Stuffed Capsicum

Hidup kita ni akan lebih bahagia kalau kita avoid drama.Hahaha.Ni bukan maksud suh avoid tgk drama tv whatsoever.Ngeee!Ini drama kehidupan.Kalau boleh elak kita elak tapi kalau takleh elak sangat,hadapilah dengah berhemah.Amboi mcm pesanan suh memandulah dengan berhati-hati.Ingatlah orang yang tersayang.

Lately I perasan bila I cuba jauhkan diri dari terjebak ngan drama2 kehidupan ni,I rasa kehidupan I pun mcm seronok jer.Tapi drama2 ni pun bukanlah yang buruk sangat pun.Drama biasa2 je.Ala-ala drama jam 7 petang.Hihihi!Seingat I drama yg paling hebat I pernah hadapi adalah drama dua tahun lepas.Drama dengan budak2 baru nak mumayyiz.

Ok.Kita lupakan la hal tu.Umur dah 3 series ni buat cara 3 series.Takyah la nak terjebak lagi dengan orang2 yang tak tahu nak menghargai ni walau kita bukan nak suh bayar dengan wang ringgit pun.Just nak sedikit rasa hormat je tapi kalau parents diorang lupa nak ajar,harap diorang dapat la belajar sendiri nanti.Esok2 dah panjang langkah pergi dunia luar,jumpa lagi dengan 1001 mcm jenis orang,kau tahu la masa tu.Perumpamaan what u give u get back tu bukan sesuka hati je orang buat.Hehehe!Itulah yg nak diberitahu dalam hidup ni kalau buruk persepsi kita pada orang,kita kena ingat orang lain pun boleh beranggapan buruk jugak pada kita.Dan setiap kejahatan yang kita bagi pada orang,kita kena ingat la kejahatan tu mungkin akan balik semula pada kita.Cuma lambat dengan cepat jer.

Tapi dua minggu lepas abah ada cakap pada I.Kata Abah"Kadang2 dalam hidup ni satu benda kau kena belajar iaitu jangan cepat menilai seseorang itu BAIK ketika dia hidup susah".Ini sebab kata abah I kadang2 seseorang ni dia boleh jadi sangat baik waktu dia susah tp ketika dia diberi kesenangan tetiba dia jadi sombong.Itu yang orang cakap kesenangan yang tuhan bagi kadang2 juga merupakan ujian bagi kita.DIA nak tengok mcm mana kita handle keadaan tu.Tapi ada jugak orang susah yang baik,dan bila dia hidup senang,sifat baik tu masih kekal padanya.

Dan situasi lain pulak,bila seseorang tu hidup susah tapi sombong.Ini lagi kritikal jadi kita kena beringat.Dah la susah,sombong pulak,Kalau dah senang nanti,wallahuallam.

Setelah apa yang I pernah alami,yang I buat hanyalah mohon padaNYA agar dijauhkan diri dari jumpa lagi dengan orang2 mcm ni.Ini mmg serik punya pasal la ni.Serious serik yg teramat sangat.Dan alhamdulillah la kehidupan kini dilalui dengan lebih tenang.

Ok kita lupakan kisah duka nestapa tu.Kenapa nak menangis kalau kita tahu pasti ada pelangi selepas hujan.Hamboih! 

Jadi harini hari Jumaat yang penuh barakah,marilah kita memanfaatkannya dengan sebaik2nya.Dan selalunya every Friday,I suka masak something special sikit.Special maksud dia makanan yang lain sikit la dari biasa.

Lauk biasa,singgang,ikang goreng cicoh budu.Lauk luar biasa,western food.

Kalau omputess,lauk biasa,makanan dia la.Lauk luar biasa,singgang,ikang goreng cicoh budu.Kahkahkah!

Tapikan semalam emak kita masak ikan kerapu tiga rasa cuma lately tak tau kenapa selera mcm tak berapa nk geng sangat dengan Thai Cuisine ni.Ewah!Dia mcm nak western jer.Ni bkn sbb kes duk overseas asyik mkn western je sebab time duk sana la pulun masak makanan ibunda pastu bila balik Malaysia dia mcm mabuk pulak tgk makanan ibunda pastu dia nak makan makanan stok2 orang bermata bitu puleksss.Kikikiki.

Tapi semalam "Stuffed Capsicum" yang paling menambat hati.Cerita pasal lada benggala ni I ni bkn suka sangat sebenarnya tap suka beli taktau kenapa.Mungkin sbb variasi color dia tu kot iaitu kuning,hijau dan merah.Kalau kat rumah mmg ini antara sayur yg mesti ada dlm peti es.Selain dari letak dlm sayur campur,sodap jugak bila tabur atas pizza atau letak dlm pasta aglio olio.Tapi kalau makan mentah?Big no la sbb tak tahan rasa dia yg agak "maung".Ewwww!

Dan semalam I cuba godek recipe mcm mana nak masak stuffed capsicum ni.Dan memang wallah la rasanya.Siapa sangka capsicum yg dibakar dlm oven menghasilkan satu tekstur rasa yg sangat sedap.Tetibe jadi food critics.Krik!Krik!Krik!

Tapikan semalam kita ada bikin lasagna jadi yang diisi kat dalam capsicum tu kita guna sos merah yang nak digunakan untuk lasagna.Sos merah lasagna kita semalam I guna sos spagetti tumis dengan bawang putih dan merah.Mushroom takde so I ganti dengan sosej.Lepas tu campur sikit dengan sos cili dan sedikit garam.

Lepas isi penuh perut capsicum tu,I tabur dengan mozarella cheese pastu sprinkle dengan thyme dan rosemary.I suka bau dua herbs ni tapi kalau ada yg tak suka jangan diletak sbb tak jejas rasa pun.Ada orang akan letak sikit olive oil tp kat rumah ni habis stok pulak olive oil.

Bake pada suhu 160 darjah celcius selama 20 minit atau agak2 dah masak la.Dinikmati panas2 dan ngap je sekaligus.Rasa capsicum tu very juicy dan sangat la nice rasanya.Wallah.Mesti cuba lagi untuk akan datang maksudnya bila datang mood rajin tu la.Kena seru lebih la ni nampak gayanya,Hihihi!



Stuffed Capsicum

Masakan ni pun agak popular bagi mereka yg vegetarian.Banyak versi cara masak bila ada juga yg letak rempah kari bagai.Ikut kesesuaian dan selera memasing.


Semalam pun kita ada buat pizza.Itupun sbb nak habiskan cheese yang ada.Tapi I buat pizza sosej sajork sbb itu jer yg ada dlm peti es.Dari segi penyampaian,hiasan mmg failed.


Dan yg last I buat adalah lasagna.Snap sebelum je.Pic selepas tak sempat snap.Diorang kerjakan mcm piranha daaaa.Within 30 minutes kot selesai satu ni.

Jadi itulah ceritanya.Sekian.

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me