1st January

1st January.Ini cerita 2 hari lepas.Apa yang special sangat dengan haritu?Nehi.Takda yang special sangat sebab I tidur jam 10 malam so ada I kesah orang letup bunga api ke,konsert ambang 2014 ke etc.Hahahaha!Kalau ngantuk,kau sua la apa yang best pun,I tetap akan zzzZZZ tanpa rasa bersalah.

So bagaimana sambutan tahun baru anda?Berada dihadapan tv sambil mengunyah kerepek ubi atau bersesak-sesak dengan orang ramai kat luar sana sambil berkongsi bau ketiak berpeluh masing-masing?I dah mention diatas,diambang 2014 adalah sedang zzZZZ dengan heavennya.Entah apa yang letih sangat tak tau la takat pergi bandar KT jer siang tu.

Dan 1st January maka genaplah umur I lapanblas<<<baca dengan penuh konfiden!

Itu seperti yang tertera kat ic.Kalau rasa ragu-ragu,pergi serang mak abah kita tanya apsal tarikh lahir I cantik sangat jatuh 1st January.Kikikiki!

Tapi I akui memang ramai manusia yang dengki dengan tarikh birthday kita yang cun sangat tu *libas rambut.

Ok.Tutup cerita pasal birthday sbb takde special pun.Usaikan kek pun takde tahun ni.Suami I ni memang betul-betul sahut seruan kerajaan nih.Jimat cermat sampai budget kek birthday bini pun kena cut.Tapi present?As usual la.Belum mintak dia kasik dulu.In advanced katanya.Tapi perfume,tak tinggal.Suami kita jenis suka beli perfume.Tak perlu tunggu hari special, suka hati dia jer rasa nak beli dia beli.I pulak bangsa takleh perfume lebih dari satu,mesti jadi tak reti nak guna mana satu.Jadi bila stuck sangat,bagi kat mak habis cerita.Sebab mak kalau guna perfume sembur dari atas sampai bawah.Spesis ni kalau anak kahwin dengan tokkey perfume pun boleh gulung bisnes kalau jenis lagu nih.100 ml dia kejap jer habis.Hahaha!

Jadi taktik jahat yang selalu I buat adalah tak pernah beli perfume yang latest pada mak.Selalu dia tak heran pun latest ke tak janji wangi.Jadi kalau kau beli perfume yang tak latest,harga dia kira ok la takde la cekik sangat sampai kalau 100ml tu more than RM300.Selalunya yang edition lama sikit,harga dia kira orait la siap tanpa rasa bersalah boleh amik yang 100 ml.Kikikiki!Harap taktik ni tidak diketahui oleh emak.Kikikiki!Ok.Lupakan cerita emak dan perfume.

19 days to go tapi satu barang pun tak kemas lagi nih.Permasalahan adalah,I taktau nak start mana dulu.Haish!

Sekarang berkira-kira nak buat preloved barang-barang yang ada.Bila dah bukak satu2 ni,baru perasan banyaknya barang duk bazir iaitu beli tapi tak pakai atau beli sekali pakai pastu simpan pastu tak ingat pastu bila tak ingat,tend to beli lagi yang baru.Huh!

I ni memang suka buat preloved nih.Suka sangat jual barang sendiri kalau tak pakai.Dari zaman kolej lagi I buat kerja ni.Kikikiki!Masuk universiti tak buat sebab tak duk asrama.Sekarang rasa macam nak buat balik tapi a few things suami suh simpan jer jangan jual.Sayang katanya.Erm!

Simpan tak pakai buat apa.Better let go jer.Mana yang belum pakai or just sekali pakai leh jual balik dan mana yang banyak kali pakai still elok,boleh bagi kat sesape yang nak.Tapi takleh consider as a sadaqah sebab macam ada pernah dengar ada satu ustaz ni cakap bagi barang yang kita taknak lepas tu claim sadaqah.Apakah itu?Sepatutnya nak bagi orang miskin biarlah barang yang masih baru.Erm!Ada betul gak.So mana barang2 yang taknak nanti,I just tanya jer la sape2 yang nak,silakan ambil.Dari dibuang adalah lebih baik kalau dipanjangkan orang yang menggunanya.

So esok kena start buat clearance my wardrobe.Bila tengok barang2 yang ada kat bilik ni,baru sedar betapa banyaknya pembaziran yang dah dibuat.Ok.Masuk dalam list azam 2014 (nak jugak berazam) walhal setiap haripun boleh jer nak pasang azam.Kikikiki!

Start from today and onward,I nak berjimat cermat.Beli barang perlu jer.Harap bersungguh-sungguh dalam mencapai azam ini walau bila gtau suami boleh dia gelak.Aiii!Pakcik nih!Agak2 la.

Dan azam untuk 3 January ni,esok mesti start kemas barang.Choii sangat!!


Throwback 2012





No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me