Resepi:Udang masak bersama asparagus

Assalamualaikum..

Pagi Isnin yang agak mendung.Bangkit awal sebab perut lapar sangat.Adeh!Semalam lunch and dinner hanyalah nasi dagang & pulut kuning,serious perut tak tahan beb.Nak jugak nasi putih tp nan ado.Dah ada dua nasi tu takkan nak masak lagi.Jadi harini bangkit pagi,perut lapar gigil.

As usual nothing special untuk harini cuma kepoochi sikit nak tahu sangat pengakhiran kisah Schapelle Corby yang akhirnya dibebaskan hari ini dari Penjara Kerobokan Bali dengan parol selepas 10 tahun dipenjarakan atas tuduhan menyeludup dadah.Mau tak mengikut perkembangan semasa,asal bukak tv jer cerita dia.Kalau taknak tgk dia,tutup tv.Hahaha!Tapi menarik jugak la kisah dia ni.Skang ni mmg famous la pasal dia ni tambah pulak family dia duk Brisbane ni haa kat Loganlea.Bunyi mcm dekat jer tapi setengah jam gak dari sini.

Cerita pasal bangkit pagi terus lapar tu,cepat2 ke dapur cari breakfast.Harini suami bekal roti jer pergi kerja sbb I bangun lambat.Penat sangat semalam g jalan-jalan kat Mt Ommaney Mall tp berwindow shopping jer la.Kau gila tiap minggu shopping.Hahaha!Simpan duit weh sbb bukan kami nak bermastautin pun kat Australia ni.Untuk mencari pengalaman hidup tinggal dinegara orang tu bolehlah.

Simple breakfast waffle + ice cream + banana + strawberry + grape pastu letak choclate yg cpt beku kalau tuang atas something yg berais tu.Ok.Mahveles.Kenyang juga rupanya walau makan mcm ni jer.Waffle tu I sapu dgn chocolate + macadamia nuts yg dihancurkan.Not so bad la rasanya.Damia pun suka.


Duk sini memang mewah dengan buah-buahan sebab teramatlah murah harganya.Kadang2 separuh rock melon yg manis boleh dapat pd harga 99 sen jer.Buah-buah lain pun sama.Walau dijual murah kualiti still ok.Kalau kat rumah ni pisang wajib.Semua suka makan pisang.Kikikiki.Dian sorang jer tak makan pisang sebab takde gigi lagi.Hahaha!Dan I memang tak risau kalau stock buah habis sebab ada store yang jual buah dan sayur fresh kat area rumah ni.Jd kalau nak exercise tu,p je jalan kaki beli.Sini jalan kaki tak terasa sgt bahang panasnya.Maklum la musim panas nak rentung kulit tu dah berlalu.Sekarang ni kalau panas pun,panas berangin dan cuaca selalu redup jer tapi jarang turun hujan.

Dah breakfast melepak kejap cari info psl kindy Damia.Owh man.Damia hari2 mintak hantarkan ke sekolah.I bkn taknak hantar,ayah dia keluar kerja awal.School dia start jam 8.45 am.Ayah keluar 6.30 am.Jadi tanggungjawab siapa nak kena hantar anak ke sekolah???Mestila I.Dan ada dua alternatif samada nak jalan kaki or naik bus.Bus mmg ada stop depan rumah cuma I taktau bus number berapa menuju ke area kindy dia.Nak jalan kaki sehala jauh 1.5 km.Kalau hantar balik,petang ambik pergi balik,biru aku.Kakakaka!Nak kendong adik lagi,nak tolak stroller dia lagi sbb masak sgt Damia tu confirm taknaknya jalan kaki.Jalan kat sini pulak bukan mcm jalan tempat kita.Meh nak tunjuk example.


Ni antara laluan kat area rumah la ni.Kau tgk jalan kalau lagu ni dah bukan biru muka,hijau pun boleh.


Tengahari kita layan adik manis ni kejap.Muka terkejut bila kita sua patung tu depan muka dia.Lama dia duk perati sampai menjejeh-jejeh air liur.

Adik manis ni sekarang ni tidur kejap2 jer dan tak tetap masa.Jd I takleh nak plan kalau nak do something tu.Jd nak senang,dia tdo jer cepat-cepat buat apa jer benda yg perlu dibuat.Takde schedule dah.Hantam sajer la.Sekarang dah pandai pilih orang.Nak melokat jer dengan I macam anak kanggaroo.Phew!

Bila jarum jam dah menginjak nak masuk jam 3,jom masuk dapur masak sebab ada lagi sejam suami nak balik.Jadi hari ni seperti yg diminta,pakcik tu nak makan asparagus.Actually I tak tau sgt nak masak apa dengan asparagus ni.Memandangkan I ni peminat chinese food jd pepandai la bikin ala-ala gitu janji sedap.

Suka masak style ni sebab mudah dan menepati selera.


Resepi:::

Udang (sini udang size gedabak-gedabak dan murah : ) .I suka potong belakang dulu dan buang urat color hitam tu)
I blend bawang besar,bawang putih,cili burung dan halia.Blend tak perlu sampai lumat sgt sbb kalau ada rasa sikit2 bahan2 yg tak lumat halus tu lagi sedap tau.

Pastu panas kuali letak minyak,tuang jer bahan yg kita blend td.Masak sampai bahan tu nmpk garing sikit.Bau dia memang menusuk kalbu la.This time I pakai 1 kiub ayam so no need la letak salt bagai.Dah cukup dah rasa dia.Pastu masuk udang goreng la kejap.Actually masak udang ni dia cepat je masak.Lastly masuk asparagus.Goreng kejap siap.

Asparagus ni I dah beli more than 2 weeks tau tp still ranggup.Harga pun murah jer.I sbnrnya risau takut batang dia jd lembik kalau tak masak cepat sbb time kat Malaysia mcm tu la.Selalunya dulu kalau beli asparagus nak kena masak within 2 days la paling lama.Kalau tak bila batang dia dah lembik,bila masak mmg tak sedap.Tak rangup dah.Dah la mahal kalau beli kat Giant.Tapi kat sini takde pulak jd macam tu.Kira ok la.

Maka siap la lauk for lunch.Lauk satu lagi kita masak lauk singgang.Itu lain kali la blog.Lauk fav dulu kini dan selamanya.Hahaha!Tapi singgang ni lain negeri lain cara masaknya.Jd itu yg boleh kita bezakan.Menarikkan?

Dan asparagus ni pulak selain dari masak goreng macam ni,masak celup tepung ala-ala tempura tu pun sedap jugak sebenarnya.Pendek kata memang sayur ni memang sedap la.Cubalah : )

Ok.Bai.

1 comment:

misz sheyla said...

tq utk resepi... encik husband teringin mkn pulak...terpakse gugel resepi..

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me