Hujung minggu

Hari Sabtu continue membuta after Subuh,maklum la Subuh kat sini awal around 4 am,jd nak tunggu jam 9  am rasa mcm lamanya.Isk isk isk.Suami pulak mmg on leave dari hari Jumaat sbb tak berapa sehat.So ingatkan dia nak rehat la hari Sabtu tu,tapi bila Dian jaga,rupanya dia dah bangkit dah.Awal gila bangun pastuh harini bagi chance la kat suami urus anak pulak.Serious nak tergelak tengok dari nak membasuh poo poo Dian hingga mandikan anak.Tapi kita tgk la dia mandikan sbb risau jugak sbb suami nampak mcm kekok sikit mandikan anak.Sampai part pakai diaper dan baju,ok harini tak failed bab choosing a right attire for his daughter.Hahaha!Sebelum ni asyik failed jer.Sebabnya adalah suka sangat pakaikan baju tidur kat anak walau siang hari.Stress mak.


Ini kira orait la sbb bukan baju tidur.Kikiki!Tapi stokin tak pakai.Hmm...lelaki.Tak complete jgk tp kira ok la.Ada jugak effort nak buat.

Jadi I kena la bangkit siapkan breakfast untuk suami.Ewah.Duk sini,leftover dinner or lunch hari sebelum kalau tak habis mmg tak buang tau.Itu kalau still layak disimpan la.Dan I rasa bagus pulak sikap gini jadi bolehlah elakkan pembaziran.Dulu kalau kat rumah sana,laju jer tgn nak buang baki makanan yg tak habis.Rasa bersalah pulak kalau ingat balik.

Sekarang bila hidup berhijrah tempat orang,dah tahu susah serba-serbi,pandai pulak adjust diri dengan situasi.Tapi doa I biarlah selamanya sentiasa besederhana.

Memang tak plan nak masak something pun sebenarnya for breakfast pagi tu sbb suami cakap orait jer makan apa yg ada.Lunch nanti baru kita bikin something yang dia request.

Jadi memandangkan kat dapur ada roti chapati (Mission) yang Sarah bagi semalam,so just masukkan dlm microwave lebih kurang seminit.Pastu panaskan balik curry daging baki lunch semalam,dannnnnnnnn ada lagi,baki sambal ayam nasi lemak breakfast semalam.Hambik kau.

Sekali semua orang makan hingga menjilat jari.Sedap la pulak lauk recyle mcm ni.Kikikiki!


We ate chapati with curry.No dhal hokkey.Tulis sangat pasal ni memalam,tetiba terbayang tandoori.Fuh!Nasib kat area rumah ni ada kedai jual yang halal so tak la makan hati jer tgk gambar.Esok p cari.Huhuhu!


Jadi for lunch suami nak makan lamb.I ni jenis nak senang jer.Mula2 perap dulu daging tu.Bahan perap adalah : Sos BBQ,osyter sos,sos cili,sos tomato,gula dan garam.Settle.Kikikiki!Senang oiii.Pastu gaul lamb tu,pastu perap kejap.This time I grilled jer lamb tu.Isi tak jd liat pun sbb kat sini rasanya diorang pakai daging muda kot.Mmg lembut.Grilled kejap jer dah masak.Cook until daging tu tender and juicy.Hamboi!

Pastuh extra rajin pulak buat coleslow dengan mash potato.Mash potato buat guna bahan2 yg janji ada jer.3 biji potato kupas kulit pastu rebus.Dah empuk blend dgn susu segar,garam sikit,black pepper sikit.Siap.Utk mash potato tuang gravy untuk daging tu.Makan mcm ni jer tapi kenyang sampai petang.Tapi dinner makan nasik.Mak kita buat gulai udang.Perghhh!Licin satu periuk tikus kepala hitam kerjakan.Kikiki!

Harini takde aktiviti sgt.Tak keluar jalan2.Keluar p kedai cari santan jer td kejap sbb esok mak  nak masak pulut kuning lagi.Yahooooo!Semalam suami ada beli ikan tongkol kat Inala after balik solat Jumaat.

Petang td p pusing2 taman bwk Dian.Damia naik basikal.Diam pulak si kenit ni dlm stroller.Seronok sgt agaknya hirup udara kat luar.Budak pun pandai rasa sesak asyik berkurung dlm rumah.Kikiki!Dah nak masuk jam 5,ada 3 orang student Malaysia datang rumah.Layan tetamu kejap ingat membawa ke maghrib tapi sekali time diorang balik tengok jam baru nak masuk kol 6.Sini 6.45 pm baru maghrib.Rasa panjang masa harini bila takde apa nak dibuat.

Ini dah nak turn off lappy dah ni.Esok nak bangkit awal ada tetamu nak datang breakfast sekali.Orait la.Selamat malam.Assalamualaikum! <3<3<3

3 comments:

Rafhani said...

Lauk recycle mmg sedap..haritu aku masak gulai lemak udang..esok panas blk..abg bob kata ni gulai masak lemak cili api hok plg terbaekk..ngaaaa???

Tengku Damia said...
This comment has been removed by the author.
Tengku Damia said...

Kakakaka....bagus2.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me