Sakit tumbuh gigi & kesakitan tersepit pintu~Sian Damia

Anak dara kite br masuk 9 bulan,eceh!macam comel je guna words anak dara eh!macam tua la pulak pakai words anak dara.Tapi tak apalah.Mana2 ajer.Tua ke muda ke mcm la ada yg kisah.Kdg2 kisah juga sebenarnya.Tapi lain la kalau kita ni artis.Asal tanya umur je segan nak gtau.Balik2 ayat klise,"No komen".Lantak la sbb kite bkn nk citer pasal umur artis ke apa tapi kite nk cite pasal anak dara kite.Bkn anak dara awak.

Anak dara I baru tumbuh gigi.Sebenarnya gigi tu dah mula keluar 2 minggu lepas tp gigi bawah dulu dan baru beberapa hari lepas satu lagi gigi tumbuh kat bhgn atas.Baru perasan bila nmpk mcm ada putih2 dkt gusi dia then bila rasa mmg ada la tanda gigi nak keluar.I mmg excited ok.Satu rumah I gtau.Mesti ada yg ckp,hek eleh!Anak tumbuh gigi pun nak kecoh.Hello!Suka hati I la.Gigi anak I.Sila rasa menyampah sekarang.

Dan yang nak dijadikan cerita,tak tau asal bila gigi atas tu nak keluar maka anak I ni pun demam.Gigi bwh tak ada demam pulak.Lama2 I fikir mungkin sbb saiz kot sbb yg atas saiz dia besar sikit dari yang bawah.Mungkin itu la punca yg menyebabkan dia demam.Iyelah dah yg besor nak keluar mesti sakit sikit.Buat teori sendiri.

Bila masuk bab demam ni,ini yang I lemah sikit.Cuma setakat ni amat syukur sbb anak I ni jenis yg jarang demam jadi bila demam maka kelam kabut la jadinya.Dalam dua hari tu asyik main thermometer je.Kejap2 nak check suhu sampai anak sendiri rimas.Padahal jakun sebenarnya sbb pinjam kakak punya dan thermometer dia adalah sama dgn yg kat klinik pakai,ala yg just letak kat telinga tu je.Itu yg kejap2 nak guna bkn sbb lain sbnrnya.Yg selama ni I pakai yg pakai selit celah ketiak yg mana boleh dikata tak accurate langsung sbb kdg2 tak perasan betul ke selit celah ketiak atau sebenarnya sasaran tersasar kat tmpt lain sbb ank sendiri tak reti duduk diam maka suhu yg diperoleh pn lain la.Pastu mulalah buat andaian sendiri walau yg demam ngah gigil gile tp kita ckp tak demam pun sbb suhu biasa je.Hehehe!Tu br yg letak kat telinga belum lagik yg keluar lampu merah just spot kat dahi tu.Kalau ada yg tu berganda lagi la kejakunan I.

Tapi kalau dh suhu kejap 38 kejap 39,kena bwk pergi klinik juga la.Risau juga.

Agak confius juga.Ini demam ke tidak ni?Demam pun senyum je manjang.Yg kat kepala tu time dia tido cantik la terlekat.Kalau dia jaga jer tak sampai 5 minit benda alah tu pasti beralih kedalam mulut jua akhirnya.Urm!Semua benda nak rasa.
Ini waktu hari ke2.Memang sgt kesian.Suhu agak tinggi dan I mmg tak lena tidur.Kejap2 basahkan kepala dia letak towel.Sayangnya kat anak.Anak nnt nak buat ke tak agak2 bila I demam time tua2 nnt?Entahlah.Kalau dia malas jaga I time gigi I dh tak cukup corum nnt,siap la.I smack dia tp persoalannya larat lagi ke time tu nk backhandkan dia???!!

Namun syukur alhamdulillah,demamnya tak lama.Cuma satu ni I nak cerita yang buat I rasa sedih giler sbb kealpaan I juga psl sibuk sgt nak online pastu confident je letak anak dlm walker then biar anak main dgn cousin dia.Anak I pun satu,dah la paling kecik tp nak ikut main dgn org besar.Salahkan anak sendiri.Hehehe!Krn kealpaan itulah jari anak I telah tersepit pintu bilik.Mmg tragedy.Kalau ingat balik time tu,muka anak I mcm terpingga-pingga antara nk nangis dengan tak.Mak sedara dia selamba je buat andaian member tu sedih sbb org tak ajak masuk bilik sekali tapi rupanya anak I nk gtau jari dia kat celah pintu.Eh!Lupa.Anak I mana buleh berkomunikasi lagi selain dr bahasa dia la taaa..taaa..taa..tahhh...blurrrrr (sembur habis bersepai air liur).Bila I pandang,tetiba jantung berdegup kencang.Kasi dramatik sikit.I rasa lain mcm jer bunyi anak I nangis.I pun apa lagi,terus menerpa dan dummmmm! I terajang tolak pintu tu.Nasib la anak sedara I tu tutup slow2 dan andai la dia tutup dengan menolak sekuat hati pintu tu,kau bayangkan la hazabnya kesakitan tu.Nauzubillah!.Masa tu la tangisan yang mmg saper dengar memang nak nangis sekali sbb bukan takat anak je nangis tapi mak dia nangis sekali.Mana tak nangis kalau dah jari anak sebatang dh kemek kau.Diulang,KEMEK!Aku pun dah start meroyan waktu tu.Ops!Ikut hati time tu jugak I nk bawak anak I pi hospital.Tapi abah I ckp sabar,jap lagi jari tu akan kembali pada bentuk asal sbb dia baby.I dah start meroyan balik.Peluk kuat anak sambil menyalahkan diri sendiri dan sumpah kalau bapak dia call time tu mmg pura2 tak dgr  la bunyi phone pastu pakai alasan lapuk,'Sayang tertidur'.Hehehe!Serious I takut giler time tu.Gigil.Mau tak gigil anak tu dh la kecik.Kita yang besar ni kalau kena pun dah rasa nak terajang org inikan baby.Aduh!Dalam 10 minit,jari dia dh bulat balik tp still kemerahan dan lama2 makin biru.Nasib tak kena atas kuku dia.Ada la garisan lebam tmpat kemek tu cuma tak berdarah.I sapu minyak ubat,bg dia susu terus dia tidur.Dan sepanjang mlm I tak tidur sbb rasa trauma plus rasa bersalah yg teramat sgt.Airmata toksah citer la asyik mengalir sampai tak sedar kol brape terlena.Esok baru I citer kat bapak dia tp itupun time tu dah tak parah mcm semalam.Hehehe!Nasib hubby tak marah.

Beberapa jam selepas kejadian.

Sehari selepas.Just lebam cuma kesian sbb bila mlm jer dia merengek susah nak tidur.Mungkin time malam bila sejuk sikit,tmpt bengkak mungkin berdenyut2.Sian amat kat my baby cinta hati.

Bonda promise u it won't happen again.Ignorekan tulisan pd baju.Hehehe!

Nota kaki: Abaikan penggunaan kejap I kejap kite.Penulis kdg2 tidak berpendirian tetap.

Bila stress jer time nak final...time nak final jer mula la stress.Uhhh!

Minggu ini adalah minggu yang agak stress bagi aku.Totally exhausted!Mahunya tak stress dengan carrymark aku yg tidak berapa nak mengembangkan lubang hidung ditambah lagi dengan banyaknya subjek nak kena cover untuk final ni.Serious aku teramatlah stress dan yang paling membuatkan aku lagi stress bila teringat kat final exam tp tak ada pulak usaha nak ambik buku terus study tapi balik2 duk insaf menginsafi diri je lebih namun tiada effort pun dibuat kesan dr keinsafan tersebut.Urm!Tak tau la apa nak jadi dgn aku.

Bila pikir balik kadang2 betul gak ckp mak aku.Statement maut Kak Ani setiap kali aku mengeluh,"Itu ah dulu doh molek keje galok nok sambung blajo.Bila masuk blajo branok pulok!".

Isk!Statement pertama aku boleh terima tapi yang kedua tu buat aku marah.Aku smack kang baru tau.Eh!Marah mak sendiri.Sah2 ciri-ciri anak derhaka aku ni.Maafkan anakmu.Urm!Dah nak buat mcm mana,udah rezekinya.Takkan aku nak tahan2 pulak.Hilang satu nikmat dunia.Huks!Maka utk membuktikan kata2 mak aku tu tiada benarnya maka aku pun dengan berkobar-kobarnya mula pasang azam.Korang jgn ingat time tahun baru jer baru nak pasang azam.Berazam hari2 pun takpe.Tarrak hal.Teringat tahun baru,birthday aku 1 Jan.Ehehehe!Saje remind takut ada yg terlupa.

Maka aku pun mula la muhasabah diri dan step 1 yang aku ambil adalah dgn print jadual exam dulu.Sila abaikan gambar bodoh kat jadual tu sbb aku tension gile time tu bila fikir kenapa la aku tak tukar setting time nak print dan yg keluar adalah jadual exam dgn tulisan yang maha kecik ibarat taik hidung aku lg besar dr tulisan tu.Sabor jer la sbb kena tenung lama br nmpak kejelasannya dan sah2 tak leh nak highlightkan sbb sekali aku highlight,confirm 4 courses skali masuk.Isk!Kalau semua exam tu aku amik,aku mmg genius tahap Albert Einstein la dan mungkin lg hebat dari dia.Wakakaka!Nk print balik karang,printer pinjam.Printer kat umah segan nak beli ink baru.Bkn yg jenis suntik2 masuk,ini yg jenis tukar catridge (btol ke x aku eja ni?lantak ah!).Malas la aku.Minggu ni aku kopak sket so tak kuasa mak nk layan.Jadinya drp aku kena sound free,baik aku redhakan jer la.

*Asal pic bwh sekali tu nak lukis pic bear tp terlukis binatang alah tu pulak.Dah mcm pic b**i jer aku tgk.Heks!

Berkobar2 betul semangat aku siap tanya member2 apa lagi yg belum settle moh kita settlekan.Semannngatt giteww but as usual it is just like a warm warm chicken shit je la,pastuh hurmm!Tapi ada la satu minggu tuh aku mmg struggle gile.Sedikit bangga dgn keupayaan diri sendiri.Waktu tu setiap apa yg lecturer ckp musti aku take note la sampai tahap kerajinan melampau tu dpt dinilai bila dgn confidentnya aku buat pengiraan utk revision Statistic kat atas note Managerial Economic (sbb lupa bwk note pad) dan konon2 lepas kelas nak salin balik dan sekali tu lecturer kutip latihan tu dan mahu tak mahu zapppp!selamat tinggal note.Isk!Agak terkesima sbb risau pasnih mesti takleh study sbb note tak complete.Dan2 jer walau sebelum ni tak pernah heran pun kalau note tak lengkap.


Khuyuk jer aku time buat kerja Statistik ni.Ignorekan background sbb time ni aku buat kat dlm bilik hostel coursemate aku.Time buat garisan laju tapi time mengira,jeling sebelah sbb compare jawapan sama ke tak.Hehehe!Diam2 je ngah copy paste sebenarnya.Hehehe!

As usual aku tukang sibuk jer.Kat depan bilik lecturer ngah antar assignment.Sempat lagi bergelak ketawa.Sikit pun tak ada riak kecut perut ingat final.Tapi itu time duk melepak sambil buat lawak bangang tapi bila ingat final selalunya akan  diam kejap pastuh gelak balik.Apa motif aku pun tak tau.

Tapi betullah penangan final ni sampai terbawa-bawa dalam tidur.Jadi memandangkan study week pun bakal bermula,aku pun pasang la azam untuk study dengan bersungguh-sungguh.Namun dari dulu sampai sekarang sebelum nak start study aku ada satu habit yang mana aku sendiri takleh nak lari iaitu kemas bilik dulu sebelum start study.Aku tak suka bilik tak kemas sbb ia boleh buat aku hilang konsentrasi.Misalnya kain baju yang tidak berlipat,mainan anak yg bersepah dan juga habuk yang ada dimerata tempat.Bak habuk ni aku sendiri pelik sbb bilik aku ni cepat sgt berhabuk walhal kedudukannya bkn kat tepi jalan pun.Dan plss jgn nak tuduh aku sebenarnya pemalas.Hihihi!Maka,get ready la utk vakum bilik.

Ok.Dah siap kemas semua baru rasa lega sikit dan ambik kesempatan rehat kejap kat atas katil pastu tgn gatal pulak nk on tv.Mula2 layan AFC.Aku suke tgk Chuck's day off-dah la ensem pandai msk lak tu,hehehe,pastu bila habis lyn channel lain lak mcm tak best terus bukak E! pulak.Layan Kimora kejap.Best betul la hidup minah ni.Maklumlah duit banyak.Hmm berangan kejap kalau aku la sekaya Kimora.Eh,takleh jadi ni.Berangan saje dh mkn banyak masa walau berangan tu bkn kena bayor pun.Terus bingkas bgn.Aku ni selalu sgt menyimpang dr niat asal.Belek2 jadual exam balik tgk tarikh bila start sbb berkira-kira 12hb Nov nak turun KL.Sempat lagi tu.

Balik pada tujuan asal.Weh!Aku nak study la.Fikir nak start subjek apa dulu.Lilau2 mata nampak pulak buku mcm tak teratur,susun buku dulu la ikut saiz yang kecik depan yang besor kat belakang.Ngah susun terjumpa pulak buku resepi utk anak.Browse kejap ah tgk esok nk msk apa utk dia.Ok siap,tutup buku.Ler asal la stationery aku sepah ni.Belek2 dulu pilih mana yg ok mana yg tak.Tak ok terus campak tong sampah jugak masuk.Pastu time tu la pulak baru teringat list brg anak yg nk dibeli tak buat lagi.Sebelum terlupa,buat list dulu.Tengah syok duk fikir,baru teringat anak.Eh??Anak akuuu.Mana pulak perginya.Aish!Cari anak kejap.Hambik kau.Kat sini rupanya dia.Diam2 jer duk dalam tu.

Cuba korang cakap mcm mana aku nak concentrate study kalau lagu ni sbb pantang biar sikit ada jer projek mega dia.Ni sah2 takleh keluar sendiri punya.Aku jugak yg kena keluarkan.Postponed dulu la study.Settle anak dulu biar dia tido apa semua baru start study.Dah tido nnt senang sikit.Aman pun aman leh concentrate lebih sikit.Time tu bolehlah aku buat revision sikit.Ingat nak buat note ringkas apa semua,buat latihan sikit ke apa.Banyak tu.Semangat la katakan.

Setelah bertungkus lumus selamat juga dia tidur.
Minum susu-Checked
Tukar pampers-Checked

Berjaya aku.Hah!Apa lagi.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Aku pun tido la skali.Penat dowh.Esok jer la aku start study.................

Chocolate cake with strawberry

Dulu sebenarnya niat asal berblog ni adalah nak berkongsi resepi ringkas dgn kengkawan dan sebab itulah nama blog sendiri yang amatlah tak cool sebab pakai nama pengat durian *fav ever.Tapi lepas lama lepas lama blog dah tukar jadi lagu lain,ah lantaklah!Tapi hari ni nak share jgk lagi satu resepi chocolate cake walau I tahu kat luar sana ramai je yang tahu buat tp I peduli apa.I nak letak I letak la jugak.* Sila ambik hati sekarang.Nama atas tu sajer jer letak kasik nampak havoc walau rasa belum tentu sehavoc nama.Kukuku!

Haritu taktau la angin apa yang dtg tetiba rasa nak buat chocolate cake.Perasan sedap sebab sendiri masak pastu sendiri makan.Tapi sebenarnya chocolate cake ni one of the hubby I punya fav tapi tau jer la saiz suami sendiri yang segan nak gtau,sbb kalau mkn sah2 one slice jer tu pun kdg2 tak habis semua.Nak buat mcm mana,mkn bkn suatu yang digemari balik2 bini sendiri juga tolong habiskan sbb takut membazir dan balik2 juga pinggang dia maintain tp pinggang bini kejap ala model uhuk!kejap mcm tong air.

Let's check it out the recipe:

The ingredients:

1 cawan serbuk koko (suka hati nak pakai jenis apa.I suka Van Houten)
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur-pukul sampai kembang.

Cara nak membuatnya:

Gile malas nak terang I pakai guna ikut color ok.Siap periuk,korang masuk dulu bhn yg tulis biru tu.Yg tulis kuning korg ayak dulu kasik kuar yang halus mulus jer.Pastu campur skali kat dlm periuk.Api kecik jer tau takyah besar sangat sbb bkn nak bakar sampah pun.Telur masuk last then kacau la bagi sekata segala.

Get ready periuk kukusan.Ambik loyang,tuang bhn2 atas tadi dlm loyang pastu cover atas dgn aluminium foil (taknak air masuk nnt tukar jadik cake air pulak).I suka alas dulu loyang tu pakai aluminium foil sbb senang nak remove cake bila msk nnt.Atau kalau nak nmpk class lagi guna la loyang yg boleh bukak atas tu.Rumah I tak ada buat masa sekarang.Sigh!malu.Kukus selama satu jam.Sesambil tu,kemas la dapur tu <---tips bijak didapur.Hahaha!

Untuk topping (kalau suka)

Susu segar dan coklat masakan.Masak dgn mengunakan teknik double boiling dimana amik periuk isi air pastuh letak loyang (agak2 la saiz) kat ats periuk td dan masak sampai coklat cair semua dan ngam dh dgn susu segar td.Tuang atas cake bila dah msk.Hiasan tu ikut kreativiti la.


Taaaaddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...inilah hasilnya.....

Set gelas tuh saje jer I cilok Kak Ani a.k.a my mom punya nak kasik pic lawa la kononnya.Chait!

Yg bakal masuk dalam perut sendiri.

Masak cake ni tak amik masa yang lama sangat pun dan apa yg pasti ketiak korang tak sempat nak lencun dgn peluh pun.Amat sesuai dihidang time minum ptg sesambil dok santai dgn family atau sewaktu tetamu dtg bertandang.Chewah!Selamat mencuba.

P/s: Teringat dulu penah I usha resepi nak buat benda alah ni kat seseorang tp dia ckp takleh kasik sbb rahsia walau I tahu dia berniaga cake ni.Takut potong line ke?Tak kuasa mak.Ok fine.Mcm la kalau I dpt resepi dia I bisnes jual dpt untung juta2.Busuk2 pun kenyang perut laki sendiri juga atau difikirkan semula kalau nak berniaga.Itupun tunggu tahap confident level diparas yg betul dulu.Huks!.Tp tak mengapalah.I hormat pendirian dia.Sekali I dpt dr yang baik hati,I terus publish sini kasi satu Malaysia tahu walau hakikat korg dh tahu pun.Huhuhu!Cakap nota kaki tp pjg dh mcm artikel.Ok chow!~

Damia's diary:Happy food

Semalam Damia dah masuk 9 bulan. So it's time for me to start planning for her meal.Tapi bkn bermakna sebelum ni dia tak pernah mkn.Dia dah start mkn nestum seawal 4 bulan dan itupun atas nasihat doktor sebab that time dia totally reject susu  formula.Damia cuma nak susu bondanya sahaja namun nak buat macam mana,gudang jer besar tapi stok kurang.Ops!Besar ke??Tapi alhamdulillah,lepas dia start makan,dia dengan sendirinya nak minum susu botol.Or terpaksa sebenarnya sebab susu badan tak banyak,awak tu makin hari makin besar,tak cukup kenyang la tu!Huks!Berbalik pada makan ni,maka I kena la rajin sikit untuk sediakan makanan untuk dia.Maklumlah I kalau boleh nak ajar dia makan makanan yang dimasak oleh I sendiri.Nak ajar makan healthy food la katakan.Say no to fast food,process food and etc.Tapi I akan usahakan la.Kalau dah tak boleh nak lari sangat nak buat mcm mana.Sah2 nestum one of the process food.Hehehe!Ni azam ni.Hahaha!Kita tolak cerita tu,pendek kata biarlah dia makan makanan air tangan bondanya.Setakat ni I tak boleh lagi nak follow dengan routine for breakfast,lunch,snack & supper sebab buat masa sekarang just bagi makan sekali sahaja dalam sehari.Selebihnya bagi susu.Tengok la lepas jumpa dengan paed nanti,nak minta pandangan dia dulu macam mana.Actually Damia tak ada apa masalah sampai nak jumpa paed segala,cuma I saja jer nak biasakan dia biar dia tak fobia sangat dengan doktor.Ikut plan I dgn hubby,we choose 9 months untuk buat fully chek up untuk Damia bagi memastikan dia sentiasa healthy.Next mungkin kitorg ambik 1 thn pulak kot.Depends!So nanti jumpa lagi la Doktor Farid (the same doktor yang check up Damia waktu lahir & doktor yang advise I waktu I dah putus asa sangat susu badan tak ada<---ini pun nak frust menonggeng.Eh,mestilah!dah niat dr dulu kalau boleh nak fully BF sampai Damia 2 years namun apakan daya stok cukup2 kenyang jer)

Happy food for my little one

So here we go.Inilah dia nasi & sup yang sudah dikisar halus sebab anak dara I tu tak ada gigi lagi.

Ini adalah bahan2 untuk sup.Sangat simple.We start dengan potato,carrot,chicken,onion,cinnamon,cloves,bunga lawang,yg putih tu I lupa nama dia,then last sekali garlic.

Tumis jer bhn atas dengan sedikit olive oil kemudian masuk air,then masuk carrot dgn potato.Dan sedikit garam mineral (tak payah secukup rasa sebab ni nak bagi mkn baby,bkn nak masuk mulut sendiri).

Sup yang siap bersama nasi bubur.Rempah ratus tu buang la,jgn blend sekali pulak.Sebab tu I suka kira berapa yg I letak sbb senang nak remove.Heks!

Wajah yang teruja.Maklumlah time makan dia.Tak sabor2.I tau la I masak sedap.Uhuks!

Ni buat I selalu hangin satu badan.Orang taknak kasi kotor baju dia.Kalau mkn kunyah elok tak mengapa,ini siap sembur segala ingat bomoh ke apa??!Usaha jugak nak tanggalkan benda alah tu.

Dah suap masuk mulut pandai pulak senyap dia.

Eh!Buat muka pulak.Ingat comel la tu.Tapi mmg comel pun.Huk!Puji anak sendiri.Perasan!

Yang ni sila berhenti sekarang.Kalau dah tangan start naik,tolak2 sudu,sembur2 segala....tandanya dah kenyang la tuh.Maka selesailah sesi pemakanan Damia untuk hari ini.Sekian terima kasih!

P.s: Sila abaikan kain biru yg bertindak sebagai alas tu.Kotor gile!Baru perasan.Hehehe!

Asal nak cerita benda lain,tapi lain pulak yang keluar....

Cinta oh cinta!Definisi cinta itu luas tapi kali ni aku nak cerita kisah cinta antara dua makhluk Allah yang berlawanan jantina.Sebut pasal cinta aku rasa bersyukur sangat sebab aku mungkin antara insan yang bertuah kerana bertemu cinta hatinya.Chewah!Ilebiu!

Dua tahun tau aku menyulam cinta dikolej (tak ada hasil dan baik aku sulam baju,ada gak hasil.Hoh!),sampai org panggil hot couple (hot ke?)huuuuuuuu,panasnyeeeeeee!!!!!Tapi mmg time tu semua org tahu drp lecturer,makcik cleaner,pak guard,hingga ke abang kafe sampai Mas Joko yang buat bangunan tu pun tau.Gile femes aku time tu.<---Ini aku tambah sendiri buat sedap cerita.Dan pernah la sekali terjadi satu kes dimana suami aku pernah tersilap hantar sms pada lecturernya sedangkan sms tersebut sepatutnya dihantar pada aku.Nampak sangat teringatkan aku doplopatjam sampai tidur pun musti terbayang2 punya la.Dua minggu jugak suami tahan malu dek krn diperli lecturernya.Bila diingat semula mcm kelakar juga.

Sms ringkas yang berbunyi ,"Bee tunggu sayang dekat library".Lecturernya itu adalah lelaki (Encik Musa kalau tak silap aku la).Nasib lecturernya tak balas cuma dia gtau time hubby aku jumpa dia.Jwb lecturernya,"Kalau wife saya baca mahu perang dunia ketiga".Lebih kurang macam itulah bunyinya.Ambik kau.Itulah dia,penangan cinta.

Waktu dkt kolej kami mmg selalu berdua berteman kemana,dan tak mustahil kalau ada yang turut berbulu mata.Hehehe!Namun syukur kerana kami ke jinjang pelamin jua akhirnya.Aku bkn apa,waktu kolej dulu ramai juga kwn2 yg bercinta sama2,tp mungkin tak ada jodoh,terkandas ditengah jalan jua akhirnya.Tapi yang comelnya,roommate aku 4 org semuanya termasuk aku.3 drp kami bercinta sesama kolej,dan satu single mungkin sbb kriteria putera idaman tak ada kat situ kot.Hehehe!(sorry Su.Taste ko tinggi sgt!hehehe!).Dan ketiga2nya termasuk aku berkahwin juga dgn buah hati masing2 yang satu sekolah kolej tu dan sekarang masing2 dh ada anak.Siti & Harma-anak dh 2,Mastura & Hafiz-baru jer mendapat cahayamata.Semua kami adalah satu kolej,satu course cuma suami masing2 la yang berlainan course.Apapun,last semester kita sebilik,korang mmg best.Walau korang bertudung labuh,geng2 usrah lak tu cuma tinggal aku jer minah kental yang memang totally different dr korang tapi kita satu kepala.Serious aku cakap korang mmg rocks dan alhamdulillah hubungan kita masih rapat sehingga sekarang dan banyak kenangan manis waktu kita sebilik dulu.

Dan sampai sekarang aku ingat lagi satu hamba Allah yang sanggup pujuk korg jgn terima aku masuk bilik tu dan sanggup create cerita buruk psl aku.Punyalah benci dia kat aku dan cuma aku shj yang tahu kenapa walau terang2 bkn salah aku.Tapi malas la aku nak buka mulut.Tapi time dia baik dgn aku selalu dia nasihat aku dan rupa2nya ada udang disebalik mee.Tapi syukur la korang tak nilai org secara membabi buta.Korang terima aku dan lepas tu kita jd geng kamceng gila walau aku sorg jer yang kontra.Hehehe!Hasilnya,budak tu sampai sekarang malu muka dengan aku.Tapi aku dah lama maafkan dia.

Kalau fikirkan pasal kenangan kita sebilik rasanya kalau aku nak taip,esok pun belum tentu leh settle.Dan untuk Siti,sampai sekarang kalau aku recall balik kenangan waktu kau terpaksa join kitorg pergi jamming siap kau pakai jubah lagik mmg aku takleh lupa.Terbahak-bahak kita ketawa sbb byk mata yang memandang tapi yang bestnya kau cool jer.Dan satu lagi kisah waktu korang sibuk nak pergi surau sembahyang Isyak tapi aku sibuk nak berdating segala sampai lupa nak tinggal kunci dkt tempat rahsia kita sampai korang terpaksa tunggu aku sambil lepak tepi koridor tapi dalam gelap pulak tu.Moralnya lain kali even korang nak pergi surau pun tolong la standby tudung sbb dgn 3 makhluk Allah yang tak berapa nak seksi itu dengan berpakaian telekung smayang,duduk dalam gelap dkt koridor pulak tu mana la tak buat orang yang memandang lari pecut 100 meter.Sumpah waktu korang cerita aku gelak giler.

Kalau aku nak cerita satu2 mmg banyak cerita kita.Semua tinggal kenangan yang aku pasti tak lupa sampai bila2.Dan lagi time bdk2 asrama yang kena histeria tu.Aku tak faham kenapa orang cari kita.Seumur hidup aku tak pernah aku berjaya ubatkan orang histeria.Sebab tu la aku selamba je main games tp bila dh kronik sgt,aku la sebenarnya yang call panggil bebudak lelaki time tu suh tolong.Giler!Aku mana tahu apa2.Hahaha!Siti kau punya nasihat kat bdk2 tu panjang lebar mmg aku tabik giler ah tapi time nak ketandas ajak aku teman tu yang tak tahan tu sebab agak2 la jam waktu tu baru pukul 9 malam,takkan kau dah gigil kot.Hehehe!Dan mesti korang ingat juga Mastura paling berani dlm group kita bila sikit pun tak jejas dengan hal2 mistik ni tapi aku kesian gile sbb hanya krn aku sorang jer yg takut tidur kat katil sendiri tak pasal2 korang semua kena tidur bawah angkut tilam segala sampai habis semester.Seronokkan waktu tu.Sblm tidur mesti ada jer cerita kita dan paling kurang pun lawak masuk air ntah hapa2.Dan Siti,masihkah jua kau ingat ada satu malam kau sakit perut pastu kejutkan aku minta teman tapi time aku baru sarung selipar kau dah laju berlari ke tandas sorang2.Kalau macam tu baik kau pergi sorang jer sbb apa fungsi aku teman kalau aku juga kena lintas sorang2 bilik gelap kat tepi koridor tu.Aku tttaaakutttt!

Kenangan waktu kita konvo tahun 2007-dr kiri aku,Siti,Mastura dan Su.Abaikan lelaki dibelakang.Dia bkn geng bilik kitorang.Hehehe!

Agak2 korang ingat lagi tak kuih faveret kita,kudus??hehehe.Gila hardcore nama.Dan games faveret kite The Sim2 sampai rebut2 computer sbb aku dgn Su je yang ada computer best dan yang lain semua pakai laptop.Ayat berlagak dari aku "Apa barang laptop kalo takleh install games power!".Dah bangga gile ah time tu walau aku akui 3 kali motherboard aku pernah meletup sbb aku gile nak upgradekan sgt computer yang hakikatnya hidup segan mati tak mahu tuh.Ahaks!Gelak sopan.

Tetiba jer rasa asal menyimpang jauh sangat cerita aku dari permulaan entri. Kata nak cerita pasal cinta.Ah,lain kali jer la aku sambung cerita bab cinta.Tiba2 idea hilang entah kemana.Hahahaha!Cerita lain pulak yang keluar.


Pic konvo aku dgn suami.Waktu ni kitorang baru kahwin.Newly wed la katakan.Tu yang romantik habis tu.

P.s: Aku sebenarnya tengah serabut giler tapi taktau asal boleh menulis pulak.Tiba-tiba jer.Hahahaha!

Diary Damia #1

Rasa macam baru semalam I peluk si kecil ini.Pejam celik pejam celik lagi tinggal sehari nak masuk 9 bulan.Cepatnya masa berlalu.Masih terbayang2 saat nak lahirkan sikecik ni walhal yang paling I takleh lupa betapa kelam kabut time nak keluarkan dia ni.Dulu keluarnya dia 2.53 kg aje tapi skang dah nak 9 kg.Patutlah I sakit pinggang selalu.Hukhukhuk!Ramai tanya I,I kasi mkn apa la kat anak I ni sampai besar gedabak macam skang?Entahlah.Susah I nak jwb sebab kalau ikut genetik mak bapak dia,kitorang stok2 slim punya.Aih!Slim sgt.Betul I tak tipu.Kalau tgk ayah dia lagi la.Malas la I nak explain.Harini lagi dia gtau dia cuma mkn 2 bijik karipap siap petang tadi pi main futsal lagi.Mlm br carik nasik.Gile kau karipap 2 bijik boleh kenyang satu hari.Scroll down everybody.............kita layan pic anak dara I.


                                      
Buah hati pengarang jantung.Kocik jo time ni.Baru beberapa jam kuar dari perut I.Fresh from oven.

Yang terbaru,ini haa.Komen sendiri..malas aku nak ulas.Ni bkn berita sukan.Gile ah dagu berlapik!Hihihi!

 
Sekarang juga sudah pandai sendiri pegang itu botol susu.


Sekarang sudah pandai respon sama itu kamera.

Time ni tak senyum sebab tak ada mood,ngantuk!

Tika sedang bersuka ria.Senyum sampai kecik hidung.Perhatikan mainan diatas.Sudah selamat diremove sbb suka hati dia jer buat tempat bergayut ingat sarkas ke?Dan demi memikirkan benda alah itu bukanlah dibeli pakai air liur,maka baik cabut dulu dengan harapan adik-beradik dia sampai cucu sekali sempat pakai.Hehehe!


Muka penat raya sampai orang usik pun buat dek jer.Muka tak ada perasaan.

Ini sajer la I nak tunjuk beberapa milestones Damia:

Duduk tanpa support walau kadang2 tumbang juga akibat beberapa kesilapan teknikal.

Sudah pandai ikut arahan macam tunjuk lidah.Bkn suruh jelir lidah tau.TUNJUK LIDAH!

Merangkak tapi tak macam merangkak.Style dia kot.Hehehe!

Tulis diary luah perasaan tak puas hati kat bonda dia.



 Merangkak pun tak expert lagi tapi dh nak berdiri dah.Siap lepas satu tangan tu.Berani betul la!

Itu antara beberapa la.Tak termasuk kepakaran mencari benda yang sekecil2 benda dan paling fav habuk pastu masuk mulut,merangkak ala komando,sesi jilat menjilat lantai (mungkin juga untuk menguji tahap kebersihan lantai) dan juga sesi merasa semua benda yang ada kat tangan termasuk juga menjilat segala kerusi meja dan tayar basikal selagi ada peluang,merosakkan mainan sendiri dgn membuat ujikaji tak bertauliah,sepahkan baju dlm box (hangin jer I sbb kena kemas banyak kali),dan paling terrer cabut smart card dr dekoder astro.Yang ni I xtau apa yang best sangat duk main dengan menatang alah tu.Milestones lain setakat ini adalah rempit time duk dalam walker serta sesi meng'explore' segala tong sampah yang ada termasuk tarik mana sahaja kain yg nampak terjuntai serta adjust pasu2 bunga uminya.Hoh!Apa pun sabor jer la untuk diri sendiri.Dia pun dalam proses pembelajaran jadi rajinkan la diri mengenal pasti apa yang bahaya apa yang tak kat dalam rumah itu untuk si kecil anda.

Sindrome kemalasan

Sebenarnya post ni tak la relate sangat pun dengan tajuk diatas.Hehehe!Sebelum itu rasa macam tak terlambat lagi kalau I nak ucap "Selamat Hari Raya untuk semua".Maklumlah rayakan sebulan.Mood pun still mood raya lagi ni cuma agak terganggu sikit bila teringatkan test after raya.2 minggu universiti cuti maka I pun cuti sakan sampai esok nak kelas,malam tu baru I bukak buku,check organizer,bla..bla..bla..etc.Sakan betul cuti!Malam tu jugak baru I sibuk call kawan2 tanya test bila.Sekali dia hambik kau sebab 1st test adalah pada hari Isnin.Universiti bukak hari Ahad maka kelam kabut la I seperti biasa dan time tu jugak la menyesal bagai asal la tak study awal,macam mana nak pulun semua dah sah2 esok nak test,3 bab kena cover panjang giler lak tu namun nasi sudah menjadi bubur Damia.I redha jer la sebab salah sendiri.Time2 tu jugak la datang emonya sekejap menginsafi diri andai study awal2 harus skor A+ untuk paper 2.Tapi itulah I.Insaf jer selalu tapi effort kearah itu tak pernah ada.Huhuhu!Tolonglah bagi advice sikit kat I ni.Hurm..nak buat macam mana I ni dah lama sangat kena sindrome "Warm2 chicken shit".Hehehe!Dan malam ini I ada lagik 1 test iaitu test untuk subjek TITAS.Apa yang harunya adalah test start kol 9.30 malam.Abislah sebab anak I amatlah bermasalah kalau ditinggalkan malam kerana adapun dia akan menangis tercari2kan I secara bersungguh2 pulak tu sampai mak I confirm akan meroyan sekali.Tapi nak buat macam mana,I tak ada kuasa nak tukar2 tarikh test kecualilah kalau hubby I naib canselor universiti "Mungkin boleh kot?Boleh..boleh..boleh blah!" atau kurang2 buat time siang aje ke sebab apa yang pasti this is not my grandmother university.Kalau iya,barulah senang kerja I.



Bila tengok muka inilah I jadi berat hati nak tinggalkan namun I terpaksa juga menahan hati ini dari cari idea lain nak lari dari test sebab dulu dah banyak kali praktice time pregnant sebab malas pergi kelas dan apa yang pasti ada yang berjaya dan ada jugak yang kantoi.Huhuhu!So tanpa kiss,kiss,I love u I tinggalkan anak I sekejap dekat mak I dan terus pecut ke universiti.

Tapi sebenarnya tak pecut terus sebenarnya sebab dalam kereta baru perasan pencil 2B I mata pencil dah kontot habis dan I pulak tak ada sharpener.Kalau orang Trg sebut 'gorek'.Hehehe.Dulu I ada asah pakai sharpener budak kelas itupun gelak2 konon macam kelakar budak tu bawak sharpener pergi kelas sebab pada I sangat la tak cool.Cis!Gelak2 tapi I pinjam jugak.Jadi I terpaksa berenti kat kedai pulak pergi beli pencil.Settle semua I terus pergi 'u'.Sampai saja kat sana baru I perasan slot I sebenarnya pukul 8 malam tapi,hurm faham2 ajelah terlepas dapat ambil yang pukul 9.30 malam.Student untuk subjek ni mmg ramai giler.Rimas I time tunggu sebab mmg crowded gile tambah lagi I tak ada geng pulak nak buat lawak bodoh sebelum masuk dewan.Bila masuk jer dalam I cepat2 pilih seat paling belakang dengan harapan senang I nak cabut awal.Bagus betul strategy.Sementara tunggu arahan nak bukak kertas soalan,mata I melilau-lilau macam biasa.Tup2 I nampak ni...hehehe!

Bila nampak jer terus I snap cepat2 sebab tu la quality mcm hampeh sikit la.Benda ni la buat I gelak sensorang dan apa yang bermain kat dalam kepala hotak baik jahat I ni adalah memang kreatif betullah minah ni.Sebab apa I cakap kreatif?Sebab dia pakai selipar bulu yang orang pakai kat dalam rumah (biasanya bilik la),tapi dia pakai time pergi test siap ada bunny kat atas comel giler.Pink lagi.Awww!!

Masuk bab menjawab tu I memang jwb dengan confidentnya cuma result nnt tak tau la suit ke tak dengan tahap ke'confident'an time I jwb tu.Kukuku!Bkn sebab apa time nak mula test tu suara staff sokongan duk mengumpat kuat sangat dekat belakang sampai sebiji2 patah kata leh I dengar dan apa yang pasti sedikit sebanyak telah menganggu konsentrasi I untuk menjawab sebab mesti u alls tau kita kena focus pada topik umpatan diorang test kita.Kalau tak sia2 la apa yg I study last minute tu.Hehe!Study la sangat.


Habis jer test terus cabut dan singgah sini sebab baru sedar perut dah kruk kruk kruk mintak isi.Maafkan diri ini encik hubby sebab sakan tapau burger Mc D sebab time dia tanya I ckp mkn burger biasa je yg jual tepi jalan tu.Wahahaha!
Menatang ni kadang sedap kadang tak sedap tapi harini sedap pulak.Makan sambil drive pastu berlakon buat2 taring vampire guna kentang goreng letak kat mulut pastu gelak sorang2..............................dan lepas tu baru perasan kereta sebelah tgk............tiba-tiba malu sendiri.Tunduk Insaf (tunduk cover malu sebenarnya).

Sampai rumah I tengok si kecik ni dah macam ini.Comel betul!Uiks!hehehe!macam I la.

Jadi I pun layan la ini sambil online layan blog layan facebook.Still tidak mengulangkaji jugak.Selesai............................!
There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me