Chinatown Brisbane

Sebelum ni waktu suami dan kawan dia menyewa kat Springfield,makanan kami sangat terhad pada seafoods dan ayam sahaja.Time tu memang taktau kat mana daging halal yang dijual dan kalau tahu pun agak jauh dari situ.Nak beli daging halal kena pergi city la sbb mmg banyak kedai2 halal kat sana.Tempat lain kami tak sure bcoz tak explore sepenuhnya lagi.

Sekarang ni bila dah pindah ke city,nak cari daging halal bukan masalah lagi.Ada beberapa pilihan.Kalau ayam mcm senang sikit sbb ada jer jual kat Coles,IGA atau Woolworths.Eh kedai Achai pun ada la (kedai runcit kat area rumah.Tokey dia org Malaysia.Hihihi!)

Tapi tempat yg selalu I pergi dengan suami kalau nak cari segala mak nenek daging lembu,kambing,ayam segala kami prefer beli di Ismail Butcher di China Town.Suka datang sini sbb bukan takat leh beli brg basah,segala rempah ratus dan bahan masakan tak kiralah tepung,sos etc yg dari Malaysia mudah didapati kat sini.Kedai dia area China Town ni la.


Ismail Butcher yg menawarkan pelbagai pilihan daging segar terbaik dari ladang.Caption orait dok?Hahahaha!Dan jangan pengsan sbb diorang pun ada jual tulang jd kalau kepingin sangat nak makan sup tulang boleh la beli tp jangan sakit hati pulak sebab mementang la sebut tulang,tulang semata yg ada dan daging tu sekadar dipinggiran jer melekat kat tulang-tulang tu.Tapi yg bestnya satu plastik besar I rasa more than a kilo tp diorang jual $1 jer.Muahahaha!Iya la.Orang sini mana makan sup tulang.Orang Asia jer yg cari benda tu.Pastu perut lembu pun ada tau.Tp sebab I tak  makan so tak pernah beli.

Last time husband my friend buat kerabu perut boleh pulak I makan beria sampai bertambah nasik.Muahaha!Time tu berbuka puasa reramai sebelum balik Malaysia.Tp jangan takut pulak jemput kita makan hokkey.Ni dah cakap awal2 kita mkn banyak jd siapa yg nak jemput tu tanak la nasik lebih sikit.Kikikiki!


Ini Yuen antara kedai yg jual barang2 Asia dan barang2 dari Malaysia pun banyak yang dijual kat sini.Actually ada lagi beberapa kedai cuma nak mention ini antaranya la.

Kat sini nak cari laksa kering ada,agar2 tali pun ada cuma sejak duk sana I lagi prefer guna agar2 serbuk je sbb tak semua tempat ada jual agar2 tali tu.Ni tau ke dok agar2 tali tu apa?Agar2 kering tu la.Hihihi!


Kalau nampak kat pic ni ada restaurant tulis Satay Ria.I pun try la usha kot la halal tp sekali ada jual satay pork.Ok thanks!Hahaha!

Baru teringin nak makan satayyyyyyyyyyyyyyyyyy!


Well I tak banyak snap pic sbb busy ngan budak kecik satu lagi pergi pun bukan nak jenjalan.Just datang nak beli barang basah.Kikikiki!

Tapi nak jugak la cerita sikit pasal China Town ni.

Chinatown is a precinct in Fortitude ValleyBrisbane, Australia. It is centred on Chinatown Mall, a pedestrian street which occupies all of Duncan Street. The Mall runs parallel toBrunswick Street Mall, and connects Wickham Street and Ann Street. The precinct is the location of Chinese restaurants and shops, and is the venue for events including Chinese New Year and Valley Fiesta. Street signs in the area are written in both English and Chinese.
Chinatown's popularity with Chinese Australians has declined in the past two decades, and Sunnybank is instead seen as the hub of Chinese culture in Brisbane.
Sources: http://en.wikipedia.org/wiki/Chinatown,_Brisbane
Copy paste jer ni dari wikipedia.Memula ingat nak re-phrase tapi tetiba datang mood M.Jadi korang baca jer la kalau rajin.Muahahahaha!~
Bai.

2 comments:

aishah nin said...

Waahh! Sis memang stay overseas ke? Ikut suami belajar ke sis? :)

Madam Fiey said...

A ah tp bukan belajar tp mencari rejeki : )

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me