1st time bikin pavlova

Seminggu ni mood nak masak tu dah start mai dah.Dia mai dah.Jadi takyah fikir lelama sbb kalau lama sikit fikir nanti end up dengan baik beli je kat kedai which is not good.Not good hokkey.I takleh asyik tadah mulut je nnt cepat naik badan.Motif dia sbb kalau takde pergerakan so nnt kalori tak pecah.Ok tu hipotesis sendiri.Hihihi.

Actually I baru balik dari Temerloh ni.Cucu sulung my MIL kahwin.Lawan ngan orang Temerloh.Ni bukan lawan bertumbuk tp pasangan pilihan hati si teruna adalah si dara dari Temerloh.Gitu cite dia.Tapi I rasa cam malas la nak share gambar sbb I pakai baju kurung last two years punya mai aiii dia punya dobok tu isk malas ah nak cakap.Tu mcm nak ckp skang ni dah makin slim la tu.Dush!

Besar jugak rupanya bandar Temerloh cuma nak cari hotel tu x byk choice.Family pengantin perempuan ada sewa homestay tp kami bg chance kat adik beradik lain la yg ada anak ramai.Hehehe.Dari dua orang je nak tidur hotel sekali 4 beradik semua duk hotel.Kitorg sewa bilik kat Hotel Jelai.Not so bad la hotel ni.Bila ok dan I amik bilik standard je rege RM88 including breakfast hokkey pastu takde limit.Ada anak 5,5 la boleh makan.Hihihi.Family lain ada sewa Hotel Green Park siap ambik bilik VIP caj dlm RM148 mcm tu la tp takde breakfast.Hihihi.Kira ok la tu takat nak bermalam satu malam.What do u expect.Bkn dtg bercuti.Tp anak2 memasing sibuk tanya ada bwk swimming suit tak sbb nak turun swim.Haish! Byk la korang nak turun swim bagai.Hihihi.

Dan alhamdulillah semua berjalan lancar.Saudara jauh dan dekat pun sama2 dtg meriahkan majlis.Memang meriah la.Itu belum majlis sebelah lelaki lagi.Laaaagiiii meriah uollsss.Nnt la kita share sikit nnt sbb majlisnya next week.Jadi skang mmg busy jugak la.Walau majlis ni peranan I takde la besar sgt dan kalau tak involve pun takde effect pd majlis pun tp tetap juga nak sibukkan diri sendiri.Menyibuk itu perlu agar tidak terbuang dari circle sosial yg ada.Hahaha.

Skang ni kan nak citer apa sebenarnya ni.Haish Sebenarnya yang nak cerita adalah nak gtau minggu lepas ada buat pavlova.Tapi suami kita sampai kesudah duk sebut baklava.Nak kata mat salleh lidah keras rasanya Melayu asli cuma mata je sepet sket.Hahaha.

So harini kita nak kongsi resepi mudah yg amat iaitu cara nak bikin pavlova.

Actually resepi dia leh tanya pakcik google.Sama je semua.Kalau malas nak membaca sila buka youtube.Apapun I dah dpt skill mcm mana nak bikin meringue pavlova tu kurang manis dan sedikit lembut tak retak2.Hihihi.Nanti kalau rajin I kongsi.Sebelum tu kita kongsi gambar je dulu.Pavlova yg I buat.Tp ini 1st time buat.2nd time jd lain pulak.3rd mungkin bertukar terus jd bingka ubi kot.Kikikiki.


Taa daaaa! Bajet seni la tu ambik gambar separuh.Hihihihi!






2 comments:

rostina76 said...

wow!!!!tebalnye cream pavlova dia. mewah gitu…btw kat malaysia lg ye. syok tulllll

Syafinaz Ali said...

Beli cream sampai satu kotak besar.Mana la tak tebal cream dia.Hehehe.A ah kak ros.Masih dimalaysia.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me