Hervey Bay QLD 2015 ~ Part 3

On second day at Hervey Bay,kita pergi kepada tujuan asal kami datang kesini iaitu nak tengok ikan paus.Oh!Seumur hidup cheq,cheq just tgk paus ni kat dalam television je tau.Dan harini kita nak tengok kat depan mata.Hihihi.

For whale wathing we can booked online and they also provide a service for pick up.Maknanya tunggu je kat depan motel,so akan datang satu bus datang ambik.No charge.Dan untuk whale watching dia ada dua sesi iaitu diawal pagi sampai tengahari & tengahari sampai petang.I pilih sesi pagi sbb takut sangat panas.Hahaha!

Dan untuk whale watching ada 3 pakej yang ditawarkan dan I amik yg tengah2.Maknnya takde la paling murah dan tak la paling mahal tp I rasa pakej yg I ambil highly recommend.I pulak taktau ada ke tak kalau nak beli melalui groupon atau apa sahaja yg offer pakej lebih murah tp I beli direct je dari website.I choose Tasman Venture and the charge for adult $115 and child $60,si bayi TDS free.Hehehe!Sila calculate sendiri la.


Amik gambar dulu.Time ni kami duk tunggu bus datang pick up.Anak2 punya la excited nak tgk paus.Tp TND la orang cakap paus dia cakap shark.Memana la nak oii!


Meninggalkan port tempat naik tu lebih kurang jam 8.30 pagi dengan cuaca yang sangat la cerah.Tp sedih pulak bila buka FB duk tengok disana sini orang duk updates pasal jerebu tebal.Boat yang kami naik ni nak cakap laju sgt tak jugak tp takde la slow mcm pakej paling murah tu.Jauh giler kot kena tinggal kat belakang.Babai!


Perjalanan nak sampai ke tempat whale ni lebih kurang sejam jugak.Sempat la kami menikmati view,terputus internet (kat tengah laut oiii),tp diorang ada provide free wifi tp tak dapat pun coverage.Coverage mcm biskut chipsmores kejap ada kejap takde.Huish!Takat nak WA lepas la tp FB mmg tak dapek.Dan diorang pun ada jugak sediakan minuman ringan untuk para penumpang yg awal td muka kemain excited tp bila lama sgt perjalanan,sorang2 dah berkerut dah muka memasing.Hahaha!

Akhirnya dikejauhan,kelibat whale sudah kelihatan.Ya Allah terujanya mak tau.Terus standby camera.Bukan I sorang je.Boleh dikatakan semua yg kat dalam boat tu excited.Dari yg awal td muka ngantuk giler,semua segar balik dah.


Memula nampak sayup dikejauhan.Dan boat semakin menghampiri si paus ini.Paus ni dia akan berenang dalam kumpulan tau so takde la istilah forever alone.Kikikiki!Dan dari boat ni sebenarnya ada dipasang alat untuk panggil cik paus ni menghampiri boat.


Dan taukah anda aku skang malas giler nak updates blog dan entry ni ditulis sekian lama,terbantut separuh jalan dan kalau diikutkan byk lagi nak cerita tp aku pendekkan kat sini je la siri tgk paus ni.Muahahaha!Boleh lagu tu.Kikikiki.




No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me