Sakit tumbuh gigi & kesakitan tersepit pintu~Sian Damia

Anak dara kite br masuk 9 bulan,eceh!macam comel je guna words anak dara eh!macam tua la pulak pakai words anak dara.Tapi tak apalah.Mana2 ajer.Tua ke muda ke mcm la ada yg kisah.Kdg2 kisah juga sebenarnya.Tapi lain la kalau kita ni artis.Asal tanya umur je segan nak gtau.Balik2 ayat klise,"No komen".Lantak la sbb kite bkn nk citer pasal umur artis ke apa tapi kite nk cite pasal anak dara kite.Bkn anak dara awak.

Anak dara I baru tumbuh gigi.Sebenarnya gigi tu dah mula keluar 2 minggu lepas tp gigi bawah dulu dan baru beberapa hari lepas satu lagi gigi tumbuh kat bhgn atas.Baru perasan bila nmpk mcm ada putih2 dkt gusi dia then bila rasa mmg ada la tanda gigi nak keluar.I mmg excited ok.Satu rumah I gtau.Mesti ada yg ckp,hek eleh!Anak tumbuh gigi pun nak kecoh.Hello!Suka hati I la.Gigi anak I.Sila rasa menyampah sekarang.

Dan yang nak dijadikan cerita,tak tau asal bila gigi atas tu nak keluar maka anak I ni pun demam.Gigi bwh tak ada demam pulak.Lama2 I fikir mungkin sbb saiz kot sbb yg atas saiz dia besar sikit dari yang bawah.Mungkin itu la punca yg menyebabkan dia demam.Iyelah dah yg besor nak keluar mesti sakit sikit.Buat teori sendiri.

Bila masuk bab demam ni,ini yang I lemah sikit.Cuma setakat ni amat syukur sbb anak I ni jenis yg jarang demam jadi bila demam maka kelam kabut la jadinya.Dalam dua hari tu asyik main thermometer je.Kejap2 nak check suhu sampai anak sendiri rimas.Padahal jakun sebenarnya sbb pinjam kakak punya dan thermometer dia adalah sama dgn yg kat klinik pakai,ala yg just letak kat telinga tu je.Itu yg kejap2 nak guna bkn sbb lain sbnrnya.Yg selama ni I pakai yg pakai selit celah ketiak yg mana boleh dikata tak accurate langsung sbb kdg2 tak perasan betul ke selit celah ketiak atau sebenarnya sasaran tersasar kat tmpt lain sbb ank sendiri tak reti duduk diam maka suhu yg diperoleh pn lain la.Pastu mulalah buat andaian sendiri walau yg demam ngah gigil gile tp kita ckp tak demam pun sbb suhu biasa je.Hehehe!Tu br yg letak kat telinga belum lagik yg keluar lampu merah just spot kat dahi tu.Kalau ada yg tu berganda lagi la kejakunan I.

Tapi kalau dh suhu kejap 38 kejap 39,kena bwk pergi klinik juga la.Risau juga.

Agak confius juga.Ini demam ke tidak ni?Demam pun senyum je manjang.Yg kat kepala tu time dia tido cantik la terlekat.Kalau dia jaga jer tak sampai 5 minit benda alah tu pasti beralih kedalam mulut jua akhirnya.Urm!Semua benda nak rasa.
Ini waktu hari ke2.Memang sgt kesian.Suhu agak tinggi dan I mmg tak lena tidur.Kejap2 basahkan kepala dia letak towel.Sayangnya kat anak.Anak nnt nak buat ke tak agak2 bila I demam time tua2 nnt?Entahlah.Kalau dia malas jaga I time gigi I dh tak cukup corum nnt,siap la.I smack dia tp persoalannya larat lagi ke time tu nk backhandkan dia???!!

Namun syukur alhamdulillah,demamnya tak lama.Cuma satu ni I nak cerita yang buat I rasa sedih giler sbb kealpaan I juga psl sibuk sgt nak online pastu confident je letak anak dlm walker then biar anak main dgn cousin dia.Anak I pun satu,dah la paling kecik tp nak ikut main dgn org besar.Salahkan anak sendiri.Hehehe!Krn kealpaan itulah jari anak I telah tersepit pintu bilik.Mmg tragedy.Kalau ingat balik time tu,muka anak I mcm terpingga-pingga antara nk nangis dengan tak.Mak sedara dia selamba je buat andaian member tu sedih sbb org tak ajak masuk bilik sekali tapi rupanya anak I nk gtau jari dia kat celah pintu.Eh!Lupa.Anak I mana buleh berkomunikasi lagi selain dr bahasa dia la taaa..taaa..taa..tahhh...blurrrrr (sembur habis bersepai air liur).Bila I pandang,tetiba jantung berdegup kencang.Kasi dramatik sikit.I rasa lain mcm jer bunyi anak I nangis.I pun apa lagi,terus menerpa dan dummmmm! I terajang tolak pintu tu.Nasib la anak sedara I tu tutup slow2 dan andai la dia tutup dengan menolak sekuat hati pintu tu,kau bayangkan la hazabnya kesakitan tu.Nauzubillah!.Masa tu la tangisan yang mmg saper dengar memang nak nangis sekali sbb bukan takat anak je nangis tapi mak dia nangis sekali.Mana tak nangis kalau dah jari anak sebatang dh kemek kau.Diulang,KEMEK!Aku pun dah start meroyan waktu tu.Ops!Ikut hati time tu jugak I nk bawak anak I pi hospital.Tapi abah I ckp sabar,jap lagi jari tu akan kembali pada bentuk asal sbb dia baby.I dah start meroyan balik.Peluk kuat anak sambil menyalahkan diri sendiri dan sumpah kalau bapak dia call time tu mmg pura2 tak dgr  la bunyi phone pastu pakai alasan lapuk,'Sayang tertidur'.Hehehe!Serious I takut giler time tu.Gigil.Mau tak gigil anak tu dh la kecik.Kita yang besar ni kalau kena pun dah rasa nak terajang org inikan baby.Aduh!Dalam 10 minit,jari dia dh bulat balik tp still kemerahan dan lama2 makin biru.Nasib tak kena atas kuku dia.Ada la garisan lebam tmpat kemek tu cuma tak berdarah.I sapu minyak ubat,bg dia susu terus dia tidur.Dan sepanjang mlm I tak tidur sbb rasa trauma plus rasa bersalah yg teramat sgt.Airmata toksah citer la asyik mengalir sampai tak sedar kol brape terlena.Esok baru I citer kat bapak dia tp itupun time tu dah tak parah mcm semalam.Hehehe!Nasib hubby tak marah.

Beberapa jam selepas kejadian.

Sehari selepas.Just lebam cuma kesian sbb bila mlm jer dia merengek susah nak tidur.Mungkin time malam bila sejuk sikit,tmpt bengkak mungkin berdenyut2.Sian amat kat my baby cinta hati.

Bonda promise u it won't happen again.Ignorekan tulisan pd baju.Hehehe!

Nota kaki: Abaikan penggunaan kejap I kejap kite.Penulis kdg2 tidak berpendirian tetap.

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me