Resepi: Sira Pisang

Harini nak cerita pasal pisang.Hahaha!Pasal pisang pun boleh jadi entry.

Tadi takde angin takde ribut tetiba rasa nak makan sira pisang.Dulu I selalu confius antara sira pisang dan pengat pisang.Sira kalau tak silap yg mcm I buat ni la,pastu kalau pengat pisang kena taruk santan.Kalau negeri lain panggil lain I tak tau.Tapi negeri I,negeri Pasir Dua Butir mmg sebut sira pisang la kalau takde santan.

Bercerita pasal pisang,walau I takde la lahir kat Manhantan sana tp lahir kat rumah tok I jer,kat Felda Jerangau.Tapi....................................sampai laaaa ni umur dah masuk 3 series tapi jenis2 pisang tak khatam2 lagi.Bunyi macam membesar di New York jer kan.

Pisang yg I kenal hanyalah beberapa jenis je mcm pisang kelat siam (ada orang panggil pisang awak,tp pisang saya takde.Hehehe),pisang abu,pisang lemak manis,pisang nangka,pisang montel,kek pisang.Itu jer la pisang yg I kenal even pisang emas dibawa belayar pun I tak tau mana satu.Choi sangatkan?Tak veragak langsung.

Dan tadi menyinggah lagi ke Naturally Fruit semata-mata nak beli pisang.Tau banyak mana I beli?


Dua ni jer.Muahahaha!Cukup ah.I sorang jer pun yg nk makan.Pisang apa ni kawan2?Kat situ tulis 'Lady Finger'.Kemain.

Kat sini tak byk jenis pisang leh jumpa.Pisang yg byk jual adalah yg mcm pisang montel tu la.Pisang tu bkn best buat pisang goreng cuma haritu I buat kek pisang sedap la jugak.

Jadi mai kita teruskan projek bikin Sira Pisang kita.Ni mmg favorite I sejak dolu-dolu lagi.Pengat pisang suka jugak cuma I lagi prefer pengat ubi kayu.Perghhhh!

Nak buat sira pisang ni senang yg amat.Senang cara I la.Tapi this time I letak cengkih sikit nak bg rasa.Kalu resepi mak kita dia tak letak.


Dan I suka pecahkan telur kat dalam.Ada orang tak masuk pun telur.

Cara buat sira pisang ni takde beza sangat pun antara cara orang Terengganu dengan orang Kelantan.Lebih kurang sama je.Makanan antara dua negeri ni pun lebih kurang sama.Orang-orang sebelah sini mmg suka manis-manis mcm yang ngah type entry ni jugak la. 

For me masakan Terengganu dan Kelantan mmg my fav la.Haish!Balik Malaysia hujung tahun ni rasa mcm nak ajak suami pergi Kota Bharu la.Sepupu I yg baru berhijrah ke Kota Bharu sbb follow suami dia,hari2 duk post pic makanan.Mmg syurga makanan la kat sana.I ni pulak mmg suka makanan traditional.Yang moden2 ni,sekali-sekala tu orait la layan.Huhuhu!

Berbalik citer pisang tadi,sira pisang ni ada gak orang letak color kuning sikit sbb nak bg nampak kuning.I tak letak pun.Satu lagi udah color hijau dgn pink jer ada kat rumah ni so jangan cari pasal.

Dan td I just letak air,gula (ikut suka la byk mana),daun pandan,bunga cengkih (3 cukup dah kot),pastu telur.Letak garam sikit.Pastu siap.



Inilah dia my 'Sira Pisang'.

Sedap makan kalau sejuk.Dan lagi sedap sebab haku yang masak.Muahahaha!




7 comments:

Nastyna said...

wahh seronok nye kalau dapat berjenis2 pisang, kat sini so far i nampak dua jenis jer pisang, kalau kat kedai asean ada la satu yang kaler hijau tah apa nama nya. ha ah la kita pun kalau sira, tak buh teluq. hehe

Mia Kassim said...

1st time rasanya singgah sini.....
Samalah tak pernah juga tahu jenis2 pisang ni, tahu makan jak..hehe
Sira Pisang tak pernah rasa lagi. :)

Tengku Damia said...

Itu la kan Nas.Sini pun I rasa dalam 2,3 jenis jer kot.alahai rindu pulak nak makan pisang goreng or kalau kat trg tu kami sebut goreng pisang.sedapnya!Byk versikan cara buat sira pisang ni.Hihihi!Pisang color hijau.Hmmm...pisang benggala kot.Kalau kat kampung mak biasa masak asam pedas,taruk pisang tu..

Tengku Damia said...

Terima kasih sudi singgah : )
Kak mia leh la cuba buat sira pisang ni.sedap dan mudah.

~ini mini~ said...

Tengku Damia...tak pernah lagi makan sira pisang masuk telur....style Pahang ye....Kak Ini suka sira ubikayu...lamanya tak makan....

Tengku Damia said...

Owh style pahang yer.tak tau pulak sbb mak suka masuk telur bila buat sira pisang.hehehe

~ini mini~ said...

Damia...agak saja...sebab hari tu tgk dkt tv rancangan Resepi Dari Istana...salah sorang kerabat diraja Pahang masak style mcm ni...

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me