Daun pandan

Small thing,big impact.Tu dia.Apa benda yang mcm serious sangat sangat tu?Kikikiki!

Alkisah daun pandan.

Bila tekak Melayu,kalau nak masak tak cukup satu bahan ibarat kerusi dipasang kurang satu skru.Makanya kerusi tu boleh jer guna cuma goyang-goyang jer la sikit.Hahaha!Jadi macam tu la I.Kalau masak kurang bahan ni,rasa mcm tak best.Tapi kalau desperate sgt,semua benda boleh pulak jadi best.Hahaha!

Harini nak cerita pasal daun pandan jer pun.Alah kassim.Daun pandan mmg sinonim dalam masakan Melayu.Kalau kat kampung,rata2 tiap2 rumah mesti ada tanam daun pandan.Bukan apa.Tak berbaloi oiii nak beli kat pasar or supermarket.Nak dipakainya sehelai dua jer,tp yg dijualnya berhelai2 kadang2 nak mintak ambik sikit,pening pulak pakcik tu nak reducekan harga.Hahaha!Jadi moralnya jangan seksa pakcik kat pasar tu.Kesian.

Lagi haru kita nak 2,3 helai jer,pakcik tu tak tergamak pulak nak letak harga,senyum kita sbb dpt free.Tapi kesian juga sbb dia berniaga.So jalan mudah,tanam sendiri belakang rumah.Daun pandan ni senang hidup.Tapi kalau rumah diibu kota sana,yang bertingkek-tingkek tu,mak takleh nak cakap apa la.Takde space kot nak tanam kecuali sumbat dlm pasu.Tapi terhad sikit la pembiakannya.Kikiki!

I bila masak nasik yang lain sikit dari plain rice yang kita duk melantak hari2 tu,misalnya nasi lemak,nasi minyak,nasi tomato,nasi ayam etc,mesti nak daun pandan.Even pulut kuning or nasi kunyit (panggilan bagi orang Terengganu),daun pandan tu dah macam wajib ada.Kalau takde mcm tak lengkap jer.

Tapi kalau nak masak nasi dagang,takde daun pandan takpe pulak.Tarra hal.Tp rasa macam mana ada orang letak daun pandan dlm nasi dagang.Kikikiki!

Dua minggu lepas ada sembang dengan Sarah pasal daun pandan.Daun pandan pun boleh jadi topik.Sarah cakap dia dah rendam daun pandan yg ada nmpk mcm akar sikit tu dengan harapan keluar la byk sikit akar then boleh tanam.Bila tanya agak2 bila nak keluar,katanya makan bulan gak kot.*Ok pengsan.

Jadi mungkin nak rezeki I jugak haritu,sewaktu ke Fresh Market kat Inala sana,sekali nampak ada orang jual daaa.Pada harga $15,tak fikir panjang,terus beli.Excited betul haritu.Esoknya terus bikin ini.Tapi mak kita la bikin.Kita tukang rasa.


Nasi kunyit gulai ikang aya (panggilan orang Terengganu) or Pulut Kuning gulai Ikan Tongkol.


Inilah dia pokok kesayangan.Suami baru alih dari pasu ke tanah.Nak bg tumbuh lagi besar coz kalau dalam palsu mcm terhad sgt pembesarannya nnt.Tanah kat rumah ni hitam.Cacing sekor2 kalau korek besar2 hoi.Geli mak.Terus bantut niat nak bercucuk-tanam.


2 comments:

Gee® said...

Salam ziarah Dik... sedapnya pulut kunen gulai ikang...

Rafhani said...

sedapnya pulut kuning tuuuu...ma blk kekgi nok suh ye wat pulut kuning lah...

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me