Rutin baru

Syukur alhamdulillah walau berlainan negara tapi ukhwah atas nama saudara sesama Islam itu masih kuat.Usai semalam mak nak ke rumah jiran pinjam mesin jahitnya,sekali si jiran terus offer nak tolong jahit.Selesai satu hal.

Semalam saat I terhangguk-hangguk fikir mcm mana la nak naik bas nak hantar dan ambik Damia memandangkan tak biasa lagi sekali jiran itu jugak datang tengahari tadi suruh bersiap dalam jam 1.45 tengahari ajak keluar sekali dan katanya nak ajar I cara naik bas.Owh!Lega sangat rasa.

Tak susah mana rupanya hanya perlu tahu caranya.Dalam perjalanan juga berjumpa beberapa temannya dari Indonesia juga dan mereka mmg agak friendly dan ringan sangat membantu.Pastu I rasa macam dah bercakap loghat Indonesia pulak rasanya.Aih!

Jadi rutin baru I pun bermula.Tapi tak everyday la sebab kindy kat sini 3 hari seminggu,minggu satu lagi 2 hari seminggu dan macam tu la rotationnya.Jadi tadi dah bawak Damia kenal2 kindy dia,tapi tgk dari gaya I rasa 99.9% takkan ada drama tangisan sebab Damia punya reaction mmg teramatlah excited dan tadi dah practice dah beberapa ayat.

Antara yang I ajar tadi:

Bonda:Esok kalau nak greet teacher mesti cakap macam ni.Hello Teacher Carmen.
Damia:Hello Teacher Kelamin <<<<Haish!Damia ni dia ada problem susah nak sebut huruf "R".

Pastu practice la banyak2 kali sampai dia bosan dapat sebut dengan betul.Ok.Good gurl.

Pastu ajar jugak sebut nama assistant teacher dia: Hello Carly. Tapi kalau dengar Damia sebut dah macam berbuih-buih mulut.Bergulung lidah nak sebut.Hahaha!

Jadi wish me luck for tomorrow.

Tadi keluar dengan suami cari Go Card.Actually this card ala2 Touch & Go jugak la mcm kat tempat kita cuma kat tempat kita kau bayar cash ke,Touch & Go ke,Smart Tag ke,caj adalah standard semua sama.Apa yg tak sama adalah cepat dgn lambat jer.Tapi kat sini kalau yang ambik tiket tu caj dia mahal sket tp pakai card ni ada diskaun.Byk tak byk,td sbb I takde card I kena bayar $5.20 tapi kawan I tu guna card kena dalam $2 ++ mcm tu je.Jadi ada bezanya tu.Itu belum utk orang pencen,kekanak lagi.Kalau kids bawah 5 kalau tak silap adalah FREE.Bila duk tempat orang,10 sen pun kira tau.Hihihi!


Ini Go Card dia tp dia ada 4 types yg berbeza.Untuk card ni boleh access semua public transport dia.Pastu perjalanan dalam 90 minit tak perlu bayar lagi walau kau turun naik bus berlainan 10 kali.Hahaha!Tapi lebih dari jam tu,kena bayar untuk harga tiket yg baru.

Lately ni sejak I byk kena register itu ini,tetiba baru terasa susahnya nama panjang.Nama anak2 pun.Susah pulak nama panjang berjela ni.

Tapi untuk kad ni once beli takleh guna terus tp kena register dulu.I nak register td tapi tetiba error.Dah call centre dia,esok baru diorang update sebab diorang akan settlekan.Entah apa masalah taktau la.Jadi esok nampaknya kena byr pastu ambik tiket la.Terbang lagi $5.Dua kali lak tu jadi $10.Walhal kalau takde prob tadi I hanya perlu spend dlm $5 jer utk perjalanan hantar dan ambik Damia.

Huuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Dah la satu lagi hazaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbbnya adalah kepanasan cuaca sekarang ni.Phew!Macam tadi I follow akak tu pergi ambik anak dia.Pastuh Damia beria nak ikut bila tau I nak naik bus.Tapi ibu mithali ini dah tau cuaca panas tapi tak bawak air masak untuk anak.

Memang panas cuacanya.Jadi tiap kali anak akak tu minum air,Damia pandang I mintak air.Gila kalau I pun haus,bebudak lagi la.Pastu pujuk dia suh sabar.Dah tak lama dah perjalanan nak sampai rumah.Nasib tak lama then sampai rumah cepat2 bagi air.Rasa bersalah pun ada tp at least pengajaran pada I supaya next time kalau nak keluar rumah tu be prepared sikit jgn duk nak lenggang kangkung jer sebab kita tu ada anak kecik.Nanti lagi la mana nak kendong anak,nak pimpin sorang,nak bwk stroller,nak naik bas.Pengsan.

Jadi malam ni dah standby bag yg bakal jd bag wajib yg perlu dibawak.Goodbye la designer beg apa semua sebab pasnih bag yg bakal I bawak adalah bag pack tu.Mcm2 boleh isi.Serious sejak duk sini,I dah tak peduli sgt dah dgn trend itu trend ini.Pakai baju pun janji selesa dan senang nk gerak.Masuk mall aritu I bawak bag pack jer.Segala mak nenek I isi.Bawak handbag skang rasa macam leceh la pulak.

Tapi kat sini apa yg I tgk td,bus sangat la mesra pengguna bg ibu2 yg bawak anak.Dia ada ruang khas utk org yg bwk stroller.Pastu bila nak turun bas kalau mcm susah nak turunkan stroller tu,driver dia akan bantu kita angkat stroller tu.Dan bus translink ni takde tangga so senang hokkey.Angkat sikit stroller tu then boleh tolak mcm biasa.Takyah nak angkut atau apa.Bus attendant takde.Direct berurusan dgn driver jer.

Hmmm........jadi itu jer la kot utk harini.Malam ni sblm masuk alam mimpi tu dah kena fikir esok bekal apa Damia nak kena bwk ke sekolah.Kindy ni parents kena prepare bekal.Bukan satu jer.Satu untuk TEA,satu untuk SNACK dan satu untuk LUNCH.Amik kau!

Kalau rutin harian biasa bangun jam 5 pagi prepare lunch suami,skang dah bertambah kerja sikit.Tapi takpelah janji I memang happy pun buat tu semua dan kalau I tak buat nak suruh siapa yang buatkan.Betul dak?Kikikiki!

Oklah.Bai.



2 comments:

rostina76 said...

salam bonda damia&dian (nama sis syafinaz ekk?)…..maaf kros xsempat lg nak go thru ur blog & kenal asal usul cuma dr N3 ni mcm u al br pindah ke aussie, betul ekk? kata nanti pindah Brunei tu bila? eh sibuk plak kros ni menanya2. sori ye just nak kenal. pepepun wish u luck for new routine & take care

Tengku Damia said...

Thank u kak ros : )

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me