Hailstorm

Dua hari lepas suami txt katanya Hailstorm di Brisbane.Tp this time paling teruk dalam sejarah katanya since 1985.Betulkan kalau I bagi salah fakta.Hihihi!

Sejak 3 tahun dia kat sana rasanya baru dua kali dia cerita pasal Hailstorm ni dan last time takat dia tunjuk bebatu yang memenuhi kat lantai luar rumah.Tapi this time agak worst bila banyak pokok tumbang,tiang letrik ada yg tumbang dan ada jugak kerosakan pada rumah,kereta dan lain-lain.Eh kenapa I type macam nak buat karangan BM je ni.Hahaha!

Dan lagi tambah haru bila black out.Kat sana jarang black out jd dah ribut kuat,tiang letrik tumbang,pokok tumbang makanya bekalan elektrik terputus.Dan time tu la baru rasa betapa pentingnya power bank.Kikikiki!Mmg suami takde pun power bank.Lepas pinjam dgn jiran sebelah rumah baru bernyawa handphone dia tu.Lepas tu dia cerita after ribut tu,dah reda semua boleh dia ngan jiran sebelah rumah g ronda2.Sekali stuck kat tgh jalan sbb pokok tumbang pastu boleh diorang singgah rumah kawan kami juga kat area St Lucia.

Tapi mmg langkah kanan la sbb tuan rumah pelawa makan.Kikikiki!My husband as usual la memalu (dia ni penyegan sikit) tapi sbb kawan dia jenis pakai redah je,follow la jugak.Segan konon padahal suka hati perut kenyang.Chait!


Pic ni I amik dari official FB page University of Queensland.Mmg dasyat jugak la.Dan rumah I pun tak jauh mana pun dari UQ ni.Dan alhamdulillah rumah sewa kecik kami tu takde apa2 takat terputus bekalan elektrik je la.

Hmmmm....disana Hailstorm,di Terengganu ni baru reda banjir.


Ini pic suami amik kat depan rumah malam tu.Ni baru nak start ribut rasanya.Dan dari ribut tu pun ada jugak rumah student Malaysia yg rosak.Moga Allah swt permudahkan la urusan dia.Dugaan la tu.Nak buat mcm mana.Benda mcm ni kita takleh nak elak dan benda tak terduga.



Ini amaran yg dah dikeluarkan dan suami cakap berlaku bila dua angin bertembung dan area city pun boleh tahan gak teruk kena.


Uiiiii.....gelap langit dia.Kalau I ada sana mesti cuak jugak nih.


Hah tu dia.Kalau melantun kat kepala kau bagi sebijik sudah la.Mau bocor kepala.Tapikan bila tengok ni teringat cerita my good friend Aida Uzunovic pasal hujan batu ni dan katanya kat tempat dia di Bosnia sana benda ni biasa dan bukan luar biasa kalau ada yg mati sebab kena benda alah ni.Nauzubillah.Scary jugak rasa.Iyalah.Kita bukan nak keluar rumah terus sarung helmet.Ye dak?

Dan cerita suami pulak,semalam baru elektrik bersambung makan tidur bergelap la satu malam tu.Bergelap tu takde masalah tp yg agak bermasalah pepaham je la akhir tahun di Australia.Dia punya panas tu korang patut bersyukur sebab berada kat Malaysia.Betul ni.Memang panas.Dah la last two weak kot dah kena Heat Wave.Memang suami cakap panas dia tu toksah citer la sampai tahap berkurung kat rumah jer la.Tapi memang tak digalakkan pun buat aktiviti luar time tu.Sbb panas dia berganda.Tapi kalau time panas biasa tu orait je.Cuma I rasa satu je yg best time panas tu,dia ada angin jd takde la poluh-poluh sangat.Cuma jangan dilupa sunscreennya.Kat rumah sana I beli satu botol yg gedabak tu.Hambik kau.

Pakai la seisi keluarga.Tak main beli kecik2 ni sbb mcm wajib sapu.Kikikiki!Kalau tak kulit kering.I selama kat sana musim panas pun kulit kering,musim sejuk pun kulit kering.Musim bunga tak sempat rasa lagi sbb balik Malaysia.Dua kali dah terlepas musim bunga.Sigh!

Orait.Tutup citer pasal Hailstorm.

Sekian.

5 comments:

Nastyna said...

hohohoh giler ah besar bongkah ais dia... eh sana tak buat syura ker? banjir2 ni mesti payah sikit la kot.. kan. alemak lari topik... bukan aper, meremang ah cakap pasal ribut2 ni.

Madam Fiey said...

Skang orang dah start buat bubur asyura tu cuma bila hujan tak menentu ni tak serancak sebelum2 ni.My mom ada cakap nak buat tp sampai skang lubang idung bubur asyura pun tak nampak lagi ni.Jap lap ailio.I pun teringin gak ni sbb setakat ni baru sekali je dpt rasa itupun ada org bg.Hihihi!

rostina76 said...

ada dengar gak news pasal ribut ni @Queensland. uish!!!serius dasyat gak. harap2 time kami pegi di jauhi bencana alam ni, nauzubillah

Madam Fiey said...

Kak Ros nak pergi area mana?bestnya coti2.nak jemput dtg ke rumah kami kat malaysia lagi.in sha allah kak ros dtg nnt takde apa kot.enjoy your holiday kak ros!

babYpose said...

nauzubilahiminzalik, cuaca ribut ini memang merisaukan...

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me