Recycle

Sebelum ni kan siapa peduli dengan kotak2 kosong,bekas-bekas minuman/makanan,kertas sok kabar,magazines dan apa sahajalah benda yg kita consume setiap hari.

As usual,lepas guna terus buang.Settle.

Tak datang dek akal nak simpan segala mak nenek benda-benda tu semua.

Kalau setakat menyahut seruan kerajaan tentang campaign kitar semula,adalah jugak gigih duk asing plastik,kertas,botol segala.Tapi end of the day buang jugak bila benda dah bertimbun-timbun.Suppose hantar ke pusat kitar semula tu macam malas sbb bkn semua tempat ada.Kalau dekat2 ngan rumah mungkin la rajin jugak tapi sbb jauh jgk so nan ado la nak dibuek lagi.Malas.

Bila datang sini still benda yg sama jugak berlaku.Segala benda yg ada chances boleh sepahkan rumah tu,WAJIB masuk dlm tong sampah.Even anak main pastu sepah2kan,siap kena la jentik hidung.Tapi kini tidak lagi.

Sejak ternampak benda ni,terus fikir dua kali sebelum buang.

Maka terjawablah setiap kali nampak apa ke gigih mak-mak,bapak-bapak kat sini duk angkut satu plastik kotak-kotak,botol plastik kosong segala bawak ke kindy.Rupanya inilah tujuannya.



Tapi ia tak setakat kat kindy dah bilamana I sendiri lately dah mula manfaat benda2 terbuang ni.

Contoh paling mudah,gigih duk beli diapers Dian jenama Huggies tu sbb packaging dia dlm kotak.Dah la kotak dia jenis agak keras so I pulak boleh guna balik buat isi barang2 bebudak ni.Skang ni I tak beria lagi nak beli or tambah kelengkapan rumah sbb duk fikir nak move out tu la.

Jadi benda2 recycle balik ni sgt membantu selain menjimatkan duit,ia jugak tak memeningkan kepala tuan rumah tiap kali nak berpindah.

Percayalah.Kemas barang nak pindah rumah adalah saat yg kalau boleh taknak dilalui langsung sbb sumpah tak best.Nak lagi time nak kemas peralatan dapur pastu kena wrap sesatu.Harrrgghhh!Nak gaji orang?Kau ingat kau siapa?Hahahaha!

Dan kadang2 tu dari benda2 recycles ni jugak kita mampu menghasilkan craft yg sgt awesome.Antara yg I dah buat.Kain lebihan cadar utk kindy Damia kita jadikan cover lampu tidur.


Throwback hasil kerja sendiri pastuh sendiri bangga.Boleh?Wakakaka!

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me