The journey just begun.Hahaha!

Phew!

I just want to share my experience travelling with a kids. I know it's not fun at all but I keep reminds myself this is the best moment ever.Hahaha!Sampai mcm tu sekali.

Jadi pagi tu I dijemput Faiz dan Amirul.Actually the idea to asking them to come and pick me up to the airport, I tak setuju sebenarnya sbb rasa mcm susahkan diorang tp my husband berkeras jgk nak diorang hantarkan.Sbb I boleh jer ambik taxi.

Tapiiiiiiiiiiiiiiiii.................................tolong la dengar cakap suami.Hahaha!

Dan I pun syukur diorang tolong hantarkan haritu.Bayangkan membawa dua budak kecil satu 4 years old yg kdg2 tak makan saman,dan satu lagi 7 months old yg mmg takde perasaan dan tak faham arahan pun.Huhuhuhu!Luggage yg I bwk dan habis fikir dh nak minimize barang yg nak bwk akhirnya satu beg besar dan satu beg kecil yg I bawak.Hands carry pulak satu bagpack isi my laptop dan satu beg kecil Damia isi Dian's stuff as usual la mcm diaper,baju salin for both of them,segala mak nenek kelengkapan kekanak yg ngah flu tu.Ada cream taknak bg kulit kering,Vasseline in case ada bdk tu ngadu bibir kering,saline spray disaat si Dian tetiba hidung tersumbat,nasal aspirator,Vicks etc.Banyak tau.Adeh la.

Jadi pagi tu I masak la lasagna dan mmg niat nak habiskan segala mince beef,grated cheese,fresh milk segala.Benda tu kan semua tak tahan lama once kita dah bukak dia punya plastik.Jadi dapat dua bekas.Malam sebelum I ada buat agar2 sagoo (takleh share sbb disaster) dan agar2 roti (tak disaster).Hahaha!Kuih2 ni nak bagi kat Kak Asma.Dia host usrah hari Sabtu bebaru ni so I mintak tolong Kak Dina datang ambik kat rumah.Pagi tu Kak Dina datang so settle satu hal.Hal kedua pergi hantar mana2 bahan makanan yg tak tahan lama kat rumah Mbak Rifa pulak.

Bebudak tu pulak kata sampai kol 12 so I pun membuta la kejap kononnya.Zuhr pulak kol 11.45 am.Tapi tup tup jam 11.45 am diorang sampai.Alah kasssimmm.So berkemas jer la terus then suh diorang lunch dulu la.Dan mmg baki lasagna tu I niat bg kat diorang jer.

Jadi gerak dari rumah dah nak jam 1 kot.

Sampai airport Damia dah start buat perangai.Nasib la Dian diam jer duk dlm stroller.See??Tambah lagi satu brg.Stroller.Alahai!

Pastu si Amirul tolong bwk luggage then Faiz just tunggu dlm kereta jer sbb parking kat airport sini mahal.Tak berbaloi.Amirul tolong hantar I sampai la nak ke tempat custom.Dari nak check in semua dia tolong I.Tolong dukung si Dian while I duk pot pet pot pet si Damia ni.Adeh la.Time mcm ni la nak perangai.

Sampai kat custom duk beratur tu mmg hazab gak la dgn nak fold stroller lagi sbb itupun kena scan.Teddy Damia pun kena scan.Tapi takpe la udah procedure dia.Tp mmg bila kita selalu doa kat Allah swt mintak dipermudahkan urusan,DIA mudahkan.Tengah duk terkial2 nak keluarkan handphone,laptop segala,seorang white man dtg tolong I.Dia pun ngah beratur jgk.Tengah I terkial2 nak tutup stroller,datang seorang Chinese man tolong lipatkan dan angkat masuk ke tempat scan.Settle.Dan lepas scan time nak bukak balik stroller,pengawai dia datang tolong dukung si Dian.Phew!Settle.


Here we go!


Budak meragam tak cukup tidur ni pandai jer manipulate mak dia.Katanya kalau nak suh dia diam kena belikan something utk dia dulu.Ayayaya!Kena pow dulu ngan anak.Novel tu pun hasil rembatan gak kat bookstore kat airport tu sbb nampak mcm best jer.


Kecik ni bagus well behaved cuma nak membuas tu yg tak tahan tu.Tapi mak dia bagus orangnya.


Letak jer kat atas lantai.Hahaha!Lantak kau la nak nak round-round kat mana.Hahaha!


Satu kerja tau tak nk membawak si teddy tu.Damia la berkeras nak bwk jugak.Skang ni kemana-mana kena angkut teddy tu.Alahai!Double kerja hoih!

Berkampung kat lantai sudeyyyy.Tak kuasa nak duk atas kerusi usai bebudak ni mana reti duduk diam.Ada lebih kurang sejam kot duk lepak area sini.Tapi tak ramai sgt orang haritu.Pastu ada sorang white guy ni duk pandang2.I ingat dia pelik kot asal letak anak kat lantai mcm tu jer.Tapi sekali dia join sama.Tp dia teruk lagi sbb baring terus kat lantai tu sebelah jer ngan kitorang.

Dah mcm picnic pun ada.Usai sejam ada masa,I bukak jer la laptop pastu online.Handphone takleh bukak dah.Battery dah RIP.

Airport sini kalau penerbangan antrabangsa dengan domestic dia separate bulding.Sama mcm KLIA jgk la bila international kena naik train dulu apa cuma sini takde la naik train semua.Tak besar mana pun airport dia mcm KLIA tu so takde la menapak jauh sgt.

Then time dh masuk dlm flight tu,dah rasa lega sikit la tp ada gak duk membebel si Damia ni.

'Damia tolong duk diam gok siket.Buas sunggoh la awok ni.Orang kate dari td bukang nok dengor cakak orang'.Leteran ibu mithali.Pastu mat-mat salleh depan belakang duk pandang-pandang.Yes!Terengganurian on board.Hahaha!

Haritu bau makanan diorang sumpah bau cam kuah singgang.Hahaha!Kalau dah gannu tu gok.Kikikiki!Mmg double lapar la.Dah la makan lasagna je sblm bertolak dari rumah.Then tak lama pastu sampai la Halal Meal kitorg.Special tu siap tulis nama kitorang.Hahaha!

Dan apa yg diorang serve pd kami haritu adalah fish with tomato sauce pastu ada la steam vegetables tp rasa agak plain.I ni jenis jaga kesihatan pastu takde segan silu amik garam tabur atas sayur tu.Huish!Menjaga kesehatan sgtkan?Hahaha!Mmg mahveles la.Kakaka!.Pastu ada soya milk,muffin and bun.Cukup la tu.Lepas tu tak putus2 duk offer memacam tp ice cream banana and coconut dia sedap la pulak.Kikikiki!Kalau MAS di bagi ice cream Magnum.

I kan haritu takmau si Dian ni meragam I cecepat BF dulu bg dia tdo.Pastu bila stewardess nmpk I BF,laju jer dihantar mineral water even tak request pun.Hehehe!

Jadi hadap la kami 5 jam lebih in flight tp x bosan sgt.Satu sbb ada movies la tp takleh nak layan jugak.Jd sementara si Dian tidur,I pun tonton la satu movie ni.Tajuk dia All is Lost.I pilih movie ni sbb diorang mark as a Qantas choice.Tp ntah la.Taktau nak citer camner.Kahkahkah!Dlm citer ni pelakon dia sorang jer.Pastu kalau dah sorang-sorang,haruslah kau nak sembang ngan siapa?Jd boleh dikatakan takde dialog pun kecuali setengah jam cerita kot ada la dia sebut 'S.O.S' sbb tetibakan dapat signal nak mintak bantuan.I post story line la.Mcm malas lak nak citer panjang.Kikikiki!

Deep into a solo voyage in the Indian Ocean, an unnamed man (Redford) wakes to find his 39-foot yacht taking on water after a collision with a shipping container left floating on the high seas. With his navigation equipment and radio disabled, the man sails unknowingly into the path of a violent storm. Despite his success in patching the breached hull, his mariner's intuition and a strength that belies his age, the man barely survives the tempest. Using only a sextant and nautical maps to chart his progress, he is forced to rely on ocean currents to carry him into a shipping lane in hopes of hailing a passing vessel. But with the sun unrelenting, sharks circling and his meager supplies dwindling, the ever-resourceful sailor soon finds himself staring his mortality in the face.

Tp tak tgk sampai habis sbb budak kecik bangun.Jd haritu flight tak penuh so stewardess pun mcm ada free time sikit la.Siap ada sorang ni ajak Damia buat bracelet dari getah.Haritu dlm flight ada 3 orang jer bebudak.Sorang lagi baby anak orang Burma tp dah jd citizen sini.Mak dia duk belakang I tp sbb anak dia duk nangis sangat,terus dia lepak sebelah I sampai la landed.

Dan ni tips dari I la.Kalau bawak baby kecik sebolehnya pilih la seat yg tak jauh dari toilet sbb mmg kena ulang-alik punya.Kalau tak mak yg nak terkuncil,anak pulak.Hahahaha!Ntah berapa kali ntah ulang-alik toilet dan stewardess pulak happy kemain dapat dukung Dian siap mintak kejap nak main.Tp x kejap jgk sbb I siap leh rehat.Diorang duk main ngan Dian kat belakang.

Pastu sini stroller takleh bwk sampai ke pintu masuk.Kalau MAS boleh.I mean park sampai pintu so diorg simpankan.Tp bila dh sampai,dont worry sbb diorg akan provide stroller diorg so xder la kalut sgt nnt nak ke tempat nak collect luggage.



Inilah dia bracelet getah tu.

Dah sampai kat pintu sblm nak turun tmpt collect luggage tu kena stop lagi sbb geng2 stewardess ni sambung gomol si Dian.Hahaha!Angin apa ntah budak Dian tu chicky kemain bila org duk agah dia.

Dan satu lagi trolley kat sini kalau domestic kena bayar dlm $4.Guna mesin.Dah settle semua I amik cab jer.Dapat pulak driver taxi yg ramah kemain so takde la bosan sgt perjalanan sbb almost 1 hour gak rasanya.Kalau tak 1 hour dlm 40 minutes mcm tu la.Actually driver taxi ni orang Bangladesh tp dah jd citizen sini.Muslim.Dan dia siap bg discount lagi kat kita sbb sesama Islam katanya.'You are my sister'.Fuyoo!

Harga sepatutnya kena dalam $120 ++ tp dia amik $100 jer.Memang mahal la jgk.Taxi bermeter plus maybe on weekend kot atau mmg dah range harga dia mcm tu.Tp kalau naik train or bus mmg lagi murah la cuma I berangkut dgn ank2 ni mcm malas la pulak.

Jadi destinasi kita adalah ke Rockingham Beach.Next entry kita citer detail.Stay tuned!


2 comments:

rostina76 said...

sedak molek bunyi beleber, itu yg mat salleh tertarik. dia ingat dok nyanyi (hahaha)

Syafinaz Ali said...

Hihihi!Jangan mat salleh nyampuk sudoh....na na na Terengganu kite!Hahaha!

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me