Damia's diary:Happy food

Semalam Damia dah masuk 9 bulan. So it's time for me to start planning for her meal.Tapi bkn bermakna sebelum ni dia tak pernah mkn.Dia dah start mkn nestum seawal 4 bulan dan itupun atas nasihat doktor sebab that time dia totally reject susu  formula.Damia cuma nak susu bondanya sahaja namun nak buat macam mana,gudang jer besar tapi stok kurang.Ops!Besar ke??Tapi alhamdulillah,lepas dia start makan,dia dengan sendirinya nak minum susu botol.Or terpaksa sebenarnya sebab susu badan tak banyak,awak tu makin hari makin besar,tak cukup kenyang la tu!Huks!Berbalik pada makan ni,maka I kena la rajin sikit untuk sediakan makanan untuk dia.Maklumlah I kalau boleh nak ajar dia makan makanan yang dimasak oleh I sendiri.Nak ajar makan healthy food la katakan.Say no to fast food,process food and etc.Tapi I akan usahakan la.Kalau dah tak boleh nak lari sangat nak buat mcm mana.Sah2 nestum one of the process food.Hehehe!Ni azam ni.Hahaha!Kita tolak cerita tu,pendek kata biarlah dia makan makanan air tangan bondanya.Setakat ni I tak boleh lagi nak follow dengan routine for breakfast,lunch,snack & supper sebab buat masa sekarang just bagi makan sekali sahaja dalam sehari.Selebihnya bagi susu.Tengok la lepas jumpa dengan paed nanti,nak minta pandangan dia dulu macam mana.Actually Damia tak ada apa masalah sampai nak jumpa paed segala,cuma I saja jer nak biasakan dia biar dia tak fobia sangat dengan doktor.Ikut plan I dgn hubby,we choose 9 months untuk buat fully chek up untuk Damia bagi memastikan dia sentiasa healthy.Next mungkin kitorg ambik 1 thn pulak kot.Depends!So nanti jumpa lagi la Doktor Farid (the same doktor yang check up Damia waktu lahir & doktor yang advise I waktu I dah putus asa sangat susu badan tak ada<---ini pun nak frust menonggeng.Eh,mestilah!dah niat dr dulu kalau boleh nak fully BF sampai Damia 2 years namun apakan daya stok cukup2 kenyang jer)

Happy food for my little one

So here we go.Inilah dia nasi & sup yang sudah dikisar halus sebab anak dara I tu tak ada gigi lagi.

Ini adalah bahan2 untuk sup.Sangat simple.We start dengan potato,carrot,chicken,onion,cinnamon,cloves,bunga lawang,yg putih tu I lupa nama dia,then last sekali garlic.

Tumis jer bhn atas dengan sedikit olive oil kemudian masuk air,then masuk carrot dgn potato.Dan sedikit garam mineral (tak payah secukup rasa sebab ni nak bagi mkn baby,bkn nak masuk mulut sendiri).

Sup yang siap bersama nasi bubur.Rempah ratus tu buang la,jgn blend sekali pulak.Sebab tu I suka kira berapa yg I letak sbb senang nak remove.Heks!

Wajah yang teruja.Maklumlah time makan dia.Tak sabor2.I tau la I masak sedap.Uhuks!

Ni buat I selalu hangin satu badan.Orang taknak kasi kotor baju dia.Kalau mkn kunyah elok tak mengapa,ini siap sembur segala ingat bomoh ke apa??!Usaha jugak nak tanggalkan benda alah tu.

Dah suap masuk mulut pandai pulak senyap dia.

Eh!Buat muka pulak.Ingat comel la tu.Tapi mmg comel pun.Huk!Puji anak sendiri.Perasan!

Yang ni sila berhenti sekarang.Kalau dah tangan start naik,tolak2 sudu,sembur2 segala....tandanya dah kenyang la tuh.Maka selesailah sesi pemakanan Damia untuk hari ini.Sekian terima kasih!

P.s: Sila abaikan kain biru yg bertindak sebagai alas tu.Kotor gile!Baru perasan.Hehehe!

5 comments:

aq itz m3 said...

wah..bestnye kak fie
nak ade ank jgk...
hope damia cun mcm bonda die jgk t kn
hehe

najmi said...

cute gila gambar damia wat muka tu mmg cute pun,

best je tgk damia ada bamboo seat( betul ke nama dia ni) makan pun senang je

wah kagum ah tgk skill masak mamy damia, bubur ada kayu manis segala, makan plak damia ek?

bagus2 cepat membesar ,pas ni ble jalan plk

Syafinaz Ali said...

Mie,bumbo seat mmg best tau.Dia ada table dia skali cuma umi x guna.Senang kalo mkn kat luor angkot sekali letak kat ats kerusi.Hehehe!Damia bkn setakat mkn bubur,tayar basikal kalo boleh mkn dia mkn.Hehehe!

Kayu manis tuh remove ah jgn blend skali pulok.Terbelalok mata anok kang.Hehehe!

Syafinaz Ali said...

Najwa,
Kalau suka sgt ngan baby,baik kawin cpt.Hahaha!

Anonymous said...

Bagus2..tapi control sket..kang overweight..hahahaha..gurau jer...jgn jd mcm Syaaree..karipap 2 biji..kenyang sampai ke ptg...huhuhuh....-Kakak

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me