Book Fair

It's good to be home walau rumah I ni tak la sweet sangat.Wahaha!Takpe2.Kita buat step by step process make over tu bagi manis2 gitu.Hihihihi!

My husband outstation ke Gladstone for a few days so tinggal la kami tiga beranak.Hari Khamis haritu my friend ajak ke Indooropilly Mall tapi just cancelled due to hujan oh hujan.Maklum la perginya dengan bas bwk bayi kecil.Hihihihi!

Tapi walau hujan tak mematahkan semangat pergi ziarah book fair kat Ironside State School.Dah kena rachun dengan my friend rasa bersalah pulak kalau tak pergi.Hahahaha!

Jauh tau tempat nak perginya iaitu kat sebelah rumah my friend jer.Hahaha!Best betul la duk dekat ngan school ni tapi satu tak tahan adalah time bunyi loceng sekolah,suara bebudak yang bising pastu for sure la jalan yg agak sesak.Yg lain semua best dan paling best takyah kelam kabut tetiap pagi tiap kali anak nak g skolah.

Tapi part best adalah nak hantar Damia g kindy takde la rushing sgt sbb jalan kaki je ke sekolah.Dan dua hari ni mmg I stay rumah my friend la sbb husband dia pun pergi outstation jgk tempat sama dgn my husband.

Memula I packing baju just nak stay 1 day jer tapi my friend rachun lagi end up stay sampai dua hari.Maklum la isi baju dlm bag pack utk 3 org pulak tu,naik bas lagi so tak mampu la nak bwk bebanyak.



Dian best jer tidur.Sejuk sbb hujan kot.Hihihi!Nasib ada cover ni so tak la rasa bersalah sangat bawak bayi ke hulu ke hilir redah hujan.Ini lepas ambik Damia kat kindy.I terlambat ambik haritu sbb syok sgt duk pilih buku kat book fair tu sampai tak sedar dah masuk  jam 3.Berlari sambil tolak stroller ke kindy Damia.Memula sampai dengar suara budak nangis.

Hati dah cuak ingat Damia la yg nangis.Bila tgk rupanya budak dari Japan yg nangis.Esak2 kau sbb mak dia pun datang lambat jugak.So senyum2 la sbb anak orang lain rupanya yg nangis.

Pastu bila bukak pintu kelas Damia sekali tgk,alahai!!!anak I pun ngah esak2 nangis.Time tu cikgu dia ngah dukung dia duk pujuk2.Hahaha!

Damia nangis sbb panik ingat I tak dtg ambik sbb dia dah yg kedua last kot haritu.Adei la!Sabor jer la.Nasib I dah beli sesiap buku2 utk dia so ada bahan la nak memujuk.


Mostly buku yg dijual adalah untuk bebudak kindy,prep dan primary school.Apa yg best tu sbb buku baru plus murah la jgk.Banyak pilihan cuma I tak beli byk sgt sbb takut overspent.Maklum la husband takde.Kalau ada mmg tak agak2 beli.Hahaha!Sbb kalau duit habis nanti dia top up.Kikikiki!

Book fair ni kat library sekolah.


A few books for myself.


Books for Damia.Teringin sangat nak ambik ensiklopedia for kids.Dah angkat pastu letak,angkat pastu letak balik.Last2,teringat husband ada janji nak spent satu hari untuk pergi cari buku untuk Damia.So I tak ambik la.Husband pun dah nak balik dah.

So itu jer la.I mmg susah la nak say NO kat buku ni.Just like my older sister yang sangat suka membaca cuma I tak sampai tahap dia lagi boleh hadap satu buku tebal melangit pastu habiskan dalam masa sehari.Maknanya jangan kacau la kalau dia ngah baca buku.Kalau kacau silap2 kena cakar.Awwww!

Dan bila sebut buku actually minat membaca ni datang dari my dad sebenarnya.My dad sangat suka membaca.Free time dia kalau tak tengok Discovery,National Geographic,Animal Planet punya channel,dia akan spent time dia dgn baca buku.Even kalau pergi town dia kena tunggu kat dlm kereta ke apa,dia tak prefer tunggu kat restaurant minum2 dulu ke apa,tp dia mesti just nak duk dlm kereta baca buku.So no wonder la even dlm kereta pun ada buku.

Jadilah gitulah kekdahnya.Dan I ngan suami pun plan nak pupuk minat anak2 dgn buku jugak so my husband dah pesan siap2 carikan mana library yg berdekatan so on weekend kita boleh visit.Takde la balik2 asal weekend jer duk ukur lantai mall.

Tak gitu???

1 comment:

Rafhani said...

Mung lupa mention...shin chan dlm jamban..hohoho

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me