Resepi:Spagetti Aglio e Olio

Dari semalam teringin nak makan mee goreng tapi takde mee kuning.Sarah ada beritahu tempat yang jual mee kuning halal cuma tak berkesempatan lagi nak pergi beli.

Tapi harini keinginan nak makan mee tu makin meluap-luap kalah orang mengidam.Hihihi!Satu2nya mee yang ada kat rumah ni adalah mee spagetti.Jadi belasah jer la janji boleh makan mee.Hahaha!

Tung tang tung tang didapur maka terhasil la Spagetti Aglio e Olio.Senang sangat nak bikin ni dan rasanya mmg sedap dan tak muak.

Jadi ini adalah resepi Spagetti Aglio e Olio my styles.Hahaha!

I guna capsicum (red and green) & fresh tomato semuanya potong dadu.Bawang putih (ketuk dan racik kecik-kecik),bawang holland (potong dadu),chilli kering.Nak lagi sedap chilli flakes dan daun parsley ditabur tapi kat rumah takde dua tu.Ok.Kita masuk dlm list barang yang nak dibeli nnt.This time I guna udang.Kalau nak guna ayam pun boleh.Bahan lain adalah seperti chicken stock tp I guna chicken kiub tu jer so no more salt hokkey.Chicken kiub tu dah cukup rasa dah.Balck peppers penambah rasa.

Jadi kita panaskan minyak (ada orang guna butter,ada guna olive oil or minyak biasa jer - bergantung ikut selera dan apa yg ada kat rumah).Tumis bawang putih + bawang holland + udang.Goreng kejap masukkan chicken kiub.Masukkan capsicum + tomato + chilli kering.Pastu masukkan spagetti then taburkan black peppers.Goreng la kejap pastu dah masak taburlah parsley dengan chilli flakes tu.Gaul bagi sebati.Siap.

I kalau bawang putih garing sikit rasa lagi mahveles.


I kalau masak ni suka jer tambah apa2 jer la misalnya chicken tenders ni.Ini jenama Steggles dan kat OZ ni,jenama ni adalah HALAL.Yang I guna ni sama macam kotak kat bawah ni.Chicken tenders with sweet chilli.Goreng dalam minyak dengan api perlahan,dah masak,toskan pastu potong2 (untuk mudah nak makan),then letak atas spagetti kita.Siap untuk dihidangkan.

Tak susah mana nak prepare masakan ni.Kejap jer dah siap dan perfect untuk lunch or dinner.Kenyang gak weh.Hihihihi.

Lagu tu la.Duk tempat orang,kena lebih kreatif.Ok.My lunch for today : )

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me