Resepi:Guacamole

What was that???

Kat atas ni adalah soalan my husband.Thats for sure.Hahaha!

Ok.

Apa benda guacamole tu?Hahaha!Meh nak cerita serba sedikit.Guacamole ni kalau tak silap I la ia adalah salah satu Mexican Cuisine.Tapi sudah melaui transformasi dimana ia dah jadi sangat la famous di America dan negara2 lainnya.

Kalau kat Aussie ni,nak cari makanan macam ni memang teramat la mudah.Baik stall atau restaurant,mmg ada dimana2.Tunggu Halal dengan tak jer tapi rasanya setakat ni tak jumpa lagi yg halal.

Jadi kalau ke supermarket,store yg jual fruits and vegetables,mmg selalu nampak la benda ni yg dah siap diletakkan dlm container sesiap kat dalam peti es.Tapi bukan ni aje,banyak lagi jenis2 lain,tp semuanya stok2 makan secara dip atau pun masuk dalam salad.

Dulu time muda remaja,ewah,I pernah baca satu novel yg duk cerita betapa sedapnya Mexican Crusine tu.Apa yg dia duk highlight dalam tu adalah Tacos and Burritos.I pun duk la membayangkannya sampai tak sedar kecur liur.Jd simpan la impian,one sweet day,I mesti try makan.Hahaha!Tapi setakat ni tak dapat lagi la exactly sama mcm yg digambarkan dalam novel tu cuma kalau teringin sangat nak makan Mexican Cruisine boleh la try kat Chilli's.

Tacos and Burritos tu ada jer sini cuma nak confident lagi better bikin sendiri.Ini isu halal la.Tp I google recipe mcm tak susah pun nak buat burritos tu.Kalau nak tacos ada jer jual kat kedai.

But for today,I nak try buat guacamole dulu.Banyak cara nak makan guacamole ni antaranya dengan dip dengan tortilla chips atau sewaktu dengannya.Mcm I haritu I makan dengan water cracker.Ada juga orang masuk dlm tacos,ada orang letak dalam wraps dan ada jugak orang letak dlm burger.Ikut selera.Takde rules pun how to eat guacamole.So toksah cari buku How To Eat Guacamole for Dummies.Hahaha!

Recipe guacamole ni kalau google mmg banyak gila.Lain2 cara maklum la dah di improvised berjuta kali tapi tak la lari sgt dengan resepi asal.Yg I nak buat ni,I choose yg paling simple dan apa yg penting semua bahan ada kat my kitchen.


Guacamole yg ready untuk di ngap tanpa rasa bersalah.

Resepi asal dari SINI 

INGREDIENTS

  • 2 ripe avocados
  • 1/2 teaspoon Kosher salt
  • 1 Tbsp of fresh lime juice or lemon juice
  • 2 Tbsp to 1/4 cup of minced red onion or thinly sliced green onion
  • 1-2 serrano chiles, stems and seeds removed, minced
  • 2 tablespoons cilantro (leaves and tender stems), finely chopped
  • A dash of freshly grated black pepper
  • 1/2 ripe tomato, seeds and pulp removed, chopped

Resepi atas ni yg I tak masukkan grated black pepper dan cilantro (daun bawang sbb suami tak suka) dan yg I tambah based on the other recipe adalah onion,garlic.Ada resepi letak cumin tp I tak letak.Ikut selera memasing.




Make sure avocado yg guna tu adalah yg sedia dimakan atau yg dah masak bebetul.Potong macam ni pastu korek guna sudu.


Lenyek jgn tak lenyek.I guna utensil utk goreng burger tu.Hahaha!Kalau buat cekodok pisang pun lenyek pisang guna ni jugak.


Lepas tu tambah la sesatu bahan2 tu sehingga semuanya selamat bersatu.


Potong mcm ni tau.Bawang tu jangan mayangkan pulak.Hahaha!


I guna ni tapi I rasa kalau tortilla chips lagi sedap kot.Tapi kalau malas nak guna tu,kau beli jer chips Nachos.Settle.

Ok.Tang nak rate rasa tu for me sedap la jugak kalau nak dimakan sekali sekala bila terasa nak ubah selera.Hihihi!Tapi kalau tahap sampai nak craving tu mmg tak la.

Sebab lain orang lain selera.Teringat one of my Bosnian friend.Kalau bab rasa makanan ni I selalu bergaduh dengan dia sbb I selalu rasa kebanyakan makanan fav dia adalah tasteless and vice versa.I kalau makan certain foods I takleh kalau tak pedas.Tak kick orang kata.Tapi dia pulak sangat anti dengan makanan yg pedas.Hahaha!

Tapi kalau tang dessert manis2 terus sahabat baik sbb dua2 suka makan dessert yg manis2.

Unikkan bila lain negara lain taste makanan dia.Mcm di Aussie ni utk Asian mcm kita takde masalah sangat sbb makanan kita sangat mudah nak dapat kat sini.Kat sini pun orang dia makan jer nasi so nak cari beras tu sangat la mudah.Dan oleh kerana lambakan orang Asia yg agak ramai kat sini,jadi lambakan barangan Asia pun banyak la.So takde la homesick sgt sbb biasanya duk merantau ni selain ingat mak ayah adik beradik family segala,yg paling orang duk rindu adalah makanan la.Hihihi!

Dan zaman skang pun orang Melayu makan sushi,orang Jepun dah pandai makan nasik cicah budu (ni cerita betul.Depan mata I tau I tgk one Japanese ni makan nasik cicah budu).Hahaha!Well,well well!

So guacamole ni no harms trying pada yg teringin nak cuba la.Untuk I mmg I suka.Mcm pagi td I makan ni jugak letak atas french toast pastu letak mayo sikit,sweet sauce sikit.Mat salleh pun garu kepala kalau tgk I makan.Ni mmg dah pengaruh taktau yang mana original ni.Pakai hantam sajolah.Hihihi!

1 comment:

rostina76 said...

dapnye….ada tgk chef kamarul buat (masa tu segmen dia kat aussie gak la)…..dip dgn chips.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me