pun ada.Hahahaha!

Ok.Satu lagi kalau ke Australia tak tengok kanggaroo memang tak lengkap la.Macam tempat kita la.Kat Malaysia kita ada orang utan,diorang ada kat kanggaroo,kat rumah aku ada ayam.Nak jugak!!

Kanggaroo ni mmg jinak tapi kalau kau bawak makanan nak suap dia la.Mcm kami,punya la kedekut nak beli makanan nak feed si kanggaroo ni,penat je kanggaroo tu datang dekat sekali tengok tangan kosong,terus majuk.Tgk gambar.Beria aku pujuk ajak bergambar.Takmau dia pandang camera.Last2 biar aku je la posing dah kau taknak sangat.Dah la busuk.Dan-dan mengutuk pulak.


Kanggaroo oh! Kanggaroo!Tapi bila dia lompat-lompat comel betul.Kaki panjang.Sesuai sangat masuk sukan lari lompat berpagar.


Sesi beramah mesra dengan kanggaroo.Cara duduk Damia dalam stroller tu melambangkan dia takut.Hek eleh!Macam hadap sangat burung tu nak patuk dia.Hihihi!~


Pusing-pusing kat sini pulak tengok menatang ni pulak.

Ini kelakar.

Damia:"Ewwww...tak malu  la".
Aku : "Kenapa tak malu??????"
Damia: "Horse ni lupa pakai sepender! (confident je jawapan)

Aku dengan Ariey menggelupur gelak.
Damia!Damia!
Nak yang last,meh la kita bergambar dengan koala malas ni.22 jam tidur,2 je celik mata.Memang malas betul la menatang ni.Tapi berat weh.Nak pegang dia kena ambik slow2.Jangan nak merenyam gerak sana gerak sini,dah orang tu warning dah anggap la kita ni pokok.Amboi!

Masa ni dah nak balik dah.Dah puas pusing dalam ni.Kalau tanya apa yang ada kat dalam ni.Ok.Meh aku list mana yang aku ingat la.


Pelbagai jenis burung


Kanggaroo


Platypus ,tapi aku tak tau mana dia kat sini.Cari sendiri.Hahaha!~

Koala malas.Dengan aku-aku jadi muka malas.Berjangkit.

Ada crocodile kalau ikut papan tanda tapi sampai kesudah kami cari tak jumpa,ada burung unta,ada cicak tokek (aku tambah sendiri.Hahahaha!)

Itu je la.



Jom kita pulang.Tapi tak pulang terus sebab ayah cakap "Jom kita pergi Wynum Park at Pandanus Beach cuci-cuci mata!!". Hamboi!Depan aku tu berani buat statement lagu tu.Okeh.Jom!!!!!!!!!



Pesta Konvokesyen UMT 2012

Cerita pagi Rabu yang tak berapa nak best sangat bila mata still rasa kelabu-kelabu ayam kesan dari allergik taktau la sebab habuk or salah makan.Memang tak best tapi sebab nak positifkan diri dipagi yang hening ini,bangun awal dan cuba cari sesuatu yang best dulu untuk memulakan hari anda dengan senyuman.Ops!Sila gosok gigi dulu sebelum nak senyum lebih lebar.

Nikmatnya bangun awal pagi walau kadang-kadang susahnya nak bangun.Tidur lewat plus berlambak task yang nak kena buat.Dah la kelas ganti semalam habis pukul 10 malam.Kesian Damia.Dah dekat 2 minggu dia kekurangan kasih sayang.Bangun pagi ni adalah untuk siapkan assignment yang dah ter"delay" satu hari disebabkan lappy kesayangan dah buat hal pulak.

Lepas satu,satu dugaan datang.Mula2 internet problem,takleh connect.Ingatkan lappy yang masalah tapi rupanya connection Celcom yg problem.3 minggu lebih takleh connect.Ambik jalan singkat pergi beli broadband Maxis so dapat la buat assignment.Skang Celcom dah ok balik dan serious aku rasa tak happy dengan connection Maxis.Tak konsisten.Rasa nak hantar balik je tapi dah terlebih seminggu pulak.Kalau within 7 days pergi hantar,boleh dapat balik duit kita.Hmmmmm..........................

Lepas tu minggu lepas aku busy berniaga pulak.Nak buat macam mana.Minggu lepas busy berniaga.I bukak gerai you.Berniaga pasta, TEPUNG MAGIK dengan rojak buah.Business partner sorang lagi jual ice cream.Business partner la sebab kitorang kongsi duit beli satu tapak.Weekend bebaru ni pesta convo UMT.Tahun lepas jual tudung dengan bunga under club GPS.Tahun ni under club Marketing pulak.Kuat betul aku cari duit.Huahuahua!Tapi ok la.Pengalaman beb.Penat tapi seronok.Dan aku tak keseorangan pulak bila ada kawan-kawan yang sanggup nak bantu.


Habis minggu berniaga,start kuliah balik.Ada lagi assignment yang nak kena submit.Hari Isnin,dua kali aku pergi klinik.Klinik UMT ubat dia bagi tak jalan,so takde pilihan pergi klinik yg biasa aku pergi.Baru OK sikit.Nak jadi dramatik lagi jalan cerita,lappy pulak takleh baca files PDF.Nak guna Ipad,yang ni pun buat hal.Smalam aku habis kelas terus ke KT cari Apple centre.Sampai je,person in charge dah balik.Bayangkan la apa perasaan aku time tu.Malam ada kelas ganti pulak.Mcm orang gila aku cari solusi dia.Fikir punya fikir,kawan bagi buah fikiran suh aku remove mana files yang buat semak lappy.Lepas tu install files PDF baru.Assignment patut hantar 27 Nov pd bebudak ni dah drag bila pagi 28 Nov baru bersungguh-sungguh buat.Bangun awal pagi semangat berkobar-kobar buat assignement.Dah la sakit mata sebab allergik dan tahu je la ubat allergik ngantuk gila.Siap satu soalan,tertidur jap tengahari kononnya nak bagi segar sebab kelas ada jam 2.Tepat jam satu bangun,badan dah rasa seram sejuk.Haish!Tangan sejuk kaki sejuk.


So ponteng kelas.Bangun dari tidur,call member gtau tak dapat g kelas tapi aku rasa diorang ingat aku melawak agaknya.Takpe la .Kalau rasa kelakar,tolonglah gelak ramai2.Pastu dapat pulak msg runtun perasaan dari bebudak ni suh antar assignment siap bagi due sebelum pukul 6.Aku buat assignment taip laju gile.Hahahaha!Takpe la.Suh diorang check balik kalau salah,aku adjust ini malam.

Takpe la.Macam yang Aida selalu cakap,sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!Baiklah.Sabarrrrr.

Ini antara pic sepanjang Pesta Konvokesyen haritu.Takde apa yang menarik sangat pun selain dari super stress yang aku dapat tapi dari segi pengalaman tu ada la dapat sikit.Tapi stress pun seronok sampai demam urat aku hari Isnin tu.Hahahaha!

Haritu Aida jual Bosnian pancakes.Dapat sambutan la jugak.Alhamdulillah!

Jual cendawan goreng guna Tepung Magik.Sold out!
Ice cream pun sold out!
Muka-muka orang kuat sepanjang pesta konvo yang berlangsung.
Penat-penat jugak.Sempat jugaklah celebrate birthday classmates yang jatuh pada hari Jumaat haritu.Balik dari UMT,time ni jam dah nak dekat kol 10 malam dah rasanya.Diorang datang rumah sebab Sabtu tu diorang ada exam untuk IELTS kat UCSI.Universiti tu tak jauh dari rumah aku so diorang stay satu malam kat rumah.

Just beli 3 slices cake from SR.Otak penat so SR je yang datang dalam kepala otak.Konon surprise sangat la.Tengah duk nyala lilin,tuan empunya diri masuk dapur.Habis kantoi!Hahaha!So aku la nyanyi walau suara tak best.Mana-mana la janji kawan-kawan happy.Diorang happy so aku pun happy la jugak!

Itu je la cerita aku minggu ni.

Tak sabar tunggu Jumaat ni.Nak bawak Damia jalan-jalan.Just a short vacation.Kesian sebab tak take care dia sgt dah dekat 2 minggu.Dua minggu aku keluar pagi balik malam.Super penat!Super stress!Superman.So mari kita happykan anak ini!

Save Gaza,Save Palestine

Dalam hidup ini kalau tidak mampu membuat perubahan yang besar,usaha dan tawakal walau sekecil-kecil permulaan,boleh membawa pada kejayaan besar.

Lately di wall FB saban hari berita tentang Palestine diperkatakan.Dan sama panas dengan isu boikot McD.Alhamdulillah.Makin ramai orang yang celik mata.Persetankan sahaja mereka yang celik tapi buta.Itu pilihan mereka.Masing-masing ada pendapat mereka sendiri.

Isunya bila boikot McD,pasti ada suara sinis yang mengatakan,kenapa McD sahaja walhal FB yg kita guna ini juga dipunyai oleh mereka.Malah bermacam lagi.

Aku tegaskan,tidak semestinya hanya sesuatu tindakan yang besar mampu memberi impak yang besar malah tindakan yang kecil kalau kena gayanya mampu memberi impak yang cukup besar.In shaa Allah.Janji Allah swt itu pasti ada.

Dalam hidup kita seharian,barang yang kita consume memang tak boleh lari dari unsur Yahudi.Satu cara sahaja untuk 100% nak elakkan dari consume barang mereka adalah dengan balik cara hidup zaman dahulu dengan tinggal dalam hutan.Tapi mampu
ke kita nak kebelakang semula?

Ramai antara kita pertikai boikot McD kenapa tidak boikot FB kerana ia juga milik Yahudi.Susah-susah.

Teringat perbualan dengan seorang teman warga Eropah,dia bertegas mengatakan tidak semua Yahudi itu jahat.Ada juga Yahudi yang tidak menyokong serangan keatas Gaza.Dan ada juga rakyat Palestin yang mencari rezeki di Israel.

Sama juga disini.Walau Malaysia ini negara Islam,tidak semua mereka yang beragama Islam menyokong undang2 Islam dijalankan.Ada juga yang menentang.

Ini bermakna setiap sesuatu sentiasa pecah dua.Pro dan con.

Sekarang ini dengan medium ini kita berkongsi.Melalui FB.Nak tunggu tv nasional kita,surat khabar nasional kita ulas sikit sangat intipatinya.Kalau telusnya tidak mahu unsur Yahudi,komputer ini juga sudah tidak patut disentuh.

Kalau ingin difikirkan lagi,untuk berperang andai tidak mahu bercampur langsung dengan unsur Yahudi dan segala teknologi,senjata apakah yang sesuai kita bawa?Berpuluh-puluh tahun tanpa sedar kita sebenarnya melengkapi antara satu sama lain.Kita bergerak seiring.

Itulah guna akal.Kalau baik caranya,teruskan sahaja,kalau buruk,ditinggalkan.Tidak rugi pun.

Tak mengapa la kalau pada pandangan sesetengah kita boikot McD itu tidak relevan kerana setiap orang ada pendirian masing-masing.

Tapi sekurangnya tak mampu yang besar,kita cuba dengan yang sedikit.

Dan yang penting,sekurang-kurangnya TITIPKANLAH SEDIKIT RASA BELAS.

P/s:Aku insan yang juga dulu pernah menggilai makanan di McD dan ini nukilanku selepas diberi sedikit rasa kesedaran oleh Allah swt.
 

Cerita hari Isnin


Ewah!Pejam celik pejam celik,dah masuk tahun tiga dah weh.Hihihihi!Tinggal satu semester je lagi.


Sedihnya,masuk tahun tiga baru beria nak snap pic depan fakulty.Kalau tidak,tak mahu dia.Berlagaksss!Hakshaks! (sejak dua menjak ni kalau gelak mesti nak ada ssssss)

Inilah fakulti kita.Amik management je dan majornya marketing.

Next sem dah kena sibuk cari tempat praktikal pulak.Dua tempat aku pilih.Nasib practical training waktu dah habis semester.Huhuhuhu!



Ok la tu.


Point sebenarnya,aku takde apa nak cerita.

Eh,adalah.Bebaru ni ada chat dengan kengkawan lama.

Memasing puji aku rajinnya sambung study.

Tanya dia,sambung master eh?

Aku jawab." Sepatutnya gitu la".

Hahahahahahaha!

Aku budak degree la weh...................................umo dah 28 tahun.Hiks!

Nasib la : )


Nasi Kuning

Aku memang suka kongsi resepi and now aku nak kongsi resepi Nasi Kuning.Cerita pasal nasi kuning ni,dulu aku selalu konfius nasi kuning dengan nasi kunyit (memandangkan dua-dua warna kuning) walhal dua-dua totally different sebab nasi kuning nasi biasa ala-ala nasi minyak dan nasi kunyit tu adalah pulut kuning.Kat Terengganu ni orang panggil nasi kunyit @ pulut kuning.

Dan secara tradisionalnya di Terengganu,nasi kuning dan pulut kuning biasanya dimakan dengan gulai ikan aya @ tongkol.

Kalau kat rumah aku,biasanya mak aku akan masak nasi kuning bila ada lebihan gulai dari nasi dagang.Mak mertua pun sama.Kalau ada lebihan gulai nasi dagang,untuk keesokan hari punya breakfast mesti nasi kuning.Hihihihi!

Dan jujur aku cakap aku sebenarnya tak tahu pun resepi sebenar nasi kuning ni dan ini adalah nasi kuning versi aku.Just imagine color kuning,maka aku carilah bahan-bahan yang relevan untuk dimasukkan dalam masakan aku ni.

Jadi jom masak nasi kuning versi aku.Rasanya cara aku masak ni hampir sama dengan resepi asal cuma aku tak sure sebab aku tak pernah pulak tanya mak aku macam mana nak buat.Dah sampai Brisbane ni,boring gak asyik masak lauk dengan nasi putih je untuk suami.

Tetiba satu hari tu datang angin nak try masak nasik lain sikit dari biasa.Dan bukan untuk breakfast tapi dinner.Ahaks!




Maka aku cilok resepi nak masak nasi minyak cuma aku tak guna sepenuhnya bahan-bahan nak masak nasi minyak.Method je lebih kurang dimana aku menggunakan rempah empat beradik tu (tak sangka rempah pun ada sedara.Hehehehe!).


Tapi tiada susu cair,tiada minyak sapi.

Bahan-bahan untuk nasi:

Rempah empat beradik - Bunga lawang,kulit kayu manis,cengkih dan buah pelaga
Bawang besar 
Bawang putih
Serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula (nak bagi rasa lemak)
Daun pandan

Cara-cara:

Masukkan sesudu butter / margerin
Tumis bawang besar,bawang putih,rempah-ratus,daun pandan
Bila naik bau,masukkan air (ikut sukatan beras)
Bila air menggelegak,masukkan garam,gula,serbuk kunyit (ikut kesukaan banyak mana.Untuk aku just amik syarat nak bagi nampak kuning je)
Masukkan beras (tutup periuk)

*Aku suka tumis atas dapur kemudian transfer masuk rice cooker.Selalulah gaul-gaul beras dalam periuk tu nak bagi warna kuning tu jadi sekata.

Tunggulah hingga masak.Siap.Mudahkan?



Haritu aku masak nasi kuning dengan ayam masak merah.Sedap juga.Bukan sedap aku masak tapi combination ayam masak merah dan nasi kuning pun ok juga.Ini versi ayam masak merah aku tak goreng dulu ayamnya.

Ini takyah resepi la sbb aku tahu ramai je orang pandai buat.


Ini acar timun.Kat rumah aku,mak aku sebut acar mentah.Actually acar ni banyak versi dan ini versi yang selalu mak buat kat rumah.

Cara nak buat acar ni (untuk ini aku guna apa yang ada je)

Potong timun (ini aku guna zuchinni)
Carrot
Lada besar
Bawang besar
Cuka masakan
Gula
Garam

Cara-cara:

Just gaulkan cuka masakan,gula dan garam
Then masukkan bahan-bahan yang dah dipotong tu.Nak pedas potong cili masukkan dalam tu.
Gaul.


Kalau kat rumah mak aku buat dia akan masukkan sengkuang,nenas,kismis.Tapi aku tak beli semua tu plus Ariey tak suka sangat.


Ok.Nasi kuning dan ayam masak merah bersama acar mentah.Hihihihi!Sorry la ayam masak merah aku tu nampak berminyak sikit.Hohohoho!

Masak ala kadar tapi tengok suami makan banyak dah rasa happy.Alhamdulillah!

Hak menyusu di public pada pandangan aku

Kemain panas isu menyusu dipublic.Aku mampu senyum je la.Tapi nak tergelak pun ada jugak.Nak kata bersetuju,tak juga.Nak kata menentang,pun tak.Lalang betul.

Tapi tak apa.Setiap orang ada pendapat dia sendiri,so hormati la pendapat mereka.Masalah orang kita ni,orang KITA means tanah Melayu hokkey,dia orang pantang kena tegur-tegur ni sebab mudah nak sentap.Diorang susah nak duduk dan berfikir tapi lagi cepat nak keluarkan lahar gunung berapi diaorang.Kikikiki!

Aku sokong bila banyak kempen kesedaran yang dibuat kat Malaysia lately cuma kadang-kadang yang aku nak tergelak 120% daripadanya mesti nak tunggu orang luar buat dulu baru kat Malaysia nak buat means idea sendiri memang takde la.

Kat oversea buat Flashmob Breastfeeding,lepas tu macam demam selsema la,dia datang kat Malaysia pulak virus tu.Selalu sangat mcm tu.

Dari pengalaman sendiri,aku juga seorang ibu yang menyusukan anak selama 1 tahun 11 bulan.Aku juga mengalami masalah bila anak meraung nak susu,tergagau cari tempat menyusu sampai kadang-kadang dengan aku menangis sekali.

Dan harapan aku,biarlah diperbanyakkan fasiliti bagi kaum ibu menyusu dan kalau susah sangat nak sediakan bilik,cubicle kecik pun dah cukup janji tertutup.Dan aku pun tak setuju nak menyusu kat dalam toilet.Kotor beb.Banyak bakteria.

Sebab apa aku aku still prefer satu ruang menyusu walhal aku boleh je menyusu kat public dengan menggunakan nursing cover?

Alasannya adalah,ok,aku beli nursing cover di Mothercare yang harganya hampir RM100 untuk kain bodoh dengan besi yang melingkari kain bagi memudahkan kita nak jenguk baby waktu NIP.Kenapa aku surrender?Tangisan anak aku lagi kuat setiap kali aku guna nursing cover tu sbb dia rimas.Panas.So no point aku guna nursing cover.Itu untuk AKU la.Lain baby lain ragam.Takkan la aku nak beli pulak satu kipas angin kecik tu suh laki aku pegang sepanjang nak BF tu.

Maka dimana aku pergi pun,especially shopping mall,aku akan usaha jugak cari tempat menyusu dan kalau takde choice sgt,pergi balik kat kereta.Susah memang susah tapi sanggup ke kau menyusu anak kat public dan anak aku punya la tangan takleh duk diam,sini nak ditarik,sana nak disingkap,last2 terjojol kau punya tetek.Walau tak nampak penuh,still orang boleh nampak.Elok la kan.Orang kita mmg suka berkongsi.Tetek kita selain dari suami tengok,murah hati jugak show kat orang lain jugak tengok.Itu bagi yg bertudung.Mana yg tak bertudung tu,fikir sendiri la.

Kempen menyusukan baby aku sokong 100% tapi bila nak mintak benda2 macam ni aku rasa lucu.Kau nak kebebasan menyusu baby dimana-mana atau kau malas nak angkat bontot cari tempat menyusu yang sesuai?Sayang nak tinggalkan conversation dengan kengkawan sekejap takut termissed gossip hangat dengan kawan-kawan? (Ini bagi group perempuan menyusu yg keluar tanpa suami).

Pernah pengalaman aku di Australia dimana eskalator kat shopping mall disini yang kebanyakannya tak bertangga macam kita.Mungkin sebab mostly parents sini bawak baby dalam stroller so takyah la susah-susah cari lif.Dan bayangkan aku bertembung dengan perempuan mat salleh yang selamba NIP anak dia waktu naik eskalator tu dan sah-sah la tetek dia tersembul sebiji aku boleh nampak.For sure laki aku pun nampak jugak dan tetiba kita malu sendiri.Itu tetek orang.Walau kat sini bogel kat public itu biasa especially kat pantai tapi diorang still marah kalau kau cuba snap pic diorang walhal dah kau tayang,apahal pulak kau nak marah.Sama la macam bila kau breastfeed kat public,asal lak kau nak marah bila orang pandang kau?Samseng sangat nak pergi cucuk mata orang.Dan macam perempuan yg aku nampak tu,orang sekeliling dia still pandang jugak pastu senyum-senyum.

Dan aku tak faham apa yang kita nak mintak sekarang ni,hak untuk NIP anak dimana-mana kawasan public dan mengharapkan orang jangan stare kat kita.Ok.Aku tak faham yang ni.Serious tak faham sebab kalau anak kau meraung kat tengah-tengah shopping complex pun orang pandang,inikan kau breastfeed kat public,of cos la orang pandang jugak.

Dan aku lagi tak faham,ini aku point untuk wanita bekerjaya dimana begitu bersungguh-sungguh sekali mengepam susu dan buat stok susu,bila anak dihantar ke nursery atau rumah pengasuh,dibekalkan susu tu,pastu kalau keluar jalan-jalan dengan anak,asal tak praktik benda sama?Bawak la susu yang dah dipam tu then anak nangis,sumbat la dengan susu tu.Cara ni,kat tangga KLCC pun kita boleh buat.Kalau nak BF sangat,buat la waktu dalam kereta atau masuk nursing room,dah kalau takde sgt sbb diorang bising fasiliti tak cukup,so masuk la surau wanita.Atau malu nak masuk surau sebab nak BF anak pandai pulak masuk surau tapi time shopping nak berhenti solat pun tak ingat.

Kalau yang tak bekerja tu,mmg tak buat stok susu,itu lain cerita la bila anak direct BF.Ini yg kena cari tempat sesuai nak BF anak.

Kadang-kadang sesuatu benda bila kita rasa rumit dan susah,ia mengajar kita untuk merangka satu sistem yang memudahkan.Memang la kena effort lebih dah nak buat macam mana,dah mmg tanggungjawab takleh nak lari dah.Jadi create la satu sistem yg memudahkan kita.Rancang la sebelum keluar rumah bawak anak.

Kadang-kadang mmg takde pilihan terpaksa masuk toilet jugak bagi ibu-ibu yg malu nak singkap baju depan public,macam aku.Tapi ini satu benda aku nak luah adalah,takyah jauh la.Kawan-kawan,sedara-mara aku jugak.Kononnya ewwwww sangat masuk toilet kat public yang kotor,tak jaga kebersihan,bla bla bla.Komplen macam-macam tapi bila kita jengah rumah dia,toilet tu boleh membunuh dengan lantai berkerak,bau hancing,air berkeladak totally tak jaga pun.Janji boleh guna.Tak masuk bilik tidur lagi mana cadar sebulan sekali belum tentu bertukar,kain baju tak berlipat berbakul-bakul.Itulah maksud aku.

Eh,lari topik pulak.

Jadi untuk aku,pada pandangan aku,tak setuju tak apa sbb dah aku cakap pandangan aku,aku sokong kalau ditambahkan fasiliti untuk menyusu baby dan bukan hak kebebasan menyusu di public sbb tak semua yang orang luar buat boleh ambik 100% untuk kita especially kita wanita MELAYU ISLAM.

Nak berkempen pun agak-agak la nak menyokong.Meh kita mintak ditambahkan FASILITI UNTUK MENYUSU dan bukan hak menyusu dimana-mana.


Chermside,Brisbane

Waktu aku di Brisbane tempoh hari,tak banyak sangat shopping complex yang aku pergi ukur.Heh!Kami lebih banyak pergi theme park dan yang sewaktu dengannya.Paling lebam adalah ke bandar Brisbane.Huk aloh!Boleh dikatakan asal weekend je nak pergi.

This time just nak coret-coret waktu ke salah satu shopping complex di Brisbane iaitu Chermside.

Memandangkan waktu kesana around 10 am,mmg tak breakfast pun kat rumah,maka sampai-sampai je haruslah cari makan dulu dan tiada apa yang lebih diyakini untuk dimakan selain daripada kebab dan kebab sahaja plus mesti tertulis HALAL.Itu je pun.Sob!Kadang-kadang aku pun rasa muka dah nak hampir sama dah dengan kebab.Ahmet's Kebab tu toksah cerita la.

Dah la Ariey baru gtau pindah rumah baru,dan sejauh-jauh yang dicari akhirnya rumah baru dia dapat adalah mengadap je dengan rumah dia sekarang.Alahai!Jauhnya.Takyah sewa lori bagai nak angkut barang.Just walk je.Wakakakaka!Maka Ahmet's kebab tu mmg tak lari la.Hahahaha!


Dan bila cerita bab kebab kat sini,dia punya sayur-sayuran tu,mmg teramatlah fresh.Toksah nak cari la salad layu ditasik madu.Memang takde.Nehi.


Kemain kau Jah bercekak pinggang bagai macam nak carik gaduh walhal nak pilih kebab je.



Ini foodcourt diorang.Sangat la clean.Dan jangan terkejut kalau aku cakap takde cleaner pun yang bertugas nak kutip segala sampah,pinggan kat atas meja sebab semua tu akan dibuat oleh kita.Maknanya,kau pandai makan,kau pandai2 la kemaskan balik.Faham?Heh.



Budak kecik ni as usual takmau makan pun selain dari naik kerusi turun kerusi naik kerusi turun kerusi sampai migrain aku laki bini duk menjerit suruh duk diam-diam.

Tetiba terdengar suara menjerit-jerit.


Owh rupanya ada mini concert.Artis yg menyanyi tu familiar gak la muka sbb rasa mcm pernah tgk kat TV.Of cos la.Cara describe tu macam biasa sangat terserempak kat Giant ke,Mydin ke.Hahahaha!

Tapi yang tak tahan dengar adalah jeritan anak-anak gadis yang aku tengok dah macam nak histeria dah lagaknya.Adoi!Bukan sedap sgt pun mamat tu nyanyi.Hahahaha!Dan yang penting,tak hensem pownnnnn!Takat nak cover nyanyi lagu Vanessa Carlton dengan gaya tersendiri sumpah tak sedap.Hahahaha!

Duk pusing-pusing dalam mall tu tetiba apak si Damia ni ajak masuk sini.Dia nampak Elmo katanya.Ewah!

Bercerita pasal Elmo ni,aku just beli 1 jer CD dia tapi Damia macam suka sangat dengan karakter Elmo ni.Tak habis-habis nak baju Elmo,nak beg Elmo....bla bla bla....semua tentang Elmo.

Dan for sure la bila cakap nak beli patung Elmo,happy kemain dia.Excited beb!

Dan cerita sikit pasal Build A Bear Workshop ni adalah kedai yang menjual pelbagai jenis anak patung siap aksesories untuk anak patung tu lagi.Dan sebab benda alah ni la,salah seorang kawan kat FB dah tak tegur aku.Hahahaha!

Nak dijadikan cerita,selepas aku post pic Damia kat sini,adalah seorang hamba Allah ni mintak aku belikan untuk anak dia jugak tapi aku terpaksa menolak bukan sebab kedekut sangat nak tolong belikan tapi luggage aku dah 3 beg besar.Imagine travel dengan seorang anak kecil berusia 2 tahun plus 3 beg besar termasuk barang hand carry lagi,cukup azab hokeyyy dan bawak satu Elmo Damia tu pun dah kelam kelibut aku ini maka kau bayangkan la nak bawak dua patung.Nak masuk dalam beg mmg rugi space sebab aku ada jugak beli beberapa barangan penting untuk bisnes aku kat Malaysia.So just say sorry to her but lepas tu dia terus buat derkkkk kat aku dah tak tegur-tegur dah.Kot ye pun reply la ayat,"Tak apa la kalau tak dapat".Tapi mmg tak ada la wei.Takpe la.Bukan mudah nak puas hatikan semua orang.

Dan yang aku pelik tu entah apa yang nak emo sangat ntah sebab setahu aku kat Malaysia pun ada kedai macam ni.Of cos kat KL la.Sila search sendiri.Aku yang beli tu bukan sebab kat Malaysia takde tapi dah anak aku nak dan aku bukan stay kat KL pun.Balik dari Australia haritu pun transit kejap kat KLIA terus naik the next flight to Kuala Terengganu.Adoi la!Macam-macam.





Actually ni pic dah settle membeli.Tgk box yang Damia pegang tu,gedabak betul besarnya.Hihihihi!



Ok.We enter the shop dan budak kecik tu terlompat-lompat bila nampak Elmo.Terus grab Elmo yang that time kepala je elok.Badan kempis takde isi.


Choose which character do u want Damia.




Then time untuk isikan perut Elmo.Hehehe!Memula orang ni akan suruh Damia pilihkan heart yg nak dimasukkan kat dalam Elmo tu.Part ni tak setuju sangat aku tapi beria budak perempuan tu suruh Damia pilih satu dan gosok-gosok then make a wish.Benda common anak-anak mat salleh selalu buat tapi bukan budaya kita la.Ayah tolong Damia.Then heart tu dimasukkan ke dalam perut Elmo.




Then this girl asking Damia untuk tekan the pedal.


Pufffff!!Tak sampai seminit,Elmo yang kepala longlai tu terus gemuk.Senyum Damia.


Taaaadaaaa!Elmo dah ready untuk dimanjakan.Alahai!Kena mandikan pulak.Layankan jer la.Tak layan nanti karang sentap.Hihihihi!


Beria aku nak pilih baju untuk Elmo sekali apaknya cakap takyah.10 AUD.Membazir katanya.Ok.Akur.



Ni pulak nak register birth certificate pulak.Alahai.Macam-macam yo!Kiranya Elmo tu ada surat beranak la.Hihihihi!Nanti Damia dah besar aku nak tunjuk birth certificate tu,mesti senyum dia.

Orait.Dah settle semua,keluar shopping barang sikit sebab tujuan utama aku adalah untuk ke Mothercare cari baju tidur Damia.


Kemain Mothercare kat sini siap provide tempat kids main so diorang takla ganggu kita nak membeli.Ok.Untuk range harge,erm,aku tak berani nak cakap sini murah compared dengan Malaysia,sbb kalau tgk harga bahagia je kau pakai amik-amik,pastu lepas kau convert dengan RM,nangis*



Ok la.Meh la kita pulang.Dan kat sini untuk 3 jam pertama adalah free parking.Jadi kalau rasa kedekut sangat nak keluarkan duit parking,pepandai la bahagikan masa tu.Haks!Mcm kami,dapat free parking yo!Hahahaha!



Dan ini hobi dimana-mana aku pergi,aku suka tengok rumah orang.Sebab tu kalau kat Malaysia,selalunya aku jarang tidur kat dalam kereta sbb inilah.Suka tengok rumah orang dan paling aku suka tengok rumah tradisional orang negeri Sembilan.Sebab itu buat aku terfikir kalau dah rendah benor rabungnya,tak terhantuk kepala ke kalau orang itu adalah tinggi.Hihihihi!




Rumah-rumah yang biasa dilihat di Australia.Mcm ini la.Tak terlalu besar,dan tak terlalu kecil.Just nice dan yang pasti pagar rendah dan bersih : )


Suka ini rumah!


Macam rumah kat tempat kita jugakkan?

Ok.

Selamat bercuti pada aku yang baru je start semester break.Seminggu je pun tapi tak tenang jugak jiwa sebab assignment melambak-lambak.Phew!

Dan selamat berhujung minggu!

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me