Self reminder

Biasa tak bangun pagi dengan perasaan yang bercelaru?

Lepas tu satu-satu datang ingatan pada orang2 yg pernah ada dalam hidup kita tak kiralah adanya itu buat kita gembira mahupun duka.

Bohong kalau I takde semua tu cuma I panjatkan syukur sbb I tak ada musuh.Hihihi.

Setakat ini yg I rasa orang yang pernah berselisih-faham dengan I pun paling last adalah masa kat UMT.Before tu takde.Semua dah angkat bendera.Siap sekarang ni mana yg pernah bermasam muka dulu dah jadi antara teman baik dah.Alhamdulillah.

Apa yg pernah berlaku kat UMT tu pulak lebih pada sifat manusia yg jenis sakit hati tgk orang lain.I admit mungkin I ada salah tapi apa salahnya beritahu jer.I rasa because I buat project assignment last minutes kot itu yg orang marah plus beberapa kali tak dpt attend group discussion.I dah byk kali gtau buat waktu siang hari sbb rumah I jauh dengan universiti tp still buat malam.Bila kita tak dpt attend mulalah nak butthurt,mulalah nak kutuk belakang.Pastu group assignment pulak dah bila tanya jwb OK walhal tak OK.Tp sebab jenis suka bising kat belakang tu yg payah tu.Lama2 jd kudis.Pastu mula la bila kita bercakap,tanya satu jwb satu.Hmmm...susahkan?

Dan ada sorang ni pulak jenis sakit hati takleh tgk org lain lebih.Haish!Penyakit apalah ini.Apa yg nak dengki sgt tak tau la usai dia pun tau I masuk universiti husband tanggung,takde loan.Standard la orang dah kahwin mestilah mampu nak beli itu ini udah ada suami yg mampu support segala macam.Lain la kalau I ni time masuk tu umur 20,amik loan PTPTN,dtg dari kelurga susah and nothing.Logik la nak sakit hati sbb sama taraf dgn dia usai manusia mmg akan ada yg jenis ni.Busuk hati kat orang.Tp kalau ikut rasional perlu ke nak rasa macam tu?Perlu ke nak rasa sakit hati sbb orang lain lebih dari kita?Tak perlu kot I rasa.

Malas nak layan sbb budak2 kot.Dia lupa yg usia I dgn dia tu punya la jarak dah mcm adik kakak.Entah la.Mmg jenis bangsa hati busuk kot.Entah2 adik beradik dia sendiri pun dia sakit hati jugak.Susah nak move on la orang mcm ni.Tak kemana la gayanya.

Actually benda sama yg berlaku waktu dikolej.Orang tend to benci kita tanpa sebab walhal kita tak kenal rapat pun dengan orang tu.Alasan sebab nampak kita lagi best dari dia so dia rasa sakit hati.Walhal I tak pernah layan buruk pun dia.

Ini mmg berlaku waktu I di kolej.Tak kahwin lagi.Ada seorang budak perempuan ni,course lain.Orang susah datang dari kampung yg agak terpencil.Nak jadikan cerita dia roomates dengan I punya coursemates.Takde angin takde ribut,tetiba claimed benci tgk I.I pun taktau.Jenis I pulak,bila orang tak suka,I akan cuba layan dia se 'nice' yg mungkin hingga dia malu sendiri.Everytime I ke bilik diorang I akan sapa budak ni.Sekarang bdk tu dah OK dah ngan I cuma sbb dah ada history dulu dia mcm malu nak tegur I sgt walhal I buat biasa jer.Itulah.Benci kat orang sekarang dah malu sendiri : )

Tapi I pernah admit kat orang tu andai I salah I mintak maaf.Tp disebabkan diorang ego tinggi sgt,diorang just ignore me pastu memacam la duk kutuk I.I tak kesah pun.I maafkan diorang plus on my side,I pun dah mintak maaf andai I salah.

Lepas tu sifat I pulak jenis cakap jer apa yg I rasa without knowing yg sesetengah MELAYU tak boleh mcm tu.Cakap kena berlapik pastu kalau nak menegur kena fikir the best words taknak bg orang kecil hati.Susah gak macam tu.Orang2 macam ni kalau la datang duduk luar negara ni,I rasa makan hati ulam jantung setiap hari kot.Sebab apa.Orang dari luar kepompong MELAYU ni diorang cakap pakai lepas je.Kau nak kecik hati,marah ke,marah je time tu pastu 0 - 0 balik.Takde masa diorang nak mengumpat kat belakang plus sekurang-kurangnya takde la nanti kita nak merangkak-rangkak kat akhirat duk cari orang yg kita umpat tu semata-mata nak mohon maaf.Baguskan macam ni?So time tu je kita rasa menyirap lepas tu OK balik.Tak simpan dalam hati dah.Pastu berkawan macam biasa.

Kat sini,kau salah tetap salah.Kau betul,betul la.

I berkawan dengan Aida budak Bosnia tu dalam 2 semester.Dia jenis pakai boom je kalau ada rasa tak puas hati tp jenis tak simpan dlm hati.I rasa sifat mcm ni buat hubungan kami jd bertambah rapat.Dan perkara sama jugak dengan my bestfriend Rifhan.Kalau tak sebab sifat kami mcm ni tak akan bertahan hubungan kami sampai sekarang ni dah nak masuk 19 tahun.Kenal dari usia 11 tahun.Ada rasa something luah.Tak simpan dlm hati.Tak bg bernanah sampai kita tend to jauhkan diri.Tak pernah.


Tapi apapun seperti quote kat atas,I never regret knowing people yg pernah melukakan hati namun lagilah bersyukur sbb I dapat belajar daripadanya.


Tapi apa yg paling penting adalah ini.MEMAAFKAN.

Lega dia taktau macam mana nak describe.

But I tak letak kebencian pada orang2 yg pernah lukakan hati I.Don't worry kalau ada yg terbaca ni.

I cuma nak cari ketenangan hidup sbb bila kita tahu yg kita pernah berantakan dengan orang lain,kita tak akan rasa aman.Jd jalan mudah,I MAAFKAN semuanya.

Hidup bukan utk mencari musuh.

So live your life to the fullest.Semua orang deserved untuk berbahagia selamanya.

Tapi ada satu benda.I nak luah jgk la.I berjumpa seorang perempuan yg sangat mirip dengan seorang kawan yg telah meletakkan tembok batu tu.Hihihihi!Actually dulu I mmg rapat dengan bdk perempuan ni.Tp disebabkan ada org ketiga yg duk hasut sampai bdk perempuan ni jd tak suka I.Entah kenapa everytime I pandang perempuan yg baru I kenal ni,tetiba I jd teringat kat kawan yg dah convert jd musuh tu.Tp ingatan I bkn kebencian la.Mungkin sbb kami pernah bersahabat baik jd ia bg sedikit kesan pada I.Mungkin rasa rindu.Sbb kami byk good time bersama.Study sesama kat library.Sama2 cari soalan spot utk exam.Do assignment together.Keluar lunch sesama and sometimes dia selalu temankan I keman-mana.Tapi tak apalah.Nak benci pun benci la.On my side,doa I moga dia sentiasa dibawah lindunganNYA dan sentiasa diberkati.Moga ALLAH swt memudahkan laluan hidupnya sbb I tahu dia orang susah.Tapi I know this girl can do it sbb dia jenis kuat berusaha.

Amin.




No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me