Boboiboy

61 days to go dan akan kembali pada rutin harian biasa.Owh kadang2 ku mintak waktu bergerak cepat,kadang2 rasa nak suruh lambat sikit sebab macam banyak benda tak settle lagi ni.Kalau check planner (hamboi SAHM je pun siap planner bagai) tapi takpe.Orang neat mesti ada planner sbb kalau buat note pastu tepek kat meja study tu boleh hilang anak cabut.Usai road tax kete gua pun si DS boleh cabut.Phew!

Owh banyaknya kerjaan 2,3,4 minggu ni until going back to Australia atau Australi cara sebutan jiran Indonesia I.Semua nak dipendekkan.Hihihi!Tapi teringat dulu pernah I duk sembang ngan jiran I jugak yg nak balik Indonesia bulan July tapi disebutnya Juli sampai berfikir sejenak gua Juli tu bulan berapa ek?Hihihi.Uniknya bangsa Melayu yang serumpun tp bahasa berbeza.

Ok.

Last week punya cerita.Seminggu ke KL dan sempat berjumpa dengan Kak Umi.Walau jumpa kejap je tapi best jugak la dapat sembang2 pastu makan char keow teow best in town kat Mali's Corner kat Setapak.Seronok sangat dapat jumpa Kak Umi sampai takde satu pic pun kita snap.Alahai!Terlupa.Kikikiki.In sha Allah ada rezeki kita berjumpa lagi yer Kak Umi.

Dan agenda ke KL tu sbb I dapat anak sedara baru.



Izreen Asmidar eh bukan,Izreen Haseena namanya.Baby gurl.Jadi setakat ni inilah cucu bongsu Umi & Atok.Maka DS bukan lagi cucu bongsu.Muahaha!

Ini citer last week dan cerita semalam,I tapau kuih gulung kat kafe UMT.Ya Allah!Tak finale lagi rupanya drama pasal kuih gulung tu.Ini dah mengalahkan drama Filipina 150 episod back to back tu.Kikikiki!Selepas dari tragedy lps,sampai harini mmg takde rezeki lagi la nak mkn kuih gulung sbb kuih gulung yang ku tapau semalam,boleh pulak basi pada malam harinya.Itupun mangsa yg merasa adalah emak kita.Maafkan anakmu emak.Dah citer psl kuih gulung.

Dan sekarang ni musim tengkujuh dah bermula.Air dah mula naik disana sini.Dan bila musim banjir je makanan apa yg femes dikala musim ini?????

Mestilah ubi-ubi especially ubi kayu.Disana sini ku lihat orang menjualnya.Cuma tak stop je beli td sbb hujan lebat sangat.Rasa kesian gak tgk yg menjual tu udah la gerai takat payung tu je.Kalau dah hujan lebat,tetap basah lencun juga.Hmmmm............nak buat mcm mana.Bukan semua orang bernasib baik kehidupannya.Jadi marilah kita panjatkan syukur dengan rezeki yg Allah swt kurniakan.Ucap apa?Alhamdulillah. (Eh,mcm ayat abang ipar I la pulak)

Starting cerita pasal minggu lepas,pastu balik cerita pasal semalam,pastu pasal harini dan lepas tu nak masuk minggu lepas balik ni.Kikikiki!Suka buat orang pening.

Jadi minggu lepas hari nak bertolak ke KL tu,pagi tu sempat la deliver kek ke kindy ND.Ini bkn birthday ND tp birthday sepupu dia.Kalau ikutkan I is busy la jugak last week tp bila kakak ipar mintak tolong I mcm oraitkan jer la.At least I boleh habiskan bahan2 kek lebihan dari tempahan waktu Raya Haji haritu.

Jadi my SIL nak kek theme BoboiBoy.Perisa kek,deco bla bla bla dia serah pada I je la.Lagi senang.Hihihi!Jadi I pun buat la kek coklat moist.Tekstur kek agak berat tp rendah la sikit tak mcm kek sponge biasa.

Jadi alkisah kek ni pun tetap ada cerita.Orang clumsy mcm I ni,cool and steady mcm mana pun,tetap juga ada drama.Phew!

Jadi I ni berfikirlah nak letak topping apa kat atas kek ni.Bila fikir buat kek coklat moist topping yg sesuai mestilah coklat ganache.I ni dah pernah pergi kelas dan elok je trainer tu ajar cara yg betul buat ganache tp sbb byk sangat telan semut,boleh lupa step.Pastu try google tp tak baca bebetul.Memang disaster la.

Maka hari I dah settle buat kek tu,kek pun dah sejuk,so prepare la utk buat coklat ganache tu.Sekali bila I bukak plastik coklat tu..............................damn!I terbeli white coklat.Dah la beli yg 1kg punya pastu dah sah2 I don't have a time nak pergi town beli coklat lain.Dan I punya perangai,sekali tak kena,dia dah jd macam serba tak kena la.Seriously rasa frust sangat.Tp terus la jugak buat.I dah buat teknik double boiled tp boleh I tuang bodo mcm tu je whipping cream Rich tu walhal dalam site yg I google tu dah cakap simmer dulu kejap dan trainer kat baking class tu pun dia simmer jugak kejap.Hambik kau!Disaster la kau punya chocolate ganache dan sbb nak color coklat I tambah la serbuk coklat.Color mmg la coklat tp tekstur dia jd tak cantik.Wooooooo!

I pun topping la mcm biasa.Tp masalah kedua bila ganache tu terlebih leleh la pulak.Jd fikir punya fikir,I pukul sikit whipping cream Rich then I tambah dlm topping tu so I boleh la pipe kat sekeliling kek dan kat sugar paper tu.Tp disater kedua bila cream tu jd melepek.Sampai stage ni serious rasa mcm nak nangis.Pastu masuk dlm esbok suh bg keras sket dan luckily bentuk statik je dan takde yg berubah bentuk dah.

Dan keesokan harinya,pagi yg I nak deliver ke kindy tu,I bukak la balik kek tu nak tgk kondisi dia.Tau tak apa jd pada coklat ganache yg menyaluti kek tu?Ha Ha Ha Ha.

Topping tu jd sedikit keras ibarat coklat shell yg membaluti eskem.Muahahaha!Tp takde la keras sangat pun cuma takde la lembut seperti yg sepatutnya terjadi pd frosting pada kek.Muahahaha!

Jujur I mmg frust la jugak pagi tu.Dan kami pun bertolak la ke kindy Damia nak hantar kek dan drama tak habis setakat pagi tu je tau.Sebab time I nak hulur kotak kek tu pd cikgu dia sekali,"Boom!!!".Sudah mata I dan mata cikgu tu tertacap kat atas jalan.Wahhhhh!

Boleh tali yg ikat kotak kek tu putus.Dan cantik je kotak yg berisi kek landing kat atas jalan raya.Arghhhh sudah!I mmg panik sekejap.Angkat dan terus bukak nak tgk kek tu crack ke,rosak ke apa.Tp alhamdulillah kek tu berada dalam keadaan asal sikit tak jejas.Dan ini mungkin disebabkan frosting yg agak keras tu jugak la.Oh syukur!

Inilah orang kata,ada hikmah disebalik kejadian.Hihihihi!



Maka lepas tu terus zoooommmmm ke KL dengan senang hati.Inilah gambar kek kita tu.Lepas kejatuhan tu,kek tu masih dlm keadaan ni.Cayalah!Kikikiki!

2 comments:

Rafhani said...

Hahahahaha...aku pening ngan entry ni.Cerita minggu lepas,kelmarin dan tahun lepas bercampur aduk..hahhahaha
Kek mung mmg legend ah...cayalah...

umiyumi said...

Haha mmg agak pening sikit tp dapat tangkap juga la point2 yg penting tu hihi.. cemana dgr ada tmpt naik air ni.. harap2 kws Fi tak terlibat lah. apapun harap dpt mkn kuih gulung lepas ni, make sure makan segera.. hihi..

saspen dengar kek jatuh, tapi maintain lg. mmg kelass lahh..

Lenkali dtg kita makan2 lagi ok, cari tempat best sikit ;)

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me