Story of my journey ~ Rockingham Beach

Rockingham from my point of view adalah sebuah bandar kecil yang sangat cantik.Tempat penginapan kami ni pun terletak betul-betul mengadap laut.Just a nice view when you woke up every morning,after Subuh prayer and having a cup of tea.Pagi2 bising la bunyi burung-burung.Laut depan apartment ni tak berombak sbb kat depan sana dah ditambak.

Kalau tak silap mengadap tempat penginapan kami ni pun adalah pangkalan tentera laut dan kapal selam Australia yg terbesar.Tempat tu nama Garden Islands.Jauh jugak cuma dari apartment ni boleh la nampak.

Industri kat sini maritim la usai dah lokasi kat tepi laut.Sepanjang pesisir pantai Rockingham Beach ni sangat la bersih.Anjing tak dibenarkan memasuki kawasan pesisir pantai.Kalau bwk jugak kena denda $100.I pun taktau kenapa tp ada bagus gak.So takde la risau sgt nak letak si Dian main pasir.Sebelum ni waktu kat Nudgee Beach,penuh dgn tapak kaki anjing jer.I bukan risau apa.Risau hasil kumuhan dia tu.Kalau ada owner yg concern,lepas anjing dia poo poo diorang akan kutip najis tu dgn plastik pastu buang.Tp kalau yg jenis tak concern dgn orang lain,diorang biar jer.Satu lagi anjing ni suka kencing merata.Jd rasa mcm tak best la pulak nak duduk atas pasir tanpa beralas.

Nama Rockingham adalah dari nama sebuah kapal layar Rockingham iaitu salah satu kapal layar yg dibeli oleh Thomas Peel bagi tujuan penerokaan ke Australia Barat pd tahun 1830.Itu jer la serba sikit psl bandar ni.Kikikiki.

Makanan pulak mestilah fish and chips sbb I tgk mana2 kedai ada plus kat sini kalau tepi pantai jer automatik fish and chips la.Ada la jgk yg lelain tu tp yg paling highlight menu ni la.Ala mcm Malaysia gak la.Asal tepi laut mestilah seafood.Kalau di Terengganu,ikan celup tepung.Dulu kini selamanya agaknya.Goreng-gorengan surimi,nugget,daging burger tu I taktau bila start fenomena tu.Kikikiki!Dan jgn lupa keropok lekor dan air kelapa.Upgrade sket,Coconut Shake.Shake it shake it!Oh yeah!


Tempat kami menginap untuk beberapa minggu ini.Ini kalau weekend mmg penuh la dengan orang.Tu belum kalau ada apa2 event lagi.I ada baca banner 1st June nnt ada event kat taman depan apartment ni.Cantek la.Leh la turun cuci mata.


Area sini mmg byk lot kedai mcm ni.Mcm2 kedai.Kedai kebab halal pun ada so kalau malas nak masak tu,I skip tapau jer.Tapi takleh hari2 la sbb tak murah jugak harganya.Muahahaha!Sbb kawasan tarikan orang ramai datang kot.Kikikiki!Nak kata mahal gila tak la tp tak murah mana la.Habes mcm mana tu?Hahaha!Tengah2 senang.Muahahaha!


Menatang tu I taktau merujuk apa tp I assume sbb ni kawasan maritim kan so sauh gergasi tu macam relevan la jgk.


First time la ni si Dian bulat ni sentuh pasir pantai.Tp x sentuh air lagi.Sbb sejuk.Ini pun dia dah mcm menggigil dah.Nasib ada bawak towel boleh balut dia.Haritu kat Nudgee Beach nak letak budak kecik ni atas pasir pun cuak usai penuh dengan tapak anjing je pastu pasir dia hitam.Ini lebih mcm pasir pantai kat tempat kita.Ngeeee!

Apapun pantai sini sangat cantik.


Ini budak hari2 duk berdondang sayang ajak main kat playground.Walau letaknya mengadap apartment jer tp malas jgk nk turun hari2 sbb kdg2 leh tahan gak sejuknya.Sian kat bdk kecik la.Damia ni mmg takde hal.Satu lagi mmg mak dia malas pun.Lama lagi kot duk sini so takyah beria sangat la Damia oiiii!


Ini batang pokok ni ada penerangan dia tp lupa nak snap pulak.Hahaha!Kelakarkan tetiba tetengah alam ada satu batang balak ni.Kikikiki!


Small town with a very nice view.


Ini baru jam 5 lebih mcm tu.Tp Dah nak maghrib dah ni.Pusing2 kejap,menyinggah beli ice cream (boleh lagi makan ice cream ngah sesejuk ni.Layanzzz)


Budak ni satu penyakit pulak asal nampak lopak air nak lompat buat splash!Splash!Splash! katanya.Sabor jer la.

to be continued...........................

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me