Sensitif tak bertempat

Hamboi tajuk entry boleh bikin kontroversi uollsss.

Ni I nak ceghita la sikit pasal orang2 kita yang bajet good-good (ramai sangat orang duk guna skang ayat ni.Hikhikhik!I pun nk guna gak la.Kata mengikut arus semasa).

Ceghitanya mcm ni.Ada la satu group di FB ni I join so I post status lps ternampak naik satu newsfeed pasal seorang personaliti tv ni.Jadi kat artikel tu duk ceghita pasal personaliti ni selamat bersalin anak kembar tapi seorang c-set seorang normal.Jadi I ni tetiba jadi Mak Jemah pulak menonong-nonong pergi la post kat group tu tapinya takde la nak duk bergosip pasal personaliti tv tu cuma I letak la artikel yg tak tau kesahihan ceghita tu pastu I siap2 buat disclaimer lagi yg nk bincang ni bkn psl org tu tp cara bersalin dia lagu tu.Dua2 rasa ok.Bersalin secara normal dan c-sect.

Topik yang nak I diskusi tu pulak yg I duk higlightkan adalah "Mcm mana agaknya rasa pengalaman bersalin dua method sekaligus.Bersalin normal dan c-sect.Share pengalaman pada sesiapa yg pernah dan cara berpantang".Maka berduyun la LIKEs then ada la yg komen.Memula komen OK lagi pastu ada la yg ckp pernah jumpa or pernah terbaca pengalaman orang (I assume ni semua orang yg faham soalan) until masuk la dua hamba Allah yg tetiba entah hape2 cakap I ni mcm nak kutuk personaliti tu.Siap tag nama member wess.Hahaha!

I pun macam,aik??Dia ni kenapa?

Siap cakap kat I bagi la peluang personaliti tu berpantang dengan aman (ada aku pi terjah rumah personaliti tv tu ke????) dan berita tu tak betul pun katanya.Siap ckp personaliti tv tu bersalin mcm biasa dan kalau betul I tumpang happy la.

I macam apa ke hal pulak makcik ni?I dah awal2 put disclaimer yg mengatakan I taktau kesahihan berita tu dan we don't want to talk about that person sebenarnya.I just guna article tu as an example je tapi dia tetiba nak marah2 siap suh I delete that post then post balik.I rasa mcm dia ni mcm terlebih sudu dari kuah.Dah la bukan admin page jauh sekali mak personaliti tv tu pun dan I sikit pun tak rasa yg post tu ada niat provoke ke atau offensive.Takde.Nehi.Mcm la kita taktau tau personaliti tv tu.Satu universiti pastu ayah dia satu tempat kerja dulu ngan ayah kita.Ni sajer la nak citer.Hikhok!

I cakap la kat dia maybe your pemahaman tu lain.Pastu dia reply dia cakap I understand your intention bla bla bla malas aku layan.Banyak la typenya tapi.

Point sekarang ni perempuan ni apehal?Kalau saudara mara sekalipun,kat post tu takde pun kutuk personaliti tv tu.Lepas tu udah public figure mmg la kdg2 org jadikan contoh.Phew!Nasib baik Bill Gates punya saudara mara takde attend ceramah motivasi kat Malaysia ni.Sbb banyak kali panel guna nama dia sebagai contoh drop off universiti tp boleh jd kaya raya sbb bjiak.Ngeeee!See?Ada yg nk butthurt tetibe?Sila angkat tgn.Dah org glemer,cpt la org nk guna nama dia sbg contoh.

Tapi I serious rasa annoying dan once dia ckp please delete that post (dia bkn admin pun.Follower mcm I) pastu dia ada ckp u post blk la but remove the article plus news tu pun dari page hiburan yg ntah hapa2 katanya dan dia wondering mcm mana la orang boleh percaya dengan news sampah mcm tu bla bla bla malas aku layan untuk kali kedua.Muahahahaha!Siap diskusi ngan kwn dia yg tak tahan tu.Hmmm....makcik tolong la simpan sikit bangang tu.Makcik ni macam tak biasa dunia informasi tanpa sempadan.

Makcik oi makcik.Tak faham ke orang letak Example.Haish!

Ok la.Ni mcm nak point I baca blog sampah la ni yer.Takpe la.Udah kamu berdua orang good-good jer kan.Kita ni orang tak good-good.Tak sensitif.Miahahaha!

Tapi I berani jamin orang mcm ni kalau la satu kelas Ethics ngan I kat universiti dulu mesti dah bertumbuk sbb time tu kitorang everytime nak present kena cari case study dulu dan I punya group punya case study suka ambik case yg belum settle kat court tp my lecturer cakap tak salah nak diskusi just untuk tujuan belajar.Yer la kalau case study ambik dari kronologi cerita cedok dari surat khabar jugakkan.Eh ke pada diorang kalau surat khabar tu WAJIB berita betul pastu mcm blog2 ni sampah.Ok ok.Orang good-good.

Tapi apapun I rasa mcm entah hape2 la tetiba nak butthurt sedangkan I already put disclaimer.Nak cakap tak faham,reply comment in English ok.I jer kemut-kemut balas ikut bahasa Melayu.Takpe la.I time ada kat Australia dah rasa tergeliat lidah sangat dah duk speaking tapi time jumpa orang kampung sendiri kat Brisbane habis keluar bahasa gannu dia tu.Phew!Lega rasa.Muahahaha!Baru rasa lidah straight balik.Kikikiki!Kita ni orang kampung.Baca pulak blog sampah.Katanyaaaaaaaaaaaa.

Dan sama jugak orang yg memilih untuk jadi public figure wajib la ada peminat dan pada masa yg sama ada haters.Dah kau pilih nak jadi public figure kan.Dan memang setiap apa yg berlaku dlm hidup kau sedikit sebanyak orang bercakap.Kalau taknak orang bercakap,pilih la untuk jadi rakyat marhaen.

Tapi kat sini,perkara sebaliknya berlaku bila si public figure tu takde apa-apa pun tapi orang yg takde kena mengena ni yang lebih2.Dan yang takde kena mengena ni pulak kalau la pendidikan tahap universiti,mesti time kuliah dia tidur sbb mcm tak biasa orang keluarkan contoh ( mcm nak jadikan case study ) then kita pun diskusi tak kisah la dari sudut nak cari pro or contra,atau nak discuss pasal SWOT analysis ke (tetiba masuk Marketing).Hahahaha!

Jadi macam tu la citer dia.Kita kalau nak berinteraksi dalam social media ni,sila kurangkan sikit sifat cepat nak butthurt pada orang lepas tu sebelum nak buat amukan tu,baca dan faham bebetul dulu apa isi cerita yg orang nak sampaikan.Ini x.Baca sekilas pandang terus nak serang.Lain kali lepas baca tarik nafas dulu,pastu hembus.Tarik lagi,pastu hembus.Lepas tu lari setempat.Kikikiki.

Tapi kebanyakan kita yg nak jd keyboard warrior ni,kdg2 tgk gambar je,isi cerita tak baca pun pastu jump to the conclusion.Lagi teruk ada jugak artikel penuh tak baca tapi just baca tajuk je tapi tetap nak jump to the conclusion jugak.Itu yg keluar comment tak masuk dek akal tu.Isk isk isk!

Dan baru teringat satu post I kat FB.

Sebiji pisang buruk,
Kalau pandang dari sudut buruk layak masuk tong sampah jer,
Tapi kalau pandang dari sudut baik,
Buang bahagian yang buruk bolehlah dimakan atau dibuat cekodok,
Pun sodap!

Maksudnya kalau kita asyik pandang buruk je setiap sesuatu tu maka buruk la jadinya tapi kalau sesuatu yg nampak buruk tapi kita pandang dari sudut baik,maka jd baik la sesuatu tu.Silap2 dapat bg kebaikan pada kita.

Dan sama jgk pada makcik td.Udah 1st impression tu dah negatif itu yg jadi gegata tu.Cuba ambik dari sudut positif.Ini first comment pun dah tau dia tak faham apa yg orang nak maksudkan walhal terang2 dah letak sumber taktau sahih ke tak.Orang nak relate 10% je dari jalan cerita tapi dapat kat dia,within a minutes terus tranform jadi keyboard warrior.Hahaha!

Tapi I tak post balik pun seperti yg dia suggestkan plus memang topik tu mcm menarik nak dibincangkan tp I rasa mcm malas la pulak nak post balik.Nak suruh2 orang delete pastu post balik,kalau admin ckp mcm tu,I tak kesah la sbb before this byk lagi post yg mengundang kontroversi.Dia kalau in group kat social media ni,bila dlm group,keluarkan topik menarik untuk diskusi,ia akan jd interesting cuma something interesting boleh jd tak interesting bila masuk 2,3 individu yg jenis emotional pastu narrow minded habis la.Dari baik boleh tukar jadi bergaduh.Hmm....itu yg den malas tu kadang2.Nak sensitif pun tgk keadaan la.

Orang biasanya kalau nak mengamuk sbb ada something yg buruk berlaku,Ini takde angin takde ribut tetiba nak mengamuk.PMS ke apa?Kalau PMS mengamuk kat laki sendiri boleh tak?Hehehehe!

Ok.

Pesanan penaja: Kalau mood cepat panas time PMS,tolong jgn bukak FB.Muahahaha!

Tamat.Sekian.

Tak tau asal tetiba tulisan lain.Malas aih nk adjust blk.Ni lps copy paste ayat atas dari FB la ni terus jd cengini.


2 comments:

Nastyna said...

lain padang, lain pak belangnya. lain orang, lain pandanganya. yang i paling cannot go jenis orang yang dah set minda depa awal2 untuk kutuk whatever comes, be it good macam mana pun, depa akan tetap kutuk or pandang buruk. ada.... i dah pernah jumpa orang macam ni.

Syafinaz Ali said...

Itu la mama JJ.ni jenis segala benda la dia nmpk buruk sbb dah set otak dia tu mcm tu.itu yg takleh nk fikir rasional tu.mmg ramai pun jenis mcm ni.sigh!

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me