Resepi:Apam balik

I ni mmg pantang kalau orang post recipe kat dalam FB pastu cara yg diberi tu pulak senang amat.Hihihi!

Jadi semalam usai tertengok link yg my friend share kat FB cara mudah bikin Apam Balik,so terus la godek2 bahan-bahan dan cara buatnya.Mmg senang amat.Credit pada yg sudi share recipe.

Nak kongsi respi apam balik yg senang dan lembut.
Selama ni asyik beli je...,apa kata kita pakat buat sendiri,
Jimat dan sedap,lg pun boleh taruk jagung bnyak2 x kena cas lebih pun...,hihi.

2 Cwn tpg gandum.
1 1/2 Cwn air.
1/3 Cwn gula.
2 bj telur.
1 sudu teh baking powder.
1 sudu teh yis mauripan.
2 sudu besar minyak masak.
Secubit garam.
Sedikit pewarna kuning telur.

Bahan tabur.
Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka).
Gula ( ikut suka)
1 tin Jagung ala cream.
Mentega (ikut suka)

Caranya.
Saya guna blend je, senang dn cepat.
Blend telur dan gula hingga kembang
Masukan baking powder,yis ,minyak dan garam, blend lg,Masukan air,blend lg,
Masukan tpg,blend lg.
Masukan pewarna blend lg.
Dah siap....,perap 1 hingga 2 jam.
Guna kuali non stikc, x perlu taruk minyak.

Saya buat yg kecik2, taruk inti bnyk2 pun dia x kuar,
senang sket nak makan.

Kalau buat besar,bila potong isinya meleleh2, keluar.


Ni 100% copy paste kat FB.Takde nama empunya pulak tp andai tuan dia perasan,thank u la yer.I mmg follow 100% cuma tang taruk color kuning tu jer tak ikut sbb takde.Color yg ada kat rumah ni pink ngan hijau jer.Jangan carik psl Apam Balik color pink pulak.

Tapi my advisor a.k.a suami ada gak suggest suh taruk kunyit serbuk kalau nak color kuning sgt.Mihmihmih!Idea bernas tp boleh membawa pd disaster.Sedap rasa Apam Balik ada rasa kunyit????

Jadi kita pakai color original udah ler or takde color.


I pun pakai humban dlm blender jer.Ini rupa after 2 hours ni.Dah naik buih2 dah.



Ini wajib ada la dlm apam balik.Dalam tin tu agak2 tak nampak tertulis apa tu,itu adalah gula.Harap maklom.Kikiki!

Tapikan I rasa jagung cream in tin yg I beli tu tak berapa sedap la.Nnt try brand lain la.Jadi udah buat sendiri tu,suami tak agak2 order Apam Balik satu extra jagung please.

Jadi semalam bikin 4,dua dah masuk perut time masak tu.Tak nyempat2.Eh,6 la.Hahaha!Pastukan kalau tak habis,boleh simpan dalam peti es baki bater tu.Esok tu I bikin lagi utk breakfast.Rasa sama jer.

Actually I rasa risau jugak takut kalau simpan jd tak best.Maklum la kita dah masukkan yis dlm tu so jd makin berbuih la ia.Itu yg macam risau gak cuma try and error la.So dah boleh simpan kira orait la.At least bolehlah bikin beberapa kali.


Jadi ini minum petang semalam.Kemain siap dengan lilin bagai.

Cerita pasal lilin,sebelum2 ni I tak pernah endah pun ngan lilin-lilin ni segala.Kenkadang rasa pelik bila ada kedai yg jual khas lilin2 ni.Jd haritu I try beli satu dulu.Semalam try pasang,fuh,mmg best la bau rumah.Semerbak tau.So tetiba rasa mcm nak tambah lagi.Hihihi!

Dulu kes I janji anti ngan lilin wangi ni selepas secara tak sengaja pi cium lilin bau serai wangi tu.Pastu terus sebut lilin wangi terus tarik muka.Perangai paranoid tak hagak-hagak.To be honest I mmg anti sket ngan bau serai wangi tu.Pening.

Bau rumah jd fresh sgt.I bukan apa.Bukan takleh letak pewangi auto tu tp I alah pulak dgn benda tu.Kalau overdose terhidu I boleh sesak nafas jd mcm nak asthma.Tp takde athma.My dad mmg asthma dan dia pun allergic sama mcm I jugak.

So no wonder la even kereta I or kereta my dad mmg takde bau wangi2 ni.Hihihi!






No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me