Terjah garage sales~

Berhiatus selama beberapa hari.Entah apa yang busy sangat tak tahulah.Rasa mcm tak busy mana pun sebab bahagia jer sehari-dua ni tidur petang.Hahaha!

Owh lama tak cerita pasal jalan2.Bukan sebab taknak cerita,tapi sebab tak berjalan kemana-mana tu yang masalahnya.Hahaha!Jadi no story.

In sha allah takde aral next week kita ada plan nak ke satu destinasi ni tapi later la I story pasal tu sebab tak pergi pun lagi.Ngah duk planning lagi ni.Kita put kat mode HOLD dulu.

So last Saturday,bangun awal pagi pergi kedai Acai.Hahaha!Tak tau la betul ke tak ejaan nama kedai tu.Dah orang sebut mcm tu.

Cerita pasal kedai tu actually ia adalah kedai runcit dimana andai tetiba stok telur habis,beras tinggal secawan atau gula dah nampak dasar tin,hehehe,jadi kedai inilah penyelamat.Kalau ikutkan macam-macam ada kat kedai ni especially barang2 Asia.I like.Kalau tak silap jugak owner kedai ni orang Malaysia juga.Orang Penang katanya.Chinesse.Tapi I tak tau la.

Lepas settle beli barang,ajak suami menyinggah ke garaje sales kat church depan kindy Damia.Memula kitorang pusing dulu tp tak nampak barang pulak kat luar walhal kemain lagi publisity yg meluas cakap nnt byk brg yg jual kat situ.Hahaha!Tukang info adalah kawan Indonesian kat sini.Tapi nampak la ada orang cuma tak ramai.

I ingat suami malas nak singgah tapi sekali dia pusing balik pastu parking.Dah parking kereta so I turun jer la.


Tergedek-gedek laki bini kesana.Nun disana.

Sekali owh,harini jualan buku2 terpakai rupanya.Jualan barang2 next week.Itulah.Baca banner tak habis.Nampak garage sales jer terus lompat bintang.Info penuh tak baca.Gitulah hidup merantau yang tak permanent ni.Kadang2 certain thing tak perlu beli barang baru pun.Hihihihi!Buat berat kargo jer time nak balik pindah Malaysia balik nanti.Kikikiki!Mana yang bersifat sementara pastu leh let go balik,beli yang second hand sudeyyy.So garage sales la jawabnya tak pun terjah Sunday Market.

Tapikan bila nampak je buku yang memenuhi setiap ruang,harus lompat bintang jugak.Hahaha!

I datang sini tak bwk buku tapi sekali my BFF Nana Banana bagi present buku,jd itu jer la buku yg I ada.Itu yang kemaruk sgt duk baca katalog tuh.Pang!

Hahaha!Jadi bila tengok longgokan buku2 yg disusun kat atas kerusi tu,terus belek satu2.Banyak hokkey yg best2.Memula cari buku untuk Damia dulu pastu baru cari untuk diri sendiri.

Haish!Mengimbau kenangan lama pulak duduk atas lantai pilih buku kat Chowrasta Street kat Penang.Tempat jual tu kat tingkat dua.Banyak tau buku2 best kat situ yang dijual pada harga yg sungguh la kebaabooom.Debu habuk sanggup tahan sbb buku punya pasal.Kena hempap buku kat situ pun biasa gak.Ehhhh dah macam menara condong,last sekali,dummm,bersepai semua.Maklum la mana tersusun buku2 kat situ.Tambah lagi kau tarik yg bawah,wajib la yg atas jatuh dum dum dum.Hahaha!Bertingkek-tingkek vodonya haku.

Pastu tak pepasal dapat extra job susun balik buku tu T_T

Ini sesi pilih jangan tak pilih.Tapi memandangkan tak angkut sekali si kecik peha KFC tu,jadi tak fokus sangat la memilih buku.Jap2 fikir anak.Maklum la budak fully BF reject botol susu ni.Time nak susu kalau tak sua nangis tak reti start dari volume 1 dulu.Dia start volume 5 terus.3 blok boleh dengar suara dia.I syak jiran omputeh sekeliling rumah ni harus ingat ada kes penderaan kekanak kat rumah ni.

Hmmm...Jadi mana berkenan pakai ambik jer.

Dan ada sekali tu,I tak grab dulu buku apa yang berkenan sebab biasanya I pakai baca dulu tak kisah la sampai kena telengkan kepala.Sekali I nampak buku Fifty Shades of Grey.I tengok jer sekali zapp,diambil oleh seorang lelaki mat salleh yang agak berusia.Dia tanya I,I nak ke?I geleng jer pastu cakap la taknak.Tapi I tanya la dia samada dia baca ke tak buku tu.Pastu dia cakap dia pun taktau kenapa semua orang marah dia bila dia nak baca.I gelak la pastu cakap la takyah baca la sebab tu buku cerita mengarut.Dia gelak kuat giler pastu ambik jugak.Aiii,pakcik.Berminat nampak.Kikikiki!

Tapi yang tukang larang pakcik tu ambik sebenarnya dah baca jugak cuma tak dipanjangkan pada yang II dan III.Migrain haku nak habiskan.Hahaha!Teringat bdk kat MPH kat Subang offer I ambik 3 bijik sekaligus tp I refuse sbb I beli pun sbb ramai sgt duk up status psl buku tu.Agak2 la kau dik.

                                      

Ini tangkapan I haritu.Buku Jodi Picoult tu nampak jer terus grab.Hahaha!Pada yg suka something yg mysterious dan buat kita berfikir I highly recommend dia ni.Best tau.Dan sbb baca buku dia la membuatkan I banyak cari info tentang autism.Boleh lagu tu?

Dan kalau otak nak santai,I suka baca buku Kathy Hopkin ni sbb stok2 cerita pasal remaja walau I ni dah terlebih remaja.Tapi takpe.Jiwa tu still remaja lagi.Hihihihi!

Pastu magazines National Geographic tu tak beli tapi diorang bagi free.I amik dua bijik jer malas nak sepah rumah.Diorang tak kesah pun berapa buah nak ambil.I ni pulak jenis syg nak buang buku or magazines.Pastu kat situ ada jugak jual cd,dvd,tapes (ini haku nak cucuk tang mana tak tau kalau beli?Mana ada lagi player dia lagi di jaman ini.Hahaha!)Elok hantar muzium la bikin artifak.

I ambik juga dvd Sex and the City series complete Season 3.Orait la layan time bosan2.Layan mata dengan baju2 Carrie Bradshaw yang kadang2 tu asal Fashion Police tak tegur haaaa???,perangai gila Samantha Jones,Mr.Big tak hensem (Puihhh!) dan sebagainya.Kikiki!Itu kalau ada masa lapang or I terlebih bosan.Versi lama pun lama laaaaaaaaaaaaaa...................Tp teringat pulak series Desperate Housewive yg tinggal kat rumah.Hmmm... (pada yg berkenaan,sila ambil dvd anda).Hahaha!

Pastu settle pilih g la bayar.Actually jualan ni conduct by orang2 yg dah pencen.Diorang ni volunteer la.Eloklah duk isi masa lapang tu.Tapi makcik-makcik ni mmg kelakar.Siap ajar I dialek Aussie asli katanya.Sumpah tak faham.Ibarat kita la,bahasa kebangsaan Bahasa Melayu,tp bila tang dialek tu,mcm2.Dah la stok kalau gelak kuat2.Tapi ok la.At least I eksesais rahang sbb rasa mcm lama dah tak gelak besar.Kalau dulu ada beberapa blog yg kelakar jadi rasa mcm best baca pastu gelak sensorang (pastu suami buat muka curious bila tgk bini gelak2.Choi sgt kan!) tp skang ni macam diorang slow tak update sangat.Haish!Rindu jugak tulisan blogger2 blog yg kelakar ni tapi kelakar yang berisi la.Bukan kelakar yg lawak ntah apa2 tu.

Pastu lepas sesi beramah-mesra tu,kitorang pun balik rumah.Jadi takde apa yang menarik sgt hujung minggu ni sbb takat pusing2 taman,pergi kedai buah kat area rumah ni,jauh sikit pergi Indooropilly Mall,pastu selebihnya sini jer la.Kat rumah.Hihihihi!

Jadi apakah aktiviti weekend yang best dan tak perlu keluar duit?Kalau rajin kongsi kat sini.Hihihi!Letak kat komen idea bernas anda.Hihihi!

*Gaya macam ramai sangat nak komen.Pang!*Pengsan*

1 comment:

Rafhani said...

woih..mana dvd itu?di rak yg manakah?hehehe

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me