Ini bukan tips parenting

I is jarang menulis tentang sesuatu secara serious.Kikikiki.Takat cerita pergi sana pergi situ, share recipes pastu ada la selit sikit2 cerita tp jarang.Dan sekarang ni mcm malas pulak nak bercerita pastu letak gambar.Tahu walau takde orang peduli pun sebenarnya ada gambar ke tak tapi sendiri assume sendiri decide.Sedih tak? Gitu la yg berlaku lately.Kikikiki.Dah la kurang bersosial skang ni pun duk aktif ternak lemak dlm badan je ni.Mementang balik Mesia dia punya rehat tu kalah big boss.Kalori dan lemak makin bertambah bila nak pecah taktau la.

Tadi bukak Instagram.Haaa....jangan taktau kita pun ada Instagram.Ingat Amran Fans tu je ke nak kena ada Instagram? Ini Kak Jah la weiii.Kikikiki.Jadi duk scroll down layan gambar tetiba terlihat gambar anak teruna Fyn Jamal yg comel tu.Gambar anaknya yg masih menghisap pacifier.Jadi topik harini adalah bkn pasal pacifier tu tp psl sikap busy body tahap melampau kita sampai takleh nak beza mana yg sepatutnya dan mana yang tak.

For me setiap orang punya skill parenting yg berbeza.Kita takleh hanya sebab kita paranoid melampau ttg keburukan memvaksin anak lepas tu nak pukul rata siapa yg vaksin anak dia, mereka adalah ibu bapa yg banggang bak kata seorang keyboard warrior yg memperjuangkan kebaikan tidak memvaksin anak.Itu cerita vaksin.Yg kes Fyn Jamal ni bila ada beberapa org yg x senang bila anak comel Fyn Jamal yg masih menghisap pacifier. Pada I la budak tu kecik pun lagi.Kalau budak tu dah masuk sekolah pastu hisap puting lagi logik ah kau nak banyak bunyik pun.

Mcm I,my mother in law beria suruh bg pacifier time Damia dan Soraya memula lahir.Katanya nnt tidur lena sikit.Tp dua2 anak I reject.Bukan tak cuba.I ada jugak cuba tp udah diorg taknak.Pastu as usual la dtg la mulut2 ckp nnt anak jonggang la apa.Dan yg lagi sakit hati mulut2 ni kadang2 tu anak pun takde atau parents yg bajet bagus dari segala segi.Bkn takleh nak tegur anak orang.Kongsi pendapat, pengalaman atau skills kita tu bagus cuma tolong la dengan cara yg lebih berhemah dan bkn dengan sindiran.

Ini I nak cerita psl minum susu botol.I ada kakak ipar yg suka sgt biarkan anak dia nyot nyot botol kosong.Maksudnya budak tu still hisap botol tu walau susu dah habis.Sedut angin je la maknanya.Jd I pernah baca hisap botol kosong boleh sebabkan gigi diorg cpt rosak sbb bakteria terkumpul dlm mulut.Ini kes nyot nyot botol time tidur la especially malam.Jd untuk Damia walau malam sekalipun I akan pastikan botol ditarik dari mulutnya bila susu dah habis.Memang penat sikit la sbb kena bangun byk kali.Jd mmg gigi Damia x rosak.I ada ckp kat ipar psl ni tp dia tak peduli pun dan dibiar je anak2 dia hisap botol kosong dan mmg dua2 anak dia gigi mmg cpt rosak.Sekali pandang dah mcm pagar kena rempuh bulldozer.

Tapi pada I tu hal dia la.Takkan I nak pergi mengamuk.Kita dah ckp secara berhemah dan soal nak ikut atau tak itu terpulang sbb mungkin ada jugak kes bdk nyot nyot botol kosong tp gigi x rosak pun.

Jadi itulah ceritanya.Sbb pada I ni bab parenting setiap orang ada cara masing2 dan kita takde hak nak jatuh hukum orang ni failed dlm didik anak atau apa.Even kalau kita nampak buruk benar dimata bwk2 la muhasabah diri dari duk kritik kaw kaw sampai tak sedar kdg2 kita dah lukakan hati org.Tapi kalau rasa concern tak salah nak menegur tp tegurlah secara berhemah.Jangan main sembur sedap mulut je atau main komen sedap taip je.Hihihi.

Jadi sekian terima kasih.

3 comments:

Nastyna said...

Setuju!
Ala manusia melayu ni kadang2 telrebih concern, eh bukan melayu jer la...mana2 pun. Macam I bf my kids pun ada yang bunyi2 cakap nnt anak terlalu melekat ngan mak tak reti independent la apa la... pun salah... biar la.

Yang pacifier tu, my kids pun tak nak tapi dulu my brother memang puting itu macam nyawa dia... tak jongang pun besar ni. Dia kena pandai2 la, and pandai2 la mak pak budak tu nak jaga anak depa kan. Sedangkan monyet di hutan pun pandai jaga anak depa,kita ni yg lebih nak kondem each other. eh pasaipa komen I panjang sangat ni. dah la.

Syafinaz Ali said...

A ah.btol la panjang komen ni mama JJ.boleh bikin satu entry.Hehehe.

Itula kan.asyik duk sibuk psl ank org.ini tak boleh itu tak boleh.pastu sedap anak tekak je ckp anak kita x independent sbb bf asyik melekat.sentap gak sbb I pun fully bf si soraya ni.damia bf gak tp x fully sbb susu x berapa nak mesra keluarnya.sometimes hanya kita je tahu apa yg the best utk anak kita.tp kebanyakan org ni suka pukul rata.hanya sbb dia tgk satu bdk hisap puting pastu jongang pastu dia nak samakan semua bdk seluruh dunia kalau hisap puting confirm jongang.Eh asal I punya pjg gak nih.kikiki

Rafhani said...

Setuju....bengang jugok time ada manusia penyibuk maroh aku sbb still BF rafhanah.Bkn x usaha nok wean off tapi aku suka slow slow buat and explain kat rafhanah molek so dia x rasa cam merajuk.Ni nok suh drastik terus...siap tolong cari daun pahit nok suruh bubuh kat nipple.Last aku suh dia bubuh kat nipple sdr....hihihihi
Now rafhanah x breastfeed lagi.Sbb dia faham bakpe dia xleh bf.Settle.
Cara dia bkn salah tapi cara tu maybe sesuai utk dia dan bkn utk org lain...gitulah bebelan saya..kehkehkeh

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me