Epik nissang dan gula melaka.Kikiki!~

Minggu lepas teringin nak makan kuih onde-onde.Cepat2 PM Sarah tanya dia kat mana ada jual gula melaka.Tapi memandangkan I is orang Terengganu,I memang lebih prefer nissang.Nissang ni lebih kurang gula melaka jugak cuma I lagi suka nissang la.Jangan google nissang sebab yang akan keluar adalah kenderaan model Nissan.Itu takleh makan.Itu untuk pandu.Hahaha!

Jadi haritu rajin la I duk google kuih2 tradisional Malaysia.Kecur liur beb duk tgk image kuih2 tu bagai.Lepas tu otak duk ligat la fikir kuih apa yang paling senang nak buat dan bahan2nya senang nak cari kat sini.

Mula2 sekali terfikir kuih bronok,Rasa mcm senang nak buat sbb biji sagu ada jual kat sini cuma prob dia tang kelapa tu la.Kelapa yg ada mmg sah2 coconut dessicated tu.Kalau nak kelapa sebiji kena beli kat Inala pastu satu kerja pulak kan nak cari menatang nak kukur kelapa tu.Kikikiki..Tapi Sarah ada bagi suggestion memandangkan NO CHOICE,jd nak bg kelapa tu mcm lembab sket ,dia suruh kukus dulu sekejap.Alahai!Banyak pulak procedurenya.Hahaha!

Pastu dari nak makan kuih bronok dah melarat ke nak makan segala mak nenek jenis kuih yang dibuat guna gula melaka or nissang.Haru T_T 

Sekali Sarah sebut kuih lopes.Tangan pulak gatal gi gooogle.Pastu mula la kecur liur.Arghh!

 Image:Google Search

Kuih lopes

Pastu tanya Sarah sini mana jual gula melaka.Sekali dia cakap rasa macam tak pernah jumpa.Owh man!Lepas tu I meroyan la sensorang mana nak carik gula melaka.

Dan rupanya ada untung gak FB ni bila sekali ada member update status nak ke Gold Coast.Memula macam tak ambik port sangat sebab duk bayang dia turun kat airport Gold Coast.Tapi sekali terbaca tentative program dia yang diorang akan turun kat Brisbane Airport.

Ting!


Tak tergambar betapa girangnya hati!

Actually dua orang kawan yang akan datang tapi memula text sorang dulu.Pastu dia cakap yes.Pastu sebab tamak,text lagi sorang.Hihihi!Dan dia pun cakap yes jugak.Owh gembiranya.

Tapi bukan semudah yang disangka hokkey.Memandangkan kedua2 kawan I tu adalah 1st time datang Aussie so diorang macam taktau sgt rules and regulation kat sini sebab lain negara lain law dia.Actually dua orang kawan I ni mmg biasa travel overseas cuma datang Aussie ni jer baru 1st time jadi bulat2 la diorang percaya yang all foods takleh masuk.Orang yang bagi tahu tu pulak tourist guide diorg selama diorang kat sini.

Actually yg I kirim tu bukan antara barang yg dilarang bawak masuk pun tapi I tetap la rasa cuak jugak pada yang membawa.Memula rasa bersalah jugak tapi bila diorang cakap ok,so I pun macam orait jer la.So kiranya kami pakat tawakkal la sebab andai nasib tak baik,ke tong sampah la brg tu.Kalau nasib baik,selamat la benda tu kat tangan I.

Tapi yang kelakarnya,semalaman I takleh tidur duk fikir psl brg tu la.Selamat dapat kat tangan or tak.Apa yg I fikir sangat adalah I takut diorang kena denda.Tapi memandangkan suami cakap kastam diorang akan bg pilihan,kalau buang tak kena denda tapi kalau kita nak jugak bwk masuk brg tu,so kena bayar la.Gitulah kekdahnya.Tapi yang I duk risau sangat tu sbb takut sangkut la pastu susahkan orang lain pulak.Dah la diorang dtg rombongan reramai.

Tapi serious nervous gila tadi waktu on my way ke airport.Nervous dia macam nak pergi ambik result exam.Hahaha!

Nak dijadikan cerita my friends ni naik Singapore Airlines dan akan sampai ke Brisbane around 10.45 am macam tu la.Ok.Kalau MAS,penerbangan adalah setiap hari tapi malam jer.So I mmg takde pengalaman naik flight ke Brisbane or balik Malaysia naik flight siang hari.Semua malam cuma kalau dari Malaysia ke Brisbane,naik pagi tp sampai jer dah nak malam.

Tapi siang tadi takde la crowded sgt kat airport sana sbb kat Aussie ni international punya penerbangan adalah separate building dengan domestic.Jd takde la sesak2 mcm airport kat tmpt kita.

Sampai jer airport I cari seat betul2 ngadap pintu ketibaan.Over betul.Hahaha!Jadi tercongok la kat situ tunggu.Tunggu punya tunggu akhirnya nampak la my friend.Jerit tau bila nampak dia.Sebenarnya campur perasaan sedih sekali kot sbb tetiba jumpa orang satu negeri.Muahahaha!

Kecoh gila I time tu.Pastu my friend keluarkan brg yg dikirim.Dia cakap lepas jer weh.Yeah!Kalau ikut mmg lepas pun tapi sbb kita rasa cuak itu yg buat risau sgt tu.Syukur alhamdulillah.Pastu eh nampak my friend sorang lagi.Ini lelaki pulak.Nampak gaya macam duk mencari-cari seseorang.I lettewww!Kikikiki!

Terus serbu dia.Hahaha!Then dia keluarkan barang yang kirim tu.Wallah!Seronok sgt.Lepas duk sembang kejap,ambik gambar,pastu rombongan diorang pun dah nak gerak ke Gold Coast,so I pun gerak la balik rumah dengan perasaan yang sungguh nyaman sekali.Kikikiki!



Balik rumah bukak bungkusan,hah,elok sangat sorang bagi nissang,sorang bagi gula melaka.Owh!

Tenkiu.Jasamu dikenang.Itulah bila dah rezeki.Pusing macam mana pun,sampai jugak ditangan.Alhamdulillah.Tapi kena jimat2 jugak takleh guna sampai habis.Kalau boleh nak simpan sikit untuk ramadhan nanti.Mesti time tu byk kuih-muih traditional nak bikin.Nak suruh pos ke Aussie kalau food payah sikit kalau by air.Kalau kargo makan bulan pulak plus rasanya nanti in May I berkemungkinan sebulan takde sini sebab kena pergi Perth.Karang kalau brg sampai I takde susah jugak plus Sarah tinggal berapa bulan jer lagi nak balik Malaysia bersalin.So takde orang dah nak mintak tolong.Geng2 student ada tp segan la weh!Sarah balik bulan April kot.Alahai takde geng nanti.Sedih!

Tapi hanya kerana nissang dan gula melaka ni la,satu hari I macam happy sangat.Mungkin ada yg cakap,hek eleh.Choi sangat takat benda cam tu nak seronok sangat.Hahaha!Tapi itulah yg I rasa nak buat lagu mana.Kakakaka!

Tapi I pun rasa nak cakap gak.Choi la sangat kau!Kakakaka!~


No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me