Belajar erti nilai kehidupan~

Assalamualaikum,

Aci dak reply komen kat sini?Hehehe.Sebab boleh taip panjang2.

To Kak Sue,yes mmg bestkan kalau ada herbs garden sendiri.Bau yang unik dari tumbuhan tu kadang2 boleh buat kita rasa tenang jer.Herbs ni mmg manja sikit.Kena dibelai selalu plus diminati ramai.Hihihi!Haiwan perosak la tu.Takpe,jangan putus asa.Tanam lagi : )

Kak Ros,memang tak sangka dapat cari benih tu semua sbb last time mmg susah sgt nak cari lagilah kalau time sejuk.Samada mmg tak jual,atau saya yang tak jumpa.Kikikiki!Tapi bila dah ada semua yg basic ni rasa syukur sangat sekurang-kurangnya takde la kepingin sgt.Kikiki.

Ok.

Harini belajar tentang kepentingan masa.Kalau time duduk tanahair,ada kereta sendiri so tak risau sangat bab nak hantar ambil anak ke sekolah ni.Tapi sejak kena naik turun bas ni barulah datang keinsafan diri bahawasanya hargailah bila diberi kesenangan,kemudahan.Ini sebab dah terbiasa selesa jer,bila kena susah sikit barulah gelabah.Itu tak kena ini tak kena.

Tapi syukur sebab berjaya mengharunginya dengan jayanya.Syabas Inspector Syahab!

Nasiblah walau 1st time naik bas semua berjalan lancar cuma dari perancangan masa kena buat bebetul la sbb kita nak kejar orang,dan bukan orang kejar kita.Hahaha!

Kalau last week I keluar dari rumah jam 8.15 am tp dapat naik bus lebih kurang 8.45 am,kononnya harini keluar awal sikit iaitu jam 8 am tapi sekali bersesak-sesak pulak dengan bebudak nak pergi sekolah la,student universiti lagi,orang nak pergi kerja lagi bla bla bla.Nasib la pagi td tak bwk Dian dgn strollernya.Kalau tak mmg double la energy kena guna sbb bila naik bas td kena berdiri.Mujur la driver tengok Damia so dia mintak ada seorang budak sekolah ni bagi Damia duduk sebelah dia.Actually diorang ni mmg sgt concern dengan sesiapa aje yg bawak anak kecil.

Fuh!Dan bgn pagi ni prepare lunch suami + Damia kita bikin nasi goreng cendawan.Tak sangka pulak bila I masak Australian button mushroom kat Damia,dia suka.Ini mushroom yg fresh sbb kalau kat Malaysia I selalu beli yg dalam tin tu.Jadi lunch untuk bapak + anak adalah makanan yg sama.Buah pun sama.Dua2 I bekalkan apple.Hihihi!

Harini ingat kononnya taknak breakfast something yg heavy jadi makan oat hokkey yg campur dengan susu pastu masuk dlm microwave for 90 seconds.Siap.Tapi kalau dah dasar lidah Gannu asli nih,rasa kurang manis mesti nak tambah something bg manis.Jadi td I campur dengan strawberry.Hihihihi!

Tapi ni bkn strawberry fresh tu tp ini strawberry yg fresh I potong2 pastu tabur gula sikit pastu simpan dlm esbok.Sekali-sekala sedap jugak makan macam ni.Kalau ikutkan oat tu pun dah manis sebenarnya sbb perasa honey lagi tp gitulah.I rasa kalau ada pisang lagi sedap kot.Jadi breakfast la kita dengan oat harini.


Inilah strawberry tabur gula yang sudah semalaman didalam esbok.Actually nak buat mcm ni jgn bg lama sgt sbb nnt dia boleh bertukar jd masam dan lebam.Setakat sehari dua tu orait la.

Kat rumah ni strawberry ni I sorang jer makan.Orang lain tak minat sgt.Diorang lagi prefer pisang,apple dan anggur.Buah wajib yg perlu ada kat rumah.

Tapi tak guna gak niat nak diet dengan makan oat sbb lepas makan oat tu slow jer tgn tarik mangkuk balance nasik goreng bekal diorang tadi.Wahahaha!

Tak baik membazir tau.*Tetibe.


Tapikan harini Damia ni sengaja je menguji kesabaran.Bayangkan tengah kita tunggu bas dia cakap lapar.Ok kita pujuk dulu.Sekali lepas nak naik bas kali kedua,merengek lagi so I bukak la bekal dia.Suap satu mulut bas pun sampai.Aduh!Haru betul just tutup mcm tu jer bekal then sumbat masuk beg.Nasib tak tumpah.Dah la bas penuh orang.Sekali lepas letak dia kat seat,I selamba je duduk kat lantai bas tutup bekas bekal dia pastu susun balik brg dlm beg.Bayangkan kalau time tu bwk Dian sekali.Mmg surrender la.Jd esok I ingat taknak bwk stroller la.Dukung je sbb nak jalan kaki tu takde la jauh mana pun nak menapak.Everytime naik bas kalau bwk baby mmg confirm org offer seat.So no worries.

Fikir2 balik nak beli kereta tak berbaloi sbb nanti nak pindah lagi.Jadi bertabahlah.Tapi bila I fikir positif dan ambik semua ni sebagai cabaran dan pengalaman baru,alhamdulillah Allah swt permudahkan urusan.Dan I tak la rasa mcm putus asa sgt.Sbb I set dlm otak,kalau I rasa susah,ramai lagi yg lebih susah.

Kereta yg suami guna sekarang ni pun kereta company cuma masalahnya suami kena keluar awal sbb office dia bukan kat area sini.Kalau keluar lewat sikit bolehlah hantar Damia ke sekolah.Dan I just pergi jemput jer.Tapi tak dapek nak menolong.

Tapi mujurlah setiap Jumaat suami boleh jemput Damia kat sekolah.Phew.Lega.

Actually kami gigih cari rumah area sini sbb memikirkan kat sini ramai komuniti Melayu tak kiralah Malaysian mahupun Indonesian.Maklum la kat sini berhampiran universiti Queensland.Jadi I pun dah kenal beberapa orang Malaysian dan Indonesian kat sini.Orait la.

Tapikan,biasalah walau rambut sama hitam,hati lain2.Betul dak?I ada jer jumpa Malaysian yg sombong.Tak tau la dia nak sombong atas dasar apa.Actually dia ni student dtg sini buat PHD dan datangnya dengan family.Mungkin dia rasa bagus kot maklum la dtg sini sambung belajar.Kami ni datang cari rezeki.Tapi I tak simpan dlm hati sgt.I just kalau dia nak sombong sgt dgn kami,itu hak dia la.Sbb kat sini kalau satu nak sombong,ada lagi 10 lagi yg nak kawan dengan kita walau dtg kita disini dgn objektif yg berbeza.

Waktu kali pertama I jejak kaki disini masa tu tahun 2012,I selalu teruja kalau jumpa orang Melayu kat sini.Tapi selepas insiden dengan satu family tu,persepsi I dah berubah.Dah la waktu tu dia tu baru jer sampai sini.Baru nak masuk belajar kat UQ.Tapi tak tau la kot la time degree or master dah buat kat sini,itu yg tunjuk otai sgt tu.Kikikiki.Dan cara dia pandang kami ibarat kami ni tourist kot datang jalan2 kat sini.Kikikiki!Tapi syukur parents dan suami dia tak mcm tu.Still menegur dan bertanya khabar.Tapi tuhan nak tunjuk,kami dipertemukan lagi kali kedua kat DFO.Tapi still keadaan sama.Si suaminya sahaja yg dari jauh angkat tgn.Hahaha!Tapi suami ada cakap,biarlah.

: )

Tapi waktu sampai last month ada jumpa satu keluarga Malaysia ni yg mmg sangat baik la.Suaminya mmg kerja sini dan si isteri belajar.Walau pertama kali jumpa tapi dah macam bertahun kenal.Haritu jumpa suaminya di Chinatown.Dan waktu I tunggu suami bayar parking,ada satu family Malaysia juga,mmg I tak kenal langsung tapi diorang menegur atas dasar datang dari negara yg sama.Kdg2 tak perlu menegur bersembang,cukup dgn senyuman dan lambaian.Taknak lambai pun,senyum pun jadi la.

Sebab itu I cakap.Bila hidup merantau kita menghargai semuanya.Tapi kita takleh juga blame people sbb ada juga mungkin yg anti sosial.Kalau tak takkan ada yang pro vax dan anti vax.Eh,kesitu pulak.Kikikiki!

Sambung balik.....................

Actually Damia baru stop minum susu botol.2,3 harini mmg kena layan la peel terlebih manja dia.Jadi sejak kurangkan susu dan sejak 2 hari lepas mmg stop terus susu botol,jadi dia dah start nak makan.Bangun pagi jer lapar.So I mmg kena prepared la makanan untuk dia.

Dulu I ingat pernah bwk Damia jumpa pakar kanak-kanak kononnya sbb anak taknak makan.Jawapan pakar tu mudah jer.Kurangkan susu or jangan bagi susu so dia akan makan.Jadi sekarang ni macam tu la kaedahnya.Dah stop susu botol,minum dari gelas jer dibenarkan.Jd bila minum dari gelas,dia minum tak banyak la.Bila minum tak byk,dia cepat lapar.So ini gambar pagi td sebelum dia masuk kelas,I suap dulu nasi goreng.Jadi sekarang ni no more susu dalam botol.Kesian tu mmg kesian tp nak tunggu sampai bila.I cuma risau kalau masuk sekolah rendah tp still nak minum susu dalam botol lagi.



Muka penat mak anak tolong snap.Hahaha!~

Hidup merantau membuatkan kita buka mata,buka minda.Bila hidup ditempat orang sekecil-kecil perkara pun kita ambil kira.Dan yang pasti skang ni I belajar untuk menghargai masa dan mengurangkan sifat terlalu bergantung pada orang lain.Mana benda mampu dibuat sendiri,usahakanlah,Dan tak sangka suami confident pulak dengan I walau dulu dia mcm ragu2 sikit.Alah dia mmg masak la dgn perangai isteri dia.Bukan setahun kahwin.Masuk tahun ni dah nak masuk tahun ketujuh dah.Hahaha!

Jadi sekarang dia pun macam pelik,asal independent sangat isteri dia ni.Hahaha!Kalau dulu nak berjalan kaki 50 meter pun complain memacam,tp sekarang tidak lagi.Hahaha!

See?Ok letteeewwww....

4 comments:

SUwithlove said...

Tak kira la cemaner awak citer cabaran tinggal sana, still nampak cam best jer tinggal obersi... Kihkihkih.... Semoga Allah dipermudahkan kehidupan awak sekeluarga disana... Amin.

Tengku Damia said...

Terima kasih kak sue.Mudah-mudahan macam tu lah hendaknya : )

Diana said...

As salam, nak tumpang tanya..anak saya tahun depan 7 years and kitaorg maybe pindah brisbane and tgh carik location nak stay mane..so nak tanye..which school yg ok for him? ada islamic based ke kat sana.glad jumpe blog u :)

Madam Fiey said...

Walaikumussalam.....kalau boleh email je saya at umisyafinaz@yahoo.com.Islamic school ada satu kat algester.nnt boleh try google.kalau x silap ada 2 islamic school kat sini.apapun,welcome to brisbane.bertambah lg org malaysia kat sini.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me