Laksa Terengganu

Eh eh eh ubat apa makcik ni makan tetiba rajin pula meng"update" blog dia ni.Hihihihi!Betul la agaknya sehari dua ni dia mempunyai masa lapang yang terlebih lapang sangat tu.Tapi type harini,jalan cerita pasal minggu lepas.

Ah!Tak basi lagi cerita.Walau minggu lepas rasa mcm masih relevan lagi untuk dilayan bersama sementara anak makcik tidur.Diorang ni tidur seawal jam 8.30 malam bersamaan 6.30 petang Malaysia.Motif nak jugak gtau camtu.Hihihihi.Sebab selalu lps diorang tidur la makcik suka call mak ayah makcik di kampung sana.Ajak sembang barang seketul-dua tanya kucing sehat,pokok petai ada buah tak lagi etc segala sekali tanya la apa diorang bikin dirumah.Hihihi!

Berbalik pada cerita asal yang hendak diceritakan adalah berkenaan tajuk tu iaitu "Laksa Terengganu".Minggu lepas,beberapa hari selepas suami naik kerja,teringin betul nak mkn laksa Terengganu ni.

Maka nak la kongsi resepi tapi cara masak untuk orang duduk overseas la sebab almaklum la nak dapat bahan mentah cam kat Malaysia bukan senang.Cara masak biasa maybe dah ramai share jd kita share cara tak berapa nak biasa.Huhuhu!Dan ini resepi agak2 je tau.

Resepi kuah:

1-1 tin tuna size 425 gram - suka kuah pekat ( saya guna Tuna Chunks in vegetables oil) Suka brands Coles tapi brand Wollies pun OK
2-Beberapa ulas bawang merah letak la dalam 5 ulas atau kalau guna bawang besar satu labu dah cukup
3-Santan 250 ml (satu kotak kecik saya pakai jenama KARA.Nak dapat yang fresh,orang parut atau guna mesin pastu balik perah santan tu ibaratnya IN YOUR DREAM je la)
4.Black peppercorn (nak senang mcm saya guna je yang dah siap isi dalam grinder.Senang kerja)
5.Asam keping (jangan tersalah letak asam jawa nanti habislah kuah laksa korang)

Cara membuatnya:

Saya blender hancur semua sekaligus lepas tu tuang dalam periuk.Masukkan beberapa keping asam keping.Tak perlu banyak sebab kuah laksa tak perlu masam.Just nak balance rasa je.

Masukkan air ikut la nak pekat,nak cair camne.Masukkan garam & gula bagi balance rasa.Suka masin lebihkan garam,suka manis lebihkan gula.Itu je kekdahnya.Taknak bagi rasa,buat-buat la lupa letak perasa.Hihihi!

Laksa pula saya guna laksa kering je.Saya suka laksa kering yg tekstur tak terlalu licin.Kalau jenis licin slurpppp terus masuk tekak tu mmg tak berapa nak jalan la.Dan laksa kering yang saya guna ni mmg sangat similar dengan laksa timbang kilo yang jual kat pasar tu.Dan kat sini nak dapatkan laksa ni sila la cari kat kedai Asian Groceries.Laksa tu rebus dulu tau.

Untuk ulam pulak (saya jenis mmg kena ada ulam).Saya just guna apa ada je.Kacang panjang,bunga kantan,timun dan kalau ada taugeh letak jugak.Actually sini daun-daun ulam tu ada je kat sini tp haritu macam malas pulak nak pergi beli.Dan ada tu bukan semua tempat ada,kita kena usaha sikit la cari.Selalu kat Inala Asian Market tu ada.

Satu jangan lupa,dressing dia.Hihihi!Cili giling gaul dgn belacan.Ada orang letak garam lagi tp saya tak letak dah sebab belacan tu dah masin dah rasanya.



Inilah my laksa yang siap.Jemput makan!

2 comments:

N.A.M.A. said...

k.fi..guna asam jawa pn xpe..amik air je..masam dia kita blh control nk dibandingkan dgn asam keping.. :)

Mommy Monsters said...

Owh ye ke.Ok boleh cuba nanti time takde asam keping.Hihihi

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me