QLD Severe Thunderstorm Warning: Phew!!

Selalunya la kan kalau hujan,hujan la.Tapi mmg takde la berduet ngan ribut.Tapi harini hujan dia ada usahasama pulak dengan ribut.

Dang!

Tapi tu baru ribut lite-lite.

Pastu tak semena-mena terbaca ni puleksss.Adeh!

Owh husband!Syukur dirimu dah pulang ke pangkuanku.Dua minggu dia pergi shutdown.Jadi time2 hujan ribut ni lega sikit dia ada.Double lega bila kindy Damia pun holidayyyyyyyyy for two weeks.Lega!

Amaran pertama:



15:23 Apr 06 QLD Severe Thunderstorm Warning: Heavy Rain, Damaging Winds. Lowood, Fernvale, Esk, D'aguilar Ranges. Details:

Early Warning Network: http://www.ewn.com.au/

Southeast QLD Severe Thunderstorm Warning: Heavy Rain, Damaging Winds
For people in the IPSWICH CITY and parts of the BRISBANE CITY, LOCKYER VALLEY, MORETON BAY, SCENIC RIM and SOMERSET Council Areas.

Issued at 3:19 pm Sunday, 6 April 2014.

The Bureau of Meteorology warns that, at 3:25 pm, severe thunderstorms were detected on weather radar near Rosewood, Hatton Vale and Grandchester. These thunderstorms are moving towards the north. They are forecast to affect Ipswich, Lowood and Fernvale by 3:55 pm and Esk, the area south of Esk and the D'Aguilar Ranges by 4:25 pm.

Damaging winds and heavy rainfall that may lead to flash flooding are likely.

Queensland Fire and Emergency Services advises that people should:
* Move your car under cover or away from trees.
* Secure loose outdoor items.
* Avoid driving, walking or riding through flood waters.
* Seek shelter, preferably indoors and never under trees.
* Avoid using the telephone during a thunderstorm.
* Beware of fallen trees and powerlines.
* For emergency assistance contact the SES on 132 500.

Alert Source: Bureau of Meteorology

Radar & Alerts Map: http://www.ewn.com.au/alerts/

Kita doa jer la yg ini hanya ramalan belaka.Bukan sebab apa.Queensland ni mmg ada history pernah terjadinya banjir besar.Cuma doa mintak jauhlah dari kejiranan kami ni dan kalau boleh mmg tak berlaku la.

Tapi itu semua atas kuasaNya.Dan kita,jangan pernah berhenti berdoa dan berdoa.Amin.



4 comments:

MamaTiaMia said...

salam Tengku Damia- thanks singgah blog akak:) Moga semuanya sekamat ajer di Brisbane yer,akak memang penakut kalau storm,ribut2 ni semua:) Masa kat St Kilda angin kuat ada hujan air batu akak takut dah duduk tingkat 8 kat apartment tepi laut tu:)

Anyway, farmhouse yang akak pergi ni 1 1/2 drive from Melbourne or St Kilda. Daerahnya nama Torquay, akak tak pandai nak bagi link tapi TD boleh google " Freshwater Creek Cottages" tempat dia memang cantik sangat the owner keep it in a very good condition- ada 3 cottage kat situ yang semuanya cantik,akak rasa yang paling cantik Rose tu lah sebab tu akak pilih Rose,dia ada Lavender and Willow.Cuma jangan pergi masa summer sebab dia dalam area bush fire alert- keliling semua human- kat dapur tu ada notice siap2 pasal bush fire,peralatan kalau nak menggunting fences in case kalau fire- seram jugak lah- akak pergi masa spring:) Torquay town very nice and best:) selamat bercuti ye:)

Rafhani said...

Nasib baik sekoloh damia tutup..isyy..ngan anok kecik nok naik bas.Take care and stay alert

Tengku Damia said...

Terima kasih Kak Zue for the info.Sangat2 membantu.Yeah.Warning dah dikeluarkan so kami just berjaga2 la.my husband haritu stuck in flight almost 1 hour due to storm.Time tu nak touch down Gladstones.Ikut cerita dia,takut tu toksah nak cerita la.Mcm2 doa baca : ) Dah la naik fokker plane.

Itulah summer kat sini mmg panas dia tak tahu nak ckp la.hutan asyik terbakar jer.Thats why from november until february tak best pun kalau nak melancong ke sini.setiap akhir tahun selalunya kalau suami mmg cabut lari balik malaysia.hihihihi.i pun this year sama jgk.akhir tahun blk malaysia.tak tahan panas sini.

Mmg kami plan nak ke melbourne dan I ingat nak pergi la tmpt ni.sesekali try stay kat cottage dan pusing2 small town. alih angin : ) .The view so nice Kak Zue.Thank u kak zue : )

Tengku Damia said...

Itulah.Rasa lega sangat2.Harap2 hujan ribut ni tak berpanjangan.Keliling rumah ni mmg ada dlm 4 pokok besar.Risau hempap rumah jer.Phew!Mintak jauh la.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me