Chocolate cake with strawberry

Dulu sebenarnya niat asal berblog ni adalah nak berkongsi resepi ringkas dgn kengkawan dan sebab itulah nama blog sendiri yang amatlah tak cool sebab pakai nama pengat durian *fav ever.Tapi lepas lama lepas lama blog dah tukar jadi lagu lain,ah lantaklah!Tapi hari ni nak share jgk lagi satu resepi chocolate cake walau I tahu kat luar sana ramai je yang tahu buat tp I peduli apa.I nak letak I letak la jugak.* Sila ambik hati sekarang.Nama atas tu sajer jer letak kasik nampak havoc walau rasa belum tentu sehavoc nama.Kukuku!

Haritu taktau la angin apa yang dtg tetiba rasa nak buat chocolate cake.Perasan sedap sebab sendiri masak pastu sendiri makan.Tapi sebenarnya chocolate cake ni one of the hubby I punya fav tapi tau jer la saiz suami sendiri yang segan nak gtau,sbb kalau mkn sah2 one slice jer tu pun kdg2 tak habis semua.Nak buat mcm mana,mkn bkn suatu yang digemari balik2 bini sendiri juga tolong habiskan sbb takut membazir dan balik2 juga pinggang dia maintain tp pinggang bini kejap ala model uhuk!kejap mcm tong air.

Let's check it out the recipe:

The ingredients:

1 cawan serbuk koko (suka hati nak pakai jenis apa.I suka Van Houten)
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur-pukul sampai kembang.

Cara nak membuatnya:

Gile malas nak terang I pakai guna ikut color ok.Siap periuk,korang masuk dulu bhn yg tulis biru tu.Yg tulis kuning korg ayak dulu kasik kuar yang halus mulus jer.Pastu campur skali kat dlm periuk.Api kecik jer tau takyah besar sangat sbb bkn nak bakar sampah pun.Telur masuk last then kacau la bagi sekata segala.

Get ready periuk kukusan.Ambik loyang,tuang bhn2 atas tadi dlm loyang pastu cover atas dgn aluminium foil (taknak air masuk nnt tukar jadik cake air pulak).I suka alas dulu loyang tu pakai aluminium foil sbb senang nak remove cake bila msk nnt.Atau kalau nak nmpk class lagi guna la loyang yg boleh bukak atas tu.Rumah I tak ada buat masa sekarang.Sigh!malu.Kukus selama satu jam.Sesambil tu,kemas la dapur tu <---tips bijak didapur.Hahaha!

Untuk topping (kalau suka)

Susu segar dan coklat masakan.Masak dgn mengunakan teknik double boiling dimana amik periuk isi air pastuh letak loyang (agak2 la saiz) kat ats periuk td dan masak sampai coklat cair semua dan ngam dh dgn susu segar td.Tuang atas cake bila dah msk.Hiasan tu ikut kreativiti la.


Taaaaddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...inilah hasilnya.....

Set gelas tuh saje jer I cilok Kak Ani a.k.a my mom punya nak kasik pic lawa la kononnya.Chait!

Yg bakal masuk dalam perut sendiri.

Masak cake ni tak amik masa yang lama sangat pun dan apa yg pasti ketiak korang tak sempat nak lencun dgn peluh pun.Amat sesuai dihidang time minum ptg sesambil dok santai dgn family atau sewaktu tetamu dtg bertandang.Chewah!Selamat mencuba.

P/s: Teringat dulu penah I usha resepi nak buat benda alah ni kat seseorang tp dia ckp takleh kasik sbb rahsia walau I tahu dia berniaga cake ni.Takut potong line ke?Tak kuasa mak.Ok fine.Mcm la kalau I dpt resepi dia I bisnes jual dpt untung juta2.Busuk2 pun kenyang perut laki sendiri juga atau difikirkan semula kalau nak berniaga.Itupun tunggu tahap confident level diparas yg betul dulu.Huks!.Tp tak mengapalah.I hormat pendirian dia.Sekali I dpt dr yang baik hati,I terus publish sini kasi satu Malaysia tahu walau hakikat korg dh tahu pun.Huhuhu!Cakap nota kaki tp pjg dh mcm artikel.Ok chow!~

5 comments:

Anonymous said...

Sodapnyo!

najmi said...

ummi, ni komen pasal takut kene sumpah dgn sesumpah kat sebelah
hahah

wat blog revemp skrg ada like segala, i like heheheh

Syafinaz Ali said...

Mie,tau takut kena sumpah.Hahaha!Biasalah blog makin maju lening siap nok suh like pulok.Hehehe!

ReYNa said...

hi ummi1igt lg dok ni rina?huhu.sedapnya kek!

Syafinaz Ali said...

Hye reyna.apa x ingatnya.Ingat la.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me